11.2.2010

Ota kantaa!

Muutin vastikään blogini kommentointimahdollisuuksia aavistuksen rajatummiksi. Enää Kempparissa ei voi kommentoida rekisteröitymättä tai täysin anonyymisti. Mutta onko sinusta se hyvä vai huono asia? Voit ottaa asiaan kantaa vastaamalla sivun oikean laidan kyselyyn — täysin anonyymisti :)

En tiedä johtuuko se kommentointimahdollisuuksien muuttamisesta, MOT-keskustelusta vai jostakin muusta seikasta, että rikoitte eilen blogini kävijäennätyksen. Kempparissa piipahti eilen 5000 uniikkia kävijää. Huimaa.

... pakko vielä muuten — oikein toistamiseen — suositella eilistä Verta, hikeä ja t-paitoja -ohjelmasarjan päätösjaksoa. Varaa itsellesi vähän aikaa ja katso jakso YLE Areenasta. Ohjelma muuttaa kuulemasi väitteet lapsityövoiman käytöstä todeksi. Kuuntele pikkupojan tarina siitä, kuinka tehtaanjohtaja ripusti hänet jaloistaan ylösalaisin ja kaatoi päälle sokerivettä, usuttaen kärpäset ja muurahaiset pojan kimppuun. T-paita 5 euroa, kiinnostaako?

14 kommenttia:

Sini kirjoitti...

Tulin jakamaan ilouutisen Turkulaisille. Turkuun on avattu Eerikinkadulle Punnitse&Säästä-kauppa :-D

Noora kirjoitti...

Wuhuu!! Go Turku! Kiitti Sini :)

Noora kirjoitti...

Wuhuu!! Go Turku! Kiitti Sini :)

Aino-Maija kirjoitti...

Kiitos tuon Verta, hikeä... -ohjelman mainostamisesta. Harmi, että se ei ole tavoittanut tarpeeksi ihmisiä, kunpa vastaava ohjelma näkyisi myös viihde- ja mainoskanavilla parhaaseen katseluaikaan. Halpatyövoimankäyttö on todellisuutta ja vain lisääntyy ja niin harva kuitenkin kyseenalaistaa tai reagoi asiaan kuluttajana. Surullista, että kehittyneessä maailmassamme on vielä epäkohtia ihan liikaa. Aurinkoa kuitenkin ja kiitti taas superhyvästä blogista, johon olen koukussa :D

Paula kirjoitti...

Anonyymissä kommentoinnissa on se ärsyttävyys, että hyvinkin moni on vain "anonyymi"-niminen ja keskustelua on vaikea kohdistaa samalle henkilölle.

Lapsityövoiman käyttö on kauheaa, mutta jotenkin tuntuu ettei asiaan ole muuta ratkaisua, kuin kyseisten maitten lainsäädännön kehittäminen ja korruption vähentäminen. Se, että ei osta viiden euron paitaa ei välttämättä ratkaise ongelmaa, jos se 100 euron paidan kankaatkin on värjätty lapsityövoimalla.

Oikeastaan lapsityövoiman käyttö on kauheaa lähinnä siksi, että lapsia on helpompi sortaa kuin aikuisia. On mielestäni eri asia, jos lapsi on kokopäivätöissä vaikka kokoomassa elektroniikkaa suomen kaltaisissa työoloissa ja työehdoilla ja samoilla palkoilla kuin aikuiset, kuin sitten tuollainen kidutus, johon aikuisten ei tarvitse suostua ja eivät usein suostukkaan.
Lapsityövoiman käytössä on kyse oikeastaan orjuuttamisesta, jota ei saisi tehdä aikuisillekkaan.

Totta kai ideaalimaailmassa kaikki lapset voisivat käydä koulua rauhassa ja heillä ei olisi huolta toimeentulosta, mutta en lähtisi tuomitsemaan lapsityövoimaa siinä (tosin epätodennäköisessä)tapauksessa, että heitä kohdeltaisiin säällisesti.

Masentavaa.

opjpioj kirjoitti...

Ylellä nähdään 3.3. alkaen Verta, hikeä ja noutoruokaa -sarja, jossa brittinuoret selvittelevät mistä pikaruoan halvat ainekset tulevat. Jään odottelemaan innolla!

(Vähän jäi ihmetyttämään, miksi sarjan nimessä on "noutoruokaa", miksei "pikaruokaa".)

jenni kirjoitti...

"Anonyymissä kommentoinnissa on se ärsyttävyys, että hyvinkin moni on vain "anonyymi"-niminen ja keskustelua on vaikea kohdistaa samalle henkilölle."

