24.2.2010

Reilu jääteloteko

Mainitsinkin joskus, että jäätelöpaheeni on Ben & Jerry´s suklaa-macadamia -jäätelö. Hauska juttu on se, että jätski on Reilun kaupan tuote ja ilahduinkin uutisesta, että kaikista Ben & Jerry´s -jäätelöistä on tulossa reiluja.

"Kaikki Ben & Jerry´sin jäätelöt saavat Reilun kaupan sertifioinnin. Täydellinen sitoutuminen astuu maailmanlaajuisesti voimaan vuonna 2013".

Se että jätskistä tulee kaikkien tuotteiden osalta Reilun kaupan sertifikaatin kriteerit täyttävää, tarkoittaa myös, että kaikki käytetyt raaka-aineet, kuten jäätelölaaduissa käytetyt kaakao, banaani, vanilja, hedelmät ja pähkinät myös ovat reiluja.

Hmm... Kuinka olisi kotimaisen jäätelön laita? Suomessa valmistettu jäätelö nyt on varmaan suhteellisen reilua ilman sertifikaattejakin (sillä reiluus koskee ihmisten työoloja. Esim. lypsylehmien olot ovatkin asia erikseen), mutta tietenkin kotimaisessakin jäätelöntuotannossa käytetään raaka-aineita, kuten juuri pähkinöitä, banaania, sokeria, mansikoita jne. joita voitaisiin sitoutua suosimaan reiluina. Ja entäpä luomuus?

Koska vierailen kaupan jäätelöaltaalla aniharvoin, en taida olla ajan tasalla siitä, saako tavallisista ruokakaupoista luomujäätelöä. En löytänyt luomujäätelöä ainakaan Valion saittia selaamalla, mutta Jäätelöautosta sitä saa. Osaatteko te valistaa minua: oletko bongannut luomujäätelöä tavallisista ruokakaupoista?

Psst... Tässä vielä linkki YouTube -klippiin, jossa Helsingin kaupunginvaltuusto keskustelee kasvisruokapäivästä :)17 kommenttia:

Pau kirjoitti...

Stockalta ainakin saa ruotsalaisen SIA:n vadelmasorbettia luomuna. Herkkua! :)

Salli kirjoitti...

Vaikka B&J-jäätelöllä olisi Reilun kaupan sertifikaatti, niin on hyvä muistaa, että firman omistaa Unilever, joka on kyllä kaiken reiluuden tuolla puolen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Unilever#Criticism

Merri kirjoitti...

Mulla meni aamupala väärään kurkkuun ton YouTube -pätkän takia. Miten Helsingin kaupunginvaltuustossa voi olla noin tunkkanen meininki?! Seuraavia kunnallisvaaleja odotellessa....

Annimaria kirjoitti...

Niin tuo on kyllä Helsingin kaupunginvaaltusto, eikä eduskunta.

Noora kirjoitti...

Kiitti vinkeistä!

Annimaria:Hehee, oli aivot vielä edellisessä postauksessa näköjään. Kiitti tarkkasilmäisyydestä.

rossi kirjoitti...

Sinäkin sitten linkitit. Itse koen kyllä saavuttaneeni nyt elämässä jotain suurta kun hs.fi mainostaa videotani, jolla pilkataan Helsingin kaupunginvaltuutettuja ja jonka kuvaus alkaa: "Kuin kaupunginvaltuusto larppaisi hs.fi-keskustelijoita." Mitenköhän nuori mies muotoisi tämän positiivisesti cv:seensä..

Maaria kirjoitti...

Taitaa olla mahdoton tehtävä saada kansa syömään kasviksia vähintään sen puoli kiloa päivässä. Huh huh. Ainakin tuon videon perusteella.

Noora kirjoitti...

Rossi:Hyvä kysymys.. Ehkä sun pitää kehittää ansioluetteloosi kohta "Audiovisuaalinen osaaminen" ja laittaa klippi sen alle :)

Maaria: Niin taitaa. Puoli kiloa lihaa taitais mennä sen sijaan päivässä ihan helposti, heh.

LKK kirjoitti...

"Henkilökohtainen käsitykseni on, että kivikautinen ruokavalio on ihmiselle sopivin."

Toi veti aivan sanattomaksi.

Itkettämäänhän tämä pätkä vaan alkaa: Kasvisruoan pakkopäivä! Isäni pakotti syömään ruusukaalia! Vieruskaveri itki kun oli kasvisruokaa! Anoreksia lisääntyy!... Ja kivasti vedettiin esiin myös ritaaliteurastukset ja ideologisista syistä syömättä jäävä possunliha. Miten se nyt tähän liittyy?

