18.2.2010

Kasvisruokaurpoilua

Työskennellessäni YLEn ympäristökoordinaattorina kävin keskustelua eri ravintoloitsijoiden kanssa siitä, kuinka kertakäyttöastioiden käyttämisestä päästäsisiin. Yksinkertaiselta kuulostava asia muuttui yhtäkkiä paljon isommaksi ja monimutkaisemmaksi, kuin olisin koskaan voinut kuvitellakaan. Etenkin keski-ikäiset miehet hermostuivat ja veivät asian naurettaviin mittasuhteisiin (eivät ravintoloitsijat, vaan yleläiset), ja kuten olen maininnut, lähettivät nämä "aikuiset ihmiset" mm. paskaisia kertismukeja sisäisessä postissa postilaatikkooni, jonkinlaisena protestina kai.

Kertismukiasia ei kuitenkaan taida olla mitään koulujen kasvisruokapäivä-keskusteluun verrattuna. On pöyristyttävää, että ainkuiset ihmiset ovat nostaneet koululaisten ruokailusta kalabaliikin, eikö asiaa pitäisiennemmin kysyä koululaisilta? En usko monenkaan kouluruokaa syövän vastustavan kasvisruokapäivää.

Esimerkiksi Jussi Halla-Aho (perus/sit) arvelee aamun Hesarin mukaan, että "kyse on tietyn klikin ideologioiden pakkosyötöstä, jossa ideologiaa hivutetaan vähän kerrallaan eteenpäin". Ei hyvää päivää! Miten kukaan voi olla tässä asiassa näin urpo? Sori vahva kielenkäyttö, mutta jos poliitikko saa laukoa näin kivikautisia ajatuksia, lauon minäkin.

Esimerkiksi kuva sushiannos on kasvisruokaa

Nuoret tykkäävät kasvisruoasta, eikä yksi kasvispäivä viikossa liene monellekaan koululaiselle ongelma — kunhan ruoka on hyvää. Tietenkin kasvisruoka voi olla pahaa tai tylsää, jos lautaselle lapataan vaan perunamuussia ja porkkanaa, mutta ei kukaan sellaisesta ole puhunut.

Kasvisruoka on ilmastokysymys. Jopa YK on julistanut kasvissyönnin ilmastoteoksi. Ei kyseessä ole mikään "hippi-ideologian hivuttamisen salajuoni". Pliis. Kun kerran on tiedossa, että liha- ja maitoteollisuus ovat ruokateollisuudesta puhuttaessa isoimmat kuormittajat, on täysin perusteltua syödä yhtenä päivänä viikossa — yhdellä aterialla — kasvisruokaa. Itseasiassa olisi perustellumpaa syödä pääosin kasvisruokaa, ja pitää yhtenä päivänä viikossa se lihapäivä. Mutta ei nyt mennä asioiden edelle. Tällaisesta puhutaan Suomessa ehkä parinkymmenen vuoden kuluttua.

Kuten totesin, on kyse todellakin kouluviikon yhden päivän ruokailusta. Jos huolestunut äiti tai isä haluaa taata lapsensa päivittäisen lihansyönnin, voi aamulla vedellä leivälle leikkeleet ja illalla syödä lihaa ihan vapaasti, ei kukaan siihen yhteen kouluruoka-annokseen kuole. Kyse onkin nyt juuri siitä asennevammasta, jota Halla-Ahonkin kanta edustaa: muutosvastarintaa muutosvastarinnan takia.

Olen aivan saletti, että jos kokkaisin missä tahansa työpaikkaruokalassa vaikka soijarouheesta "jauhelihakastikkeet", vain harva lihansyöjä tajuaisi, ettei syö lihaa (tai jauhelihan tapauksessa teurasjätettä) ja suurin osa varmaan tykkäisi. Olen myös aivan saletti, ettei monikaan lihansyöjä ole saanut maistaakseen erinomaisia, gourmet kasvisruokia, vaan oma kokemus on joku yhden kerran epäonninen kasvisruokakokeilu, tai sitten tilanne ehkä on se, että kasvisruokana pidetään vain Amican linjaston salaattia ja perunamuussia. Tietämättömyydellä on aivan varmasti osuutta tästä asiasta hermostuttaessa.

Olen iloinen, että kasvisruokapäivä tulee Helsingin kouluihin, eiköhän ennen pitkää kasvisruokapäivä ole myös jokaisen työpaikkaruokalankin perusperiaate.

48 kommenttia:

Petra kirjoitti...

Eilisessä Hesarissa oli kommentoitu tätä aika hyvin, muutes. Kaikissa kouluissa on jo monta kasvisruokapäivää kuukaudessa, kun tarjolla on pinaattilettuja, ohrapuuroa ja marjakeittoa, pinaattikeittoa jne.

Kukaan ei ole noita vastaan ikinä protestoinut, ja ne ovat ilmeisesti varsin suosittuja ruokalajeja. Myöskin lakto-ovo-vegetaarisia.

Kaikista hassuintahan tässä on, että jossain pinaattiletuissa olisi oikeasti protestoimisen varaa, jos halutaan ravintoaineista muutaman päivän aterioissa valittaa. Niissä on tuo paljon puhuttu proteiini vähän vähemmällä. Näissä "virallisista" kasvisaterioista puolestaan suunnitellaan monipuolisempia, sisältämään myös palkokasveja.

Karoliina kirjoitti...

Tänään oli kyllä myös suoraan sanoen urpo kommentti Hesarin mielipide palstalla. Ikävä sanoa näin, koska kommentoija oli "Anorektikon isä". Ikävää siis tuo anoreksia, mutta miten se liittyy koulun kasvisruokaan? No tämän isän mielestä siten, että tuo kasvisruokapäivä ikäänkuin lietsoo tätä syömishäiriötä, tyttö kun muutenkin jo kieltäytyy punaisesta lihasta! (ei kanasta, kalasta tai maitotuotteista).

"Erityisesti nuoret tytöt ovat suuressa vaarassa sairastua anoreksiaa, eikä asiaa auta, että yhteiskunta tukee sitä tällaisella politiikalla. Tietynlainen pelottelu lihomisesta alkaa jo ala-asteella".

Eli juuri kuten sanoit Noora, tietämättömyys... Tuota kasvisruokapäivää tuskin on koskaan mainostettu millään laihdutusargumenteilla??? Vaikka tämä uskomatonta onkin, niin näköjään joku tosiaan voi päässään yhdistää kasvisruoan laihdustusruoaksi. Ehkä hän tosiaan kuvittelee sen olevan ainoastaan sitä salaattia!
En ymmärrä miten Hesari kehtaa julkaista edes näin päätöntä kommenttia.

Linda kirjoitti...

Ihan älytöntä, että noin hyvästä ideasta nostetaan meteli! En pysty käsittämään.. Enemmän vaan kasvisruokaa kouluihin! Ei ehkä kuitenkaan pinaattilettujen muodossa. Sisältävät pitkälti vain vehnäjauhoja.

lunalucens kirjoitti...