Samaa mieltä Paulan kanssa.
Joten ehkä ihan hyvä vaatia rekisteröitymistä kommenttien esittämiseen.

Katsoin kaikki Verta, hikeä ja t-paitoja-jaksot tänään ja kyllähän ne työolot jossain oli kamalat. Tuo on kyllä hankala ja vähän kaksipiippuinen juttu, jos vähemmän kehittyneissä maissa tuotettuja vaatteita ei osteta länsimaissa, voi olla, että tehtaita joudutaan sulkemaan ja ihmiset joutuvat kadulle. Mutta ei se kyllä ole oikein hyvä syy tukea riistämistäkään.

tro kirjoitti...

Mua ärsyttää pakolliset rekisteröitymiset. Monesti on ollut ihan asiallista palautetta tai korjattavaa, mutta on jäänyt antamatta kun on vaadittu pakollinen kirjautumis- ja profiilinluontirumba kilometrin käyttöehtoineen, varsinkin jos on melko selvää ettei aio ainakaan kovin usein kommentoida.

Tästäkin kommentista on nyt taas uusi Bloggerin profiili riesana, ja taas yhdet käyttöehdot pakkohyväksyttynä. Olisin mielummin ollut niitäkin ilman ja aikamoisen klikkailun ja asetusten tarkistamisen tämäkin vaati. OpenID tai Google-tili mitä tuossakin käytetään, ei helpoita tuota yhtään - silti jostain ihmeen syystä se riivattu Blogger-paneeli tarvitaan, ja sieltäkin piti erikseen älytä käydä poistamassa ettei se ole julkinen. Mikseikähän siinäkin voisi käyttää sitä tunnistautumista pelkästään, ja antaa käyttäjän jättää pelkkä nimimerkki. (Retorinen kysymys.)

Se että anonyymit ei erotu toisistaan paranisi sillä että kommentissa olisi pakko käyttää nimimerkkiä (+valinnaisena sähköpostia ja kotisivua). Olenkin vähän ihmeissäni miksi sitä Anonyymiä niin paljon Bloggerin blogeissa esiintyy, mielummin luulisi laittavan sen nimimerkin kuin ei, tai minä ainakin laitan. Luulisin että syynä että tämä mahdollisuus on vähän epäintuitivisesti tehty. (Niin siis Bloggerissa kyllä pystyy jättämään kommentin laittamalla nimimerkin vaikka ilman webbiosoitetta ja sähköpostia, jos se vain on sallittu.) Mikseipä nimimerkin käyttöä voisi Bloggerissa vaikka säätääkin aina pakolliseksi jos ei ole rekisteröitynyt.

Seuraava mahdollisuus olisi vaatia pakollisena nimimerkin lisäksi se sähköpostiosoite ja/tai kotisivu, ja esitarkastaa kommentit. Näin tekee mm. Osmo Soininvaara blogissaan. En tiedä vähentääkö tämä kommentteja tosin juurikaan, ja kommenttien tarkistuksessa on oma työnsä.

Summa summarum, mulla ei ole mitään parempaa konstia ehdottaa kommenttitulvan suitsimiseen. Minusta olisi kuitenkin hyvä jos viestitulvan kanssa voisi jotenkuten elää ilman että rekisteröityminen olisi pakollista. Ounaksun että jotain arvokkaita kommentteja jää rekisteröitymisvaivan takia tulematta.

Zb kirjoitti...

Tuon dokumentin hemmotellut nuoret eivät ehkä olisi selvinneet tavallisesta työpäivästä suomalaisessakaan tehtaassa (tai vaikkapa varastotyössä)... tietysti olivathan nuo olot ankaria, enkä sano että hyväksyisin lapsityövoimaa tai minkäänlaista orjuuttamista.

Aleksandra kirjoitti...

Aika huono dokumentti tärkeästä aiheesta.. Alkoi vaan vihastuttamaan noi brittitytöt! Ja oi mitkä huutokaupat jotta intiaalaiset voi opiskella oi englantia "ja heistä tulee viisaita"!! EN KESTÄ!

Tulin huojentuneeksi että mulla oli tota dokkaria katsoessani Luhtan verkkarit.. mutta whaaaat made in china! jep. surullista.

Kivaa ja aurinkoista päivää! Luen blogiasi ja tämä oli ensimmäinen kommenttini sinulle! Kiitos mahtavasta työstä! Näitä on kiva lukea nim. materialistiteini89 löytämässä uusia ihania vihreitä arvoja! :)

Noora kirjoitti...

