16.1.2010

Mustikkaherätys

Teen melkein joka aamu smoothien, mutta ehdin yleensä imaista sen ennen kuin hoksaan ottaa juomasta kuvan. Eikä reseptejä nyt vaan ole kiva julkaista ilman fotoa itse tuotoksesta. Nyt kuitenkin ehdin ikuistaa mustikkajuomani!

Mustikkasmoothie kahdelle
  • Banaani (suosi reilua ja jos löydät luomuja niin hyvä!)
  • Paljon mustikoita (sori en mitannut mustikoiden määrää, mutta ehkä heitin sekaan noin 1,5 dl)
  • 1,5 dl luomuomenamehua tai itse tehtyä omenainkiväärihilloa (minä käytin omenahilloa)
  • Peukalon kokoinen pala inkivääriä (luomuinkivääriä saa ekokaupoista)
  • Hunajaa (luomuhunajaa saa vaihtelevasti marketeista, mutta ekokaupoista löytyy aina)
  • Tuoreen sitruunan mehua (luomusitruunaa saa jopa Alepasta!)
  • 1 dl soijajogurttia
  • Vettä tarpeen mukaan
  • 3-4 rkl auringonkukan siemeniä (suosi luomua näissäkin)

Kaikki blenderiin ja surrur. Smoothien valmistaminen vie kaiken kaikkiaan ehkä pari minuuttia. Täydellinen laiskiaisen aamupala siis.

Huomautus: määrät ovat arvioita ja etenkin jos käyttää omenahillon tilalla mehua, ei vettä tietenkään tarvitse niin paljon kuin hillon kanssa. Rakastan smoothieita juuri siksi, että aamuna, jona jääkaapissa on vain jämiä, voi silti saada aikaan erinomaisen smoothien. Esimerkiksi tänä aamuna, ei jäkiksessä ollut tarpeeksi aineksia soijajogurtti-mysli —annosta varten, eikä mistään löytynyt mehuakaan, eikä hedelmiäkään ollut tarpeeksi hedelmäsalaattia varten. Eikä mun nyt vaan tehnyt mieli puuroa. Heitin siis vähän kaikkea blenderiin ja sain aikaiseksi ihanan, pehmeän aamujuoman. Kätevää!

Auringonkukansiemenistä muuten sen verran, että niiden käyttäminen smoothiessa tuo juomaan maun, josta kaikki eivät välttämättä pidä. Voit siis luonnollisesti valmistaa juoman myös ilman siemeniä, mutta suosittelen silti kokeilemaan edes kerran, vaikka sinulla ennakkoasenteita olisikin :)

12 kommenttia:

*herkimpien sietokynnyksellä* kirjoitti...

Aivan ihanaa, mut itse käyttäisin jogurttina omatejoista scd-jogurttia (on laktoositonta, kun onnistuu) tai turkkilaista ekojogurttia, mitä saa ainakin omasta lähikaupasta, kun pyysin kauppiasta tilaamaan:-)

Kovin helposti sitä kuitua voi saada liikaakin, joten kannattaa muistaa, ettei kerralla eikä lisää mitään muuta kuitua noihin... Korrenvahvistajalla kasvatetuista viljoista saa tervekin helposti mahansa kipeäksi, kun siitä jyvänkin kuoresta tulee aivan liian vahvaa ja närästys on hyvä merkki siitä, milloin joku ei elimistölle sovi....

Kiva, et et laita luomusokeria, koska siinähän on glysiinä ja glutamiinihappoa, josta ainakin mulle tulee migreeni.

Anonyymi kirjoitti...

Laita ihmeessä näitä smoothie-ohjeita enemmänkin.. Osittain sinun blenderi-ostoksen perusteella innostuin pyytämään joululahjaksi Philipsin 750W-blenderin ja sain sellaisen. Uusia reseptejä kaivataan.

Aamu tulee usein aloitettua jollain hedelmä/marjajuomalla ja sopii varmasti sellaisillekin, jotka eivät aamulla psyty/halua syödä samallaista jättiaamiaista kuin mitä itse usein syön.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!

