5.3.2010

Se ainoa vauva-aiheinen blogaus

Viikko takaperin Vihreässä Langassa julkaistu haastatteluni Kemikaalimartta sai aikaan ison palautetulvan. Enimmäkseen sain vauvaonnitteluja ja -neuvoja, mutta myös toiveita, ettei Kemikaalicocktailita tulisi vain vauvablogi. Ei ole tulossa. Omistan silti tämän yhden blogauksen aiheelle, koska myös tämän viikon Langassa mainittiin haastatteluni: olin saanut taivassalolaiselta äidiltä terveisiä Langan lukijapalautesivulla.

Minua on varoiteltu, että vauvafoorumit ja -aiheet ylipäänsä saavat aikaan kiihkeää keskustelua, ja jopa syyttelyä, vaikka ihmiset eivät tiedä toistensa elämistä juuri mitään. Jotenka en ole kovin yllättynyt, että se yksi pieni asia Vihreän Langan jutussa — lasinen tuttipullo — sai osakseen kritiikkiä.

Tiedoksi siis: se, että puhuin haastattelussa lasisesta tuttipullosta, ja kuinka se ei luovuta kuumaan nesteeseen bisfenoli A:ta (kirjoitin tästä jo marraskuussa 2008) ei tarkoita samaa kuin väittämä "en aio imettää lastani". Huvittavaa, että joku edes vetelee tällaisia johtopäätöksiä. Joten se siitä.

Se mainitsemani palautteen lähettänyt taivassalolainen äiti puolestaan kirjoittaa, että "Kemikaalimartta oli lehden kiinnostavin juttu naismuistiin. Lähes liikutuin sen äärellä!". Tosi mukava kuulla, että jutusta on tykätty. Samainen äiti kuitenkin mainitsee, kuinka "...kulutuskriittinen Shingler tekee toivioretkeä Stockmannin vauvantarvikeosastolle". Jos nainen tuntisi minua ollenkaan, tietäisi hän, että haastattelu oli itseasiassa ensimmäinen kertani ikinä Stokkan vauvantarvikeosastolla :) ...ja varmaan viimeinenkin.

Sama nainen jatkaa: "Juuri se aika, jolloin ekologisesti ajattelevat kaupunkilaiset tilaavat Saksasta lastenvaunut, täyttävät kaapit kestovaipoilla, shoppaavat kasoittain luomupuuvillaisia design-vauvanvaatteita ja hankkivat lasisia tuttipulloja".

Tämä on sitä samaa elintasohippi-asiaa, josta Virpi Salmi kirjoitti taannoin Hesarin nettisivuilla, tärkeä aihe minusta.

Olen ehdottomasi sitä mieltä, että lapset eivät tarvitse "kasoittain vaatteita" eikä heidän hyvinvointinsa ole shoppailun määrästä kiinni, todellakaan. Eikä niitä vaunuja tarvitse varmaan Saksasta tilata? Mutta kestovaipat ovat ekologisia, lasinen tuttipullo on minusta muovipulloa kivempi ajatus (käytäntö toki voi olla toinen juttu), eikä siitä irtoa bisfenoli Ata — vaikka toki rintaruokinta on paras vaihtoehto (minulle itseasiassa ihan itsestäänselvä!), jos se vaan on mahdollista (kaikille se ei sitä ole) ja on ehdottomasti paikallaan vähän miettiä, mitä vauva oikeasti tarvitsee, olen siis palautteen lähettäjän kanssa aivan täysin samoilla linjoilla.

En itse ole ostanut lasista tuttipulloa, en aio ostaa vauvansänkyä (koska se saadaan käytettynä kavereilta), en ole ostanut yhtäkään potkupukua tai lelua, enkä to-del-la-kaan aio shoppailla skidille jotain turhaa kamaa, koska kaikki oman lapsuuteni lelut ja vaatteet ovat omien vanhempieni kaapeissa tallella, ja ne kelpaavat minulle ihan hyvin.

Lopuksi äiti vielä toivoo, että "lisää melua kemikaaleista ja enemmän kulutuskriittisyyttä". Huvittavaa sikäli, että sitähän lähes koko juttu — lasituttipulloa lukuunottamatta — koski. No, ymmärrän toki, että juttu kirvoitti ajatuksia, eikä äiti varmaan vain meikäläiselle tuossa kirjoita, vaan toteaa asioita noin yleisellä tasolla.