Mä kävin eilen lukemassa Iltasanomien keskustelupalstalla aiheeseen liittyvää "laatuargumentointia". Multa oli katketa verisuoni päästä. Ovatko ihmiset oikeasti noin tyhmiä ja sokeita? Mitään kasviruuan etuja ei tunnusteta, automaatisesti oletetaan sen olevan jotain salaattia ja ainakin hyvin vähäenergistä. Miten voi olla niin kovinvaikeaa ottaa selvää asioista?

Taas päästään siihen, että tämän maan suurin ongelma on asenteissa. Kaikkeen vähänkin valtavirrasta poikkeavaan käyttäytymiseen suhtaudutaan pilkallisesti ja halveksuen, asetutaan muiden yläpuolelle. Miten mulle tulikin mieleen IL:n palstan moenn kommentin kohdalla "tämän on pakko olla joku keski-ikäinen mies". Niitä kertismukien lähettelijöitä varmaankin.

Minusta tämä muutos on hieno, askel parempaan. Mä laitoin lapseni kouluun, jossa on kerran viikossa puuropäivä, kasvisruokapäiviä ja raaka-aineiden saatavuudesta riippuen suurelta osin myös luomua. Mä olin valmis maksamaan tästä kuukausimaksua. Kun toisten lapset saavat jotain vastaavaa ilmaiseksi, nousee tällainen haloo. Uskomatonta! Mutta tämä oli pieni voitto kuitenkin. :)

P J kirjoitti...

Tuo keskustelu on kyllä ihan naurettavaa, voidaanhan myös ajatella, että meille syötetään lihapropagandaa kun koko ajan kun lihaa tarjotaan. Huh huh, pistää vähän mietityttämään kuinka tyhmiä ihmisiä sitä voikaan olla :D

Saman tapainen esimerkki luultavasti pelkästä tietämättömyydestä on ote jostain keskustelupalstalta, missä puhuttiin siitä, voiko lapsista kasvattaa kasvissyöjiä. Tähän oli sitten joku taulapää kommentoinut melkeinpä sanatarkasti: "Kyllä lapsille pitää lihaa syötää, muuten ne kuolee!!" Teksti jatkui tuosta vielä vähän yhtä fiksuna kun alkoikin. Eli kasvissyönti on kuolemaksi, muistakaa se! :D

Iisa kirjoitti...

Itsekin luin tuon Karoliinan mainitseman kirjoituksen Hesarista. Aivan järjetöntä. Eiköhän ne ole ihan muut asiat, jotka siihen anoreksian syntyyn vaikuttaa, kuin koulun tarjoaman kasvisruoan syönti kerran viikossa.
Minua myös ihmetyttää, kun kasvisruokaa arvostellaan siitä, että se sisältää vähemmän proteiinia kuin liharuoka. Ei ole argumentoijat taineet kuulla soijasta, pavuista ja linsseistä. Vaan enpä ihmettele tuota näkemystä itsekin koulun kasvisruokia nauttineena. Sisälsivät miltei aina pelkkiä pakastevihanneksia, proteiini saadaan (käytiin oikein kysymässä tätä) keittiöhenkilökunnan mukaan maitotuotteista, siis yleensä siitä aterian yhteydessä juodusta maidosta ja kenties ruokaan lisätystä maidosta tai juustosta.
Vaan kummasti kyllä meidänkin koulussa kasvisruoka-astia tyhjeni, vaikka liharuokaakin oli tarjolla. Usein piti keittiötätien laittaa muistutukseksi lappu "Vain kasvisruokailijoille", ettei ilmoittautuneet kasvisruokailijat jääneet ilman.

Eloveena kirjoitti...

Niimpä... kasvisruoka on aivain kuin kirosana joillekin ja tuntuu merkitsevät laadun heikkoiutta. Harvapa silti lihansyöjistä syö 100% lihaa. Suurin osa heidänkin ravinnostaan on kasvista.
Jos luovuttaisi kokonaan kasvisruoka sanan käytöstä ja kutsuttaisi kaikkea ravinnoksi?

Merri kirjoitti...

Hesarin keskustelupalsta käy kuumana. Pomintoja:

Espoolainen: Sääli helsinkiläisiä koululaisia. Onneksi ei tule asuttua siellä. Mikä oikeus joillakin poliitikoilla on päättää lasteni ruokailusta omien ideologisten päähänpinttymiensä mukaan? Kasvisvaihtoehtohan on kuitenkin joka päivä tarjolla, joten ituhippien lapset ovat saaneet ruohonsa halutessaan tähänkin asti. Vastavuoroisesti odotan liha/kalavaihtoehdon olevan tarjolla kasvispäivinä.
Nahkuri :Meidän perheessä välitetään (on taloudellisesti varaa) siitä, mitä lapset syövät. Jos ei kaupunki (vaikka niitä verojakin maksetaan) suostu ruokkimaan lapsiamme koulussa kunnolla, laitamme sitten niinä kasvispäivinä omat (tarvittaessa hyvinkin lihapitoiset) eväät lapsille mukaan. Syököön köyhien lapset rehuja - meidän lapset syö kunnolla.
Vapaus: EI voi kun surullisena seurata tätä kouluruokailun lähes "fasismista" pakottamista kasvissuuntaan.
Asiaa perustellaan ilmasto huuhaalla. jokainen omilla aivoilla ajatteleva tietää ettei esim. tomaattien ym. tuominen etelä-euroopasta suomeen talvisin ole ekologista.
Jos maailman kuuluisin kasivissyöjä vielä eläisi hän nostaisi helsinkiläiset parhaaseen A-ryhmään.
On vapaus ja kansalaisoikeus syödä lihaa! myös huomenna.
Potatis: Suomen urheilijat eivät pärjää kisoissa!? Mutta hei, suomen tulevaisuus on kuitenkin valoisa. Nyt kun Stadin kouluihin tulee pakollinen kasvisrehupäivä, sen jälkeen on Suomella mahtavat voimavarat. Kaikki maat maailmassa pelkää urheilijoita ja sotureita kuka syövät kasviksia. Kiitoksia viherpiipertäjät!
Maalainen: Luulen, että Sirpa Asko-Seljavaara tarkastelee asioita lääkärinä. Yksipuolinen ravinto tuhoaa hampaat ja luuston. Ihan hassua on, että syödään yksipuolista ravintoa ja sitten napsitaan sen seitsemään vitamiinipilleriä, jotta saataisiin ne vitamiinit ja hivenaineet, jotka saadaan monipuolisesta ravinnosta, johon kuuluu liha ja kala.
Jos kerran kasvisruokavaihtoehto on ollut jo olemassa Helsingin kouluissa joitakin vuosia, niin miksi nyt sitten pitää mennä pakkolinjalle? Ja jos hiilijalanjäljistä puhutaan, niin kyllä siitä soijan tuomisesta Kauko-Idästä lentokoneella syntyy myös vähintään yhtä paljon hiilijalanjälkeä kuin kotimaisesta lihasta ja kalasta. Luulen, että enemmänkin ja eihän se ole edes tuoretta, kun se tuodaan niin kaukaa.
Toivottavasti ei leviä muualle maahan, vaan lapset saavat syödä terveellistä ja monipuolista ruokaa eikä tarvi kärsiä anoreksiasta eikä puutostaudeista. Nuorella iällä hankittu luustoa tuhoava osteoporoosi ei nimittäin ole mikään mukava seuralainen loppuelämäksi.
Vapaus valita: Miten meidän peruskoulussa voidaan pakkosyöttää näin törkeästi yhden puoleeen propandaa? Jokainen älyllisesti varustettu ihminen tietää että lapsi tarvitsee proteiinejä lihaksistonsa vahvistamiseen. Mikä on seuraava hullutus mitä vihreät "älykääpiöt" keksivät? Onko seuraavaana isminä Linkolan opit?

