23.2.2010

Ytimekästä asiaa

Tänä vuonna kansanedustajat äänestävät eräästä meitä kaikkia koskettavasta ja — ainakin minun mielestäni — poikkeuksellisen tärkeästä asiasta. Ai mistä? Eija Ahvo tiivistää asian tässä klipissä hyvin kansantajuisesti:Lisää tietoa siitä, kuinka uusiutuvalla energiallakin saataiiin pidettyä maailma valaistuna, lämmitettynä ja toiminnassa löydät täältä.

Asiaa liipaten on pakko muistuttaa teitä kirjasta, jonka luin reilu vuosi sitten. Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa -opuksen myötä tajusin itse paremmin ne riskit, joita ydinvoimaan liittyy, ja mies jatkaa aiheesta uudemmassa, Litium 6 -kirjassaan. En ole itse lukenut opusta, mutta jahka saan tämän oman kirjaprojektini jollekin mallille, luen sen heti ensi töikseni. Ystäväni ja tutut ovat olleet kirjasta todella vaikuttuneita, ehkä joku teistäkin on lukenut sen?

8 kommenttia:

sarakuisma kirjoitti...

Kannattaa käydä tsekkaamassa:

http://www.youtube.com/watch?v=3i4EVfLtIu8&feature=player_embedded

Itkeäkö vai nauraa... taitaa mennä enemmän ekan vaihtoehdon puolelle. Ironista on se, että kansalaiset on noi tonne itse valinnut - joko ihan tosissaan tai tietämättä mitä meni äänestämään. Jokatapauksessa lopputulos on kyl yksikertaisesti USKOMATON.

Karoliina kirjoitti...

Hei, luitko Noora Hesarista oliko se nyt eilen ekalla sisäsivulla vieraskynä siitä kuinka Saksan ydinvoimaloiden lähellä lapset sairastuvat selkeästi useammin syöpään?
Olipa todella mielenkiintoinen juttu, ja älytöntä miten se voidaan kieltää tai ignoorata Saksan päättäjien toimesta. Ja voidaanko oikeasti Suomessa rakentaa lisää ydinvoimaa kun tämä on tiedossa??

Kristiina kirjoitti...

Hei kannattaa ehdottomasti kaikkien lukea Risto Isomäen pamfletti "kosminen rakkaus vai suuri saatana -20 päätöstä ydinvoimasta". Tässä muunmuassa kerrotaan tuosta Saksassa tehdystä tutkimuksesta. Siellä oli ensin tehty samanlainen "kauniin" tuloksen antava täysin kattamaton tutkimus, samanlainen muuten kun Säteilyturvakeskus hetki sitten julkaisi (huom. säteilyturvakeskus on aikoinaan perustettu ydinvoimaa tukemaan). Tuo kattava Saksassa tehty tutkimus osoitti huomattavan syöpäriskin nousun ydinvoimalan läheisyydessä. Tulos tuskin on erilainen muissakaan maissa.

Siis tämä teos olisi ehdottomasti koko kansan luettava, sitten voisi jatkaa keskustelua siitä, halutaanko tosiaan pilata pallo seuraavaksi 100 000:ksi vuodeksi parin vuosikymmenen halvan sähkön vuoksi.

jenni kirjoitti...

Moi Noora, huomasitko tämän päivän iltalehdessä olevan jutun kookosöljystä?

http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2010022311063296_lh.shtml

Aikamoisia asiantuntijoita ovat taas löytäneet. He tyrmäävät kookosöljyn terveellisyyden ja kehottavat käyttämään rypsi- ja oliiviöljyä.


Asiantuntijoiden vastaukset joihinkin väitteisiin ovat ihan uskomattomia. Puhuvat, että

- kookosöljy ei voi olla
terveellistä, koska se on lähes kokonaan tyydyttämätöntä rasvaa (lauriinihappoa, se on terveellistä)
- kookosöljy nostaa rasva-arvoja, joten se ei ole terveellistä (eivät mainitse, että se nostaa HDL:ä!)
- puhuvat omega 6 :ien terveellisyydestä, unohtaen sen, että liiallinen 6 saa aikaan mm. tulehdusta ja että tuomalaiset saavat liikaa kutosia, kun ennemminkin pitäisi painottaa kolmosia.
- kysymykseen parantaako kylmäpuristus kookosöljyä, vastaavat: "Kookosöljyn kohdalla kylmäpuristamisella ei ole merkitystä. Menetelmää käytetään, kun rasvan koostumus halutaan säilyttää mahdollisimman luonnollisena ja estää monityydyttymättömien rasvahappojen tuhoutuminen kuumennuksessa. Koska kookosöljyssä ei niitä ole, ei niitä siihen kylmäpuristamisellakaan saada."

