16.3.2010

Mistä ostat luomua?

Tämän viikon radio-ohjelmassa aiheenamme on luomu. Koska te olette niin ihanan aktiivisia, kiinnostaisi tietää, että mistä te lähinnä ostatte luomutuotteita? Olisin kiitollinen, jos kommentoisitte postauksen perään, että haetteko luomutuotteet ihan lähikaupasta (minkä ketjun puljusta?), vai vaivaudutteko luomun takia kauemmaksikin? Vai tilaatko luomua kotiin suoraan matilalta? Saa toki myös avata keskustelua siitä, miksi ei osta luomua, vaikka sitä saisikin lähikaupasta!

Minä ostan omat luomuni lähinnä Alepasta ja S-marketista sekä Ruohonjuuresta ja Ekolosta, mutta syön mä muutakin. Ostan luomua aina kun sitä on mun mielestä kohtuuhintaan ja kohtuulaatuisena tarjolla, mutta aina ei näin tietenkään ole.

49 kommenttia:

Nevie kirjoitti...

Ostan luomua vähän joka paikasta missä satun muutenkin tekemään ostoksia. Yleensä S-marketista/Prismasta, Ruohonjuuresta tai Ekolosta, joskus myös K-ryhmän kaupoista tai suoramyyntitiloilta (lähinnä Lassilan tilalta). Loppuviikosta tapahtuvan muuton myötä luomuostosten painopiste saattaa muuttua läheisen luomukaupan Jyvä&Kipinän suuntaan, mutta eivätköhän nuo kaikki mainitut tule olemaan käytössä myös jatkossakin.

Kyyhylly kirjoitti...

Yliopiston luomuruokapiirin kautta tulee tilattua kuivaruokia, munia ja tofuja, Punnitse&Säästän laareista saa joitain luomujauhoja ja -papuja näppärästi ja perusmarketeista (varsinkin Prismasta ja isoimmista Smarketeista) saa ihan näppärästi vihanneksia ja hedelmiä. :)

Tampereen kauppahallissahan olis vielä se (oikein houkuttelevan oloinen) luomuvihanneskoju, mutta sitä ei ole tullut kokeiltua. Vielä.

Karoliina kirjoitti...

Kerran viikossa Elävän Maan luomupiiristä, tämän lisäksi useimmiten Ruohonjuuresta ja Ekolosta. Satunnaisesti myös Prismasta jos en edellä mainittuihin ehdi :)

Prefecta kirjoitti...

Lihaa haetaan suoraan tuottajalta, ne vähäiset viljatuotteet mitä meillä kuluu Ruohonjuuresta tai Muuramen suoramyynnistä, mutta muut (mehut, meetwurstit, munat aina, vihanneksia epäsäännöllisemmin) kyllä ihan tosta Prismasta ja Cittarista. Ai niin, Ikeasta haen mansikkahilloa ja homejuustoa.
Vielä kun täysmaidon saisin luomuna, voisitko auttaa kansanliikkeen perustamisessa...?

xoxo, Prefecta
Another Fab Day

redshift kirjoitti...

Ostan yleensä S-marketista tai Lidlistä sikäli mitä vähän sieltä saa, välillä myös Punnitse&säästästä ja K-marketista. Mulla on sikäli onnellinen tilanne, että noi kaikki vaihtoehdot löytyy lyhyen kävelymatkan päästä kotoa saman katon alta :)

Katri kirjoitti...

Olen sen verran "tuore" luomuasioissa, joten en ole moneen paikkaan vielä ehtinyt. Toistaiseksi olen ostanut luomuni ihan S-marketista ja Porvoon pienestä Anton&Antonista.

leena kirjoitti...

Yleensä ostan luomua ihan vaan S-marketista ja Stockan herkusta (sieltä harvemmin), toisinaan myös Oulun kauppahallista. Kesällä myös Oulun torilta, mm. luomumansikoita on tullut ostettua. Olen myös harkinnut luomuruokapiiriin liittymistä.

papaija kirjoitti...

Prismasta tai Citymarketista. Citymarketissa on kiitettävän laaja valikoima luomutuotteita.

