20.3.2010

Something organic, something new

Mitä opin tänään:

1. 102 minuuttia on lyhyt aika.
2. 102 minuuttinen radio-ohjelma = 10 A4-arkin pituinen kässäri (jonka asioista tosin puolet jää käsittelemättä).
3. Tavallinen appelsiinimehu voittaa makutestissä luomuappelsiinimehun (miten se on mahdollista?!).
4. Markus Maulavirta soittaa toisinaan ruokakaupasta tuotepakkauksessa olevaan puhelinnumeroon tiedustellakseen valmistajalta, että syökö valmistaja tuottamaansa elintarviketta itse. Mäkin alan tehdä näin!
5. EVIRAn pääjohtaja Jaana Husu-Kallio on kanssani samaa mieltä siitä, että ihmisen on ihan fiksua koittaa keventää omaa kemikaalicocktailiaan, koska aineiden yhteisvikutuksia ei tiedetä (tämä tosin ei tullut esiin radio-ohjelmassa, vaan sen ulkopuolella).
6. Luomuviili voittaa maussa tavallisen viilin 6-0 (Jaanan mukaan siis, pitää testata).
7. Radio-ohjelman tekeminen on superkivaa, mutta kukaan ei ole seppä syntyessään. Onneksi on vielä monta ohjelmaa aikaa parantaa suoritusta :)

Mulla on päänupissa vielä paljon kiinnostavaa asiaa luomuun liittyen, jota emme ehtineet puhua tänään radiossa, mutta jaan asiat teille viimeistään ensi viikon aikana!

Psst... Jos eka Uusi Musta! meni ohi, voit kuunnella ohjelman täältä!

15 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Jee! Hyvä te!

Siivosin ja kuuntelin samalla ohjelmaa ja oli kyllä mielenkiintoista asiaa. Varsinkin soittajilla oli hyviä mielipiteitä.

Jatkan varmasti kuuntelua ensi viikolla!

redshift kirjoitti...

Kerrankin radiosta tulee jotain mielenkiintosta :D Noissa ohjelmissa kun ihmiset soittelee showhun on kyllä se ongelma, että ne ihmiset voi höpöttää ihan mitä vaan ohi aiheenkin ja kuulijaa turhauttaa varsinkin jos puheesta ei saa selvääkään... Oli silti mukavaa ja mielenkiintosta kuunneltavaa :) Paitsi siitä pätkästä missä joku miesääni toisteli uutta mustaa pitkän aikaa eri äänensävyin tuli kylmänväreitä, kaamean kuulosta :S

H kirjoitti...

Hei Noora, kuinka paljon teidän ohjelma sisältöä kesään mentäessä on jo päätetty ts. onko aiheet lyöty lukkoon? Aiotteko te puhu geenimanipuloinnista jossain yhteydessä? Katsoin netistä uusintana joskus ylelläkin tulleen dokkarin The World According to Monsanto ja muita kuten King corn, Food inc, Food matters ja The future of food.
Jäin vain miettimään, että jos kerran gm-viljaa tosiaan on jo levittäytynyt ei gm-pelloille kuten noissakin dokkareissa puhutaan, niin miten vielä käydään keskusteluja näistä turvarajojen riittävyydestä ja ettei gm-kasvit voi sillä lailla levitä. Muutenkin Monsanton toiminta, se että jollakin yrityksellä on valta "marssittaa omia agentteja" toisen pellolle ja tutkia täsmääkö se heidän patentti jyväänsä ja näin viedä viljelijän tulot ellei tämä suostu sopimaan on aivan käsittämätöntä! Ei varmaan suomalainen mummu ja pappa uskoisi korviaan, jos kuulisi ettei omia viljojaan saa enää käyttää seuraavan satoon... tai eihän tämä monsanton kaltainen voi tapahtua suomessa eihän :/

Eka lähetys meni hyvin! Mukavaa, että vanhempikin väestö (meillä vanhuksilla ainakin yle1 päällä ainakeittiössä) kuulevat näistä asioista.

Noora kirjoitti...

Heidi:Joo mustakin soittajat oli tosi hyviä!

