10.1.2010

Hikeä pintaan!

Uusi Musta on lähtökuopissa, ja pyrkimyksenä on avata saitti teille huomenna. On ollut vaikeaa pitää näppinsä erossa projektista edes viikonloppuna, mutta nyt vääntäydyn salille, joka takaa ainakin sen, etten voi nörtteillä koneella, vaikka kuinka haluaisinkin...

Yhtä paljon kuin fiksua ruokaa (ja elämäntapaa yleensä), arvostetaan Kemikaalicocktailissa liikuntaa, joka pitää ihmisen kondiksessa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ei siis mitään verukkeita kehiin, vaan mars hikoilemaan siitä! Olen itse hoksannut liikkumisen mahtavuuden vasta parikymppisenä, sitä ennen kulutin kaiken vapaa-aikani viulunsoittoharrastuksen ja muiden musahommien parissa. On vaan ihan mahtavaa saada itsensä liikkeelle ja huomata positiiviset vaikutukset niin omassa mielentilassa kuin kropassakin.

Minua ärsyttää kuitenkin median ruokkima laihdutusvimma, jota etenkin joulun ja uudenvuoden jälkeen kietsotaan jokaisessa lehdessä. Se jotenkin tyhmentää ihmisen. Minusta jokaisella on oikeus mässäillä joulun aikana mielin määrin, kunhan sitten palaa taas arkiruotuun. Ei parin viikon joululöysäily ihmisestä läskiä tee, ne ovat kyllä ne vuoden kaikki muut viikot. Kemikaalicocktail ei suosita laihdutuskuureja, vaan fiksuja elämäntapoja. Luepa blogaukseni Hoikaksi ilman laihduttamista.

Kirjoitan blogauksessa muun muassa näin: "Parasta on se, että olo (ja paino) pysyy vakaana ja iloisena, eikä tarvitse parantaa fiiliksiä alituiseen shoppailemalla itseään onnelliseksi." Viittaan shoppailulla siihen, että usein sen sijaan, että tekisi itselleen jotain, tekee vaatekaapilleen jotain, yleensä täydentää sitä. Huomasin itse jossain vaiheessa, että kun sain joogaamalla kropan omasta mielestäni paremman näköiseksi, alkoivat vanhatkin vaatteet näyttää ylläni paremmalta. Ei siis välttämättä ole pakko hakea raikasta ja ajnakohtaista ulkonäköä kaupasta, vaan oman kropan ja mielen trimmaaminen saattaa tehdä ihan saman homman. Ei tämä tietenkään kaikkiin päde, mutta minuun kyllä.

Jos kaipaat inspiraatiota ulkoiluun tai urheiluun, ota hyvä ystävä kaveriksi ja aloittakaa vaikka pitkällä kävelyllä. Ulkona on juuri nyt mainio ulkoilusää!

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana kirjoitus Noora! Kirjoitat tosi hyvää blogia ja sun ajatuksia on hauska lukea. Sulla on tosi monessa suhteessa samantapaisia ajatuksia kuin itsellänikin ja saan täältä aina joskus hyviä uusia ideoita omaankin arkeen. Oikeen hyvää uutta vuotta 2010 ja kiitos kun jaksat kirjoittaa tätä hienoa ja raikasta blogia! :)

Elina

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen juuri aloitellut "uutta" elämää.. tarkoituksena toki myös hoikistua, koska liikakiloja on vuosien varrella kertynyt muutamia, mutta myös alkaa voida paremmin kokonaisvaltaisesti. Äsken tulin tunnin hiihtolenkiltä! :) En tosin ollut hiihtänyt vuosiin, mutta haittaneekos tuo, tuli ainakin hiki!

Kirjoitat, Noora, todella inspiroivaa blogia!


R

Anonyymi kirjoitti...

Inspiroiva on tosi hyvä sana. Inspiroivia tekstejä on löytynyt! Positiivista, fiksua, tsemppiä!

Onnea Uusi Mustan launchin kanssa. :)

Helmi kirjoitti...

Itse olen hoikka nainen ja mutta silmääni pisti toi "hoikaksi ilman laihduttamsita" juttu.

Sain sellaisen kuvan että läski on paha ihminen, hoikkana on avaimet onneen.
Et sitä varmaankaan tarkoittanut, mutta moni muu niin tarkoittaa.