Mimi kirjoitti...

Järkyttävää tyhmyyttä ja tietämättömyyttä. Olen itsekin kyllästynyt selittelemään ruokavaliotani joka paikassa ja tämä alkoi jo yläasteella. Olisi jo pikkuhiljaa syytä muuttaa näitä pinttyneitä asenteita. Ei kasvisruoka ole mikään "ituhippien" juttu, vaan terveys- ja ekologiakysymys. Tietenkin on vain plussaa, jos se on myös eettinen kysymys.
Arvelen, että yleinen negatiivisuus kasvisruokaa kohtaan saattaa johtua siitä, että monien koulujen käsitys kasvisruoasta on kasvisliemi, jossa lilluu muutama porkkana ja peruna. Sitä se oli aika pitkälti niissäkin kouluissa, joissa minä aikoinaan opiskelin. Inhottavaa kun monesti piti ottaa omat evät mukaan, että olisi saanut päivän ravintoainetarpeet tyydytettyä. Ihmisten käsitys kasvisruoasta on se, että syödään samaa kuin sekasyöjät, mutta jätetään vaan se pihvi pois lautaselta. Jäljelle jää hernemaissipaprika ja perunamuusi. "Onpas ankeaa!" Lukioni keittäjätäti totesi vegaaniksi ryhdyttyäni että "etkö sä syö lapsiparka syö MITÄÄN?"

Ihmettelen suuresti valtaväestön asennetta, jonka mukaan lihaa pitäisi saada joka päivä. Muuten sairastuu anoreksiaan tms ja kuolee. Voiko olla mitään näin naurettavaa? Jopa äitini oli aikoinaan sitä mieltä, että talvella paleluni johtui siitä, etten syö lihaa.
................!
Itse asiassa aiheen ajattelukin tympii jo niin paljon, etten viitsi edes lukea Hesarin juttua saati siihen tulleita kommentteja. Ärsyttäisi vain ihmisten junttimaisuus ja se, että tuijotellaan vain omaa napaa eikä mitään muuta.

Ennen liha oli juhlaruoka, jota syötiin hyvä jos kerran viikossa.. nykyään sitä tungetaan joka paikkaan. Jengi ei esim.yhtään mieti vaikka sydän- ja verisuonitautien yleisyyttä maassamme tai osaa yhdistää sitä liha- ja maitotuotteiden suurkulutukseen.
Siis puhumattakaan lihakarjan aiheuttamista päästöistä ja kaikista muista ongelmista.

Mimi kirjoitti...

Aika jännä juttu muuten, että kouluissa on jo pitkään ollut kaikenmaailman teemapäiviä, puuropäiviä, etnoruokapäiviä yms yms, mutta sitten kun tulee kasvisruokapäivä, ihmiset pillastuvat.
Ilman lihaa pärjää koko elämänsä kuka vain, mutta ilman kasviksia ei taatusti pärjää kukaan. Jos ihmiset vain viitsisivät itse ottaa selvää asioista, ravintoarvoista ja objektiivisista tutkimustuloksista, he tajuaisivat, että KASVIKSET OVAT PERUSRUOKAA, ei liha!

Adwin kirjoitti...

Samaa Hesarissa ollutta mielipidekirjoitusta kummastelin kun muutkin. Olisi varmaan naurattanut, jos ei olisi ottanut niin tajuttomasti päähän. Kirjoittajan tytär on jättänyt punaisen lihan ruokavaliostaan pois ja anoreksian takia elimistössä saattaa olla jo pysyviä vaurioita, ja nämä seikat sitten jotenkin kummallisesti tekevät kasvissyönnistä tai viikottaisesta kasvisruokapäivästä vaarallisen? Anoreksia on vakava sairaus, mutta ei sillä kyllä todellakaan ole mitään tekemistä kasvisruuan kanssa.

Jotenkin ihan käsittämätöntä seurata yhden vaivaisen kasvisruokapäivän nostattamia kommentteja. Tuntuu että suurinta meteliä pitävät ne, jotka ei kasvissyönnistä tai kunnolla tehdystä kasvisruuasta tiedä yhtään mitään. Eniten ihmetyttää kauhea vihamielisyys tyyliin "meidän lapset ei kyllä sitä moskaa syö, vaan laitetaan oikeat liharuuat eväiksi". Siis mitä ihmettä? Tähänkin asti kouluissa on ollut noita jo mainittuja kasvisruokapäiviä (pinaattiletut ja puurot, jotka siis kuulemma löytyvät myös oppilaiden suosikkiruokien listoilta) ja ei kukaan niitäkään ole vastustanut, kun ei erikseen ole painotettu ruuan olevan lihatonta. Mutta herranen aika kun jostain ruuasta aletaan puhua kasvisruokana, niin puolet kansasta hyppii vauhkoina seinille. En ole kauheasti nettikeskusteluja asiasta lukenut ihan siksi, että täysin käsittämättömät perustelut ja ihmisten tyhmyys alkaa raivostuttaa liikaa, mutta satunnaisia omituisia kommentteja bonganneena en voi kun ihmetellä, että mitä kaikki oikein pelkäävät? Että heti kun joutuu yhden koulupäivän olemaan ilman lihaa, niin lapsiparoista tulee jotain kauheita yhteiskuntaa terrorisoivia viherpiipertäjiä?

Toivottavasti kasvisruuat tulee tosiaan olemaan monipuolisia ja proteiinipitoisia kuten on lupailtu, niin ehkä ihmisten käsitykset alkaisi vähän laajentua. Olettaen tietenkin, että ruokalaan kasvispäivänä edes raahaudutaan eikä olla mäkkärissä uhoamassa kuinka jotain ituhippisössöjä ei syödä vaan kunnon ruokaa sen olla pitää.

Isa kirjoitti...

Ihan käsittämätöntä toi kasvisruokakeskustelu, ei vaan voi tajuta!

Mut OT, mua ärsyttää se, kun jauhelihaa sanotaan teurasjätteeks. Kai se nyt on aika paljon parempi, että jos niitä eläimiä syödään, niin niistä syödään mahdollisimman iso osa, eikä oteta vaan sisäfileitä talteen ja jätetä loppuja mätänemään kaatopaikalle? Sitä samaa eläintä se jauheliha on. Muutenkin tollanen ajattelu, et kaikki muu paitsi päätuote on jätettä haittaa ympäristöä aika paljon, eikä vaan ruoassa vaan myös teollisuudessa. Enkä itse syö jauhelihaa kovin usein, kuten en muutakaan lihaa, eli tää ei oo mikään änkyräkommentti ;)

Sori avautuminen!