Redshift:Kiva kuulla! Ja se räppi ei ollut mun käsialaa...Ensi viikolla se on vähintään lyhyempi :)

H:Iso osa aiheista on päätetty, mutta tietenkin niissä on joustovaraa. Aiheideoita otetaan siis vastaan ja gm-asia on kieltämättä ollut munkin mielessä kyllä..

On upeeta, että täällä netissä mua lukee pääosin nuoremmat ja radiossa kuulee myös vähän vanhemmat. Uusi Musta yhdistää sukupolvet :)

Daniela kirjoitti...

Kuuntelin lähetyksen jälkikäteen Areenasta ja tykkäsin kovasti - etenkin sen vuoksi, ettei lähestymistapa ollut putkinäköinen (mistään suunnasta) vaan asiaa lähestyttiin useammaltakin eri kantilta.

Toivottavasti sama meininki jatkuu vastaisuudessakin!

Dragofix kirjoitti...

Hmm toi linkki ei toimi. :(

Kerri kirjoitti...

Heip Noora, ja kiitos mahtavasta blogista! Tämä menee nyt ohi aiheen, mutta minua on pitkään mietityttänyt, kuinka muuten ekologisesti vastuulliset ihmiset tekevät lapsia, ottaen huomioon sen kuinka paljon ihmisiä maailmassa jo on tällä hetkellä.

Itseni on tätä tietenkin helppo ihmetellä, koska en ole muutenkaan lapsirakas. Mutta missään en ole nähnyt aiheesta keskustelua, enkä välttämättä oleta sinunkaan kommentoivan, jos menee mielestäsi liian henkilökohtaiseksi.

Noora kirjoitti...

Daniela:Sama meiniki jatkuu! ...tosin vähemmän sekoilua studiossa, I hope.

Dragofix: kokeile suoraan: www.yle.fi/uusimusta.

Kerri:No siis olet kyllä oikeassa siinä, ettei meidän pitäisi lisääntyä, jos nyt ihan mustavalkoisesti ajatellaan. Kyllähän tällä planeetalla jengiä on ja adoptoidakin voisi — tosin adopito on aika kallista hommaa.

Mä ajattelen niin, että mielummin lisäännyn, kun käytän sen estämiseen jotain hormoneja (tai elän selibaatissa), jotka puolestaan saattaa olla pitkässä juoksussa huonoksi mun terveydelle ja jopa ympäristölle.Toisaalta olen sitä mieltä, että en tarvitse mitään lapsiarmeijaa, eli kyllä tota ehkäisyasiaa pitää tulevaisuudessa miettiä, mutta hormonilinjalle en enää haluaisi lähteä.

Kai tämä lisääntymisvietti ja suvun jatkaminen vaan on niin geeneissä joillakin (esim. mulla) että se oma jälkeläinen tuntuu tärkeältä ja jopa elämän tarkoitukselta. Se jotenkin täydentää mun oman olemassaoloni.

Mutta ei, lisääntyminen ei ole ekologista, mutta me suomalaiset ollaan niin pieni kansa, että jos me lopetetaan lisääntyminen, kadotaan me olemasta ja mä haluaisin uskoa, että meidönkin kansalla on oma paikkamme maailmassa :)

... mutta ekointa kai olisi vaan kuolla pois ja olla jättämättä jälkeensä mitään, omaisuutta tai uutta ihmistä.

Maria kirjoitti...

Luomu- ja ei-luomujalosteita on vähän paha pisteyttää. Pitäisi olla täsmälleen samat valmistusmenetelmät, jatkokäsittelyt ym.; mehut voidaan pakastaa, sekoittaa usean sadon mehuihin, pästöroida moneen kertaan jne... Itsepuristettu on imo aina parasta. Yksinkertaisinta on verrata luomuappelsiinia epäluomuun.

Maria V. kirjoitti...

Kerri: Kiva kun kysyit!