Vaikka itse olen hoikka, (toisinaan anorektikoksikin luullaan vaikka syön ja syön aivan älyttömästi) harmittaa se, että lihaville ei oikein tunnu mistään löytyvät ymmärrystä.
Oikeasti jotkut nauttivat omista runsaista muodoistaansa, mitä media ei ymmärrä. Voi olla lihava ilman eines ruokaa.

Tämä on yksi epäkohta muiden joukossa. Mistä pitäisi puhua enemmän. siis siitä että aina ei tarvitse olla hoikka vaikka syökin terveellisesti. Aina ei tarvitse olla hoikka tunteakseen olonsa hyväksi.

Moni saattaakin ihmetellä miksi näin ajattelen, itse olen joutunut monien ilkeyksien kohteeksi oman painoni takia. Vaikka syön ja syön ei painoa tule, olen ruumiin rakenteeltani siro ja rakastan vielä liikuntaa.
Olen tahattomasti laiha jolle en voi mitään, joku on tahattomasti pyöreä jolle ei voi mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Pitkästä aikaa täällä taas.

Helmi, naulan kantaan!
Itsekin olen hoikka vaikka en haluaisi. Kesti kauan hyväksyä tosiasiat. Enkä hyväksy vieläkään täysin.
Tunnen myös ihmisiä, jotka syövät kohtuullisesti ja terveellisesti, liikkuvat paljon ja ovat ylipainoisia.

Noora, oli aikakin mainita ulkoilu. Kiva että liikuntaa korostetaan, mutta nimenomaan sanaan "ulkoilu" en ole pahemmin blogissasi törmännyt. Toivottavasti syy on minun.

Onneksi täällä on jengiä, joka liikkuu myös ulkona.

-AT

Noora kirjoitti...

Mahtavaa että inspiroi!

... ja hyvää palautetta tuosta hoikka-sanasta. En tarkoita, että läskin on paha asia ja hoikka hyvä. Hmm.. Mitenkä tuon sitten muotoilisi? Jotenkin lause kiteyttää sen, mitä naiset usein hakevat naistenlehtien lupauksista, laihtumistahan yleensä haetaan. Mutta totta on, että se ehkä kuulostaa vähän siltä, että hoikka oplisi jokin ideaali. Sitä en tarkoita! Ennemminkin ajan takaa jonkinlaista sisäistä hoikkuutta, eli mielen tyytyväisyyttä omaan itseensä. Ja siinä liikunta on hyvä apu.

Anonyymi kirjoitti...

"Aina ei tarvitse olla hoikka tunteakseen olonsa hyväksi."

No kerropa tuo niille about 95 %:lle naisista jotka koko ajan haluavat laihtua, olivat sitten minkä painoisia hyvänsä, tai siis tarkemmin sanottuna yritäpä saada heidät uskomaan se. Et takuulla onnistu ;) Kyllä minustakin olisi ihanaa, jos ei jatkuvasti tarvitsisi lukea samoja laihdutusvinkkejä tai muuta hoikkuushömppää joka tuutista, mutta fakta on että valtaosa ihmisistä (no, siis naiset ainakin) HALUAA lukea niitä. Me muut joudutaan siinä sivussa sietämään sitä, kiinnosti tai ei :)

seri kirjoitti...

Trendi- lehdessä oli hyvä juttu tuosta, että nainen voi olla tyytyväinen itseensä, vaikka BMI onkin yli "sallitun" rajan. Ihmisellä voi myös olla hyvä kunto ja harrastaa liikuntaa, vaikka sitten kaikenkaikkiaan syökin enemmän kuin kuluttaa.

Itse viihdyn laihana, mutta en suinkaan luule, että kaikki haluavat samaa kuin minä.

Jansku kirjoitti...

En nyt alakaan kommentoida liikuntaa, vaan lähetän vain juttupyynnön. Miten olisi vähän asiaa kodinhoidosta? Elikkä kodin puhdistusaineista ja sisustamisesta, esim. maalien käytöstä. Itse en ole vielä oikein jaksanut panostaa hyvien ekologisten pesuaineiden etsintään, kun käyttämäni ovat hyviä. Sen sijaan, kun seuraavan kerran piristän kämppääni, huolehdin aineiden ympäristövaikutukset ja myrkyllisyyden. Olen alkanut perehtyä näihin sisustusinnon siivittämänä.

