15.2.2010

Näin vähennät lisäaineiden syömistä helposti

Kuten hiljattain totesin, luen paljon naistenlehtiä, vaikken oikeastaan osta niitä hirveästi. En tilaa yhtäkään kotiin, ja ostetuksi tulee satunnaisesti MeNaiset, Olivia tai se iänikuinen Ruotsin ELLE. Vastapäisessa kahvilassa on sen verran iso valikoima kuukauden lehtiä, että ostan pari kertaa kuussa kupin teetä ja selaan samalla rahalla kaikki uusimmat lehdet kerralla. Halvempaa ja ekompaakin.

Lähikahvilaan ei kuitenkaan tule Kauneus & Terveys -lehteä, enkä ole sitä pitkään aikaan ostanutkaan, mutta nyt tartuin julkaisuun ja ilahduin: ei pöllömpää sisältöä. Lehdessä oli esimerkiksi ihan hyvä juttu lisäaineista. Koska jutun "Näin vähennät lisäaineiden syöntiäsi" -listaus on lähes suoraan Kempparista, jaanpa sen teillekin:

Näin vähennät lisäaineiden syömistä
 1. Syö vaihtelevan monipuolisesti.
 2. Vähennä karkin syöntiä.
 3. Vähennä limsojen ja mehujen käyttöä. Valitse lisäaineettomia juomia.
 4. Käytä vain harvoin valmisjälkiruokia ja pitkään säilyviä leivonnaisia.
 5. Jäätelössä ja mehujäässä on runsaasti lisäaineita.
 6. Tarkista, mitä kevyttuotteita käytät. Korvaa niitä kasviksilla, marjoilla ja hedelmillä.
 7. Keitto syntyy nopeasti aidoistakin aineksista. Vältä pussikeittoja.
 8. Syö makkaraa vain 1-2 aterialla viikossa ja vain silloin tällöin leikkeleenä.
 9. Käytä päivittäin käsittelemätöntä lihaa, kalaa ja muita peruselintarvikkeita. Karta valmiita marinadeja
 10. Valitse luomua. Luomutuotteissa sallittuja lisäaineita on vähän ja valtaosaa niistä esiintyy myös luonnossa.
 11. Tutki tuoteselosteita. Lisäaineet ilmoitetaan ryhmänimellä, kuten säilöntäaine, sekä nimellä tai E-numerolla. E-koodiavaimen löydät netistä sositteesta www.evira.fi.
 12. Syöt entistä terveellisemmin, kun karsit lisäainetuotteita. Ne ovat usein ravitsemuksellisesti kehnoja.
-lähde: Kauneus & Terveys 2/2010 Virpi Peura

Ihan hyvä lista. Itse tosin viilaisin listalta paria kohtaa: limsojen juomisen suosittelisin lopettamaan (ne vaan on ihan turhia), samoin kevyttuotteiden käytön. Miks syödä kevyttä, kun voi syödä fiksua? Valmisjälkiruokien sijaan puhuisin neloskohdassa valmisruoista laajemmin, ja makkaraa suosittelisin syömään vain 1-2 kertaa vuodessa. Jos haluaa syödä lihaa, on makkaralle aika monia parempia vaihtoehtoja — ellei nyt jostain syystä satu tykkäämään ihan kamalasti teurasjätteestä. Mutta tosiaan: omat lähtökohtani ovat jutun listausta laajemmat, tässähän on vaan lista siitä, kuinka voi vähentää omaa lisäaineiden popsimistaan, ja siihen lista kyllä antaa ihan hyvät eväät.

Itse alleviivaisin enemmän kasvispainotteista ruokaa, koska se on ekologisempaa. Mutta jos on perus "liha on ainoa proteiinin lähde ja sitä on saatava jokaisella aterialla" -tyyppi, on tästä listasta hyvä aloittaa.

Yksi kohta vaan ihmetyttää: miksei kohdassa viisi kehoiteta vähentämään jäätelön ja mehujään syömistä, kuten muissa kohdissa? Tulee väistämättä mieleen, että syynä on jonkin tietyn mainostajan miellyttämisestä, mutta ehkä kyse on vaan siitä, ettei toimittaja ole halunnut toistaa saman kuuloisia lauseita, ehkä.

Mutta jess: luomu rokkaa, kasvisruoka samaten, niin myös mahdollisimman jalostamattomat raaka-aineet ja itse tekeminen. Ja myös Kauneus & Terveys (ainakin nro 2/2010) on aika jees!

11 kommenttia:

Piaf kirjoitti...

Todellakin, itselleni tulivat mieleen samat kysymykset listaa lukiessani. Syökö Kauneuden & Terveyden lukija todella viikottain makkaraa??? Kuka syö?

Toisaalta on häkellyttävää, miten moni ei katso tuoteselosteita ollenkaan, ja myös se miten vuosikausia itsekin olen iloisesti ahtanut itseeni keinotekoista ties mitä, roppakaupalla. Ja nyt yhtäkkiä kuluttajien ruvettua vaatimaan parempaa valmisruokateollisuudelta on ruvennut pulpahtelemaan luomua ja lisäaineetonta vaikka kuinka. Herää kysymymys, MIKSI esim natriumglutamaattia on pitänyt tähän asti tunkea sapuskaan sellaisia määriä, jos ilmankin pärjää. No, tietenkin hinnan takia, mutta yllättävän hyvin muutos on nyt saatu käyntiin.

Kyllä, jokin ilmoituskytkös saattaa joskus pehmentää sanan säilää aikakauslehdissä. Se on hyväksyttävä, sillä kuten tiedämme aikakauslehti on riippuvainen ilmoittajista, ilman ilmoittajia lehdet eivät ole olemassa. Yhtälö on vaikea, mutta onneksi journalismissa on jotain kunniantuntoakin jäljellä.