ANna kirjoitti...

luomua ostan lähinnä Lidlistä. En osta sieltä oikeastaan mitään muuta kuin luomua, mutta näin mun onkin helpompi tehdä henkilökohtaista statementia sille kaupalle. Lidlissä on about 5 luomutuotetta, mutta ne onkin sitten tosi hyviä ja edullisia.
Jos tahdon jotain erikoisempaa kuin jauhoja, teetä tai omenamehua, menen Ruohonjuureen tai Ekoloon.

Anonyymi kirjoitti...

Citymarketista lähinnä, tomaatteja joskus lähi Salesta kun ei siellä muuta luomua ole :D Lisäksi vierailen säännöllisesti paikallisessa ekokaupassa. Joskus tilaan netistä erikoisempia tuotteita, jos ei paikallisesta löydy.

ESC kirjoitti...

K-supermarketista. Se on lähikauppani ja toteuttanut monia monituisia lähialueen asukkaiden toiveita luomuvalikoiman laajentamisen suhteen.

Elina kirjoitti...

Täällä Joensuussa haen Citymarketista tuoretavaran ja siemenet/pähkinät Punnitse & Säästästä. Jos joskus asioin S-kaupassa, ostan sieltä mitä saan, mutta valikoima kyllä kalpenee K-ryhmän rinnalla...

seeds kirjoitti...

Minä teen luomuostokseni ensin lähimmässä K-kaupassa ja ne mitä sieltä ei saa käyn hakemassa Kupittaan Citymarketista (esim. liha, voi, juusto). Ruohonjuuresta haetaan sitten vielä pesuaineet, "superfoodit" ym. Ja kerran kuussa tilaan Turun yo:n luomupiirin kautta yleensä munia, lammasta, kahvia, hunajaa tai agavea ja jauhoja.

Alisa kirjoitti...

Ostan luomua yleensä missä tahansa asioinkin ja mikäli opiskelijan rahatilanne on sen salliva. Nykyään luomua kuitenkin on saatavilla Oulussakin lähes kaupasta kuin kaupasta, pääasiallisesti asioin K-marketeissa ja joskus Stockmannin herkussa. Laajempaa valikoimaa tai erityisiä tuotteita hakiessani turvaudun kovin hyvän valikoiman luontaistuotekauppaan tai Punnitse ja säästään.

Tiivi kirjoitti...

Prisma, S-supermarket, K-market, joskus Ruohonjuuresta.

Ommia kirjoitti...

Prismasta, Citymarketista ja Lidlistä pakastevihanneksia. Käyn myös paikallisella tuottajatorilla ostamassa vihanneksia, viljatuotteita ja luomulihaa. Jos ajan kaupungin keskustaan, saatan käydä luontaistuotekaupassa tai erikoiskaupassa joka myy pelkkiä luomutuotteita. Hyvin säilyviä ja kuivatuotteita tilaan myös netistä, koska paikallisissa kaupoissa on rajalliset valikoimat ja niin pienet varastot, että suosituimmat tuotteet ovat aina lopussa.

Noora kirjoitti...

Oi kiitti vastauksista! Liää vaan kehiin!!!

miij kirjoitti...

Täällä Kaakkois-Suomessa luomun suhteen joutuu turvautumaan lähinnä oman Prisman ja K-Superin valikoimaan. Tällä viikolla tosin bongasin luontaistuotekaupasta puodin kokoon nähden valtavan luomuvalikoiman, jota hyödyntänen myös jatkossa.

Tilatuottajiin en ole päässyt tutustumaan, eikä meillä ole ekokauppaa tai tuottajatoriakaan. Netti-Ekolo on sen myötä tullut tutuksi!

HW kirjoitti...

Prismasta ja Ruohonjuuresta pääosin. Joskus myös Maatilatorilta. Ruokapiirim kautta vihanneksia suoraan viljelijältä

Katja kirjoitti...

Svarfvarsin luomutilalta koska äärimmäisen paska k-markettimme myy lähinnä vanhoja nakkeja.

Paula kirjoitti...