Estelle kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Estelle kirjoitti...

Olen itse abiturientti itäisestä Suomesta ja lakto-ovo-vegetaristi ja olen joutunut myöskin toteamaan, että jos koulussa on keittopäivä on kasvisvaihtoehto juuri joku liemi parilla vihanneksella mutta muuten koulumme ruokalassa saa todella täyttävää ja hyvää kasvisruokaa. Erityisesti tofusta tehdyllä "juustolla" kuorutettu soijarouhelaatikko on ollut todella hyvää eli jo todetusti: enemmän se ihmisten tiedon puute vaikuttaa kuin se mitä ruoka, jota tarjotaan todellisuudessa on. Pari tyttöä koulustani onkin vaihtanut kouluruokailunsa kasvisvaihtoehtoon yllättäen siitä syystä, että meidän ruokalassa kasvisvaihtoehto tuntuu välillä olevan se terveellisempi ja huomattavasti täyttävämpi vaihtoehto. Usein se "normivaihtoehto" on ollut esim. lihakeiton kohdalla paremminkin läskinpalakeittoa.

Karoliina kirjoitti...

ei helvetti, onneksi en ole lukenut mitään keskutelupalstoja. toi hesarin kommentti oli jo tarpeeksi. enkä taida tulla tätäkään ketjua enää lukemaan.
ei oikeasti pää kestä ihmisten typeryyttä ja kapeakatseisuutta.

Anna kirjoitti...

Isan kanssa samoilla linjoilla. Eläimissä on muutenkin paljon osia, joita nykyään harva syö...kieli, munuaiset jne. ovat aina olleet mun herkkuja!

miij kirjoitti...

Meidän äiti sai meidät joskus monta monta monta vuotta sitten syömään kasvisruokaa, kun ovelasti meidän tietämättämme korvasi jauhelihan soijalla. Jossain vaiheessa paljastus kyllä tuli ilmi, mutta siinä vaiheessa, kun oli jo äitiä kehuttu hyvästä ruuasta ei auttanut pikkuveljenkään enää kiemurrella.

Oma appiukkoni ei hänkään usko ilmastonmuutokseen, mutta hiljaisella käännytystyöllä olen jo saanut ihmeitä aikaan. Hyvin syö hänkin esim. soijarouheesta tehtyä lasagnea, vaikka väittääkin että kasvisruoka on mautonta tai pahaa. :D

TapsaR kirjoitti...

Jussi Halla-Aho (perus/sit) "kyse on tietyn klikin ideologioiden pakkosyötöstä, jossa ideologiaa hivutetaan vähän kerrallaan eteenpäin". Ei hyvää päivää! Miten kukaan voi olla tässä asiassa näin urpo?

Noora:
"Mutta ei nyt mennä asioiden edelle. Tällaisesta puhutaan Suomessa ehkä parinkymmenen vuoden kuluttua."

Ensin haukut toisen ajattelu tapaa urpoksi, mutta sitten olet samaa mieltä, että tavoite on hivuttaa ideologiaa. hämmentävää?

Kasvisruoka on mielestäni jokaisen koulun oma valinta. Ei siitä tarvitse tehdä mitään päätöstä, että tiettynä päivänä on vain jotain tiettyä ruokaa. Viikossa on kuitenkin vain viisi päivää. Tehdäänkö kasvispäivä, kalapäivä, lihapäivä, puuropäivä ja etninenruokapäivä. Ja loppuina päivinä keittiö voi itse päättää mitä syödään? vai?

Valinnanvapauden poistaminen ei siis mielestäni ole ratkaisu.

Laura... kirjoitti...

Hesarin keskustelupalstalla tuli useassa viestissä ilmi "mitä lapset SUOSTUVAT syömään". Tässä sen näkee, että kaikki lähtee kotoa. Jos kotona mennään muusi-nakki-kalapuikko linjaa niin ei voi olettaakaan, että lapsi suostuisi edes maistamaan jotain uutta ja tavallisuudesta poikkeavaa.

Itse olen kyllä vannoutunut sekasyöjä, mutta kotikasvatukseni ansiosta maistan ennakkoluulottomasti kaikkea ja useimmiten myös tykkään uusista ruoista. Lukuisissa kouluissa olen saanut hyvää kasvisruokaa. Mutta minkäs teet, kun monilla kouluikäisten vanhemmilla on asennevamma johtuen siitä, että oma ruokavalio on niin niukka.

Tein heti kuntalaisaloitteen, jotta meidänkin kuntaan saataisiin kasvisruokapäivä. Saas nähdä mitä pohjalaiset päättäjät ovat asiasta mieltä :D

Laura kirjoitti...

Kuten Isa ja Anna totesivat, minullakin särähti hieman korvaan tuo jauhelihan yleistäminen teurasjätteeksi. Ilmeisesti oletetaan että siinä lehmässä on sitä oikeaa lihaa ne sisäfilee palat ja muut on kalvoja ja rustoja täynnä. Parempi on että elukka käytetään mahdollisimman hyvin, kun se kerta on kasvatettu jo.

Minun mielestä se on ihan jokaisen oma asia mitä syö, vai syökö mitään. Tää on tällästa puolelta toiselle menoa, kun lihansyöjät saa raivarin siitä että syötetään kasviksia, ja kasvissyöjät vetää herneen nenään siitä kun lihansyöjät epäilevät kasvisruokaa. Kasvispainotteinen sekaruokavalio on mielestäni paras. Lihasta en täysin luovu.

Luigi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Luigi kirjoitti...

Kysymys on valinnanvapaudesta, nyt se on viety pois pakottamalla ihmisille vain yksi vaihtoehto.

"En usko monenkaan kouluruokaa syövän vastustavan kasvisruokapäivää."

Usko ei ole tiedon väärti.

"Nuoret tykkäävät kasvisruoasta, eikä yksi kasvispäivä viikossa liene monellekaan koululaiselle ongelma — kunhan ruoka on hyvää."

Anteeksi vain, mutta en usko että voit puhua kaikkien nuorten puolesta.

"Itseasiassa olisi perustellumpaa syödä pääosin kasvisruokaa, ja pitää yhtenä päivänä viikossa se lihapäivä. Mutta ei nyt mennä asioiden edelle. Tällaisesta puhutaan Suomessa ehkä parinkymmenen vuoden kuluttua."

Eli Halla-aho on urpo kun epäilee jonkin ideologian hivuttamista, mutta samalla toteat että ideologiaa hivutetaan ja parin kymmenen vuoden päästä voidaankin keskustella yhdestä lihapäivästä viikossa??? Ei hyvää päivää!

