18.1.2010

Organic

Suomalaisissa kaupoissa luomupuuvillaisia vaatteita saa hakea kissojen ja koirien kanssa. Berliinissä — jossakin ihan satunnaisessa skeittikaupassa, en muista nimeä — asia oli ratkaistu näin:


Helpottaa meinaan aika paljon luomumateriaalien etsintää kaupassa. Ainakin minä turhaudun hemmetisti, kun luomupuuvillaisiin vaatteisiin törmää kaupassa aina ihan sattumalta (ja erittäin harvoin), koska niitä ei koskaan ole merkattu mitenkään sen kummemmin. Grr...

Kuvan meininkiä Suomeenkin kiitos!

10 kommenttia:

Noinen kirjoitti...

Itse törmäsin luomupuuvillaisiin tuotteisiin niinkin odottamattomassa paikassa kuin H&M:llä :O

Noora kirjoitti...

Noinen:Jep, siellä niitä myös myydään, mutta ihan sikin sokin, siellä täällä!

Anonyymi kirjoitti...

Heips, löysin sun blogin joitakin viikkoja sitten ja aika paljon on tullu lueskeltua. Mukavaa että viitsit paneutua asioihin näinkin paljon ja valistaa meitä laiskempia :)

Semmonen kysymys tuli mieleen, että mahtaakohan Lidliin juuri äskettäin otetut Biotrend-merkkiä kantavat tuotteet olla oikeasti luomuja vai onko tää joku Lidlin mainoskikka millä huijataan sinisilmäsiä suomalaisia? Sitä siis lähinnä mietin onko tuohon merkkiin luottamista, tuttuja suomalaisia luomumerkkejä niistä ei tunnu löytyvän. Lidlin luomuja ei vielä ainakaan kovin paljon, varmaan laskettavissa kolmen käden sormilla ne elintarvikkeet ja pesuaineet jotka sinne on nyt tullu.

-redshift

Riina kirjoitti...

sa sitä!

Anonyymi kirjoitti...

Redshiftille ja muille: kannattaa ylipäänsä olla tarkkana ja selvittää lisää erilaisista luomumerkeistä ja sertifikaateista. Jotkut merkit on vain ostettu ilman että kukaan todella valvoisi, onko tuote luomua/ekoa.

Luna kirjoitti...

Biotrend näyttäisi olevan Lidlin omistama yksityinen merkki, eikä sen valvonnasta ainakaan pikaisen googlettelun jälkeen löytynyt mitään selvitystä.

Voihan ne tuotteet olla ihan yhtä luomua kuin muutkin, mutta koska puolueetonta valvontaa ei (ilmeisesti) ole, suosin itse ainakin mieluummin "virallisella" luomumerkillä merkittyjä tuotteita.

Yritysten oma valvonta kun ei tunnetusti aina ole eettisissä/ekologisissa asioissa kovin kummoista... :/

Terhi kirjoitti...

Kissojen katastrofiyhdistys uudisti tuotekauppaansa vuoden 2009 lopulla ja valikoimasta löytyy nyt myös luomupuuvillaisia tuotteita: http://kkyry.spreadshirt.fi/organic-tuotteet-C121272

Painomateriaalit ovat ihan niitä normaaleja, mutta kankaat kuitenkin 100% luomua.

Petja Jäppinen kirjoitti...

Minulla on alan koulutus, joten sanan pari sanaa...
Luomupuuvilla on huijausta. Saman puuvillamäärän kasvattamiseen tarvitaan luomumenetelmällä moninkertainen ala maata ja sen myötä myös kastelua.
Jos maailman koko puuvillan viljelyala laitettaisiin luomutuotantoon, puuvillan saatavuus olisi niin vähäistä, ettei muualla sen tuotantoaluiella kuin Yhdysvalloissa ihmisillä varaa käyttää sitä ja erään arvion mukaan puuvillan hinta nousisi sellaiselle tasolle, että tavallisen, halvimman, t-paidan hinta asettuisi jonnekin 40€ tasolle ja laadukas kauluspaita maksaisi saman verran kuin nyt villakangas puku.

Maria V. kirjoitti...

Piti heti googlata puuvillasatoja ja en kyllä löytänyt mitään mikä tukisi Petja Jäppisen väitettä. No en äkkiseltään löytänyt muutenkaan juuri mitään, mutta luvut mitä löysin (jostain satunnaisilta sivuilta) intian luomupuuvillan sadoista per hehtaari ja (eri sivulta) intian kokonaispuuvillasadosta per hehtaari, luvut näyttivät samoilta. Ei mitään vakuuttavia lähteitä, olisiko Petjalla joku asiallisempi tilasto tiedossa?

Nostaisiko lisämaantarve oikeasti hintaa noin paljon? Viljelijät kuitenkin säästäisivät mm. lannoitteissa ja muissa tököteissä, jotenkin oma ensiajatukseni ei olisi että luomun tuottaminen olisi kalliimpaa, ennemminkin päinvastoin.

En näe mitään vikaa siinä että vaatteet maksaisivat enemmän kuin henkkamaukalla. Kukaan ei kärsisi siitä ettei voi ostaa joka viikko vaatteita.

Heidi kirjoitti...

Juu, kaikenlaisia jäppisiä sitä liikkeellä onkin.. Vanhempi ketju, mutta oli pakko kommentoida.

Itse olen lukenut tutkimuksia ja kiertänyt luomupuuvillan viljelijöiden parissa keräämässä tietoa ja luomutuotantoon siirtymisen jälkeen saavutetaan samat sadot kuin torjunta-aineilla muutamassa vuodessa eli tuottavuuden väheneminen on jonkinlainen myytti -lisäksi juuri kemiallisista lannoitteista ja torjunta-aineista luopuminen säästää tuotantokustannuksia todella merkittävästi (heti viljelyssä, pidemmän aikavälin vaikutuksista puhumattakaan kun ei saastuteta pohjavesiä tai viljelijät eivät sairastu). Se on totta, että yleensäkin vain USA:ssa ja muissa valtavia tukiaisia viljelijöilleen maksavissa maissa tuotettua puuvillaa voidaan tulevaisuudessakin myydä alle todellisten tuotantokustannusten, joten olisi ihan ok jos tukiaiset loppuisivat ja kehitysmaiden viljelijät päääsisivät vähän reilummille markkinoille puuvillallaan -vaikka se sitten vähän enemmän maksaisikin. Vaatteiden nykyiset hinnat eivät perustu todellisiin hintoihin vaan niistä maksaa hinnan kuluttajan sijaan kehitysmaan viljelijä ja työntekijät. Olisi siis ihan kohtuullista jos paidasta joutuisi maksamaan vaikapa sen 30 euroa jos se on todellinen ja reilu tuotantokustannus. Pistä itsesi sen myrkkyjä maahansa ja itseensä ruiskuttavan puuvillan viljelijän sekä paidan valmistajan asemaan (ja vertaa sitä luomuviljelijän oloihin), ennen kuin heittelet tuonkaltaisia kommentteja. Sitä paitsi; kai tiesit ettei kemiallisia torjunta- ym. aineita ole ollut olemassa kuin vasta joitain vuosikymmeniä ja ennen sitä kaiki tuotanto, myös puuvillan, oli luomua, joten miten niin se on "huijausta"... Daa. Tyypillinen länsimainen, nykyihmisen kommentti, jonka näkökulma ulottuu max 1960-luvulle.

Suositut tekstit