12.1.2010

Linssiapua

Tein pari päivää takaperin juureskeittoa, mutta siitä tuli jotenkin erilaista kuin ennen. Ei nyt varsnaisesti pahempaa, mutta jotenkin vajaan makuista kuitenkin. Huomasin jälkikäteen, että olin unohtanut keitosta jotain olennaista: linssit!

En käytä linssejä kauhean usein ruoanlaitossa, mutta vihannessopassani ne ovat must. Ja ovathan linssit tosi hyviä ja terveellisiä, joten todellakin pitäisi muistaa käyttää näitä erinomaisia kasviproteiinin lähteitä useammin.

-kuva: www.gogreen.fi

Katja (joka siis on Uusi Musta -kollegani) on myös päättänyt ottaa linssit haltuun ja otti jo ensimmäisen askeleen: osti puolivahingossa paketin punaisia linssejä. Mutta miten ne voi maustaa? Katja avautuu Uusi Mustan (kirjoitusasu varmistuu huomenna, älkää repikö pelihousujanne tästä) vasta-avatulla keskustelupalstalla, että kaikissa löytämissään punaisten linssien maustamisohjeissa neuvotaan käyttämään juustokuminaa...? Onko kellään vaihtoehtoista makumaailmaa tarjota? Jeesikää Katjaa ja minua. Minäkin haluan oppia käyttämään terveellisiä linssejä paremmin. Help!

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nam rakastan linssejä! Valmistan niitä esim. näin:

1.Kuumenna öljy ja mausteet (itse tykkään curryn, chilin ja paprikan yhdistelmästä)

2. Pyörittele linssejä pari minuuttia öljyssä

3. Lisää vasta sitten vesi

4. Lisää lopuksi hieman suolaa, jos niin haluat

Tulee hyvää!

-E

Anonyymi kirjoitti...

Vaan taitaa muuten juustokuminaa löytyä myös currystä. Ai ai...

-E

Annimaria kirjoitti...

Vihreiden linssien keitinveteen olen yleensä lisännyt laakerinlehden. Saattaisi toimia myös punaisten serkkujen seurana.

moody kirjoitti...

Linssithän taipuvat käytännössä mihin vain. Kannattaa kokeilla erilaisia linssejä (vihreitä, punaisia, mustia...) erilaisiin ruokiin. Esim. vihreissä linsseissä on kuori tallella, joten ne pysyvät paremmin koossa ja siksi sopivat esim. uunipatoihin. Punaiset ovat siis kuorittuja linssejä, minkä takia ne soseutuvat herkästi ja sopivat hyvin keittoihin.

Linssejä voi maustaa ruoan teeman mukaisesti, esim.:
* värimerellinen: tomaatti, valkosipuli, yrtit
* tex-mex: tomaatti, chili, maissi (varsinainen mauste, joopa joo ;)
* kiinalainen hapan-imelä
* thai: chili, inkivääri, sitruunaruoho, purjosipuli

Melkein ruoan kuin ruoan voi pimpata linssiversioksi, kun vain käyttää sopivaa linssilajiketta.

Anonyymi kirjoitti...

Tässsä on aivan mahtava linssikeiton ohje!

http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2007/05/kookoksen-makuinen-linssiketto.html

Anonyymi kirjoitti...

Punaiset linssit ovat mielestäni niitä kaikista herkuimpia!

Laakerinlehden puosta liputan minäkin.Linssikasviskeiton resepti on yleensä mulla sama, sekaan eksyy paaljon valkosipulia, paljon sipulia, timjamia, mustapippyria sekä tuore persilja. Tomaattimurska ja tuorebasilika hivenellä valkosipulia toimii aina, linssienkin kanssa.

Kasvisruokien kanssa saa mausteita mielestäni käyttää rohkealla kädellä, maut korostuu. ja tuoreet yrttöset pataan vasta kokkauksen loppuvaiheessa!

seeds kirjoitti...

Minäkin tykkään punaisista linsseistä hieman tulisina. Esim. cayenne-pippurin, paprikan ja chilin yhdustelmällä saa hyvää talvista linssiruokaa. Tomaatti sopii mielestäni myös punaisen linssin seuraan kuin nenä päähän.

Anonyymi kirjoitti...

Sori, nyt tulee ruotsiksi. Lempikeittomme, resepti on ollut käytössä jo vuosikaudet, joten maustevinkkejä, s'il vous plait:

Linssoppa för (nästan) 4 personer

2 dl röda linser + 9-10 dl vatten
2 små finhackade gula lökar
1 stor finhackad vitlöksklyfta
1-2 msk olja
1 liten bit hel kanel
1 krm mald vitpeppar
1 lagerblad
1/2 tsk senapsfrön
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk curry
1 burk krossad tomat
1 paket fryst (hel om det finns) spenat
rikligt med hackad persilja
1 citron till serveringen (jag har serverat med färdig citronsaft)


Rensa linserna genom att hälla ut dem och plocka bort de dåliga. Skölj linserna i durkslag. Koka dem i 9-10 dl vatten under lock 30-40 min eller tills de är helt mjuka. De ska koka sönder.