Tämä oli siis se ainoa vauva-aiheinen postaus, jonka halusin julkaista lähinnä vastineeksi saamalleni "ei-sieltä-tissistä-mitään-bisfenolia-tule" -läpälle ja kritiikille yltiöpäisesta shoppailusta. Se meidän pieni kun on vielä mahassa, eikä sille ole ostettu vielä yhtään mitään!

... että tällaista :)

Hyvän äitiyttä käsittelevän blogin löydätte muuten täältä. Katja on mahtava angstimutsi, fanitan.

29 kommenttia:

Susanne kirjoitti...

Onnea vauvasta! Meille sellainen syntyy jo kuukauden kuluttua ja vauvatavaraviidakossa seikkaillessani olen pohtinut usein erilaisten välttämättömien tavaroiden ekologisuutta ja eettisyyttä.
Siksi toivonkin, ettei tämä postaus jäisi kuitenkaan ihan ainoaksi vauva-aiheiseksi. Olisi kiva kuulla esimerkiksi lastenvaunujen ekologisuudesta. Suomessa ei vaunuja enää juurikaan valmisteta ja ilmeisesti monien vaunujen materiaaleissa on kaikenmoisia kemikaaleja. Vähän hirvittää laittaa vauva kellimään vaunukoppaan myrkkyjen keskelle. Kuulostaisi ihan Kemikaalicocktail-matskulta ottaa selvää hieman noista vaunujen materiaaleista yms.:)

kte kirjoitti...

Ai, onnea! :) Itse toivoisin myös lisää vauva-aiheisia postauksia. Miksi aihetta tulisi välttää? Varsinkin, jos tää on sun henkilökohtaisestakin elämästä kertova blogi. Siis jollain saraa.

Niin, lasten kanssa on oikeasti helppo elää ekologisesti ainakin ne ensimmäiset elinvuodet, kun käytettynä saa (jos on onnekas) lähestulkoon kaikki tavarat, mitä vauva ylipäätään tarttee. (Eikä se välttämättä ihan hirveesti tartte.) Vaippoja ei kannata myöskään uutena ostaa, jos vaan niitä käytettynä saa. Halvempaakin tämä on. Ruokaankaan ei juuri mene rahaa ekaan puoleen vuoteen, jos maitoa tulee omasta takaa. (Eikä sen jälkeenkään.) (Paitsi että omat ruokahalut voi olla suuret imetettäessä!)

Mutta mitä noihin tuttipulloihin tulee, eihän vauva tartte edes sitä lasista pulloa, jos siis omaa maitoa riittää. Ja aika nopsaan vauva tottuu hörppimään ihan mukistakin, joten jos vaan suinkin mahdollista, tuttipullot (ja ennenkaikkea tutit) jätän itse ostamatta ja käyttämättä.

Ekojen kuukausien vaatteet saa äitiyspakkauksesta ja aivan varmasti niitä kertyy rotinoiksi tuomisistakin - ja isompiakin vaatteita. Kirppareilta saa muutamallakymmenelläkin sentillä hyväkuntoisia muotivaatteita ja leluja. Ja tosiaan mitä vanhemmista leluista on kyse, sen nostalgisempia ne on - ja vaatteet tietty kans :)

Onnea tosiaan vielä kerran ja hyvää vanhemmuuden alkutaivalta teille!

minja kirjoitti...

Ja nyt minäkin vasta huomaan! Onnea kovasti odotukseen :))

Minä tykkäisin lukea vauva-juttuja myös lisää. Meillä ei ollut tokalla lapsella ainuttakaan tuttipulloa- tai tuttia, eikä tule kolmannellekaan (la.9.4)

Uutena en ole ostanut kuin pari luomupuuvillaista vaatetta. Tarjonta kirppareilla on todella hyvä, joten niillä pärjää loistavasti. Ostan myös aina ennakkoon isompia kokoja jos löydän jotain kivoja edullisesti. Silloin ei pääse tulemaan niitä hetkiä, että pitäisilähteä äkkiä marketista hakemaan.
Leluja on omasta takaa ennestään :) Vielä kun saisi kaikki sukulaiset tajuamaan ettei tarvita mitään!

milaja kirjoitti...

Onnea! ♥

Tintti kirjoitti...