"Jos huolestunut äiti tai isä haluaa taata lapsensa päivittäisen lihansyönnin, voi aamulla vedellä leivälle leikkeleet ja illalla syödä lihaa ihan vapaasti, ei kukaan siihen yhteen kouluruoka-annokseen kuole."

Ei kuole, mutta kuten jo todettua on vapaus valita viety. Tosin suomessahan rajoitukset ja puuttuminen ihmisten oikeuteen päättää omista asioistaan on arkipäivää joten tämä on vain luonnollista jatkumoa ns. "maan tavalle".

"Kasvisruoka on ilmastokysymys."

Selvä, katsotaanpa mitä jatkossa sanotaan:

"Olen aivan saletti, että jos kokkaisin missä tahansa työpaikkaruokalassa vaikka soijarouheesta..."

Eikös lähiruokakin ole ilmastoteko? Kasvaako soija tässä lähialueilla? Oletko laskenut hiilijalanjälen soijantuotannolle ja jakelulle ympäri maailmaa? Oletko laskenut paljonko on hiilijalanjälki nahkavaatteilla, joiden käytöstä "et kieltäydy, koska nahka on vaan esimerkiksi kengissä voittamaton materiaali". Eikö tuo muuten ole sitä "muutosvastarintaa muutosvastarinnan vuoksi"? Asioita nyt vaan ei voi tehdä toisin kun vanha tapa on paras. Ehdotankin, että teet seuraavaksi blogauksen näistä aiheista.

"...ja suurin osa varmaan tykkäisi."

Eli argumentti sille, että kasvisruoka kannattaa pakottaa kaikille on se, että pidät itseäsi niin mainiona kokkina???

"...tai jauhelihan tapauksessa teurasjätettä..."

Luulen, että Suomen laki kieltää käyttämästä teurasjätteitä ihmisruoaksi. Jos sinulla on toditeita siitä, että teurasjätteestä tehdään jauhelihaa niin lyö toditeet tiskiin.

Noora kirjoitti...

Eloveena:Tossa on kyllä pointtia.

Isa:Mä arvasin et tähän "teurasjäte"-sanaan reagoidaan :) Tarkoitan sitä, että jauheliha — kuten aivan yleisessä tiedossa on — koostuu esim. jänteiden, ruston jne.-osista, joita ihmiset eivät vapaaehtoisesti poskeensa pistäisi, jos tietäisivät mitä kamaa ne on. Tai ehkä jotkut söis rustokönttejä lautaselta mielellään, mutta veikkaan että aikamoinen vähemmistö haluaisi popsia osia, joita ihan oikeasti voi nimittää teurasjätteeksi, koska ne on ne lihateollisuudesta ylijääneet osat, jotka muuten heivattaisiin roskikseen. Teurasjäte-sana ei siis ole liioittelua.

TapsaR:En puhu ideologiasta vaan siitä, että kasvisruoka on maapallon kestokyvyn kannalta niin moninkertaisesti lihateollisuutta kestävämpää, että tulevaisuudessa ihmiskunnan on ihan pakko syödä vihannespainotteisemmin, enkä pidä ollenkaan mahdottomana sitä, että kasvisruoasta tulisi se normi ja liha olisi harvinainen herkku. Tällä ei ole ideologian kanssa yhtään mitään tekemistä, vaikka vääntäisit mun sanoja miten päin.

Laura:Hienoa että teit aloitteen!!

Luigi:Olet oikeassa, soija ei kasva lähellä. Huono esimerkki siis, sori siitä. Sen tilalla olisi yhtä hyvin voinut olla jokin muu esimerkki, vaikka juureslaatikko, jonka voi valmistaa lihansyöjiäkin miellyttäväksi.

En ole luopunut nahkakengistä, koska en ole löytänyt niille yhtä kestävää ja ekologista vaihtoehtoa. Synteettiset materiaalit ei esim. maadu kuten nahka tekee. Liharuoalle sen sijaan on vaihtoehto: kasvisruoka.

Se, että minä osaan maustaa kasvisruoan lihansyöjiä miellyttäväksi oli tietenkin viittaus siihen, että varmaan sen osaisi tehdä moni muukin, esim. Amican kokki. Sä oot kyllä aikamoine urpo kommentoijaksi, pakko sanoa :D

Ja todisteita pyytää, hän — vaihteeksi. No kuule: jauhelihaan laitetaan esimerkiksi rustoa ja jänteitä. Ne on roskiin muuten päätyvää kamaa, joka jää yli lihateollisuuden muista prosesseista. Ne on sellaista,mitä ihmiset ei söisi, jos saisi valita. Rustokönttilautasella tuskin hiukuttelee edes sinua? Mutta onhan se tietenkin tavallaan hyvä, että tästä muutoin roskiin menevästä kamasta saadaan vielä väännettyä ruokaa, onhan se sikäli ekologista. Mutta ravinteikasta, sitä se ei ole. Sikäli sana "liha" on jauhelihassa harhaanjohtava, ellei kyseessä ole poikkeuksellisen paljon oikeasti lihaa sisältävä jauhelihalaatu, niitäkin näet on erilaisia.

Luigi kirjoitti...

"Sä oot kyllä aikamoine urpo kommentoijaksi, pakko sanoa :D"

Kiitos kohteliaisuudesta. Meillä päin urpoina pidetään niitä ihmisiä joilla on tapana mennä henkilökohtaisuuksiin.

"Ja todisteita pyytää, hän — vaihteeksi."

Miten niin vaihteeksi? Olen kommentoinut blogiasi ehkä kahden viikon ajan ja pyydän muistaakseni ensimmäistä kertaa todisteita? Anteeksi kuitenkin jos olen aiemmin jo niin tehnyt. Minulla on tapana pyytää väitteille perusteita, olen sillä tavalla outo.

"No kuule: jauhelihaan laitetaan esimerkiksi rustoa ja jänteitä. Ne on roskiin muuten päätyvää kamaa, joka jää yli lihateollisuuden muista prosesseista. Ne on sellaista,mitä ihmiset ei söisi, jos saisi valita."

Todiste tarkoittaa tässä tapauksessa esim. lihatuotteita valmistavan firman dokumentteja siitä mitä jauhelihaan käytetään tai vaikka teurastamolla salaa otettuja kuvia joissa sorkat muuttuvat jauhelihaksi. Todisteeksi ei siis kelpaa sinun käsityksesi asiasta.

Noora kirjoitti...

Oukei: Kamera ja minä hankkiudumme jauhelihatehtaalle. Raporttia seuraa :)

Luigi kirjoitti...

Jäämme siis odottelemaan raporttia!

Katja kirjoitti...

En käsitä tätä "valinnanvapaus on viety" -argumenttia ollenkaan. Mikä oikeus valinnanvapaus on? Onhan ne nuoret siellä koulussakin oppivelvollisuuden pakotettamina. Tässä nimenomaan herätetään siihen, että on olemassa varteenotettava vaihtoehto liharuoalle. Täytyyhän jengi ottamaan kasvisruoka tosissaan, koska he saattavat jonain päivänä elää yhteiskunnassa, jossa lihakarjaa ei enää kasvateta, ja jopa YK:n FAO & ICPP suosittelevat kasvissyöntiä. Pakottaisipa vaan joku Luiginkin kasvisruokapäivään. :)

Ainpa pelkoni liittyy siihen että tämä kasvisruokapäivä on joku kaurapuuro-pinaattilettukammotus ilman minkäänlaisia mausteita. Sillä ei tosiaan saada kasvisruoasta varteenotettavaa vaihtoehtoa.

