17.3.2010

Raikas appelsiini-porkkanasalaatti

Hyviä kasvisruokareseptejä kaipaaville tiedoksi, että uusin reseptivideoni löytyy nyt täältä. Reseptin takana on Meri-Tuuli, joka tulee laatimaan iloksenne reseptejä koko kevään ajan. Mahtavaa! Mä kaipaankin kipeästi uusia ruokia kokattavaksi. Näistä raaka-aineista tehtiin ruokaa tällä viikolla:

Niille, jotka eivät tiedä mitä on quinoa eli kvinoa, suosittelen erityisesti testaamaan tätä reseptiä. Kvinoa on tässä edukseen!

12 kommenttia:

Laranja kirjoitti...

Ihan mielettömän hyviä kasvisruokareseptejä on Tuija Ruuskan Kasviskeittiö keittokirjassa. Samoja sapuskoita saa Kuvataideakatemian Kasvisbaarin noutopöydästä lounasaikaan arkisin :)Lounasta saa myös opiskelijahintaan, eli 2,60 €

seeds kirjoitti...

Asiasta toiseen: Pekka Puska THS:ltä on taas torveillut. Kouluissa saa pian olla tarjolla pelkkää aspartaamilimua

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/03/1080963

Ei sillä, en minä sitä sokerilimuakaan minään hyvänä tuotteena pidä, mutta parempi olisi ollut poistaa limut kokonaan. Ja vielä erityisen törkeältä tuntuu, että tuossa lehtijutussa onnistutaan kautta rantain sanomaan, että aspartaamilimut olisivat muka terveellisiä! (Kun puhutaan että tällä teolla Puska on saanut taas uuden sulan hattuunsa terveellisten elämäntapojen puolestapuhujana jne.)

Laranja kirjoitti...

Aika iso edistysaskel saada juuri energiapitoiset limut pois kouluista. Lihavuus on varmasti haitallisempaa kuin aspartaamin tuomat haitat.

jenni kirjoitti...

^
Niinkö ihan tosissaan meinaat?
Ja että lihavuuden syy on sokerilimut, ei lisäaineilla kuorrutetut "elin"tarvikkeet?
Taidat olla ns kaloriuskovainen.

Olen erittäin eri mieltä. Tulokset näkee itsessä ja lähipiirissäkin.

Salattu Minä kirjoitti...

No siis, kroppahan toimii hyvin "yksinkertaisesti" tässä asiassa. Jos energiaa saa enemmän kun sitä onnistuu kuluttamaan niin lihoo. Joten ainakin itse näen asian niin, että todennäköisemmin sitä lihoo jos saa paljon energiaa ja taas pysyy hoikempana jos sitä energiaa ei niin paljon tule.
Muut terveysvaikutukset onkin sitten jo eriasia. Kannatan puhdasta ruokaa ja luonnollisia raaka-aineita ja ylipäätään järkevää syömistä, mutta ei ne lisäaineet ketään varsinaisesti lihavaksi tee. Kyllä se on se nautittu ruoka (eli energia)määrä.

jenni kirjoitti...

^
Esim siskoni, joka on ylipainoinen, on kertonut, että lisäaineiden jättämisen jälkeen hän on laihtunut. Ei ole siis muuten muuttanut ruokavaliotaan, eikä hän ennenkään syönyt karkkeja tai juonut limppareita, vaan lisäaineet on tullu ihan valmisruoasta.

Uskon kyllä tiettyyn pisteeseen sen, että kalorien vähentäminen voisi laihduttaa, mutta ei se ole niin yksinkertaista. Elimistö säätelee monella tavalla energiankulutustaankin, eikä ne menetelmät ole ihmiselle vielä täysin auenneet, eikä varmaan koskaan aukenekaan.

Olen myös lukenut sellaisen teorian, että jos syö lisäaineita, elimistö yrittää kerryttää rasvakudosta, koska rasvakudos voio suht turvallisesti varastoida kaikenlaisia myrkkyjä.

Laranja kirjoitti...

Vältän itsekin lisäaineita ja teen ruoan itse alusta loppuun, mutta olen samaa mieltä nimimerkin Salattu minä kanssa energiatasapainosta. Valmisruoat eroavat jalostamattomasta ruoasta monella muullakin tapaa kuin lisäainekoostumuksessa. Ravintoainekoostumuksissa on huimia eroja, varsinkin rasvan, kuidun ja suolan suhteen. Joten kun valmisruoat jätetään pois ruokavaliosta, ainoa seuraus ei ole lisäaineiden välttäminen vaan koko ruokavalion ravitsemuksellisen laadun paraneminen.

