13.2.2010

Maalaushommia

Kotona on menossa remontti, ja olen pakotettu odottamaan maalin kuivumista, ennen kuin pääsen jatkamaan hommia. Luppoajan voisi tietty kuluttaa vaikka siivoamiseen, mutta se ei nyt vaan onnistu, koska huomasin Pat Thomasin Behind the Label -sarjassa käsiteltävän päivän teemaan sopivasti maaleja, nimittäin kynsilakkaa.


-kuva: theecologist.org

Löydät Pat Thomasin koko tekstin täältä, mutta tässä vapaasti suomennettuja otteita artikkelista.

Kuten täällä Kempparissakin on kerrottu, ovat ftalaatit muovinpehmennysaineita, ja — kuten Thomas muistuttaa — ovat ne hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja.

"Studies have linked phthalates to early puberty in girls and low sperm counts in men. Environmental campaigners believe phthalate exposure may contribute to the rising number of uterine problems in women and testicular cancer in men as well as reproductive abnormalities such as hypospadias in male children. It may also be one of the contributing factors to the rise in infertility in both men and women".

Luonnokosmetiikkabrändien kynsilakatkaan eivät ole sertifikaattien vaatimuslistoja täyttäviä, mutta ftalaatteja ne eivät sisällä. Ftalaatteja vältteäevän on siis sikäli fiksumpaa valita kynsiinsä luonnonkosmetiikabrändien kynsilakkaa, kuin käyttää tavanomaista. Itse olen vähentänyt kynsilakan käyttöä, mutta käytän silti toisinaan luonnonkosmetiikalakkoja. Olen löytänyt esimerkiksi tosi hyviä punaisen ja violetin sävyjä Santen valikoimasta, mutta esimerkiksi mustaa ei luonnonkosmetiikkabrändeiltä saa. Muistan tosin nähneeni viime Kauneus ja terveys -messuilla Couleur Caramelilla mustan (tai tummanharmaan) lakan, mutta se, onko siinä ftalaatteja, se pitäisi kyllä tarkistaa esikseen. En ole asiasta aivan varma.

Pat Thomas mainitsee tekstissään erityisesti dibutyyliftalaatin (toivottavasti suomennokseni on oikein, dibutyl phthalate siis), joka on pitkään ollut yleinen kynsilakkojen raaka-aine. Dibutyyliftalaattien (DBP) käyttö kosmetiikassa on EUn sisällä nykyään kielletty, mutta tästä huolimatta sitä löytyy silti ajoittain kosmetiikkatuotteista. Todettakoon tässä kohdassa, että raskaanaolevien kynsilakan käytöstä on aika ajoin varoiteltu, joten jos olet paksuna ja haluat lakata kyntesi, ehkä on fiksua suosia luonnonkosmetiikkalakkoja (jos niitäkään).

Kynsilakoissa on myös formaldehydiä. " Formaldehydi on mutageenista ja aiheuttaa nenäsyöpää rotilla. Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen IARC:n arvion mukaan formaldehydi on syöpää aiheuttava ihmisessä", todetaan OVA (=Onnettomuuden vaara aiheuttavat aineet) -ohjeissa. Haastatellessani Rita Stiensiä vuonna 2008 kysyin häneltä, mitä kosmetiikan raaka-aineita hän ei missään nimessä käyttäisi. Hän mainitsi yhdeksi juuri formaldehydin.

Pat Thomas muistuttaa lisäksi artikkelissaan, että kynsilakoissa on myös tolueeniyhdisteitä, nitroselluloosaa (lue lisää tältä) ja synteettisiä väriaineita, joilla voi olla karsinogeenisiä vaikutuksia ja että kynsilakoissa käytetään nykyään jopa teflonia. Hämmentävää.


"Teflon belongs to the same family of perfluorinated chemicals as Scotchguard and a range of other fabric treatments such as Stainmaster and Gore-Tex. Perfluorinates are considered carcinogens, reproductive toxins and immune system toxins.

Että tällaista tänään. Kynsilakkateemaan pitää kyllä vielä palata. Itseäni kiinnostaa etenkin se, mitkä ovat ne luonnonkosmetiikkakynsilakkojen raaka-aineet, jotka estävät tuotteita sertifioitavan. Palaan siis tähän myöhemmin. Nyt hengityssuojain naamalle ja takaisin maalaushommiin!

8 kommenttia:

Maisku kirjoitti...