Ensinnäkin, ympäristönsuojelun perimmäinen tavoite on minulle eettinen. Puhdas luonto, ilma, vesi ja ruoka ovat hyvä juttu, koska silloin enemmän ihmisiä voi paremmin. Minulle maailman tavoitetila olisi, että meitä olisi sellainen määrä sellaisilla elintavoilla, ettei kukaan joutuisi kärsimaan saasteiden, myrkkyjen, janon tai nälän aiheuttamista vaivoista. Jos kaikki ihmiset kuolisivat, mitä väliä sillä luonnollakaan meille sitten olisi.

Toki olen väestönkasvusta huolissaan (siitäkin tosin jotkut ovat sitä mieltä, että koko homma on täysin liioteltu). En kuitenkaan usko "toisten syntien kompensointiin". Tähän ehkä selventäväksi esimerkiksi käy lihan syönti. Vaikka olen sitä mieltä, että länsimaissa kulutetaan ehkä turhan paljon lihaa nykyään, en ala kasvissyöjäksi saadakseni keskiarvoa alas, vaan syön sen verran lihaa kuin minusta kaikkien "pitäisi" syödä. Samalla lailla en jätä tekemättä lapsia siksi jos jotkut tekevät niitä kymmenen.

Pieni evoluutionäkökulma tässä on myös: olen aavistuksen huolissaan miten maapallon sitten kävisi, jos vain kaikki piittaamattomat ihmiset lisääntyisivät ja ympäristöä ajattelevat ja sen eteen jotain tekevät kuolisivat pois. Tietysti ympäristönsuojelu ei ole suoraan periytyvä piirre, mutta uskonpa että minun lapsiini tulee tarttumaan melko paljon tietoa ekologisista ja eettisistä elintavoista verrattuna sellaiseen joka ei tällaisia asioita mieti.

Minua puolestaan kiinnostaisi tietää, mikä on niiden ihmisten ajattelun takana, joiden mielestä ekoihmisten ei tulisi tehdä lapsia, onko se juuri tuo väestön liikakasvun kompensointi, pyrkimys ihmiskunnan sukupuuttoon jotta luonto voi elää luonnollisesti, vai mikä? Ja jos lasten tekeminen on anti-ekoteko, niin mihin raja vedetään, koska siitä vielä kovempi ekoteko olisi kuolla itse? Kuulostikohan tää nyt kauhean kärkevältä... Ei ollut tarkoitus, mutten osaa muotoilla toisin. Siis ihan rehellisesti kiinnostaa "lasten hankkiminen on epäekoa" ajattelun taustat.

Milja kirjoitti...

Miten niin tavis voittaa luomuappelsiinimehun maussa...? Mun mielestä ihan päinvastoin. Luomu on paljon pehmeämpää ja ihanan täyteläistä eikä vain kirpeää. Ja tavisomenamehuja mies ei usein edes suostu juomaan, mutta luomu kelpaa. Vain itsetehty on parempaa.

Kerri kirjoitti...

Maria V.: Hyviä kommentteja! Tässä minun pohdintojani:

"Puhdas luonto, ilma, vesi ja ruoka ovat hyvä juttu, koska silloin enemmän ihmisiä voi paremmin."

Itse olen tästä eri mieltä, sillä mielestäni puhdas luonto on hyvä juttu sellaisenaan, en näe luontoa välineenä, joka mahdollistaa ihmisen elämän. Mielestäni ihmisen ei tulisi nostaa itseään luonnon yläpuolelle.

Tarkoituksenani ei myöskään olisi kompensoida toisten syntejä. On vain tullut nähtyä kuinka paljon ihmisiä maailmassa on ja suurkaupunkien hälinässä tuntuu lähes samalta kuin tehokasvatetusta kanasta suuressa avohallissa.

Koen itse erittäin ahdistavana ne loputtomiin jatkuvat kerrostalot, saasteet ja tehotuotannon, sekä ennusteet ihmismäärän jatkuvasta kasvusta. Enkä haluaisi itse synnyttää ketään sellaiseen maailmaan.

Ja kyllä, itsemurhahan olisi ekoteko. Jos ihan analyyttisesti ajatellaan niin mielestäni olisi hyvä juttu jos sikainfluenssa pyyhkisi pois puolet porukasta.

Mimi kirjoitti...