Prismasta maitoa, kananmunia, jauhelihaa, tomaatteja, jogurttia ja viinirypäleitä. Lisäksi myös jotain pientä silloin tällöin sekä Prismasta että muualta, esim. City-Marketista. Porin Kauppahallista haen Ullan Uniikin luomu-Yrttisuolan, joka on herkkuni. Mm mysliä ja liemikuutioita Punnitse ja Säästä liikkeestä. Ruohonjuuressa kävin tässä kuussa ekan kerran ja tein siltä mukavan maustelöydön, Energy kukka mausteseoksen. Toisinaan saan nauttia veljeni tilan aidosta käsittelemätöntä lehmän maidosta. Mielläni hakisin maitoa muutenkin suoraan tuottajalta luomutilata, jos voisivat sitä suoraan myydä ja jos sellainen tila olisi lähellä. Life liikkeistä olen osteluut luonnonkosmetiikkaa, sekä viimeksi Ruohonjuuresta. Marjojen suhteen olen omavarainen ja niitä kuluukin lähes päivittäin. Lihan hankkimista suoraan luomutilalta olen suunnitellut, samoin kananmunien. Kiitos todella mainiosta blogista, olen koukussa!

Kaisa kirjoitti...

MUSTA ON HUIKEAA, että lempimyslini, Sysmän luomumysli maksaa Alepassa 2,85 ja Ruohonjuuressa vitosen huitteilla!! Ja ihan samaa kamaa samassa pakkauksessa! Se ei ole laitaa. Ja saksalaisen nettipalvelun kun avaa, saa esim kosteusvoidett puolet halvemmalla kuin Ruohonjuuresta. En hirveesti diggaa asioida Ruohiksessa tän takia, vaikka edelläkävijöitä ovatkin...

BQ kirjoitti...

Pääasiassa luomuni ostan Prismasta. Toisinaan myös lähi K-kaupasta ja alepasta mitä niistä nyt sattuu luomuna löytymään (eli melko heikosti).

Välillä toki myös Ruohonjuuresta, ekolosta sekä hakaniemen kauppahallin luomupuoti satumarjasta. satumarja tosin on KALLIS.

Välillä tilailen ekolosta luomukori systeemillä.
Olisin myös ERITTÄIN kiinnostunut tilaamaan suoraa tuottajilta mutta olen tullut siihen tulokseen että olisi parasta jos on ruokapiiri enkä itse ole sellasta alkaa kasaamaan.

Aulikki kirjoitti...

Taloyhtiön oma pieni luomupiiri tilaa viikottain Labbyn tilalta luomuna mm. vihannekset, hedelmät, kanamunat, jauhot ja kerran pari vuodessa lihat. Maidot ym. lähi k- ja s-marketeista. Ruohonjuuri ja Ekolo tuntuvat melko hinnakkailta paikoilta. Lidlin tuorepuristettu omenamehu on todella hyvää ja edullista (..ja kun ei se Valion vastaavakaan ole suomalaisista omenoista).

BQ kirjoitti...

Ainiin täytyy lisätä että tosiaan myös foorumin life liikkeestä tulee osteltua jonkin verran vaikka sieltä ei vihanneksia jne löydy sitten.

nuppineula kirjoitti...

Kun ostan, se on yleensä joku Punnitse&Säästän tuote. Perusporkkanat ja muut tulee ikävä kyllä katsottua tässä köyhän opiskelijan elämäntilanteessa hinnan eikä luomun mukaan - harmillista, mutta totta.

Tinja kirjoitti...

Tähän mennessä olen ostanut luomua Ekamarketista, Prismasta ja Life-luontaistuotekaupasta Oulussa, mutta paikkakunnanvaihdoksen takia (pienempään) aion mennä mukaan ruokapiiritouhuun tai järjestää sellaisen itse. Onneksi lähialueilla tuntuu mukavasti olevan tuottajia.

Pohjoisessa ei jostain syystä kauheasti tunnu olevan luomuvalikoimaa, olin saada shokin Kampin K-supermarketissa :D Tampereella oli kiva pieni luontaistuotekauppa, josta sai esim. Providan tuotteita halvalla (en tosin tiedä paljon ne saksalaisissa nettikaupoissa maksaa). Saksan luontaistuotekaupoista en edes löytänyt :(

Riitta kirjoitti...

Ostan luomuni lähinnä S-marketista, Ekolosta ja Ruohonjuuresta. Tällä hetkellä olen onnellinen Amerikan elävä, jolla on vielä neljä viikkoa lähikauppana Whole Foods...

