16.3.2010

Sheavoirakkaus

En ole kauhean vahvasti hajustettujen rasvojen ystävä, yleensä käytän mahdollisimman mietoja ja neutraalin tuoksuisia vartalovoiteita.

Tutustumiseni shea-butteriin eli karitevoiteeseen tapahtui pari vuotta sitten sattumalta, kun ostin erään kampaamon alelaarista pienen sheavoipurkin kahdella eurolla. Purkin tyhjennyttyä ostin isomman putelin samaa kamaa ja tapasin sattumalta jopa brändin perustajan Edem Agbekey-Taylorin kauneus- ja terveysmessuilla viime marraskuussa. Edem kertoi kehittäneensä oman versionsa sheavoista, kun hänen pieni vauvansa tarvitsi jotakin turvallista ja kosteuttavaa iholleen. Afrikassa naiset ovat käyttäneet sheavoita iät ja ajat.

Kun huomasin olevani raskaana muistin, että Edem kertoi suosittelevansa karitevoidetta odottaville äideille. Raskaanaoleville suositellaan runsasta rasvaamista etenkin sellaisiin vartalonosiin, joihin saattaa tulla raskausarpia. Minä, joka jo lähtökohtaisesti suhtaudun kosmetiikkaan kriittisesti, en todellakaan ole ajatellut rasvailla itseäni mitenkään supermegapaljon — varsinkaan raskaanaollessa! Mutta toisaalta: minulla ei vaikuta olevan mitään kummempaa riskiä raskausarvistakaan (ainakaan vielä). Olen kuitenkin tarvittaessa rasvannut tiettyjä mestoja, ja käyttänyt siihen juuri hajustamatonta karitevoidetta. Inkuton karitevoiteen INCI-lista kuulostaa tältä: 100% butyspermum parkii, valkaisematon shea butter. That´s it.

Inkuton lisäksi olen testannut kahta muutakin karitevoidetta. Vihreän Kosmetiikan Sheavoi & Ruusu on kyllä ihan uskomatonta kamaa!

Se on kuin paksua ja kuohkeaa kuin kermavaahtoa ja tunnen itseni Prinsessa Ruususeksi, kun laitan sitä iholle. Vierastan kuotenkin vähän nyt raskaanaollessa rasvan vahvaa ruusuntuoksua, mutta muuten tuote on ihan superluksusjuttu. Erinomainen lahjaidea, ja bonusta kotimaisuudesta! Tosin: sheavoin ydinraaka-aine ei ole lähelläkään suomalaista, rasvaan tarvittavat pähkinät kun eivät täällä kasva.


Kolmas mainio karitevoidetuote on niinikään kotimaisen Frantsilan Rose Body butter vartalovoi, joka on Vihreän Kosmetiikan tuotteen tavoin ruusuntuoksuista sheavoita. Ihana tuote tämäkin, mutta aion raskausaikana pysyä jahustamattomissa voiteissa, ja käyttää tätä sitten myöhemmin.

Kaikki kolme tuotetta tayttävät eurooppalaiset luonnonkosmetiikkastandardit, vaikka yhdelläkään ei ole sertifikaattia. Sertifikaatit ovat etenkin pikkumerkeille kalliita, ja siksi tuote saattaa hyvinkin olla speksit täyttävä, vaikkei merkkiä putelista löydykään.

Psst... Vinkkinä muille raskaanaoleville, että Tanskan ympäristöministeriö suosittaa, etteivät raskaanaolevat tai imettävät naiset käyttäisi kosmetiikkaa (tai käyttäisivät sitä mahdollisimman vähän), löydät sivuston täältä .

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nuo vihreän kosmetiikan sheavoituotteet on ihan huippuja. Itse oon myös tilannu sellasen ihan vaan klöntin sitä itse tavaraa, sitä sitten lisäilen tyhjiin purkkeihiin ja käytän huulirasvana ja periaatteessa kaikkina mahdollisina rasvoina. Muistaakseni samasta paikasta sai tuon kyseisen klöntin.

- kirjoitti...

Kuivan ihon rasvaamiseen toimii myös kotikutoinen kaakaovoin ja kookosrasvan sekoitus. Koostumuksen pehmentämiseksi sekaan voi heittää juoksevia öljyjä. Toimii myös vauvamahalle!

Merzu kirjoitti...

Kookosöljy on aivan paras vartalon kosteuttaja. Suositellaan myös raskausarpien ehkäisyyn.
Lisäksi löytyy luomuna ja reilunkaupan tuotteena.

Ulpu kirjoitti...