Hei ihan oikeasti, ei suomalaisten tarvitse lakata lisääntymästä sen vuoksi, että maailmassa on liikaa ihmisiä. Liikakansoitus on ongelmana erityisesti Kiinassa, Intiassa ja Afrikan mantereella, ei pienessä Suomessamme jossa muutenkin on vähän ihmisiä.
Tuntuu hullunkuriselta, että näin pieni populaatio uhraa aikaa ja energiaa tällaisen asian pohtimiseen. Ja adoptio on tosiaan kallista, vaikka se erittäin eettinen teko olisikin. Adoptiolle on hirvittävästi ehtoja ja jonotusaika saattaa olla vuosia. Eri meininki se on jollain Madonnalla ja Angelina Joliella jotka näyttävät pitävän Afrikkaa ja Aasiaa jonain postimyyntiluettelona. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Nih.

Maria V. kirjoitti...

"Itse olen tästä eri mieltä, sillä mielestäni puhdas luonto on hyvä juttu sellaisenaan, en näe luontoa välineenä, joka mahdollistaa ihmisen elämän. Mielestäni ihmisen ei tulisi nostaa itseään luonnon yläpuolelle."

Muun luonnon nostaminen ihmisen edelle (ihmisten pitäisi kuolla jotta luonto voisi elää) ei taas sovi omaan ajatteluuni, sillä minusta ihminen on osa luontoa. Ei sen tärkeämpi tai vähemmän tärkeä, parempi tai pahempi. Jokainen luontokappale on tärkeä, myös ihminen, mutta luonnon kiertokulkuun kuuluu myös se, että tapamme, syömme ja tuhoamme toisiamme. Emme ole ravintoketjun huipulla vaan luonno kierron osa. Emme ole mitään jumalia, joiden kädessä on luonnon kukoistus (jos kuolemme) tai tuho (jos jatkamme nykyiseen malliin). Jos tuhoamme luontoa riittävästi, kuolemme itse ja jäljellejäänyt luonto ottaa vallan, siksi en ole luonnonsuojelussa ensisijaisesti huolissaan luonnosta, vaan ihmisistä. Ja myös siksi, että jos me kaikki kuolisimme ja "luonto saisi elää", mitä iloa siitä olisi kenellekään meistä?

"Enkä haluaisi itse synnyttää ketään sellaiseen maailmaan."

Tämän ymmärrän täysin, jos kokee ahdistusta kaikeasta saastutuksesta, riistosta ja pahasta mitä tässä maailmassa on. Tuo on oikeastaan varsin hyvä syy olla tekemättä lapsia. Itse kuitenkin loppujen lopuksi pidän elämästä ja maailmasta, tiedostan ihmiskunnan pahat teot ja pyrin välttämään niitä itse. Teen sen minkä omalta osaltani voin, enkä ahdistu siitä etten voi pelastaa koko maailmaa.

Adoptiota olen itsekin joskus mietiskellyt, mutta kansainvälisissä adoptioissa koen epäilyttäväksi lasten alkuperän, kun toisinaan kuulee että ihmiset ovat esimerkiksi antaneet lapsiaan adoptoitavaksi ymmärtämättä että se on pysyvää. Kotimaan adoptioissa taas varmaan halukkaita riittää, joten annan tilaisuuden ennemmin sellaisille jotka eivät pysty saamaan omia lapsia. Ja olen melko varma, ettei mies suostuisi adoptioon jos vain omia lapsia pystymme saamaan. Hän on hyvin evoluutiohenkinen ja haluaa jatkaa geenejään ;)

Mimi kirjoitti...

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Maailman+v%C3%A4kiluku+nousemassa+7+miljardiin+%E2%80%93+ilmastonmuutos+kiihtyy/1135254964042

Sopinee teemaan...
Mielestäni yksi ykkösasioista väestönkasvun ja sen mukana ympäristöongelmien hillitsemisessä on tietenkin kehitysapu, sisältäen ERITYISESTI ehkäisyvalistusta. Tämä on kaiken a ja o. Tätähän on jo harrastettu esim.Afrikassa, mutta aika vaihtelevalla menestyksellä. Uskonto ja vanhat tavat ovat liian tiukassa.

Suositut tekstit