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen nyt sellaisessa elämänvaiheessa, että yksinkertaisesti aika ei riitä liikkumiseen ja siksi ahdistaa lukea kirjoituksia liikunnan ihanuudesta. On liikaa töitä --> ei aikaa liikkua --> syö suklaata --> ahdistaa vielä enemmän --> ei edes huvita liikkua. Ja en, en voi vähentää töitä juuri tällä hetkellä. --> sekin ahdistaa

Anonyymi kirjoitti...

Hei Noora,

kiitos hienosta blogista ja mielenkiintoisesta postauksesta.

Kysymykseni ei liity tähän postaukseen mitenkään, mutta ajattelin laittaa sen tähän, koska olet monesti osannut vastata pulmiini ja lisäksi blogiasi lukee laaja joukko tietäviä ihmisiä.

Eli: lohkaisin viisaudenhampaastani palasen syötyäni parapähkinöitä. Hammas lohkesi niin pahasti, että se on pakko poistaa. Kammoan hammaslääkääriin menoa ja viisaudenhampaanpoistoon liittyvää kipua. Miten hammasleikkaukseen liittyvää kipua voisi minimoida? Entä onko millään ruoalla rauhoittavaa vaikutusta? (Rauhoittavat lääkkeet yleensä vain hermostuttavat minua lisää.) Entä kumpi on mielestäsi parempi vaihtoehto: hampaan poistaminen nukutuksessa vai ilokaasun avulla? Muita neuvoja?

Kiitos jo etukäteen,
t. hammaslääkäriä jo 5 vuotta vältellyt

emma kirjoitti...

tää ei nyt liity just tähän postaukseen, paitsi ehkä shoppailuun... mut vinkki (mm. vegaanikenkiä alessa) (ja vaikka ei haluis nyt tilata, ni kiva tietää eri merkeistä/vaihtoehdoista):

http://www.inhabitatshop.com/sale/

niitten sivut on muutenkin kiinnostavat ja musta seuraamisen arvoset:

http://www.inhabitat.com/

apuu kirjoitti...

Hei Noora ja muutkin täällä. Eilen juuri ulkona kävellessä ajattelin, että tämä talvi on kyllä ilo. Katsokaa huuruisia puita! Ulkoillessa tällaisella säällä myös mieli lepää. Oman kävelylenkkini kruunasi pulahdus avantoon. Talviuinti on myös parhaimmillaan pakkassäässä.

Anonyymille viisaudenhammastaan potevalle sanoisin, että kipin kapin hammasläkäriin! Minulla on juuri menossa iso hammsaremontti, jonka likaisia yksityiskohtia en viitsi edes paljastaa. Edellisestä kerrasta on juuri tuo viisi vuotta, ei pelon mutta laiskuuden vuoksi. Ei kannata tässäkään leilliä terveydellään vaan hoitaa ongelmat pois ajoissa.

Puudutus on yleensä ihan riittävä kivunlievityskeino viisausenhampaan poistossakin, jos ei ole mitään erityista ongelmaa. Jos taas on, niin osaavan hammaslääkärin kanssa voi neuvotella siitä, mikä olisi paras tapa hoitaa homma. Tilanne muuttuu huonommaksi, jos hammas ehtii tulehtua, joten ei kannata turhaan pitkittää tilannetta.

Painoasiasta toteaisin, että lähtökohtaisesti olisi hyvä, jos olisimme tyytyväisisä itseemme ja arvostaisimme itseämme enemmän. Joillekin painonhallinta on tarpeen terveydellisistä syistä. Mutta kuten Noora on aiemmin todennut, hyvä terveellinen syöminen on avain siihen. Samaa ohjetta pitää noudattaa myös niiden, jotka eivät liho sitten millään vaikka toivoisivat.

Kaikille hyvää vuodenalkua!

Anonyymi kirjoitti...

hei noora, blogisi on mahtava!

mutta onnistuin kyhäämään seuraavanlaisen ongelman: jossain kirjoituksessasi oli linkki uudenlaisen ostoskassin ohjeeseen (se oli sen jonkun kilpailun voittaja ehdokas. )
innoistuin siitä sen verran kovasti että unohdin tohinoissani laittaa sivun tietoja muistiin, ja nyt olen jo pari päivää epätoivoisesti yrittänyt selata sivujasi löytääkseni tuon linkin uudestaan. Et millään muistaisi mistä kassista höpisen tässä ja ohjaisi minua oikeille jäljille?