Mulla on Vihreän Kosmetiikan Sheavoi Oliivi-vartalovoi, joka on kyllä ihanaa koostumukseltaan ja plussaa tuoksuttomuudesta! Lapsen ihon kuiviin läntteihin se ei oikein tehonnut, mutta käyttelenpä muuten vaan.

seeds kirjoitti...

Olisin kaivannut tuohon Luomu-gallupiin mahdollisuutta valita useampi kohta. Ostan luomua koska se on terveellisempää ja koska se vaan maistuu paremmalta (erit. maitotuotteet, liha ja hedelmät esim. rypäleet. Mikä ero!)

Noora kirjoitti...

Seeds:Ymmärrän :/ ... mut on pakko valita yksi, soriiiiii!

Nevie kirjoitti...

En oikein usko, että rasvaaminen mitenkään erityisemmin auttaa estämään raskausarpia, vaan siihen vaikuttaa enemmän oma iho/kudostyyppi ja taipumus arpienmuodostukseen. En rasvannut raskausaikana, eikä minulle tullut kuin yksi raskausarpi, sekin kohtaan, jossa oli arpi ennestään eikä iho päässyt joustamaan.

Luomukaritevoita saa muuten myös Pienestä tuoksukaupasta, josta yleensä tilaan ihan edullisen hinnan takia.

Zepa kirjoitti...

Olen käyttänyt kohta kaksi vuotta yhtäkyytiä L'occitanen sheabutteria (sertifioitu!) ja luomukookosöljyä. Ei voi valittaa hetkeäkään. Podi ei ole ollut ehkä ikinä näin hyvässä kunnossa (iho siis - podi on kyl ollut paaaljon paremmassakin kunnossa :-D )

ESC kirjoitti...

Hei Noora!

Joskus viime vuoden puolella bloggasit Inkuton tuotteista ja Edemistä, jonka olit kohdannut messuilla. Hassua - tapasin naisen sitten naisten joulumessuilla ja ihan vahingossa ajatuksissani kävi niin, että käyttäydyin (blogisi jutun luettuani) siinä tilanteessa, kuin tuntisin Edemin entuudestaan. Jotakin hihkuin "ai sinäkö siinä", ihan mielissäni, kuin tapaisin hyvänkin tutun, enkä ehtinyt edes nolostumaan kun Edem oli yhtä iloinen minun näkemisestäni vaikkemme siis olleet koskaan tavanneet!

Kohtaaminen oli niin lämmin ja mieleenpainuva! Sain kuitenkin siinä sanottua (sitten kun hoksottimeni jälleen toimivat), että Nooran blogissahan olen sinut oikeastaan nähnyt ja tämän taikasanan ansiosta sain mukavat alennukset ostoksistani. Shea-voide on ollut tosi hyvä ostos. Käytän sitä säännöllisesti nykyään sekä itse, että lapsilleni. Kiitos tästä vinkistä!

Olen muuten pöllinyt sulta toisenkin ihan mahti-ostos-idean. Nimittäin tänään posti toi minulle Mifukon laukun. Se on justiin sellainen, jota olen etsinyt perheenäidin tarpeisiini jo useamman vuoden.

Sä olet yliveto, mä olen sun fani.

Kukka kirjoitti...

Vihreä kosmetiikka on yksi suosikkejani ja meidän perheessä on käytössä saippuoita, shampoota ja Jojobaöljyä. Olen kuitenkin vierastanut myös vähän noita voiteita, kun tuoksuvat niin voimakkaasti.

Vähän aikaa sitten ostin Inkuton Santelipuu Sheavoita ja olen aivan koukussa! Olen myös tavannut Edemin, kun hän oli meidän kaupunkimme Ruohonjuuressa esittelemässä tuotteita.

Raskausarpiin ei tosiaan voi kovin paljon itse vaikuttaa. Itsellä oli aikoinaan todella valtava ja ulkoneva raskausmaha ja loppuvaiheessa tuli sitten tietysti myös repeämiä. Odotukseni sijoittui talven yli, joten rasvasin ja öljysin kyllä välillä, kun iho kuivuu aina selvästi enemmän pakkasilla.

Noora kirjoitti...

ESC:Lämmittipä sydäntä :) Kiitti! Edem on kyllä ihanan valoisa ihminen!

Dragofix kirjoitti...

Kasvit ovat myös hyviä huoneilmanpuhdistajia, kirjoitin siitä jutun blogiini. Suosittelen hankkimaan kotiin muutaman kasvin ainakin. :)

Suositut tekstit