5.1.2010

Parasta ennen

Edellisen blogaukseni lopussa mainitsemassani You-lehdessä oli kiinnostava juttu, kuulkaas tätä:

Toimittaja Ida Levänen kertoo isoäitinsä ostaneen vuoden 1999 lopussa neljä millenium-leivosta, joista yksi unohtui jääkaapin vihanneslokeroon. Kun leivonnainen ei näyttänyt pilaantumisen merkkejä, päättivät naiset testata, kauanko baakelssi jäkiksessä pärjää. Arvatkaa kauanko? Se on yhä homeeton ja näyttää samalta kuin ostohetkellä, eli joulukuussa 1999!

Huvittavaa on, että leivonnaisen parasta ennen -päivämäärä on 3.1.2000. Ostajalle tulee tietenkin tällaisessa tilanteessa mielikuva, että leivos todellakin on hyvä vain joitakin viikkoja, ja että se pilaantuu melko nopeasti.

Ei voi kuin ihmetellä, millä aineilla jotain suuhun ja ravinnoksi tarkoitettua, rasvaa ja maitoa sisältävää, saadaan kestämään muuttumattomana 10 vuotta. Kysyn vaan. Ehkä pitää soittaa leipomo Karin Nybergiin (josta tämä ikileivos ostettiin) ja tiedustella asiaa.

15 kommenttia:

Fakta ja Farfalle kirjoitti...

Soita ihmeessä! Ihan jäätävää touhua kyllä..

tro kirjoitti...

Heh, Suomen vastine Bionic Burgerille, olitko jo nähnyt? http://www.youtube.com/watch?v=mYyDXH1amic

Anonyymi kirjoitti...

niin siis tuohan oli "parasta ennen" ei "viimeinen käyttöpäivä". Eipä nyt sekoiteta kahta asiaa :-)

Mut joo, oikeesti, ihan friikkiä!

Dragofix kirjoitti...

Ihan naurettavaksi menee, sopii vaan miettiä mitä kyseiset aineet tekee kehossa. Varmaan jääkin sinne mutoitumaan. :D

Anonyymi kirjoitti...

Itsehän olen tehnyt testausta ulkomaalaisilla omenilla ym. Omena on kuin uusi vielä 6kk päästä ostamisesta ja appelsiini säilyy helposti se 6kk myös, mitä nyt vähän nahistuu. Friikkiä? Kyllä meidän kotipihan omenat ovat nyt jo kellarissa sen näköisiä, että täytyy viipaloida ne ja kuivattaa uunissa, muuten niitä ei syö enää possutkaan.

Elina kirjoitti...

Anonyymille tiedoksi, että Suomessa myytävät ulkomaiset omenat voivat olla jopa kaksi vuotta sitten kerättyjä! Aiheesta oli uutisissa vuosi-pari sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Jos kyseessä on esim. marsipaanipäällysteinen prinsessaleivos-tyyppinen viritys, niin en sinänsä näe mitään ihmeellistä siinä, jos ulkoapäin ei näy mitään pilaantumisen merkkejä. Toisaalta taas moinen kuori voi suojata sisutakin yllättävän hyvin. Leivoksen sisällä ei varmaan ole kauheasti ilmaa, tosin en tiedä marsipaanin läpäisevyydestä. Mutta makutestillähän se selviää, onko leivos härskiintynyt!

Aiemmin ihmeteltiin hampurilaisten mätänemisen ohessa sitä, miten ranskalaiset säilyivät tolkuttomia aikoja homehtumatta. Tässäkin tapauksessahan tuote vain kuivuu, ja homeet ei silloin iske.

Zepa kirjoitti...

YIK YIK YIK näitä teidän juttuja! En syö enää ikinä mitään! :-Z

paulamummu kirjoitti...

Onhan kaatopaikoiltakin löytynyt muovipusseja, joissa on ollut porkkanoita voome vuosituhannelta ja niissä ei kyllä ole mitään marsipaaneja ollut. On vaan niin myrkyllistä kaikki, et ei kenellekään /millekään kelpaa?

Oliskos tuoteselostetta tarjolla siihen leivokseen? Askorbiinihappo eio ainakaan mulle sovi missään muodossa, mut luonnon C-vitamiinista ruoassa ei tule haittoja;-)

Lek kirjoitti...

Kaverin äiti säilyttää myös jääkaapissaan 10 vuotta vanhaa kakkua - en oo ihan varma miksi, kaipa sekin jokin testi on. :) Pitäisi varmaan kysyä onko se ostokakku vai itse leivottu - eli selittyykö säilyminen jollain lisäaineilla (ja jos ei niin millä?).

Noora kirjoitti...

Tro:Olen!

Anonyymi:Totta, ne on kaksi eri asiaa, hyvä huomio!

Elina:Hitsi, missäköhän toi uutinen oli? Pitää kaivaa se esille..

Anonyymi:Lehdessä oli kuva leivonnaisesta, se on suklaaleivos.

Paulamummu:Koitan saada tuoteselosteen jostain!

Lek:hei kysy ja kerro, mä haluan haastatella sitä äitiä!!

miksei? kirjoitti...

Ei ikinä voi tietää, miksi mitäkin lisätään, mut eihän aikoihin ole ollut tarkoituskaan, et ihmiset pysyisi terveenä:-(

Anonyymi kirjoitti...

Hyi hitto vieköön miten ällöttävää!
Onneksi en oikeastaan koskaan syö mitään tuollaisia.. en ikinä syö kakkuja, pullia tai leivoksia ja muutenkin ruokavalio on mennyt aika ekologiseen suuntaan.

-M

Siunattu hulluus kirjoitti...

Asiasta seinään, mutta mistä tuota You-lehteä saa ostaa? olen nyt kolunnut S-ryhmän kauppoja läpi, enkä ole nähnyt koko lehteä! Mistä etsin seuraavaksi, K-ryhmän kaupoista(ko)?

Anonyymi kirjoitti...

siunattu hulluus:
Katso tuolta, missä on lähin lehtipiste missä sitä myydään.
http://www.lehtipiste.fi. Laita nimi pikahakuun, pääset nopeiten.
-Basilika

Suositut tekstit