Anonyymi kirjoitti...

Juuri oli jossain lehdessä juttu, että suomalaiset ovat euroopan ahkerimpia laihduttamaan. Koko elämä menee laihdutellessa ja stressatessa omasta ulkonäöstä! Jatkuvasti vaihtuva ruokavalio ja erilaiset diettikokeilut sotkevat kehon toimintaa ja syövät terveyttä. Miksi missään ei korosteta PYSYVÄÄ ELÄMÄNTAPAMUUTOSTA.

Hyvä, että osalla on järki päässä :)

Ja vielä aiheen vierestä.. minua on askarruttanut, että on L´Occitane luonnonkosmetiikkaa? Olen saanut hieman ristiriitaista tietoa, osa ilmeisesti on ja osa ei..? Osaatko Noora sanoa, tai joku muu asiasta tietävä?

Anonyymi kirjoitti...

Noora, kiitos korjauksesta.

Sinä, jolla ei ole aikaa liikuntaan. Mitenkä hyötyliikunta? Ehditkö/pystytkö kävellä töihin, kauppaan jne?
En minäkään erityisesti harrasta. Työskentelen lasten parissa ja leikittyä tulee niin ulkona kuin sisällä - juu, en seisoskele sivussa. Kävelen joka paikkaan, koska en omista autoa. Koira vie mua ulos joka päivä. Siivotessa tulee hiki.

Olisi helpompaa hyväksyä oma ulkonäkö, esim paino jos muutama lakkaisi aukomasta päätään. Aina ei vaan mene läpi korvien. Ei mulla eikä monella muullakaan. Pitäisi muistaa että ne on niitä tyyppejä, jotka keksivät sanottavaa vaikka hatusta.

Anonyymi kirjoitti...

Äskeinen oli siis AT.

Anonyymi kirjoitti...

"Miten hammasleikkaukseen liittyvää kipua voisi minimoida?"

Syömällä kipulääkettä.

Mikä sinut saa kuvittelemaan, että blogin pitäjä on sairausasiantuntija? Hirveä haloo joka puolella parista valelääkäristä, ja samaan aikaan ihmiset ihan vapaaehtoisesti turvautuvat terveyskysymyksissään satunnaisiin nettikirjoittelijoihin tai luontaislääkintäpuoskareihin vailla minkäänlaista alan koulutusta.

Anonyymi kirjoitti...

Onpas loistava neuvo! Mieleesi ei tule, että joku voi haluta kuulla muiden ihmisten kokemuksia...

BLOGitse kirjoitti...

Jatan kysymyksen tanne kun varsinaiseen postaukseen ei voi jattaa kommentteja.

Uusi musta. Voisiko saada napin mista voisi tilata feedina googlen readeriin kiitos!

seeds kirjoitti...

Liikunta on kyllä varmasti kaikille hyväksi, mutta salilla käymistä en kyllä pitäisi minään ideaalisimpana vaihtoehtona. Lähinnä siksi että se on a)kallista ja b) iso osa salilla käyvistä ihmisistä köröttelee salille autolla (tiedän toki ettei tämä kuitenkaan koske sinua, Noora).

Itse en ole liikunnan ystävä missään tuollaisessa järjestäytyneessä mielessä, ja ryhmäliikuntaa & joukkuelajeja inhoa yli kaiken. Omaehtoiset kiirettömät kävelyt, reipaampia lenkkeily ja kesällä pyöräily sen sijaan ovat minusta mitä parhainta huvia, en edes suhtaudu niihin minkäänlaisena usrheilusuorituksina ja silti on pysytty hoikkana ja terveenä. En myöskään usko että erilaiset kuntoilulaitteet ja vempeleet ovat millään lailla välttämättömiä hyvän kunnon ja timmimmän ulkomuodon saavuttamiseksi, itse koen kuntosalit lähinnä hömpänpäiväisiksi rahastamoiksi.

Mitä tulee "hoikka" -sanan käyttöön, on se minusta ihan ok, eikä mitenkään jätä ulkopuolelleen muodokkaampia ihmisiä, jos sen käsittää (kuten itse sen tässä yhteydessä käsitän) terveelliseksi painoksi, sellaiseksi joka on liikalihaviiden alapuolella, eikä miksikään tikkumaista vartalomallia kuvaavaksi sanaksi.

Suositut tekstit