Ja juu, olen sekasyöjä, joka nimenomaan haluaa että edes oma lapsi oppii maailman tavoille.

Adwin kirjoitti...

Soijan ja eläinperäisten tuotteiden ympäristövaikutusten vertailua:

http://www.jyvioni.org/keskustelu/topic.php?id=69

Luigi kirjoitti...

Katja,

Valinnan vapaus on minusta perustavaa laatua oleva oikeus. Suomessa tätä ei välttämättä aina ymmärretä tai arvosteta sillä ihmiset maassa ovat nöyriä ja auktoriteettiuskovaisia ja tätä päättäjät luonnollisesti käyttävät hyväkseen suunnitellessaan sinun ja minun elämää. Monet ihmiset on niin hyvin opetettu järjestelmän tavoille etteivät he edes ymmärrä miten paljon heitä ohjataan.

"Tässä nimenomaan herätetään siihen, että on olemassa varteenotettava vaihtoehto liharuoalle."

Tapa millä asia toteutetaan on väärä. Oikea tapa olisi se, että kasvisvaihtoehdosta tehdään niin houkutteleva, että se kelpaa.

"Pakottaisipa vaan joku Luiginkin kasvisruokapäivään."

Tämä kohta kommentistasi, oli se sitten huumoria tahi ei, kertoo hyvin paljon Suomesta.

Minua ei myöskään tarvitse pakottaa kasvispäivään sillä pidän niitä vapaaehtoisesti. Olen sekasyöjä, mutta nautin myös paljon kasvisruoasta. Esimerkiksi itse tehty ratatouille on suosikkejani.

Petra kirjoitti...

Niin, kyllähän sitä soijaa pitää kaukomailta raahata. Mutta sitä raahataan myös elukoiden ruoaksi. Valtaosa kaikesta soijasta menee tuotantoeläinten ruoaksi, ja se mitä maailman vegetaristit pistävät poskeen on pieni osa. Vaikka vegetaristien määrä kymmenkertaistuisi, on tuo soijan määrä vielä kestävällä pohjalla. Ihmiset kun yksinkertaisesti syövät vähemmän kuin elukat, ja siten soijaa tarvitaan huomattavasti vähemmän ruokkimaan ihmisiä, kuin jos se soija kierrätettäisiin elukoiden kautta.

Plus, soijaa rahdataan laivoilla, ei lentokoneilla.

Zepa kirjoitti...

Heikosti avautuu mullekin tämä melu yhdestä kasvisruokapäivästä. Ymmärtäisin, jos a) tenavien olisi PAKKO syödä kouluruokaa, mitä kaikki eivät suinkaan tee päivittäin vaikka se olisi terveellistä jne jada-jada b) kyseessä ei olisi kasvisruokapäivä vaan syötäväksi tarjottaisiin esim. legoja, sinkkipastaa tai villalankaa. Ihmiset syö kasviksia JOKATAPAUKSESSA! Ne ei ole myrkyllisiä eikä vaarallisia! Suurin osa ruuaksi kelpaavista on jopa terveellisiä ihmisen elimistölle! Ihmiset viettää kasvisruokapäiviä jopa huomaamattaan!

Jestas, get a life, halla-ahot. Ihan kuin maailmassa ei ois oikeita ongelmia ratkaistaviksi.

Jenny kirjoitti...

Huvitti kun radiossa vitsailtiin, että kun olisi kerran viikossa kasvisruokapäivä, pitäisi kerran viikossa oli myös liharuokapäivä. Eli jos kasvisruokaa on kaikkien pakko syödä kerran viikossa, on kaikkien tasa-arvon nimissä syötävä kerran viikossa lihaakin. Myös kasvissyöjien!

Outoa kuinka suuri osa ruokavaliota lihan katsotaan tänä päivänä olevan. "Ennen vanhaan" liha on ollut kerran viikossa tai jopa kuukaudessa käytetty spesiaali, esim. vieraita varten. Itsekin elän melkolailla tuolla periaatteella, että liha on erikoisuus, ei välttämättömyys ruokavaliossani.

Katja kirjoitti...

Luigi, valinnanvapaus on yhdyssana ja kouluruoan osalta se on ollut olemassa vasta hyvin vähän aikaa. Se ei siis tosiaan ole mikään oikeus vaan saavutettu "etu". Ja niistähän tässä maassa osataan riidellä. Ja todella, kannatan kyllä aikuisväestönkin koulutusta, olisin itsekin asiasta hyvin iloinen. :)

seeds kirjoitti...

Niin no, käsittääkseni kasvisruokaa on tähän mennessä ollut tarjolla vaihtoehtona joka päivä, joten sikäli lienee lihansyöjien puolelta hieman ymmärrettävämpää, että vaihtoehtojen vähentämisestä yhden päivän osalta älähdetään.

Iines kirjoitti...

"En käsitä tätä 'valinnanvapaus on viety' -argumenttia ollenkaan."

No enpä käsitä minäkään. Miten niin sekaruokavalio ei ole ideologinen valinta? Veronmaksajien rahaakin menee satoja tuhansia ellei miljoonia vuosittain liha-ja maitoteollisuudeen lobbaamiseen, myös kouluissa. Tämä tuli esiin, kun Animalian kouluvierailuja vastustettiin, ihan kuin vastakkaista infoa ei syötettäisi kouluissa huomaamatta. Kun minä olin koulussa tarjolla oli lihaa sisältävää sekaruokaa, jota en halunnut syödä ja oli suuren vaivan takana saada sitä kasvisruokaa. Pojat suhtautuivat siihen "vammaisten puolena". Onko siis niin, että nykyään on kouluissa tarjolla kaikille halukkaille kasvisvaihtoehto??

Lihaton ruoka tulee helposti halvemmaksi, joten jo yksin se pitäisi riittää perusteeksi pitää yksi lihaton ja kalaton päivä viikossa. YKSI VAIVAINEN PÄIVÄ! Ja tosiaan, ei ole kuin hetki siitä, kun lihaa syötiin kerran tai pari kertaa viikossa. Minusta on aika tervettä, että kun yltäkylläisyyden huippu ohittuu, otetaan järki käteen ja siirrytään kohtuuteen. Siis ihan historiallisena aaltoliikkeenä. Ihanteellista olisi ottaa opiksi menneestä, pula-ajoista ja ökyajoista.

Pikkusisko kirjoitti...

Minä en voi kuin ihmetellä tätä meteliä valinnanvapauden kaventumisesta. Itse poistuin Helsingin kaupungin koulujärjestelmästä noin kaksi vuotta sitten, valmistuttuani lukiosta, ja peilaan nyt sitten sen aikaisia kokemuksiani tämän hetkiseen keskusteluun.