Aika mielenkiintoinen vastaus, koska jos monityydyttymättömät rasvahapot tuhoutuvat kuumennuksessa, eivätkö juuri niitä sisältävät rypsi- oliivi-, jne öljyt sitten tuhoudu ruoanlaitossa, kun niitä kuumennetaan..?

Ärsyttää tuollainen uutisoiminen. Pitäisi jonkun laittaa palautetta kirjoittajalle.

seppo kirjoitti...

Itse asiassa mm. Suomessa mitataan aktiivisuustasoja jatkuvasti laitosten ulkopuolella, eivätkä ihmisten saamat annokset ole sen suurempia kuin muuallakaan maassa, vaihtelua toki löytyy riippuen mm. maaperästä ja sieltä vapautuvasta radonin määrästä.

Käytetyt polttoaineet siirretään reaktorista välivarastoitavaksi vesialtaisiin muutamaksi vuodeksi. Jo vuodessa niiden aktiivisuus on laskenut sadasosaan mitä se oli reaktorista poiston jälkeen. Yhden uraanitonnin lämpöteho vuoden päästä reaktorista poiston jälkeen on n. 10kW, eli vähän enemmän kuin kotikiuas.

Jätteet loppusijoitetaan lähes 500 metrin syvyyteen maan uumeniin, säteilyn vaimenemiseen riittäisi paljon vähempikin.

Kiinnostaisi tietää mitä tarkoitat pallon pilaamisella 100 000 vuodeksi?

Toki uusiutuvaa energiaa pitäisi kehittää, mutta kyllä ydinvoima on parempi vaihtoehto kuin fossiiliset polttoaineet, anyday.

Noora kirjoitti...

Sarakuisma:Joo, toi on aika huvittavaa :)

Karoliina:En lukenut! Ja lehti meni just paperinkeräykseen, prkl. No, kaivan tiedon muualta. Kiitti vinkistä!

Kristiina:Kiitti vinkistä!

Jenni:Joo sain vinkin jutusta ja ajattelin tehdä tästä vähän syvemmän jutun... Tulossa siis postaus!

Seppo: Kiitti kommentista. Mustakin uusiutuvia pitää kehittää (ja vauhdilla), samaa mieltä.

Vinkku kirjoitti...

Ydinvoima on tuhlailevaa ja todella lyhytnäköistä energian tuotantoa.

Ensin voimalaa rakennetaan se 10 vuotta.
Voimalaa voidaan käyttää sähköntuotantoon noin 40-60 vuotta.
Voimalan jäähdytys vaatii vähintään saman ajan kuin aktiivikäyttöaika on ollut (noin 50-100 vuotta, vähintään!).

Ja ydinjätteen loppusijoitus on ongelma joka ulottuu kymmenien tuhansien vuosien päähän.

"Fiksua" energiaa.

minä kirjoitti...

Iltaa. Tulipa mieleeni kertoa tännekin, että perustin facebookiin jonkinlaisen lukupiirin tuosta kirjasta Kosminen rakkaus vai suuri saatana - 20 päätöstä ydinvoimasta.

Saa nähdä mitä siitä muotoutuu. Mutta tervetuloa vaan sinne liittymään, jos kiinnostaa. Ei sitoutua mihinkään eikä maksa mitään.. eikä mitään muuta kieroa :)

En tiedä pääseekö sinne tästä linkistä http://www.facebook.com/search/?q=lukupiiri&init=quick#!/group.php?gid=161333092053&ref=search&sid=723109306.2621472043..1

mutta laittaa facebook-hakuun "Nettilukupiiri KR vai SS - 20 päätöstä ydinvoimasta", niin kyllä ainakin pitäisi näkyä. Toi on tärkeä kirja. Ei käsittele ainoastaan uusia ydinvoimalahakemuksia vaan myös mitä päätöksiä nykyisiin ydinvoimaloihin liittyy. T: Max

Suositut tekstit