24.2.2010

Elämä olkalaukussa

"Mä inhoon tätä ainaista reppuelämää..." totesi ystäväni tänään. Valokuvaajakamuni joutuu lähes päivittäin raahaamaan isoa arsenaalia tavaraa mukanaan ja reppu on toistaiseksi osoittautunut ainoaksi vaihtoehdoksi. "... se on niin ärsyttävän koululaismainen." Olen samaa mieltä. Reput ovat harvoin tyylikkäitä.

Olen itsekin joutunut alkuvuoden pohtimaan repun hankkimista, sillä uusi työkoneeni ei vaan kätevästi mahdu yhteenkään olkalaukkuuni. Se on superärsyttävää! Meikäläisellä kun noita laukkuja ihan riittämiin on.

Roudasin pari kuukautta läppäriä kangaskassissa, mutta jokainen nainen tietää, että kahden kassin jatkuva mukana raahaaminen ei vaan toimi. Yksi laukku sen sijaan toimii, ja minä löysin vihdoin itselleni repun korvikkeen, johon mahtuu koko elämä, ja vähän enemmänkin.

Niinhän se on, että parhaat löydöt tekee silloin, kun sitä vähiten odottaa. Minäkin olin siis jo ravannut läpi monet laukkuosastot ja kirpparit, ennen kuin sattumalta piipahdin nopeasti Kiasman museokaupassa. Yleensä ostan sieltä kortteja ja vihkoja, nytpä ostin laukun. Sen nimi on Rafiki. Rafiki tarkoittaa swahiliksi muuten ystävää ja sitä minä tämän kassin kanssa todella olen, bestis!

Mifukon Rafiki-laukku ei ollut ihan halpa, mutta siihen on syynsä:

"Rafiki-olkalaukkua valmistetaan Bombolulu-työpajassa Mombasassa. Bombolulu kouluttaa ja työllistää liikuntarajoitteisia käsityöläisiä. Bombolulu tarjoaa työntekijöilleen ilmaisen asumisen sekä etuja lääkäripalveluihin ja koulutukseen". Ei siis made in Finland, mutta onneksi ihan eettistä ja fiksua touhua kumminkin.

Mifuko on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneiden Minna Impiön ja Mari Martikaisen vuonna 2009 perustama yritys. Mifuko Oy toimii Helsinki-Nairobi-akselilla, Mari on Helsingissä ja Minna Nairobissa. Mifukon ideana on yhdistää afrikkalainen käsityötraditio, kekseliäs kierrätysmateriaalien käyttö ja taidokkaat tekniikat pohjoismaiseen muotoiluun. Kiva cocktail.

Canvaskassi on ihan mah-ta-va. Se on kaikkea tärkeää, kuten: musta, säänkestävä (jota nahkalaukut talvipyryssä eivät mielestäni ole), iso mutta silti helposti kannettava (valokuvaajaystäväni testasi ja oli samaa mieltä), neljällä ulkotaskulla varustettu (miksi kukaan oikeasti suunnittelee naisille laukkuja, joissa ei ole ulkotaskuja?!), tukeva ja hyvän näköinenkin vielä.
Rafiki on valmistettu osin kierrätysmateriaaleista: sen pohjana on vettäpitävä kumi, joka on peräisin käytetystä autonrenkaan sisäkumista. Kassi ei siis kastu vaikka sen laskisi maahan loskamärässä sporassa. Niin kätsyä! Laukun D-lenkit ovat valmistettu kierrätetystä messingistä ja vegaaneille tiedoksi: laukun valmistuksessa ei ole käytetty nahkaa.

... ja jos repun kantaminen ei ahdista, tulee kassin mukana hihna, jonka avulla Rafikin saa repuksikin. Design, käytännöllisyys, eettisyys ja mukavuus voivat siis kulke käsi käd.. ei kun olalla. I like.

7 kommenttia:

Annika kirjoitti...

Rafiki tarkoittaa ystävää, näin kehtaisin väittää ja vakuuttaa. Mutta sekin nimi kuvaa uutta upeaa laukkuasi varmasti hyvin! Himottaisi, mutta lompakko ei anna myöden...

MVaikka kirjoitti...

Hei,
sellainen korjaus, että rafiki tarkoittaa swahiliksi ystävää, ei taskua. Leijonakuningas-elokuvan viisas paviaani oli muuten myös nimeltään Rafiki :)).

Kyseisen yrityksen nimi Mifuko sen sijaan on monikko, joka voi tarkoittaa sekä taskuja että laukkuja (yksikkö mfuko = laukku, tasku).

Mahtava laukku, tahdon tuollaisen itsekin!

Noora kirjoitti...

Aaa.. eli sekoitin sanat Rafiki ja Mifuko! Korjaan, kiitti!!

Minnie kirjoitti...

Jos mä joutuisin kantamaan puolta elämää olkalaukussa niin ei tulis mitään. Reppu se olla pitää, sen huomasin juuri toissapäivänä kun hylkäsin laukun ja otin repun käyttöön, ah kantamisen helppoutta!

Anna kirjoitti...

Niinpä,
ei tuollaista vaan voi kantaa, menee hartiat ihan rikki. Eikä kyllä voi ajaa pyörälläkään (etkös sinäkin täällä ole mainostanut sitä paljon tekeväsi?)...joo ja luin kyllä että siinä on hihna, et voi laittaa selkäänkin. Ei varmaan silti voita ihan tavallista reppua.

Noora kirjoitti...

Minnie:Kyllä repullakin on paikkansa, onhan se ihan superkätevä. Mutta olkalauku on mun mielestä vaan tyylikäämpi, ja tässä se yhdistyy vielä käytännöllisyyteenkin: laukun saa fillaroidessa selkään.

Anna:Ei olkalaukku sovi välttämättä kaikkien hartioille, joillekin reppu on vaan paras. Sun kandee siis pysyä siinä :)

Johki kirjoitti...

No minulla on sama ongelma kuin ystävälläsi eli valokuvauskeikoilla on kulkenut toistaiseksi se reppu, joka ei ole kovin käytännöllinen, kuitenkaan. Kuvaaja kun tarvitsee sieltä kassista koko ajan jotain niin ei sitä niin selässä tule kannettua ja niin painavan repun kanssa harvemmin liikkuu pitkiä matkoja esim. kävellen tai pyörälläkään. Ja sitten vielä se, ettei tavalliseen reppuun edes mahdu koko kalusto...Että siihen nähden tuo iso laukku on ihan kiva.

Suositut tekstit