Olen pohtinut kaikkein eniten sitä, kuinka meidät on saatu koukkuun niin moniin tuotteisiin. Itselläni on monenkinlaista kosmetiikkaa hyllyssä. Sitä tulee käytettyä kerran vuodessa, kun firman pikkujoulut iskevät päälle. Muun ajan olen aika monta vuotta nöpötellyt tyytyväisenä ilman meikkejä. Sen sijaan tykkään silmälaseista, koruista yms. härpäkkeistä, minusta niillä saa jo paljon aikaa ulkonäössä.

Hiuslakkaa aloin käyttää vastikään ja nyt pohdin, olenko tyhmä opettaessani itseni turhaan kemikaalimäärään.

Ilman meikkiä olen myös huomannut tarvitsevani yllättävän vähän puhdistusaineita (tästä voisi kosmetologi jättää eriävän mielipiteen ;) ). Tietysti ihotyyppejä on monia, ja minulla on kohtuullisen helppo.

Nanile kirjoitti...

Löysin taannoin Trindin sellaisen Nail brightener-lakan, jonka kynnen väriä & ulkonäköä kohentava vaikutus on huomattava (sisältänee sinisiä pigmenttejä, jotka haijastavat valoa). Sain jopa kyselyjä, josko olen käynyt laitattamassa geelikynnet..
Niin turhamainen olen, että aion sitä jatkossakin käyttää, mutta harvakseltaan. Mutu-tuntumalla oletan, että lakan poisto on usein se kaikken riskaabelein vaihe. Aihe kiinnostaa, mutta olen liian laiska selvittääkseni itse.

Riina kirjoitti...

Hei tämä on nyt aiheen ulkopuolelta, mutta mua mietityttää lihaluujauhon käyttö luomutuotannossa lannotteen tavoin.Ilmeisesti se on nykyään luomuviljelyssäkin sallittua. Onko lihaluujauholla haittavaikutuksia? Jotenkin se, että teurasjätteitä jauhetaan ja levitetään pellolle, kuulostaa varsin pelottavalta. Onhan rehuunkin lisätty lihaluujauhon arveltu aiheuttavan "hullun lehmän tautia".

Sanna kirjoitti...

Hui. Heti piti punaisilla kynsillä naputtaa Couleur Caramelin sivuille tarkistamaan. "Couleur Caramelin kynsilakat eivät sisällä elimistölle haitallisia synteettisiä aineosia, parabeenejä, tolueeniä, tärpättiä eivätkä formaldehydiä."
Tässä vielä ainesosaluettelo: ETHYL ACETATE* - BUTYL ACETATE* - NITROCELLULOSE* - ADIPIC ACID*/NEOPENTYL GLYCOL*/ TRIMELLITIC ANHYDRIDE COPOLYMER* - ACETYL TRIBUTYL CITRATE* - ISOPROPYL ALCOHOL* - BENZOPHENONE-3 *- TRIMETHYLPENTANEDIYL DIBENZOATE* - POLYVINYL BUTYRAL *- CI 60725 (Violet 2)* - *synteettinen

Seuraavaksi syyniin kaikki omat lakat.
*herännyt*

Miia kirjoitti...

Kirjoitit jokin aika sitten sulfaateista joita löytyy myös luonnonkosmetiikasta. Ainakin Laveralla inci-listalla lukee Sodium Lauryl Sulfoacetate, ja yritin saada selville miten se poikkeaa Sodium lauryl sulfatesta. Ilmeisesti se on isomolekyylisempää ja siten pääsee huonommin ihosta läpi. Onkohan näin, olisiko kellään parempaa tietoa? Tämä ainesosa löytyy monestakin tuotteesta, joissa sanotaan "sulfaatiton"...

Taru kirjoitti...

Tutustuin tämän postauksen ansiosta tarkemmin tuohon Couleur Caramel tuotesarjaan ja vaikuttaa aivan mahtavalta muidenkin meikkien osalta! Kuummottaisi päästä vaihtamaan kaikki "tavalliset" meikit noihin tuotteisiin...

miij kirjoitti...

Mie bongasin eilen, että Lumenen Natural Code mini kynsilakoista ei ainakaan pinta/pohjalakassa ole formaldehydiä. Enempää en ehtinyt purkkeja vilkuilla, että miten on sarjan muiden lakkojen kohdalla, enkä tänään netistäkään löytänyt tuoteselostetta.

Onko suomalaiseksi mielletyn Lumenen meikit noin muuten sen turvallisempia kuin muut Suomessa myytävät? Oletko Noora selvittänyt?

ilmioita kirjoitti...

Törmäsin tällaiseen merkkiin verkossa surffaillessani:
http://www.bynubar.com/store/index.php?p=home

Onko sinulla tästä merkistä tietoa?

Suositut tekstit