Mujeril kirjoitti...

S-marketti ja K-supermarket tarjoavat yllättävän pitkälle ne luomutuotteet, joihin itse olen valmis satsaamaan. Kaikkea en luomuna osta opiskelijabudjetin takia. Lisäksi sekä lähiostarissa että työpaikkani vieressä on Punnitse ja Säästä kauppoja, joista ostan luomua ja reilua kauppaa.

Mari kirjoitti...

Meille tulee kotiin miltei viikottain Luomulaatikko, jonka mukana tilaan suuren osan peruselintarvikkeista: hedelmät, juurekset, jauhot, pavut ja sen sellaiset. Luomulaatikko.com toimii siis Tampereen alueella, hinnat on kohtuulliset ja mikä parasta, joku valitsee kauden parhaat tuoreet mun puolesta.
Luomulihan ostan Stockmannilta ja sieltä tulee napattua usein myös täydennystä tuorevalikoimaan, salaatteja useimmin.
Lähi-K-kauppani Kattimatti tarjoaa myös tosi hyvin luomuvalikoimaa, hernekeittovarasto kiireisiä päiviä varten täydentyy täältä. Salesta (joka on vielä lähempänä) ei löydy luomuna muita vakkareita kun omppumehu, kananmunat, tofu ja ruisleipä, mutta niitä aika usein tarvitseekin.
Tullintorin Punnitse ja säästä toimii pesuaineiden täyttöpaikkana, joten niillä reissuilla tulee napattua myös luomupähkinöitä, teetä ja kuivattuja hedelmiä mukaan.
Ja sitte tietysti vielä Ruohonjuuri josta ostan kosmetiikan (ja suklaan:). Satunnaisesti myös muita ruoka-aineksia. Mutta harvemmin jaksan isoja määriä niin kaukaa kantaa, varsinkin kun luomulaatikko tuo melkein saman valikoiman kotiovelle.
Kauppahallissa haluaisin käydä enemmän, mutta se on vaan ihan väärässä suunnassa mun päivittäisiä reittejäni ajatellen.

Heini kirjoitti...

Joku mainitsi Joensuun P&S'n, mutta joensuulaiset muistakaa että onhan meillä pieni luomupuotikin. Sijaitsee kauppahallissa, moni ei tiedä koko paikasta mikä on sääli. Sieltä löytyy tuorejuttujakin! Terveyskauppa Lifessa on myös kattavat luomu -valikoimat.

Kukka kirjoitti...

Me ostetaan luomua lähinnä Citymarketista, kun siellä käydään yleensä tekemässä viikoittainen ostosreissu. Cittarissa on hyvät valikoimat ja luomu on myös selkeästi merkitty, toisin kuin vaikka Prismoissa. Käyn myös Ruohonjuuressa, lähinnä kosmetiikkaa ja pesuaineita mutta myös ruokatarvikkeita tarpeen mukaan. Stockalta (Turku)ostan välillä hedelmiä ja vihannkeksia, kun ovat siellä yleensä noita isoja marketteja laadukkaampia.

Viime syksynä haettiin eräältä luomutilalta (Mörbygård, Pohja) 120 kiloa tavaraa eli lihaa iso satsi pakkaseen sekä jauhoja, ryynejä, perunaa ja muita vihanneksia. Tehdään varmaan sama uudestaan, sillä silloin pystyy tukemaan tuottajia suoraan ja se on myös halvempaa, kuin ostaa kaikki erikseen jälleenmyyjiltä.

Esim. myslit meillä tehdään itse kun tulee niin paljon halvemmaksi. Käytämme myös usein riisin ja makaroonin tilalla kotimaisia viljoja, kuten ruis tai ohra, halpaa ja lähellä tuotettua ja tietysti luomua!

Ilona kirjoitti...

Minulle tulee laatikollinen luomuvihanneksia Labbysta joka toinen viikko. Ostan Tapiolan Pienestä ruokakaupasta vähän erikoisempia tarvikkeita sekä Malmin Citymarketista ja Lifesta perustarvikkeet, mehut, jogurtit, pähkinät...yms.

Nelli kirjoitti...