Aino-Maija: Sulla on hyvä addiktio ;)

Paula:Niin onhan se varmaan eri asia, mutta kyllä lapsella pitäisi olla oikeus olla koulussa ja leikeisseä. Mutta se olisi täydellinen maailma se, eikä varmaankaan koskaan mahdollinen. Mutta en mä silti ostaisi — jos vaan voisin valita — lapsen ompelemia vaatteita, sillä en yksinkertaisesti halua tukea lapsuuden riistoa. Mutta tottahan on se, että vaikea sitä länsimaisen ihmisen on tietää, missä ja kenen toimesta mikäkin vaate tai esine on tehty. Huoh.

Opipoj:Joo, outo suomennos, mutta kiitti vinkistä!!

tro:Mutta nyt sä voit aina käyttää tätä samaa nimimerkkiä, kun oot kerran rekisteröitynyt! Toivon, että kaikki toimisivat samoin. Kysely näyttää parhaillaan, että suurin osa teistä ei kaipaa anonyymiä kommentointia takaisin.

Zb ja Aleksandra: Olen samaa mieltä kanssanne siitä, että ei noi teinit mitään älyn jättiläisiä ole. Mutta toisaalta taas veikkaan, että aika moni suomalainenkin, saman ikäinen nuori, on aivan yhtä tietämätön ja kokematon tehdastyössä. Juuri siksi musta ohjelman casting on onnistunut, koska tyypit on niin urpoja ja sinisilmäisiä.

Paula kirjoitti...

Ehkä minulla henk. koht. on hieman eri käsitys lapsityövoiman käytöstä, sillä olen itse joutunut kotona osallistumaan pienestä pitäen kasvimaan kitkemisestä, perunaralliin ja myöhemmin lajittelemassa postia jne. Kaikki koulun ohella. Eihän sitä voi tietenkään verrata lapsityövoiman käytön todellisuuteen (joka siis on _ehdottomasti_ paheksuttavaa), mutta itse en kärsinyt siitä, että olen joutunut työtä tekemään - päinvastoin siinä on oppinut arvostamaan työn tekemistä ja omiin kykyihin.
Kyllä koulunkin ja leikinkin tarkoitus pohjimmiltaan on antaa lapsille paremmat eväät elämään ja sitä kautta työntekoon. Mutta eipä silti, nykypäivän lapsityövoiman käyttö Intiassa ei ole todellakaan verrattavissa minun lapsuuden kasvimaan kitkentään.

tro kirjoitti...

Noora: tietysti voin, mutta enhän toki omaan napaani tuijota eikä se ollut pointtini. Oikeastaan rekisteröidyin ihan yhteisestä hyvästä sen takia kun rekisteröitymättömien mielipide ei enää kommenteissa tietenkään enää näy. En olisi yhtään halunnut rekisteröityä, enkä olisikaan vaivautunut monen vähäpätöisempien blogien takia.

Ehkä monelle on ihan tavallista rutiinia roiskaista rekisteröintitiedot tuosta vaan jos niitä kaivataan, mutta usko pois, moni mielummin jättää postaamatta kuin rekisteröityy. Blogikommenttien pakkorekisteröityminen on jotenkin niin italialaisten hommia. Ja kaikki ei tykkää Googlestakaan (eli Blogspotin omistajasta). Nämä kuitenkin monesti on hyvinkin ajattelevia ihmisiä ja on se nyt aika sääli että heidän kommentit jää saamatta vain koska eivät halua myydä sieluaan googlelle.

Aika jännä että näet noin päin että "suurin osa teistä ei kaipaa anonyymiä kommentointia takaisin". Minä näen puolestani että 28% haluaa sen takaisin. 138 kommentoijaa ei ole ihan vähän. Ja minusta on "hivenen" epäreilua laskea "en" + "ihan sama" vs "kyllä". Ja ääänestyskin on luonteeltaan sellainen ettei enemmistömielipide ole välttämättä oikeassa.

Toivoisin kovin että rekisteröintipakko poistuisi. Mielellään saisi sen sijaan olla nimimerkkipakko eri anonyymien erottamiseksi jos se vain on teknisesti mahdollista. Kemikaalicocktail on aivan parhaita blogeja enkä ollenkaan haluaisi keskustelun kuivuvan pelkästään rekisteröityneeseen sisäpiiriin.

Dragofix kirjoitti...

Jos haluaa ilmaista asiansa niin jaksaa myös kirjoittautua/rekisteröityä. :) Tosin tämän erillisen ikkunan avaaminen kommentointia varten on mielestäni turhaa. :/

Suositut tekstit