30.3.2010

Ekokatastrofi

Mulla on aivan ihana työpaikka. Tuotantoyhtö Tarinatalo on osoittautunut viihtyisäksi ja kotoisaksi työpaikaksi, jossa työskentelee mahtavia ja ammattitaitoisia tyyppejä. Täällä tuotetaan monenlaista sisältöä: Afro-Suomen historia, Maria!, Puskuri, Antiikkia, antiikkia, Paketti, Moon tv-dokumentti - Hyvästi televisio, Elämä pelissä, ja myös Uusi Musta ovat kaikki Tarinatalon tuotantoja, ja kiinnostavia projekteja on kuulkaas myös tulossa!

Mutta kaikesta ihanuudestaan huolimatta, tämä työpaikka on katastrofi. Katsokaa kuvia niin ymmärrätte miksi.

Pöydällä pahvilautasia.

Koko laatikko täynnä kertisastioita.

... ?!!!

Ja kierrätys on, no, sitä ei oikeastaan ole, koska kaikki menee samaan astiaan, tai astioihin. Roskiksia on keittiössä neljä, mutta kaikkiin viskataan ihan mitä sattuu. Kaikki lasista metalliin ja maitotölkeistä teepusseihin päätyy osaksi isoa ekosotkua.

Katja on aloittanut tuotantoyhtiömme vastuullistaminen, ja tänään firmassa alkoi biojätekierrätys. Mitä juhlaa! Ideana on saada firma ekologisemmaksi ja Green Office -kelpoiseksi kesään mennessä. Raportoin teille ekokehityksestämme askel askeleelta, niin voitte samaan tahtiin edistää vaikka oman työpaikkanne vastuullistamista. Aloittakaa siis kierrätyksen ajantasaistamisesta.

Toivottavasti meillä täällä Tarinatalossa pian kierrätetään myös muut jätejakeet. Katsotaan kuinka meidän käy...

13 kommenttia:

Marjo kirjoitti...

Moikka! Sua voisi ehkä kiinnostaa Pikakahvilla kahvitauoista ympäristöystävällisempiä -tutkimus

Mimi kirjoitti...

Luoja kuinka raivostuttavaa. Miten joku niin yksinkertainen asia kuin kertakäyttöroinan pois jättäminen ja roskien lajittelu voi olla aikuisillekin ihmisille niin mahdottoman vaikeaa? Vaikeaa se on täällä kotonakin. Jokaiselle vieraalle pitää erikseen rautalangasta vääntää, että meillä kierrätetään (ja silti voi olla, että roskia eksyy vääriin laatikoihin). Meillä niitä on sentään vain neljä eikä kymmenen.

Itse en ole KOSKAAN ollut työpaikassa, missä välitettäisiin kierrätyksestä ja ekologisuudesta tuon taivaallista. Erittäin surullista. Kerran olin töissä siivousfirmassa ja sielläkin nakattiin kaikki ongelmajätepulloista alkaen samaan säkkiin.

Havukka-ahon ajattelija kirjoitti...

Mahtavaa, toivottavasti saatte homman toimimaan nopeesti -ja miksi ei, sehän on helppoa. On uskomatonta miten monilla duunipaikoilla nää jutut on ihan retuperällä. Järkevät aikuiset ihmiset juo joka päivä kahvia kertismukeista! Kenellä ei ala kellot soida viimeistään sen tokan roskiin heitettävän mukin kohdalla? Ja miksi asialle tekisi mitään, kun näistä asioistahan päättää aina "joku muu".... Asenteenvaihdon aika!

Heini kirjoitti...

Tuo Mimin siivousfirmakommentti on niin totta. Olen myös ollut silloin tällöin siivousfirmoissa töissä, ja mielestäni oli uskomatonta vaikka firma oli brändätty "ympäristöystävälliseksi", kuinka päinvastoin todellisuudessa toimittiin. Meille jonkinlaisissa henkilökunnan palavereissa naureskellen työnjohtajat selittivät että "nyt on tulossa johtoportaalta kaikenlaisia ympäristövaatimuksia, hoh hoi jaa". Jokaikinen juttu toteutettiin vasta kun oli ihan pakko ja vastentahtoisesti. Ja yleensä silloin kun kyseisellä toimella huomattiin säästettävän rahaa. Masentavaa oli myös kanniskella jätesäkeittäin niitä siivottavien firmojen pahviastioita, käsipapereita ja kertakäyttöpeflettejä päivittäin roskiksieen. Kaiken huippuna jotkut siivousfirmat suosittelivat, että roskasäkki tuli vaihtaa aina vaikka siellä olisi ollut vain pari hassua paperia! Siitä voi vain laskea kuinka paljon turhia muovipusseja kuluu siivotessa päivittäin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta ekan kommentin tutkimuksesta "Konsulttiyritys Quantiksen Nestlé Professionalin toimeksiannosta
toteuttama" en usko montaakaan sanaa :P On kyllä tutkittu asioista vaan niistä näkökulmista, mitkä saa oman tuotteen näyttämään hyviltä. "Jos kahvi tarjotaan työpaikalla keraamisissa kupeissa, tulisi samaa
kuppia käyttää koko päivän ja laittaa se astianpesukoneeseen vasta päivän
lopussa. Pese vain täysiä koneellisia." Pesisikö joku oikeasti kahvikuppinsa monta kertaa päivässä? Moni ei pese edes joka päivä, sanoisin.