Kysymys: Onko kouluissa ihan oikeasti nykyään kaikilla mahdollisuus valita kasvis- ja liharuuan välillä, ilman sen kummempia kommervenkkejä?

Ei näin ollut vielä kaksi vuotta sitten. Silloin se vielä meni niin, että mikäli mielit kasvisruokaa, ilmoittaudut kasvissyöjäksi terveydenhoitajan vastaanotolla. Sieltä tieto vietiin eteenpäin koulun keittiölle, missä kasvisruokaa sitten osattiin tarjoilla sopiva määrä. Kasvisruokaa ei todellakaan ollut niin runsaasti, että siitä olisi riittänyt kaikille sitä tahtoneille, ainoastaan ilmoituksen tehneet saivat kyseisillä astioilla käydä. Toki mm. muutamat ystäväni sitten toisinaan kepulikonsteilla hankkivatkin lautasilleen kasvisruuan (kasvispihvit ja -pyörykät olivat erityisesti suosiossa), kun se monesti oli maukkaampaa kuin perinteinen lihamenyy. Pääasiassa päivittäisen valinnan mahdollisuutta ei kuitenkaan ollut, ja liharuoka oli se ainut vaihoehto heille, jotka eivät terveydenhoitajan kautta tapahtuvaa virallista ilmoitusta tahtoneet tehdä (monet tuttavistani eivät esimerkiksi tahtoneet tehdä asiasta "virallista", koska kuuluivat edelleen sekasyöjiin, kasvispainoituksella). Tästä poikkeuksena tietenkin päivät, jolloin oli niitä kuuluisia pinaattilettuja tai ohrapuuroa sillä ihanalla marjakiisselillä. Oli niinä päivinä aina ruokala tupaten täynnä ja sana kiiri luokkiin jo hyvissä ajoin ennen lounasta, että kyseisiä herkkuja oli taas tiedossa.

Luigi kirjoitti...

"valinnanvapaus on yhdyssana..."

Hienoa, onnistuit löytämään kirjoitusvirheen. Tätä se argumentointi on parhaimmillaan!

"Se ei siis tosiaan ole mikään oikeus vaan saavutettu "etu"."

Tästä asiasta olen samaa mieltä. Saavutettuja "etuja" täällä on jo vähän liiankin kanssa ja monet näistä "eduista" kaventavat vapautta valita kaikkein eniten.

Maaria kirjoitti...

Aivan järjetön haloo yhdestä ruoasta! Olen ollut koulussa -80 ja 90-luvuilla ja silloin suurta herkkua olivat mm. ohrapuuro ja pinaattilätyt. Ja ainut proteiinipitoinen oli se maito. Kukaan vanhempi ei antanut eväitä mukaan eikä ruoasta muutenkaan pidetty mitään haloota. Vanhemmatkin olivat tyytyväisiä, kun lapset sai monipuolista ruokaa koulussa. Kasvispäivänä ei ollut muuta vaihtoehtoa eikä lihapäivinäkään. Pari vuotta sitten ihan aiheellisesti keskusteltiin siitä, kun listaan merkittyä ruokaa ei kaikissa kouluissa riittänyt kaikille.

Sitten ihmetellään, kun lapsille ei ruoka kelpaa kouluissa. Saa kait sitä ihmetellä, kun joka mediassa vouhkataan, että se kasvisruoka ei tule maistumaan lapsille! Ylen aamutv:n asiantuntijan kommentit nosti kyllä verenpaineet kattoon. "Lapset menee nyt sitten kauppaan ostamaan suklaapatukoita ym. kun se ruoka ei maistu" jne. Hänkin vetos siihen soijan hiilijalanjälkeen. Ja oli maa- ja metsätalouspuolen tutkinnon suorittanut. Ei ilmeisesti tiennyt, että teuraseläimille syötetään Suomessakin paljon maissia ja soijaa. Siinähän se hiilijalanjälki kasvaa, kun se soija tulee lautaselle lihan kautta. Ei ne kaikki liharuoat maistu koskaan muutenkaan kaikille. Jos minä oisin lapsena saanut valita, niin yhtään kalaruokaa ei ois listalta löytynyt. Ei silloin ainakaan saanut kalaruoan sijasta liha- tai kasvisruokaa, kun sitä allergiatodistusta ei ollut. Samalla perusteella, pitäis tosiaan kalapäivinä olla liharuokavaihtoehto. Ja mitä ideologiaa tuossa kasvisruokapäivässä on? Oisko parempi lähtökohta ehdotuksessa ollut, että kokeillaan tällaista, että saadaan kustannuksia vähennettyä ja sen varjolla tarjota kuukaudessa useammin esim. toiveruokia?

Meillä äiti kyllä imeskelee rustot, jos niitä löytyy lihakeitosta ja pitää niitä suurenakin herkkuna. Ja ekologisinta on käyttää eläimestä kaikki mahdollinen. Ihan peruskäytäntöjä vielä reilu puolivuosisataa sitten, kun niitä lehmiä ym. oli jokaisessa maatalossa.

Tuutikki kirjoitti...

Minusta alkaa näyttää siltä, että olis varmaan parempi luopua koko kouluruokailusta jos yksi kasvisruokapäivä viikossa on näin kamalaa. Voisivat sitten vanhemmat laittaa eväitä mukaan kouluun niin kuin Englannissa. Saadaan sit vielä lihavampia lapsia ku eväslaatikoista löytyy helppoa ruokaa sipseistä limsoihin (tai sianpotka) ja jälkkäriksi pikkasen karkkia ku äiti ei jaksakaan kokkailla tasapainoista ateriaa mukaan.

Oikeastaan olis pitänyt olla ihan hissunkissun koko muutoksesta; kukaan ei olis huomannu mitään. Eilinen IS:kin onnistui otsikoinnissa äärettömän hyvin "Koululaiset pakotetaan kasvisruokailuun Helsingissä", ei ollenkaan asenteellista, eipä... Olihan noita kasvisruoka(tai ei-liharuoka)päiviä ennenkin enkä minä ainakaan niihin kersana edes kiinnittänyt mitään huomiota. Puuro ja mehukeitto oli ihan Top vitosessa.

Muistatteko taannoin Jamie Oliverin kouluruokasarjan? Näyttää siltä, että täällä ollaan menossa samaan suuntaan, siis siihen huonompaan. Muistan elävästi erään kohtauksen, jossa pieni poika *joutui* maistamaan kasvisruokaa - ja oksensi lautaselleen. Kuitenkin pojusen makuhermoja tyydytti rasvassa paistetut teurasjätenuggetit ja nauravat ranskanperunat. Tätäkö kutsutaan kunnon ruoaksi? Kun siinä nyt on jotain lihaa jossain muodossa. Tai tuodaan kunnon hormoonilihaa halvalla Brasialiasta niin Terhojalmarillekin kasvaa ihan omat tissit.