Mimi kirjoitti...

Edellisen kirjoittajan tapaan ihmettelen itsekin, miten voi olla niin paljon ihmisiä joita ei tuoteselosteet kiinnosta ollenkaan. Mistä tällainen välinpitämättömyys kumpuaa? Siitäkö, että luotetaan elintarviketeollisuuteen kuin ylijumalaan ja uskotaan kaikki ne "turvallista ja tutkittua"-sloganit? Ehkäpä.

Minulle on tilattu lahjaksi tuo Kauneus&Terveys -lehti ja olen kyllä tykännyt. Siinäkin on nykyään aika paljon hyviä ja ekologisia juttuja.

I'm Lacking kirjoitti...

Mä just luin tota lehtee mun äidin luona. Harmittaa vaan kun äiti asuu niin kaukana. Harvemmin tulee mentyä esimerkiksi kirjastoon lehtiä lukemaan ja tosta lähikirjastosta on vähennetty lehtiä niin en oo ees varma onko siellä Kauneus- ja terveyslehteä enää. Tuntuu että aina lopetetaan ne lehdet jotka just itseä kiinnostaa, kuten teatteri ym..

Carma kirjoitti...

Tuli mieleen tuosta kasvisruoan ekologisuudesta, oletko lukenut Lierre Keithin "The Vegetarian Myth"? Erittäin ajatuksia herättävää ja kiinnostavaa luettavaa, suosittelen! On kyllä kammottavaa mitä kaikkea niihin kaupan perusjauhomakkaroihin saadaan ängettyä, onneksi on saatavilla myös pienten tuottajien lisäaineettomia ja nitriitittömiä makkaroita. Toki hintakin on sitten sen mukainen, onhan kyse kokolihatuotteesta.

kriish kirjoitti...

Järkevä lista.

Vegeruoasta tuli vielä mieleen, että lihaa-joka-aterialla -ajatukseen saa helpoimmin puututtua muokkaamalla aterioita "vähälihaisemmiksi". Tämä on ilmeisesti jo maailmalla jonkinnäköinen trendi, mutta ihan hyvä sellainen. Ideana siis on, että tehdään ruokaa, jossa kyllä on lihaa muttei pääosassa - vanha kunnon hernarihan toimii siihen hyvänä esimerkkinä.

Pelkkään kasvissyöntiin siirtyminen ei ole välttämättä vaihtoehto kaikkien kohdalla varsinkaan lihaa ihannoivassa kulttuurissa, mutta määriä pienentämällä vähenee keskimääräinen lihankulutus ja paranee terveyskin (ymmärtääkseni ihan suomesakin on lääkärien kesken konsensus ettei sitä lihaa ihan nykymäärissä tarvitsisi napsia).

Luigi kirjoitti...

Jos on makkaran ystävä niin kannattaa valita Maalaistuote Vatajan lisäaineeton makkara tai nakki. Itse en makkaroita juuri syö muuta kuin joskus kesäisin mutta kun syön niin sitten syön noita.

Makkaroilla on Suomessa vähän huono maine enkä ihmettele yhtään kun miettii millaista höttöä ne täällä yleisesti ottaen ovat. Kannattaa kuitenkin muistaa, joissakin maissa makkarat ovat perinteistä ruokaa joita tehdään taidolla vuosisataisen reseptin mukaan ja ilman natrium glutamaattia ja nitriittejä.

iina_ kirjoitti...

Eikö elukoista ole ikiajat käytetty kaikki irtoava hyödyksi? Miksi se nyt on yhtäkkiä paha asia jos makkaraan laitetaan kaikki syötäväksikelpaava? Jos näin ei olisi niin hipit olisivat itkemässä kun yhyyyy, Putesta ja Mansikista menee niin paljon hukkaan.

Kaura kirjoitti...

Jutun asiantuntijana on Anja Nysten, jonka mainio blogi löytyy osoitteesta kemikaalikimara.blogspot.com.

Minustakin on hyvä, että eläimistä käytetään kaikki hyödyksi, kun niitä kerran teurastetaan. Real foodistit väittävät, että osteoporoosi, karies ym. hammaspulmat ja monet muut nykyään tavalliset vaivat johtuvat juuri siitä, että nykyäään käytetään niin vähän luita ja sisäelimiä. Ollaan kiinnostuneita vain lihaksista, jotka eivät ole niin ravinnetiheitä. Esimerkiksi jauhelihaan kannattaisi jauhattaa joukkoon sydäntä jne.

Itse en ota kantaa, kun mieluiten syön kasvikunnan tuotteita ja kalaa. (Kalanjämistä toki kannattaa keittää liemi real food -tyyliin.)

P J kirjoitti...

Sehän on iina_ tietysti jokaisen oma asia mitä suuhunsa laittaa, toisen teurasjätettä, toiset jotain muuta. Henkilökohtaisesti en ymmärrä miten kukaan ikinä pistää suuhunsa makkaraa :D Ikiajat on myös tehty paljon muitakin asioita, mitkä ei välttämättä oo niitä parhaimpia.

Luigi kirjoitti...

"Henkilökohtaisesti en ymmärrä miten kukaan ikinä pistää suuhunsa makkaraa."

Riippuu makkarasta. HK:n sinistä ei ikinä, vapaana ja luonnollisella ravinnolla kasvatetun possun lihasta tehtyä chorizoa vaikka joka päivä jos sattuisi olemaan tarjolla.

Luigi kirjoitti...

Edellinen on tietysti vain minun mielipiteeni. Tottakai makkaraa voi olla syömättä ja elää täysipainoista elämää.

Suositut tekstit