Tuutikki kirjoitti...

Olen tässä pitkään pohtinut miten saisin työpaikkani toiminaan edes hieman ympäristöystävällisemmin. Toimistopaperia täällä kierrätetään joo, mutta sitten ruoka-aikana ja kahvitauoilla syntyvät jätteet tuupataan kaikki samaan astiaan. Plussaa on kuitenkin se, ettei meillä ole kertisastioita.

Työpaikassani on useita eri virastoja, ja uskon, että muissa virastoissa on sama meininki. Harmittaa.

Meillä on kaikilla yhteinen ruokala, ja melkein jo luulin saaneeni aikaan pienen ekoteon, koska jälkkärikahvin otin aina oikeaan kahvikuppiin vaikka ne sijaitsi lähes toisella puolella huonetta. Pian oli oikeita kuppeja siiretty kahvipisteen viereen pahvisten lisäksi, ja näin kun muutkin alkoivat ottaa kahvia oikeaan kahvikuppiin. Kun tulin tällä viikolla takaisin töihin loman jälkeen, ei kuppeja enää näkynyt kahvipisteessä. :-( Jatkan silti oikean kupin käyttöä. :-)

Iines kirjoitti...

Eikö teillä ole mahdollisuutta antaa palautetta työpaikkaruokalalle noista kupeista? Meillä on ravintolatoimikunta, joka kerää aina palautteet.

Mun työpaikalla kerätään biojäte (en tiedä onko se joka paikassa edes tae että se myös päätyy biojätteeseen...!) mutta keittiössä on käsipaperia, johon kaikki kuivaavat monta kertaa päivässä kätensä ja se menee sekajätteeseen eikä edes mahtuisi pieneen biojätteeseen. Sama vessoissa. Kertismukeista on onneksi luovuttu.

Mimi kirjoitti...

Kertakäyttöastiat ovat järjettömintä mitä tiedän. En ymmärrä niitä juuri missään olosuhteissa (okei, tottakai jotkut sairaalat yms ovat aivan eri asia). Jos aikuiset ihmiset ovat niin laiskoja, etteivät jaksa oikeaa kahvikuppia muutaman kerran päivässä huuhtaista, niin päässä on vikaa. Minua on jo pitkään ihmetyttänyt ihmisten paatunut laiskuus ja passiivisuus. Töitä tehdään, mutta silti ei "jakseta" käyttää oikeaa mukia tai kierrättää. Ja mikä pahinta, useilla ihmisillä ne roskat eivät ikinä päädy MIHINKÄÄN roskikseen, vaan pöydille, lattioille ja kaduille. Siisteydestä ja ympäristöstä huolehtiminen on aina negatiivista "ekohippeilyä". Kaikenlainen välittäminen on aina "ekohippeilyä" ja huono asia. Valtaosan mielestä hyvä tyyppi on se, joka ei välitä mistään muusta kuin itsestään. Luonnosta välittäminen on heidän mielestään pilveä polttelevien rastapäiden hommaa.

Kummastuttaa jos tällaisilla välinpitämättömillä ihmisillä on vielä lapsiakin: eikö heitä tosiaan kiinnosta se, millaisen ympäristön jättävät jälkipolvilleen?

Mimi kirjoitti...

Tämä taitaa olla eilinen uutinen, mutta laitan sen tähän silti:

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Kierr%C3%A4tys%20kasvoi%20kolmanneksen%20p%C3%A4%C3%A4kaupunkiseudulla/1135255760976

Jotakin positiivista!

Tuutikki kirjoitti...

...mutta tänään oli oikeat kupit palautuneet kahvipisteesen. <3

Ruokalanpitäjä on uusi eikä vielä ole oikein toimivaa palautelaatikkosysteemiä. Toivottavasti sellainen saadaan pian.

Annika kirjoitti...

Meidän työpaikan kahvihuoneeseen ilmestyi vihdoin tämän vuoden alussa biojäteroskis, mutta joka ikinen päivä siellä näkyy muovia. Olen laittanut vielä erillisen teippauksen dymolla roskiksen suuaukolle että "Huom! Vain biojäte!!", mutta silti sinne joku idiootti viskoo aina muovia ja muuta roinaa. :(((( Tölkkejä ja lasia meillä ei edelleenkään kerätä, vaan ne laitetaan tavalliseen roskikseen. Sydän itkee aina kun näkee siellä lasia/metallia.

Iines kirjoitti...

Jos työpaikalla on yhteinen sähköpostilista niin toru ihmeessä uusavuttomia =). Sekin ihmetyttää, että se oman mukin ja lautasen tiskaaminen on joillekin niin raskasta, että haikaillaan astianpesukonetta.

Katja kirjoitti...

Mä lähetin mailia biojätteen kierrätyksestä koko posselle otsikolla "ilmaista pornoa". Sen postin avaamisprossa tais olla 100 koska jätteet on menny ihan oikeisiin laatikoihin. :)

Suositut tekstit