9.3.2010

Punaviini hoikistaa?

Kiinnostavaa:

"Muutama annos alkoholia [punaviiniä] päivässä näyttäisi tuoreen tutkimuksen mukaan auttavan naisia pitämään painonsa kurissa. Tutkimukseen osallistuneista paino putosi eniten naisilta, jotka kertoivat nauttivansa päivittäin kaksi ravintola-annosta alkoholia.

Bostonissa tehtyyn tutkimukseen osallistui yli 19 000 normaalipainoista, yli 39-vuotiasta naista, jotka jaettiin alkoholinkulutuksen perusteella neljään ryhmään.

Suurin ryhmä, miltei 40 prosenttia tutkituista ilmoitti, ettei nauti alkoholia lainkaan. Yli 10 vuotta jatkuneen seurannan aikana tähän ryhmään kuuluvien naisten paino nousi eniten.

Tutkimukseen osallistuneista paino putosi eniten naisilta, jotka kertoivat nauttivansa päivittäin kaksi ravintola-annosta alkoholia. Paino putosi eniten punaviiniä juovilta, mutta myös olutta tai väkeviä alkoholijuomia maltillisesti nauttivilta. Vastaavaa vaikutusta ei todettu pienempiä tai suurempia määriä alkoholia käyttävien ryhmissä.

Vaikka tutkimus näyttäisi osoittavan alkoholin myönteiset vaikutukset painoindeksiin, varoittavat tutkijat alkoholinkäyttöön mahdollisesti liittyvistä muista ongelmista".

Lähde: YLE Uutiset

Kiinnostavaa. Ei nyt tietenkään pidä ruveta kännäämään sen toivossa, että laihtuu, mutta kiinnostavaa silti. Kohtuus kaikessa.

Psst... Jos viini- ja alkoholiasia kiinnostaa, lue postaukseni Luomuviiniä viikonloppuun, Luomu kannattaa kännätessä(kin), Luomuskumppaa!, ja Kukaan ei tiedä kemikaalicocktailiasi.

9 kommenttia:

marja kirjoitti...

kiinnostava juttu, luin tästä itsekin jossain. olisi kyllä kiva tutustua alkuperäiseen tutkimukseen, kun tuo YLEn uutinen on vähän epämääräinen. Putosiko paino todella vai pysyikö paino "vain" kurissa?

joka tapauksessa, tuli myös mieleen, olisiko tässä kyse asioista jotka ei varsinaisesti liity toisiinsa, eli olisiko vain niin että päivittäin 1-2 alkoholiannosta nauttivat ovat se ihmisryhmä, jolla on eniten rahaa ja varmaan myös kiinnostusta pitää itsestään huolta: hieman punkkua lipittävät naiset ovat suhteellisen hyvin toimeentulevia, menestyviä, kiinnostuneita terveydestään ja sen takia myös pitävät huolta itsestään ja kunnostaan esim. liikunnalla.

tällainen tuli siis mieleen, mutta vaikea sanoa kun ei tuossa jutussakaan ollut mitään tietoa missä olisi alkuperäinen uutinen tai tutkimus saatavilla.

Katariina kirjoitti...

Minua mietityttää kausaalisuhteet ja onko kaikki vaikuttavat tekijät todella otettu huomioon. Todella mielenkiintoinen tulos silti... Ei ilmeisesti kannata olla kovin ehdoton missään asiassa :)

Emma kirjoitti...

Ihan jännä tulos! Toisaalta ei yllätä, luennolla tuli taannoin esiin tutkimus (lähdettä en luonnollisestikaan ollut kirjoittanut ylös, sorry!), jonka mukaan alkoholin kohtuullinen käyttö (10-12g/päivä) myös suojaa mielenterveyden häiriöiltä paremmin kuin liikakäyttö tai täysraittius. Ja syy oli myös kemiallinen (ja tätäkään en tarkemmin kirjoittanut ylös, tietenkään...).

Emmi kirjoitti...

Moi Noora,

Tää ei kyllä nyt liity tuohon edelliseen mutta oletko tutkinut deodorantteja jo? En muista nähneeni semmoista juttua. On tosin voinut jäädä huomaamattakin. Niissä on niin kamalasti kaikkee kemikaalimössöö, et olen yrittänyt etsiä erilaista vaihtoehtoa itselleni esim. ilman alumiinia olevaa.

kiitos!

Noora kirjoitti...

Mietin samoja asioita kuin tekin! Etsin teille YLEn lähteen, ja jatketaan tästä!

Emmi:Olen mä kirjoittanut jotain dödöistäkin, ja itse käytän alumiinitonta sellaista. Nyt käytössä Biothermin EcoCert -dödö, joka on ollut mulla tosi hyvä. Myös esim. Acorellen sertifioidusta dödöstä olen tykännyt!

Mimi kirjoitti...

Saisko suositella hyvää luomuviiniä: pikkupullossa myytävä Langa!
Ai että... minusta tuli uudelleen punaviinin ystävä tämän myötä.

H&V kirjoitti...

Tosiaan minuakin kiinnostaisi kuulla tutkimuksesta enemmän, eli onko kaikki muut vaikuttavat elementit otettu huomioon.

Olisi myös kivaa, jos tutkimuksessa oltaisiin selvitetty, minkälaisia olivat kokelaiden terveydelliset tilat. Laihahan ei tarkoita terveellistä.

Inhottaa vieläpä miten uutisessa kirjoitetaan alkoholin "auttavan naisia pitämään painonsa kurissa", vaikka tarkoitetaan laihtumista, eikä esim. painon jojoilun loppumista. Muutenkaan painon pudottamisen ei pitäisi olla itsetarkoituksellista. Ihan sama kuinka paljon painaa, kunhan arvot olisivat kohdallaan ja olo hyvä. Mitä hyötyä on pudonneesta painosta, jos hintana on terveys?

-Virpi

ravitsemusjaterveys kirjoitti...

Alkuperäinen paperi löytyy tästä linkistä:

http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/170/5/453

Alkoholia käyttäneet eivät laihtuneet vaan lihoivat raittiita vähemmän. Keskimäärin siis.

Kokelailla ei ollut sydän- ja verisuonitauteja, syöpää tai diabetesta.

Tilastomallissa otettiin huomioon myös ikä, tupakointi, fyysinen aktiivisuus ja lähtötilanteen painoindeksi.

Noora kirjoitti...

Kiitos ravitsemusjaterveys :D

Suositut tekstit