Kotikaupungissani on K-ryhmän kauppa, jossa kauppias on kiinnostunutu luomuasiasta ja siellä on hyvä valikoimat luomua. Toinen paikka on luontaistuotekauppa, josta saa jotain pientä. Muita luomun ostopaikkoja ei pienessä kaupungissa ole. Satunnaisesti käyn Topin maatilakaupassa Muuruvedellä tai Heilissä Helsingin reissujen yhteydessä.

MeRzU kirjoitti...

Paikkakunnalla ei ole kuin Siwa ja Sale, Siwassa en muista luomutuotteita nähneeni. Salessa hoidetaan päivittäiset ostokset ja jos valikoimasta vaan löytyy luomua niin se valitaan. Joskus harvemmin käydään kaupungissa kaupassa (Cittari tai Euromarket) ja niistäkin valitaan luomua mikäli löytyy.

Pihla kirjoitti...

Asun Turussa ja ostan luomuni yleensä K-kaupasta (erityisesti Hämeenkadun Puhakassa on aivan loistava luomuvalikoima!), uudesta Luomuidylli-putiikista tai Ruohonjuuresta. Punnitse & säästä -kaupasta ostan joskus esim. luomupähkinöitä. S-marketista ostan silloin tällöin luomulihaa, mutta sitäkään ei ihan joka toimipisteestä saa - S-ryhmän kaupoissa luomutuotteita ei merkitä näkyvästi esim. vihreillä lapuilla samalla tavalla kuin K-kaupoissa, mikä on mielestäni tosi ikävää. Täällä toimii myös yliopiston ja ammattikorkean luomupiirit: aion liittyä ensiksi mainittuun ensi syksynä.

Luomun suosiminen on täällä päin siis suhteellisen helppoa, mutta vaatii vähän viitseliäisyyttä (lähi-K-kaupassani en ole kai koskaan nähnyt yhden yhtäkään luomutuotetta)...

Leona kirjoitti...

Asumme mieheni kanssa suht pienellä paikkakunnalla ja perustimme tänne oman luomuruokapiirin luomun saannin turvaamiseksi. Hinnat ruokapiirin kautta ovat myös erittäin kohtuulliset. Lähiluomutuottajalta noudettu peruna maksaa 0,75 e/ kg, kaali 0,80 e/kg ja porkkana sekä sipuli 1,20 e/kg. Nämä hinnat luomusta on vara maksaa köyhillä opiskelijoillakin. Toisin kuin marketin överi hinnoilla. Eilen huomasin paikallisessa K-supermarketissa luomukaalin maksavan 1,65/ 300 g, huh huh. Toki ostamme luomua paikallisesta S-marketista ja K-kaupasta. Kaupungissa käydessäni asioin yleensä Ruohonjuuressa tai Punnitse ja säästässä. Kaikki syömämme ruoka ei ole luomua, mutta luomuvoittoista.

Luna Lucens kirjoitti...

Ostan luomua mahdollisuuksien mukaan ihan lähikaupoista. Oon ilokseni huomannut Pirkka- ja Rainbow-tuotepeheiden laajentuneen. Samoin luomutuotteiden tarjontaa on muutenkin enemmän jo ihan meidän lähi-Valintatalossa. Erikoisemmat tuotteet hankin ekokaupoista, myös nettikaupoista. Kauppahallissa on myös ihanaa käydä ostoksilla, jo pelkästään tunnelman ja tuoksujen vuoksi.

Kristiina kirjoitti...

Elävä Maa -ruokapiiristä kerran viikossa, Ruohonjuuresta, Punnitse&Säästästä, Maatilatorilta sekä myös Alepasta, S-marketista silloin kun niissä asioin (suht harvoin).

Milja kirjoitti...

Prismasta missä nyt normaalistikin tulee kaupassa käytyä (tai jos nyt joskus käy vaikka työpaikan vieressä olevassa K-marketissa niin sieltä). Tiettyjä tuotteita Ruohonjuuresta tai Runsaudensarvesta, tai harvemmin Punnitse & Säästästä. Joskus ehdin ilokseni kauppahalliin, silloin luomuputiikki on ihan ykkösenä listalla - vähintään aina ne hapankurkut joita en ole muualla nähnyt myytävän.