Maksetaanko näille ihmisille oikeasti tästä? Ainakin tietää ketä Ei äänestä jatkossa.

Maisku kirjoitti...

Nykyisinhän Valion ja Ingmanin jäätelöissä ei enää ole edes Hyvää Suomesta-merkkiä, joka kertoisi suomalaisista raaka-aineista. Sen sijaan tuotteissa on Suomalaisen työn merkki.
Käsitykseni mukaan lehmät voivat vielä huonommin muualla kuin Suomessa, jossa vielä tilakoko on melko pieni ja viljely suhtellisen perhe-, ei tuotantoyhtiökeskeistä. Kohtuullinen tuottajahinta takaa paremmin eläinten hyvinvoinnin, kun ei tarvitse tehdä yhtä kovalla intensiteetillä rahaa eläinten selkänahasta, mutta Suomessakin ollaan menossa Tanskan suuntaan, kiitos isojen meijerijättien, joilla on varaa hilata maitoa ja maitotuotteita maasta toiseen. Isot yhtiöt rullaavat tälläkin puolella.
Jäätelön merkkipetoksesta olen aika kitkreä, ja se tapahtui melko pian sen jälkeen, kun Nestle osti Valion jäätelötoiminnan. Arlan omistama Ingman seurasi pian perästä. Mur.

Noora kirjoitti...

Tää jäätelön alkuperähän on hyvä juttuaihe, jess!!

Noora kirjoitti...

Tää jäätelön alkuperähän on hyvä juttuaihe, jess!!

Mimi kirjoitti...

"Henkilökohtainen käsitykseni on, että kivikautinen ruokavalio on ihmiselle sopivin."

Minuakin oudoksutti lukuisten muiden käsittämättömyyksien ohella tämä. Siis ei tuo jengi ole pahemmin lukenut historiaa tai biologiaa?
Suomessa elettiin historian saatossa pitkään hyvin lihapainotteisella ruokavaliolla, kunnes vienti ja tuonti lisääntyivät. Lihapainotteisessa ruokavaliossa on se TUNNETTU huono puoli, että suurin osa tärkeistä ravintoaineista jää saamatta. Ei suotta ollut suomalaisten kansantauteja aiemmin keripukki, riisitauti ynnä muut puutostaudit.
Ja aina kun jaksetaan jankuttaa soijan kuljetuskustannuksista ja hiilijalanjäljestä, alkaa ihmetyttää että pitäisikö vienti ja tuonti kieltää sitten kokonaisuudessaan, koska se on kerran niin hiton epäekologista? Hyvä hyvä, sitten Suomessa voidaan vastaisuudessa elää pelkällä lihalla. Kesällä saa tomaatteja ja omenoita omasta maasta, syksyllä hyvällä tsägällä juureksia. Katsotaan miten kansanterveys laskee ja ketkä selviävät hengissä.

Siis tuolla videolla oli sellaisia älyttömyyksiä, ettei niitä voi mitenkään sulattaa. Ei mitenkään.

Maria V. kirjoitti...

"Lihapainotteisessa ruokavaliossa on se TUNNETTU huono puoli, että suurin osa tärkeistä ravintoaineista jää saamatta."

Kuten mikä? Sisäelimistä saa käsittääkseni aika lailla kaikkia ravintoaineita, jopa C-vitamiinia. Esimerkiksi eskimot ovat perinteisesti eläneet yllättävän terveinä lähes pelkkiä eläimiä syöden.

Dragofix kirjoitti...

En ole kyllä vuosiin syönyt jäätelöä niin paha mennä sanomaan mitään. :D

Tuohon kaupunginvaaltusto juttuun haluan sen verran sanoa että tuollaiset trollit joutaisivat pois tuolta. Ihme sirkuspellejä. Älykkyysosamääräni taisi tipahtaa muutamalla pisteellä kun katsoin tuon pätkän eilen. :p

outí kirjoitti...

amerikan ihmeellisessä taikamaassa myydään luomujätskiä jos minkäsorttista, parasta ehkä on kuitenkin kookosmaidosta tehty luomujäde. makeutukseenkin on käytetty vain luomuagavea, eikä tietenkään mitään säilömisaineita tahi muita ole herkkuun tungettu.

suomi voisi ottaa mallia? ;)

Myu kirjoitti...

Odotan innolla juttuasi jäätelöstä! Oletko maistanut Maatilan jäätelöitä? Eivät ole luomua, mutta tuotettu suomalaisilla maitotiloilla ilman väri- ja lisäaineita, maku on täydellinen!

Suositut tekstit