26.2.2010

Roskaruoka kalliimmaksi?

Mitä veikkaat: ostaisitko useammin terveellistä ruokaa, jos se terveellinen olisi nykyistä halvempaa, vai jos epäterveellinen ruoka kallistuisi? YLEn uutisotsikko kuuluu: Roskaruokavero on terveellisempi kuin vihannesale.

Kuva: YLE / Mika Kanerva

Psychological Science -lehdessä julkaistu, newyorkilaisessa Buffalon yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että vihannesten ja hedelmien hintojen alentaminen ei ole toimiva keino taistelussa liikalihavuutta vastaan. Tehokkaammin epäterveellisten ruokien ostamista vähensi lihottavan ruuan kireä verottaminen. Testiin osallistuneiden naisten ostaman ruuan kaloreiden kokonaismäärä pienin silloin, kun roskaruoka oli kallista. Terveellisten ruokien hinnanalennus puolestaan lisäsi naisten ostamaa kalorimäärää (lue koko uutinen täältä).

Kuulostaa loogiselta: jos Mäkkärin ateria maksaisi tuplasti sen mitä nyt, olisi aterian ostamisen kynnys varmasti isompi, sehän on itsestäänselvää. Tosin, jos epäterveellistä ruokaa alettaisiin verottaa raskaammin, olisi aikamoinen haaste määritellä sana epäterveellinen. Onko se paljon rasvaa, sokeria tai suolaa sisältävä elintarvike, vuosikausia muuttumattomana säilyvä E-koodipommi, vai vehnähuttuinen paahtoleipä? Vai nämä kaikki? Määritteleminen olisi varmasti haaste.

3 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Jos tuo toteutuisi,Herra Pensas kumppaneineen pitäisi huolen siitä, että myös voi ja kookosöljy joutuisivat tuolle tiukemman verotuksen listalle... En kannata ajatusta. Jos ihmiset vain itse kiinnostuisivat omasta terveydestään, niin käyttäytymisen ohjailusta verotuksen avulla ei tarvitsisi keskustella...

un-evier kirjoitti...

Roskaruoka on halpaa, joten sitä syövät eniten ihmiset joilla on huonoin sosioekonominen tausta (kuten: köyhtät, teinit, nuoret). Terveellisyys on valitettavasti kallista. En tiedä auttaisiko roskaruoan verotus lopulta asiaan, jos ihmisillä ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa kalliimpaa ja terveellisempää ruokaa. Minusta tuoreiden kasvisten hintaa pitäisi laskea mieluummin.

Roxsheena kirjoitti...

Lisää veroa kaikkeen missä on esim. 5 tai enemmän E-aineen lähdettä/säilöntäainetta :).

Suositut tekstit