Maria V. kirjoitti...

"No siis, kroppahan toimii hyvin "yksinkertaisesti" tässä asiassa. Jos energiaa saa enemmän kun sitä onnistuu kuluttamaan niin lihoo."

Vai toimiiko sittenkään? Jos laitat kotona lämpöjä pienemmälle tai jätät villapaidan pois (energiaa tarvitaan enemmän lämmitykseen), laihdutko? Tai ruoansulatuselimistösi, imaiseeko se rasvakudoksiisi kaiken mitä suuhusi laitat? Entäpä se tavara joka tulee toisesta päästä ulos? Jos lakkaat syömästä, kuoletko nopeasti nälkään, vai keksiikö kroppasi energiansäästökeinoja, jotta pysyisit hengissä siihen asti, kunnes ruokaa taas löytyy?

Salattu Minä kirjoitti...

Siksipäs siinä onkin ne lainausmerkit koska elimistö on jännä värkki joka osaa tehdä jänniä juttuja. :) Mutta joo, termodynamiikan peruslait valitettavasti toimii. Anorektikothan parhaimmillaan koittaa lisälaihduttaa sillä, että palelevat. Sanoisin, että se jokseenkin huono laihdutuskeino, mutta saattaahan sillä pari grammaa saada pois.

Tuohon "mitä tulee toisesta päästä ulos" vastaus on se, ettei elimistön hyötysuhde ole täydellinen, osa menee ohi. Lisäksi uloste koostuu mm. kuolleesta bakteerimassasta ja sulamattomasta aineksesta jota elimistö ei pysty käyttämään hyödykseen.

Jos lakkaa syömästä niin meneehän siihen toki hetki, että se energia sieltä elimistöstä loppuu, siksihän se sitä energiaa säilöö kun sitä on saatavilla. Nykyelämä kun ei oikein toimi elimistömme kannalta joka on oppinut ottamaan suunnilleen kaiken irtilähtevän energian talteen, se ei osaa ohjata sitä ohi silloin kun rasvaa on "tarpeeksi" juuri siksi, että se varautuu hätätilanteisiin ja niihin kausiin kun sitä ravintoa ei ole. Tämä oli älyttömän hyödyllistä joskus kauan sitten, mutta nykymaailmassa se aiheuttaa kropalle monesti enempi haittaa kun hyötyä. Ja siinä on se pohjimmainen syy sille, miksi se ylimääräinen energia lihottaa. Koska ihmiselimistö sitä säilöö.

En oikein ymmärrä miten tämä vastauksesi liittyy siihen lihottavatko lisäaineet vai liika energiansaanti, mutta vastasin nyt kuitenkin.

ps. Pahoittelen sivuraiteille menevää keskustelua joka ei liity itse postaukseen.

Maria V. kirjoitti...

Pahoittelen minäkin tätä OT:tä, mutta en silti malta olla vastaamatta =)

Ei tämä tosiaan liity mihinkään, mutta en malttanut olla tarttumatta tuohon ajatteluun, että elimistö toimisi suoraviivaisesti niin, että yksin kulutus vs. syötyjen kaloreiden määrä määrää painokehityksen.

"Mutta joo, termodynamiikan peruslait valitettavasti toimii."

Kyllä, mutta ihmiselimistö on ei ole suljettu järjestelmä. Mm. ruoansulatuselimistö ei ole kone, josta tasaisella tahdilla jauhetaan käyttöön kaikki mitä irti saadaan, vaan se minkä verran poistetaan toisesta päästä voi vaihdella. Ja poistuuhan aineita toki muualtakin, esim. hikoillessa. Elimistö on viisas systeemi ja osaa säätää näitä juttuja.

"Nykyelämä kun ei oikein toimi elimistömme kannalta joka on oppinut ottamaan suunnilleen kaiken irtilähtevän energian talteen, se ei osaa ohjata sitä ohi silloin kun rasvaa on "tarpeeksi" juuri siksi, että se varautuu hätätilanteisiin ja niihin kausiin kun sitä ravintoa ei ole."