Medan linserna kokar smält smöret i en stor panna. Fräs lök och vitlök så att löken får färg, men inte blir det minsta bränd. Tillsätt alla kryddor och rör om snabbt. Kryddorna gör att det lätt bränns. Häll i tomaterna och låt blandningen puttra ca 15 minuter.
Häll i spenaten (kan ersättas med mangoblad eller gröna bönor) och koka tills det gröna är nästan färdigkokt. Lyft då pannan från värmen.

Blanda grönsaksröran med de kokta linserna (i sitt spad), salta och rör om ordentligt. Tillsätt persiljan.

Servera rykande varm med en stor citronklyfta till var och en. Citronen klämmer man ner direkt i sin sopptallrik.

Daniela / Daily Eko kirjoitti...

Linssejähän voi toki myös idättää, jolloin niitä ei enää tarvitse keittää. Eli normaali liotus ja sen jälkeen itämään!

Minnie kirjoitti...

Linssisoppan mausteiksi mustapippuria, chiliä, inkivääriä, kurkumaa ja kanelia - toimii!

Anonyymi kirjoitti...

Linssejä nyt voi maustaa ihan miten niitä keksii maustaa...
Yksi versio kylminä tai haaleina nautituille linsseilla (esim. salaatissa) on lisätä niihin keittämisen jälkeen suolaa, oliiviöljyä ja Dijon-sinappia.
Punaiset linssit sopivat hyvin tomaattiruokiin (voi lisätä yrttejä), intialaistyyppisiin ruokiin (garam masalaa tai currya) jne.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjasta Aurinkokeittiöni, Virginie Besanqon:

Porkkana-linssisosekeitto:

600g kuorittuja porkkanoita ohuina viipaleina
2 kuorittua sipulia hienoksi silputtuna
4 valkosipulinkynttä silputtuna
200 g punaisia linssejä
1 1/2 l kasvislientä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1 appelsiinin mehu
1 rkl hunajaa
1 dl kermaa

Keittele ainekset pehmeiksi n. 20min ja soseuta. Mausta. Lisää lopuksi appelsiinimehu, hunaja ja kerma ja keitä vielä 5 min.


Tässä vähän lyhenneltynä ohje aivan ihanan makuiseen, vähän erilaiseen linssisoppaan. Appelsiini on tuossa IHANAA!!!

Kirjassa oli kehotettu tekemään oheen yrttivoita ja paahdettua patonkia, mutta eipä se niitä kaivannut.

Eloveena kirjoitti...

Tietämätön kysyy nyt, että mikä siinä juustokuminassa on pannassa?

Anonyymi kirjoitti...

Itse käytän linssejä suunnilleen viikoittain riisin tapaan lisäkkeenä kasviswokille, joskus puolet tummaa riisiä/puolet vihreitä linssejä ja joskus taas esim. punaisia ja vihreitä linssejä sekaisin (vihreissä pitempi kypsennysaika/liotus pohjalla). Wokin olen maustanut yksinkertaisimmillaan esim. inkiväärillä, valkosipulimurskalla, sitruunamehulla, hunajalla ja korianterilla. Kasviksina yleensä jotain kauden kasviksia tai sen hetkisen mielen mukaan pakastevihanneksia, sekaan toisinaan sieniä, paistettua kananmunaa, tofua, pähkinöitä ja valmiin ruoan päälle esim. salaattia tai vihreitä lehtivihanneksia. Toimii!

M-M kirjoitti...

Pari kertaa olen tehnyt sapuskaa linkistä löytyvän ohjeen avustamana, njams! Tässäkin ohjeessa tuo juustokumina mainitaan, mutta itse en laittanut, kun sitä kaapista ei löytynyt.

http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/reseptit/paaruoka_a_c/fi_FI/bataatti-linssipata/

Noora kirjoitti...

Eloveena:Siis ei muu kuin sen maku — ja Katjan mielestä siis :)

KIITTI RESEPTEISTÄ!!

Anonyymi kirjoitti...

miten muuten nuo GoGreenin tuotteet? niissä hyvää ovat mielestäni ainakin pakkaukset, vältetty turhaa. mutta eihän ne mitään luomua ole...

nona kirjoitti...

Punaiset linssit ovat aina yhtä maukkaita yksinkertaisen italialaiseen tyyliin muhennoksena:
Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi, lisää suolaa tai murustele hieman kasvisliemikuutiota keitinveteen. Hieman oliiviöljyä, balsamicoa ja vastarouhittua mustapippuria jokaisen annoksen päälle, helppoa ruokaa! Kuivattu lipstikka on hyvä lisä, jos kaipaa vaihtelua, mutta öljy-balsamico-suola-pippuri on yhdistelmänä lyömätön :)

Suositut tekstit