Olen sekasyöjä ja sellaisena tulen varmaan pysymäänkin, mutta mun ei ole pakko saada lihaa joka helvetin aterialla. Lihaa kuitenkin syön ehkä keskimääräsitä vähemmän ja usein kokkaillaankin kotona kasvisruokia. Työpaikan ruokalassakin valitsen usein kasvisruokavaihtoehdon. Meillä vaihtui ruokalanpitäjä tässä muutama viikko sitten ja tämä uusi tekee aivan uskomattoman maukkaita kasvisruokia!

M-M kirjoitti...

Huh, tein taas sen virheen, että menin nettikeskusteluun mukaan. Koska oikein opin, että Hesarin ja iltapäivälehtien (Suomi24:stä puhumattakaan) kommenttiosiot ovat helvetti maan päällä? :D Sain ainakin huomata, että kovin monet eivät näe mitään eroa kasvisruoan tarjoamisessa sekasyöjälle ja liharuoan tarjoamisessa kasvissyöjälle. Eivät edes sen jälkeen, kun rautalanka on jo väännetty käppyräksi.

tro kirjoitti...

"Olen aivan saletti, että jos kokkaisin missä tahansa työpaikkaruokalassa vaikka soijarouheesta "jauhelihakastikkeet", vain harva lihansyöjä tajuaisi, ettei syö lihaa"

Toivottavasti tästä ei kukaan nappaa ideaa että olisi millään tavalla hyväksyttävää yrittää salaa syöttää jotain muuta kuin mitä kertoo tarjoavansa. Vähän kuin se Pirkka-niksi että kahvikesteistä tulee hauskemmat kun lorautat kahvin sekaan vodkaa. Tai jos kuvittelisit syöväsi soijarouhelasagnea ja kokki jälkeenpäin ylpeänä kehuskelisi että veikkaanpa ettet edes tiennyt syöneesi jauhelihaa.

Tämä siis yleispätevänä ihan mihin ruokalajiin vaan. Soijasta mulla on omat varaukseni ja ennemmin välttelen sitä ja siksi en tykkäisi jos joku tarjoaisi varkain soijarouhetta jauhelihakastikkeena. Vähän sieltä sun täältä olen tuohonkin päätynyt, mutta tässä esimerkiksi Sean vetää asian hyvin yhteen: http://www.youtube.com/watch?v=N0UVjo_V00U Oikeastaan soija-heksaanijuttuhan sopisikin Kemikaalicocktailiin mainiosti.

Basilika kirjoitti...

Kiitos linkistä. Mulla on ollut aina jokin vaistomainen vastenmielisyys soijaa (rouheita, pihvejä yms.) kohtaan, nyt tiedän miksi :D.
Jos ette jaksa katsoa videota samaa asiaa löytyy: http://www.naturalnews.com/026303_hexane_soy_food.html.

Petra kirjoitti...

NaturalNews-sivusto on lievästi sanottuna kyseenalainen tietolähde. Tuo Health Ranger jakaa välillä hengenvaarallistakin terveystietoa, ja vetää siinä välissä mielettömät tuotot kauppaamistaan kirjoista...

Petra kirjoitti...

Heksaani ei muuten joka tapauksessa ole kasviperäisten luomutuotteiden jatkojalostuksessa sallittavien apuaineiden listalla, jos jäämistä on kovasti huolissaan.

http://www.luomu.fi/jatkojalostus/elintarviketaulukot.htm#Kasviper%C3%A4isiin%20tuotteisiin%20sallitut%20teknologiset%20apuaineet%20ja%20muut%20jalostuksessa%20k%C3%A4ytett%C3%A4v%C3%A4t%20tuotteet

tro kirjoitti...

Kiva kuulla ettei ole ainoa outolintu jolle ei soija maistu yrityksestä huolimatta.

Kiitos varoituksesta, pitää muistaa olla varuillaan naturalnewsin kanssa (kuten tietty aina internetissä). Ja hyvä pointti että luomussa ei sallita heksaania. Taisikin olla niin että se heksaani ei ollutkaan ainoa huono puoli eli tuo olikin liian yhteen asiaan porautuva video. Joo, oikeastaan tämä 1,5 h kokonaisvaltaisempi UGW-haastattelu mulla taisikin siintää mielessä: http://www.blogtalkradio.com/undergroundwellness/2009/06/17/the-whole-soy-story-w-dr-kaayla-t-daniel. Tuolla vielä haastatellun kirja The Whole Soy Story: http://www.wholesoystory.com/index.php?pageID=FAQS.

Täytyy vielä mainita etten ole itse asiaa pohjamutia myöden tutkinut kun jo makuasia jo riittää mulla välttelyyn.

Maria kirjoitti...

"Ylen aamutv:n asiantuntijan kommentit nosti kyllä verenpaineet kattoon. "Lapset menee nyt sitten kauppaan ostamaan suklaapatukoita ym. kun se ruoka ei maistu" jne."


Niin, no. Itse ainakin tein tuota yli kymmenen vuotta sitten luokkakavereiden kanssa kun ruoka ei maistunut, eikä kyseessä todellakaan ollut kasvisruoka. Ja veikkaan, että samaa tapahtuu tälläkin hetkellä kouluissa, joilla on kauppa tai kiska naapurissa. Ihan sama onko tarjolla kasvista vai lihaa, se ei kelpaa jos ruoka on huonosti valmistettua tai lapsia ei ole opetettu ennakkoluulottomasti kokeilemaan uusia makuja.

Siunattu hulluus kirjoitti...

Voi ei, en ole Halla-ahon kommenttia kuullutkaan! Vai ideologiaa.. Mihin kategoriaan menee Halla-ahon mielestä sitten uskonnonopetus?

Olen aina kadehtinut pääkaupunkiseudun kouluruokailun edistyksellisyyttä verrattuna meidän kouluihin. Espoossa kiellettiin natriumglutamaatti, ja Helsingissä ajetaan kasvisruokapäivää. Meillä tuodaan lapsille lihaa Thaimaasta ja ties mistä :(

Vinkku kirjoitti...

Jään mielenkiinnolla odottamaan Nooran raporttia ja kuvamateriaalia, joka todistaa meille kuinka jauheliha valmistetaan niistä eläintenrutuksista, joita emme vapaaehtoisesti söisi ja jotka muutoin joutuisivat roskikseen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jauhelihan valmistamista säädellään lainsäädännöllä. Laki sanoo, että "Jauhelihaa ei saa valmistaa leikkuujätteestä, pään lihasta, luulihasta, pallealihasta, linea alban sidekudososista eikä kintereen ja etupolven alueesta. Jauhelihaan ei valmistuksen yhteydessä saa lisätä elimiä eikä muitakaan valmistusaineita. --- Sidekudosproteiinin osuus kokonaisproteiinista saa olla naudanjauhelihassa enintään 15, sikaa sisältävässä jauhelihassa enintään 18 ja muista eläinlajeista valmistetussa jauhelihassa enintään 15 painoprosenttia." (Elintarvikelaki (361/95) 48 §, 7-8 §)
Kyseessä ei siis ole teurasjäte.

Suositut tekstit