Lähtökohtaisesti luomua kaikki mahdollinen, ja esim. hedelmävalintoja ohjaa se, mitä luomuna on tarjolla.

Opiskelijana olin mukana luomuruokapiirissä. Nyt ei ole tullut järkkäydyttyä uudestaan mukaan, mutta harkinnassa on.

Annika kirjoitti...

Ostan luomua Prismasta (kerran viikossa isommat ruokaostokset) ja K-Supermarketista (lähiruokakauppa). Pirkalla alkaa olla nykyään mahtava valikoima luomutuotteita ja muutenkin pienemmissäkin kaupoissa alkaa olla kiitettävästi luomua. Valionkin valkoimiin tulee jatkuvasti uutta. Erikoisempia tuotteita (lähinnä kuivatuotteita, kosmetiikkaa ym) haen pienestä ekokaupasta, jonne saa tilattua joka toinen viikko suoraan maatilalta luomukasvislaatikon.

Valitsen luomun yleensä aina, jos sitä on tarjolla. Tietysti mikäli hinta tuntuu aivan kiskurimaiselta ei-luomuun verrattuna, niin sitten pitää miettiä kahteen kertaan.

Minna kirjoitti...

Ostan luomutuotteet pääasiassa ammattikorkeakoulumme luomupiirin kautta, jonne tuotteet tulevat lähituottajalta. Lisäksi täydennän varastoja CM-hyllystä, sillä siellä on täällä paras luomuvalikoima. Prismassa on aika huono valikoima, jos ollenkaan.
Lisäksi silloin tällöin käyn Ruohonjuuressa, josta mukaan lähtee aina jotain.

Anu kirjoitti...

Perheemme luomuostokset pääasiassa Kuopion CM Päivärannasta, luomupossua joskus K-supermarket Veljmiehestä ja tuoretta järvkalaa Kuopion Kalahallista, luomupakastevihanneksia Lidlistä.

Prisma on menettänyt perheemme juurikin suppeamman luomuvalikoimansa ja CM:ää joustamattomamman tuotevalikoimansa vuoksi :(

Ja Kyllä, keskimäärin kerran kuussa on ihan pakko päästä n. 50 kilsan päähän "korpeen" Topin Maatilamyymälään Juankosken Muuruvedelle (sieltä saa myös luomulihaa, ainakin varauksesta, ja mm. hedelmiä, vihanneksia, juureksia, mansikoita, pensasmustikoita jne.) On varmasti Suomen parhaita ja monipuolisimpia luomukauppoja siinä missä Ekolo ja Ruohonjuurikin :) Topin Maatilamyymälä olisi varteenotettava bloggausaihe siinä missä Luomulaatikkokin... vink vink...

Luomupossua haettaisiin suoraan tilalta, jos vain olisi edes kohtuullisen ajomatkan päässä :(

Sarra kirjoitti...

Ostan luomuna lähinnä vain kuivattuja linssejä, siemeniä, papuja, kikherneitä yms. Punnitse&Säästä -kaupasta, sillä näiden tuotteiden hintaero tavalliseen ei ole liian suuri opiskelijabudjetillani.
Joskus harvoin valitsen luomumaidon tavallisen sijaan, ja sitä löytyy ihan lähikauppa Salesta.

Susanna kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Susanna kirjoitti...

Kumpuodista, Kumpulasta. Käy ihmeessä vierailemassa kyseisessä kaupassa !

Minea kirjoitti...

Luomukasvikset, -viljatuotteet, -munat, -maidot, -jugurtit ostetaan yleensä lähi Prismasta ja Cittarista. Linssejä, pähkinöitä ja siemeniä ostan usein Ruohonjuuresta. Luomu(/luonnon)kosmetiikkaa ostan netistä, Ruohonjuuresta tai Sellon Evestä.
Olisipa kiva kuulua johonkin luomupiiriin, jospa saisi luomuja vähän edullisemmin ja ehkäpä tuoreempina.

Dragofix kirjoitti...

Ruohonjuuresta, luontaistuotekaupoista ja toreilta lähinnä, myös taviskaupoista jos ei muualla ole saatavana. :)

Meri-Tuuli kirjoitti...

Kuopiosta Elämänlangasta torikatu 17. www.elamanlanka.fi

Suositut tekstit