Onnea odotukseen - itsekin fanitan Katjaa ihan täysillä, itseasiassa löysin sun blogisi sitä kautta. Katjalla sellainen normimeininki tuon vauvan kanssa :-D

Jenny kirjoitti...

Lapset voi kantaa tietenkin myös kantoliinoissa tai -repuissa. Ei ole pakko ostaa supermuovisia vaunuja. Vaunut ovat raskaat ja tilaa vievät, liinalla/repulla kantaessa kädet jäävät vapaaksi. Kantaminen edistää myös äidin ja lapsen välistä suhdetta. Lapsen kasvaessa löytyy niitä simppelimpiä (ainakin oman lapsuuteni aikaan) suurimmaksi osaksi metallisia istuinvaunuja.

Veera kirjoitti...

Onnea vauvasta! Tähän tuttipullokeskusteluun ihan vaan sen verran, että joskus tekee ihan hyvää äidinkin vähän tuulettua ja silloin voi vaikkapa isukki ruokkia vauvelia rintamaidolla tuttipullosta! Vaikka muuten sitten imettäisikin. Todella positiivista, että noita lasisia tuttipulloja alkaa saada useammastakin paikasta.

Elie kirjoitti...

Lämpimät onnittelut vauvasta! Minäkin toivoisin enemmän vauva-aiheisia postauksia, kuten tietoa lelujen kemikaaleista ja raskausajan ruokavaliosta.

Paljon onnea odotukseen, toivottavasti kaikki menee hyvin :)

p.s. Se kemikaalimartta-juttu oli aivan upea :)

Karoliina kirjoitti...

Mitä mieltä olette muovisista, mutta bisfenol A ja flataatti vapaista tuttipulloista? Saattaako niistä irrota sitten jotain muuta?

En löytänyt itse lasista tuttipulloa kun etsin sellaista ystävälleni lahjaksi, joten päädyin Bebesin muoviseen mutta edellä mainituista vapaaseen versioon. Nyt ystäväni soitti minulle, ja kysyi mistä sen ostin, koska se on kuulemma osoittautunut kaikiksi parhaaksi tuttipulloksi (toinen lapsi menossa..) ja hän halusi käydä ostamassa toisen samanlaisen :)

Minna kirjoitti...

Myös minä toivoisin, ettei tämä jäisi ainoaksi vauva- tai lapsiaiheiseksi postaukseksi. Tämän blogin aiheista olisi mukava lukea jatkossa myös lapsiperheiden näkökulmasta. Ekologinen ja terveellinen elämäntapa kiinnostavat varmaan monia muitakin vanhempia. Itselleni juuri lapsen syntymä oli liikkeelle paneva voima näissä asioissa.

Johki kirjoitti...

Kuten joku muukin mainitsi tuossa yllä, on tuttipullo ehkä hyvä olla olemassa sitä isä-lapsisuhdetta varten ;) Meillä iskä antoi äipän joskus väsymystään nukkua pois ja ruokki vauvan pullolla sillä aikaa - ja vietti vauvan kanssa aikaa muutenkin paljon. Nykyään viettää aikaa enemmän hänen kanssaan, koska on kotona lapsen kanssa :)

Marjaana kirjoitti...

Mamasta (Mama rules!) tänään bongasinkin tämän mahtavan vauvauutisen, mutta eihän tänne uskaltanut tulla juhlimaan ennen kuin itse otit asian esille ;). Joten oikein hurjan paljon onnea tulevasta ihmeestä :)!

tro kirjoitti...

Hurjasti onnea tulevalle vauvalle!

Itse en tosiaan niin vauvajutuista ole kiinnostunut, mutta osaan kyllä hyppiä yli jos tuntuu että täytyy blogata, älä huoli. Anna mennä vaan vauvajuttuja jos siltä tuntuu!

lupiini kirjoitti...

Onnea vauvasta! Tuo tuttipullojutun tahallinen väärinymmärtäminen imettämättömyydeksi kuohautti ainakin omia tunteita. Itse en ihan täysimetykseen missään vaiheessa päässyt ja alussa käytettiin lähikaupasta hommattuja Ainun pulloja. Jostain blogista sitten luin bisfenolista ja päätin vaihtaa kolme käyttöpulloamme yhteen lasiseen Ekolon pulloon ja kahteen bisfenolittomaan muoviseen (jälkimmäisiä saa ihan s-marketistakin). Pariin tuttipulloon ei ekologia kaadu eikä myöskään hyvä äitiys: itse olen tässä vaiheessa vain ja ainoastaan tyytyväinen, että meillä imetyspolitiikka meni kuten meni: kohta seitsenkuinen saa edelleen pääosin tissiä, vähän korviketta ja jonkin verran kiinteitä. Kun vauva oppi pullolle jo laitoksella, pääsi äitikin joskus tuulettamaan päätään ja NUKKUMAAN, hyvä uni on hyvän mielen tae. Ja ainakin itsestäni ja miehestäni on ollut valtavan tärkeää ja ihanaa, että isäkin pääsee syöttämään lasta.