Mikä on suomalaisen luomuhunajan ja tavallisen suomalaisen hunajan ero? Oon miettinyt sitä jo kauan... Oon aina luullut, että tavallisen hunajan voi laskea luomuksi, koska mehiläiset ovat saaneet lennellä vapaasti ja kerätä kukkasista meden. Vai onko hunajan käsittelytavassa sitten jotain eroa?

t. ????

Anonyymi kirjoitti...

Joo, lisää vaan smoothiereseptejä, kiva saada niihin uusia ideoita :)
Pitäiskö noi siemenet kuitenkin liottaa?

Anonyymi kirjoitti...

Lenteleekö ne mehiläiset vain tietyllä alueella, jos siinä tarpeeksi mettä??? Eivätkä hairahdu naapurin tavalliselle, teholannoitetulle pellolle. Tätä olen mielessäni miettinyt luomuhunajasta. Milloin hunaja on luomua?
-Basilika

sofia kirjoitti...

kuulostaa hyvältä, mutta ite en jaksa tonkaan vertaa :D
itse tykkään jogurtti + mustikoita ja vadelmia + kauraleseitä + hunajaa ja se on siinä :D
blenderi ois kyl kätevä, nii ei tarttis ain sauvasekoittimen kaa leikkiä...

Bullukat kirjoitti...

Alkoi kuola valua suusta. Niin hyvältä kuullosta resepti. Täytyisikin taas alkaa tekemään smootheja pitkästä aikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä oma suosikki: avocado, limen mehu, hunajaa maun mukaan, turkkilaista jogurttia pari desiä ja hieman vettä. Jätän sen niin paksuksi että lusikalla saa syödä.

an kirjoitti...

Minä laitan yleensä pohjalle paljon hampun- tai seesaminsiemeniä tai liotettua/idätettyä spelttiä tai ohraa, jotka surautan aluksi "maidoksi" veden kanssa. Raakapirtelöä siis, ja ehkä hieman täyttävämpi, kun mukana on viljoja ja/tai siemeniä. Muuten on aika pitkälti samoja aineksia kuin sinulla.

Mitä teenkään kun kesän marjasato alkaa ehtyä pakastimesta jo nyt innokkaan smoothienteon ansiosta?! Tuntuu tyhmältä ostaa marjoja kaupasta, mutta kai siihen on alettava pian.

Anonyymi kirjoitti...

Voi Hyvin-luomuhunajan kotisivuilta:

"Luonnonmukainen mehiläishoito

Mehiläiset ovat vapaita eläimiä ja ne voivat vapaasti lentää minne haluavat. Tarhattuinakin ne elävät lajinomaista elämää, siksi hunaja makeutusaineena on eettisesti oikea valinta. Hunajan tuottamiseen käytetään vähän uusiutumattomia luonnonvaroja, siksi se on myös ekotehokas elintarvike.

Luonnonmukaisessa mehiläistarhauksessa kiinnitetään erityisesti huomiota mehiläistarhojen sijaintiin. Mehiläiset lentävät noin kolmen kilometrin säteellä pesästään, siksi mehiläistarhojen tulee sijaita siten, että lentosäteellä mesi- ja siitepölylähteet ovat pääsääntöisesti luonnonvaraisia tai luonnonmukaisesti viljeltyjä kasveja. Tarhojen tulee myös sijaita vähintään 6 km etäisyydellä mahdollisista saastelähteistä, kuten esim. vilkasliikenteisistä teistä (yli 6000 autoa / vrk) ja kaatopaikoista.

Mehiläisten talviruoaksi annetaan vain luonnonmukaisesti tuotettua sokeria. Luomumehiläishoidossa mehiläisille ei saa syöttää siitepölyn korvikkeena soijarehua.

Kemiallisten torjunta-aineiden käyttö varroa-punkin torjunnassa on luomutuotannossa kielletty."

Anonyymi kirjoitti...

Joo, lisää ohjeita! Käytin tästä innostuneena blenderiäni ensimmäistä kertaa vuoteen ja herkku kyllä pelasti maanantaiaamuni.

Iines kirjoitti...

Tein tätä äsken ja oli tosi hyvää! :)) Kiitos.

Suositut tekstit