Ei kaikkien elimistö ota talteen kaikkea irtoavaa. Itse en esimerkiksi tahdo lihoa millään. Yksilöllisiä eroja on paljon, toki. Mutta jos esim. laihduttaa nälkäkuurein, elimistö oppii erityisen hyvin ottamaan talteen ylimääräisen ruoan silloin kun sitä on tarjolla, mikä ilmenee ns. jojolaihduttamisessa. Siksi suoraviivainen "syö vähemmän kuin kulutat" -lahdutusajattelu voi johtaa ojasta allikkoon, jos sen vie liian pitkälle (eli syö aivan liian vähän).

"Tämä oli älyttömän hyödyllistä joskus kauan sitten, mutta nykymaailmassa se aiheuttaa kropalle monesti enempi haittaa kun hyötyä. "

Tuskinpa joskus kauan sitten on ollut hyödyllistä lihoa paljon, jos ruokaa on yllin kyllin. Johan siinä leijonat saavat paremmin kiinni ;)

Salattu Minä kirjoitti...

En ole ole missään vaiheessa tarkoittanut sanoa, että elimistö toimisi missään määrin yksinkertaisesti, (ja olen koittanut sitä tuoda esiinkin) mutta lopputuloksen kannalta ei välttämättä ole mitään hyötyä lähteä selittämään kaikkia poikkeuksia ja erikoistapauksia jos homma toimii yleisesti ottaen jollain tavalla.

Eikä minulla ole mitään syytä alkaa väitellä asiasta kanssasi, koska olen samaa mieltä kanssasi. Keskustelussamme suurin ongelma on varmaan se, että tavallaan puhutaan samasta asiasta, olemme varmaan samaa mieltäkin asioista hyvin suuressa määrin, sinä vain menet syvemmälle ja nostat esiin yksittäistapauksia ja erikoistapauksia kun minä puhun suuremmilla linjoilla.

Siksi tämä keskustelu onkin niin kovin huvittava. :)

Pääasiassa kun kuitenkin satunnaisia erityistapauksia lukuunottamatta homma toimii niin, että jos syö enemmän kun kuluttaa niin lihoo.

Alkuperäinen pointtini kun oli vastatessani, että en usko, että pelkästään lisäaineet voivat ketään lihottaa. Ne voivat vaikuttaa aineenvaihduntaan sitä en missään vaiheessa ole koittanut kieltääkään, mutta suuremmilla linjoilla katsottuna uskon silti, että suurin syyllinen nykyiseen hyvinvointivaltioiden paino-ongelmiin ei kuitenkaan ole vain lisäaineissa vaan siinä, että ihmiset lappavat kupuunsa teollisen mönjän muodossa energiaa enemmän kun saavat kulutettua. Huomaa, yleisesti. Toki on yksilöllisiä eroja ja sairauksia, mutta toivon kuitenkin, että emme ole niin sairaita, että tuo selittäisi ongelmaa laajemmalti kun yksittäistapauksissa. Samoin minusta on ikävää, että lähdetään yleistämään asioita sen yhden mahdollisen yksittäistapauksen perusteella. :) Minäkin haluaisin, että aineenvaihduntani toimisi kuten sinun ilmeisesti toimii, että voisin syödä ihan mitä vain miten paljon vain lihomatta. Valitettavasti en kuitenkaan kuulu tuohon ryhmään vaan minun on kiinnitettävä huomiota siihen mitä ja miten paljon syön jos tahdon pysyä hoikkana. ;)

Mitään uutta tuskin enää tähän keskusteluun voin antaa, joten kiitän tästä.

Maria V. kirjoitti...

"En ole ole missään vaiheessa tarkoittanut sanoa, että elimistö toimisi missään määrin yksinkertaisesti"

Ymmärsin sitten vain väärin, kun sanoit että homma toimii "yksinkertaisesti". Tekstistä on niin vaikea tulkita äänenpainoja. Hyvä juttu jos olemme suunnilleen samaa mieltä.

Siitä ehkä olemme kuitenkin eri mieltä, että minä arvelen että lihomistaipumus johtuu aikalailla aina jonkinlaisesta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka on useimmiten mahdollista korjata. En usko oikeastaan että kenenkään ihmisen täytyisi lihoa vain siksi että syö paljon. Mutta en arvele tietäväni asiasta niin paljoa, etteikö mielipiteeni voisi minä päivänä tahansa muuttua :)

Suositut tekstit