Olen Lupiinissa pohdiskellut jonkin verran ns ekologista superäitiyttä ja sen joskus kieltämättä ahdistavia käytäntöjä. Kun itse on eko ja melko tiedostava kuluttaja, tulee juuri näissä vauva-asioissa kuitenkin aika usein kuultua jonkinlaista tuomintaa esimerkiksi lastenvaunujen käytöstä tai osakestoilusta (siis että käyttää myös kertakäyttövaippoja). Joku syvällä porskuttava riittämättömyyden tunne ilmeisesti meissä äideissä velloo ja sitä sitten osa kanavoi ulospäin tuomitsevilla lausunnoilla, jotka aiheuttavat lähinnä ahdistusta ja vastustushalua.

Tiina kirjoitti...

Paljon onnea tulevasta vauvasta! Toivottavasti raskausaika sujuu hyvin!

Linda kirjoitti...

Paljon Onnea teille!

Kestovaippoja vieläkin ekologisempi tapa on tietenkin vaipattomuus, mitä itse aijon kokeilla sitten joskus.

http://www.kestovaippa.fi/vaipaton.htm

inkeroinen kirjoitti...

Onnea :) Toivottavasti kuitenkin aiot vauvoihin ja pikkulapsiin liittyen tehdä juttuja, kuitenkin paljon on parannettavaa esim. kemikaalien suhteen myös pieniin lapsiin liittyen. Lelut, vaipat .. Olisi hienoa jos tekisit juttua rintarepuista, kriittisellä otteella :) Monille ei tunnu olevan itsestäänselvää niiden huono ergonomia kantajalle ja kannettavalle.
Vauva-aiheista juttuahan riittäisi, tärkeästä asiasta on kuitenkin kysymys :) Ja hyviä juttuja aiheesta oot kyllä tehnykkin aiemmin!

Aino-Maija kirjoitti...

Onnea vauvasta!

Älä Noora suotta tiukasti päätä rajoittaa vauva-aiheen käsittelyä, lapsiin liittyy niin paljon mielenkiintoista blogisi aihepiiriin kuuluvaa asiaa. Minusta (itselläni on kaksi lasta joten olen toki tietysti tätä mieltä) lapsiin liittyvää keskustelua ihan suotta vältellään sen takia että joku mahdollisesti ei ole kiinnostunut. Uusista työpaikoista, asunnoista, parisuhteista, harrastuksista, muodista, politiikasta, rahasta yms. saa rauhassa keskustella (vaikka kaikkia ei kiinnostaisikaan), mutta lasten kohdalla tulee sitten joku raja.

Kemikaalicocktailin muuttaminen 100% vauva-aiheiseksi blogiksi olisi tietysti pöljää, mutta minusta lapsiin liittyvien asioiden käsittelyä Kemikaalicocktail-näkökulmasta ei kannata ehdoin tahdoin välttääkään.

berenike kirjoitti...

Onnea vauvasta!!!

Minuakin kyllä kiinnostaisi lukea myös vihreämmästä vauva- ja lapsiarjesta, vaikka olenkin lapseton (eikä lapsia varmaan kuulu vielä vuosiin). Osahan ne lapset on elämää siinä missä muukin.

Nevie kirjoitti...

Oikein paljon onnea! Minuakin kyllä kiinnostaisi lukea vauvajuttuja, itse kun olen puolivuotiaan pojan äiti :) En pystynyt imettämään, joten lasiset tuttipullot ovat olleet ihan ehdoton hankinta - ja lähes ainoa vauvatavara, jonka olemme ostaneet uutena. Vaikkei edes ekologisesta puolesta välittäisikään, en näkisi silti mitään järkeä käyttää isoja summia tavaroihin, joita vauva käyttää muutaman kuukauden. Aika monen tavaran kohdalla kannattaa myös miettiä, onko se oikeasti tarpeellinen vai onko tarve vain markkinointikoneiston luoma. Vauvasta ja vanhemmistahan tietenkin riippuu, mikä on tarpeellista tai tarpeetonta, meillä esim. sitteri on jäänyt lähes käyttämättä ja ilmankin oltaisiin varmaan pärjätty ihan mainiosti...

Hedda kirjoitti...

Onnitteluja kasapäin myös tältä suunnalta!

Täällä toista odotellaan syntyväksi toukokuun puolessa välissä ja häntä sitten vaipatetaan esikoiselle sekä käytettyinä että uusina hankituilla kestovaipattimilla. Lykitään kylillä esikoiselle hankituilla rattailla (tosin käytettynä on ostettu myös sisarusrattaat, koska esikoinenkin on vasta parivuotias), nukutetaan esikoiselle käytettynä saadussa pinnasängyssä ja tarvittaessa käytetään esikoiselle hankittuja tuttipulloja.

Täälläkin luettaisiin mieluusti myös kemikaalitonta vauva- ja lapsiasiaa, ja kitetään roimasti angstimutsi vinkistä.

Kiitos.

Fakta ja Farfalle kirjoitti...

Mua ei kyllä yhtään haittaa jos blogissa on myös vauvajuttuja, vaikka itsellä kyseinen elämänvaihe on vasta kaukana tulevaisuudessa :) Itse nimittäin juuri blogin henkilökohtaisuudesta verrattuna vaikkapa Uuteen Mustaan.

an kirjoitti...

Vauvajutut kelpaa mullekin! On nimittäin aika tärkeä osa oman elämän ekologisuutta ja vauvan terveyttä se, mitä valintoja tekee silloin, kun tuollainen elämänmuutos tulee. Laita vaikka äänestys tuonne sivupalkkiin, luulen, ettei ne vauvajutut niin kammoksuttuja ole. Ihmiset eivät välttämättä halua lukea mitään "taas tuli vauvalta ripulia ja olen aivan väsynyt" -meininkiä, mutta valinnoista ym. kyllä!

Riikka kirjoitti...

Oi onnea! Minä ainakin toivoisin joskus toistekin vauva-aiheisia juttuja, kun ne ovat sinulla ajankohtaisempia. Esim vauvanruoista (itse pyrin tekemään mahd paljon itse soseet mutta välillä kaupankin on kätsyjä), kestovaipoista, kemikaaleista lastenvaatteissa ja vaikka muuten vaan ekoelämän mahdollistamisesta lapsiperheessä.

Noora kirjoitti...

Kiitos onnitteluista ja juttutoiveista! Kyllä mä kirjoitan asioista ihan samaan tyyliin kuin tähänkin asti, jos kyse on kempparimaisista aiheista. Olenhan mä kirjoittanut esim. nimenomaisista lasituttipulloistakin aikaisemmin. En vaan niinkään tule nostamaan oman vauvamme elämää täällä, tai välttämättä edes ihan hirveästi omia valintojani siihen liittyen. Katsotaan... Mutta hyvä tietää, ettei teitä ainakaan haittaisi :)

HennaH kirjoitti...

Onnea vielä minultakin! Luen itsekin Vihreää lankaa ja oli hienoa, että sinusta oli siellä haastattelu. Ihmettelin jopa, miksei sitä ole tehty aikaisemmin! Ja itsekin äitinä toivon, että bloggaat myös lapsiperheasioista. Kaikkea hyvä odotukseesi!

Jinnai kirjoitti...

Mun mielestä lapsiin liittyvät asiat sopivat tänne vallan hyvin. Itse en ole "lapsellinen" saati ne asiat hirveästi kiinnosta, mutta tässä blogissa on muutenkin todella erilaisista asioista puhe. Joitakin ei esimerkiksi kiinnosta ne muotiblogaukset, jotka minusta ovat kiintoisia. Kaikkea kaikille, heh!

Veikkaan muutenkin, että täällä on paljon mammalukijoita, joita aihepiiri kiinnostaa :)

Ei siis haittaisi minuakaan, kunhan ei nyt ihan vauvablogiksi muuttuisi! :)

Jinnai kirjoitti...

Ai niin, onnea!

Noora kirjoitti...

Kiitti onnitteluista!! ... ja onnea Heddalle ja muille kanssaodottajille :D

Suositut tekstit