6.1.2010

Ekoasumista

Liitin eiliseen blogaukseen kuvan, joka on otettu aikaisemmin syksyllä. Tarkkasilmäinen lukija kiirehti heti kysymään, että lämmitänkö todella asuntoa näillä pakkasilla hellelukemiin, kun kerran olen kuvassa hihattomassa vaatteessa? En todellakaan.

Asuntomme on 1920-luvulla rakennetun kerrostalon 54 neliöinen kulmakämppä, jossa on vain kaksi pientä patteria. Asunnon seinäpinta-alasta yli puolet on ulkoseinää, eikä talon vieressä ole toista rakennusta (tai on, mutta rakennuksen katto jää oman asuntomme alapuolelle), joten seinät ovat todella kylmät. Kökin kämpässä kaksissa housuissa, kaksissa sukissa, kahdessa villapaidassa, kaulahuivissa ja myssy päässä, joten veikkaan asunnon lämpöasteiden olevan melko ekotasoiset. Lämpömittaria meillä ei ole, joten tarkkaa huonelämpöä en valitettavasti voi antaa.

Foto tämänhetkisestä asustani rauhoittanee huolestuneen siis lukijan. Anteeksi lievä piikittely, mutta toivoisin ihan pientä luottamusta, sillä kyllä minä ihan oikeasti pyrin asumaan ekologisesti, eikä asunnon lämmittämisessä helleasteiseksi keskellä talvea vaan olisi yhtään mitään järkeä. Ja toisaalta, me ihmiset olemme aika erilaisia siinä, kuka pärjää 16 asteessa hihattomassa ja kuka ei. Sikäli eilinen julkaistu kuva voisi hyvinkin olla eilen otettu.

Mutta ei siis huolta, ekoilen talvella kylmässä ja kesällä lämpimässä. Omat ekosyntini eivät asumisesta aiheudu, vaan ennemminkin lentomatkailusta ja toisinaan ulkomailta rahdatun luomuruoan syömisestä. Näissä asioissa voisin todellakin parantaa tapojani entisestään.

Nyt on pakko palata kirjan kirjoittamisen pariin, kivaa vapaapäivää kaikille (joilla on vapaapäivä...)!

31 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oletko mitannut asuntosi lämpötilan ja kertonut ongelmasta isännöitsijälle?Käsittääkseni noin kylmä kämppä on jo lainvastainen....

Noora kirjoitti...

Ei tämä lainvastainen ole, mutta viileä. Mulle tulee helposti kylmä, joten joku muu pärjäisi varmaan yhdessä villapaidassa :)

Luna kirjoitti...

Asunnossani näyttää tällä hetkellä olevan 18 astetta ja asu on about sama kuin Nooralla, eli kyllä tosiaan ihan laillisissakin lämpötiloissa voi tulla vilu... Itekin palelen helposti, mutta onneksi kunnon varustus auttaa. :)

Anonyymi kirjoitti...

mun on pakko sanoa että Noora olet ihana! alkuun teit mut ihan raivopäiseksi kaikella "hippeilyllä ja jeesustelulla" mutta kuitenkaan en voinut olla lukemattakaan. :) pikkuhiljaa aloin ymmärtää ettei se ehkä ole sitä ja välillä saa ja pitääkin kärjistää että viesti menee perille. Nyt teen vuorostani poikaystäväni hulluksi luomuintoilullani :D eli kiitos ihanasta blogista, tätä on ilo lukea :)

Noora kirjoitti...

Huh, pääni on taas ihan jumissa kirjoitettuani kirjaani pari tuntia! Odotan niin sitä päivää, että saan sen kaupan hyllylle saakka. Silloin kuulkaa luvassa maailman isoimmat kirjanjulkaisubileet ikinä :)

Luna:Luulen, että meilläkin on about toi 18 astetta parhaillaan.

Anonyymi:Niin, se riippuu vähän, että minkälaisesta blogauksesta aloittaa lukemaan mun blogia, sillä jotkut tekstit on vähän syvempää jeesustelua kuin toiset :) Edustan kuitenkin ihan tavallista naista, en mitään äärihippiä, joten uskon monen teistä olevan mun kanssa ihan samoilla linjoilla monessakin jutussa. Kivaa että et häippässyt, vaan jäit lukemaan :)

Helmi kirjoitti...

Ihana villapusero..

Minäkin hiihtelen kotona pari villapaitaa ylläni, villasukat jalassani.. Asunnossani ikkunat vetävät niin paljon että lämpötila on pakostakin 20 astetta. Jos lasken alemmas veto tuntuu jo liian pahalta. Onneksi on luvassa ikkunaremppa.

Minäkin olen samaa mieltä kuin edellinen anonyymi. Toisinaan sinä Noora vihastutat ja toisinaan ihastutat. Olenkin suosiolla hypännyt muoti ja video päivitykset jättänyt lukematta/katsomatta.
Mutta taas kunnon tietoiskut jotka ovat puhdasta faktaa luen nautiskellen.

Ihanaa että joku pitää tälläistä blogia, itselläni on tietoa samoista asioista kuin sinullakin, mutta tuo ulos saati järkevässä ja hyvin luettavassa muodossa on heikkouteni.
Aloitinhan minäkin terveysintoilun 2000 samoista syistä kuin sinäkin-vatsa!

Odotan innolla kirjaasi!

Anonyymi kirjoitti...

Asun rivarissa ja lämpöä sisällä varmaan taas sen 23. Liikaa, mutta sitä ei kuulemma voi laskea, kun toisia alkaa palelemaan ja sitä on laskettu jo asteen verra. Patterit on melkein kiinni ja tarvittaessa saan kyllä läpivedon. Aina voi myös kekkuloida puolialasti.

Olen ymmärtänyt, että pattereita ei saa kokonaan sulkea tai sitten niitä pitäisi useasti käyttää, ettei mene rikki. Sillä olen valinnut jonkin asteisen käyttämisen, koska tuskin muuten tulee alettua niitä huvikseen veivaamaan auki.

T: Amppa

Anonyymi kirjoitti...

Minä puolestani voin todeta, että vaikka syömisen, liikkumisen, kosmetiikan, tavaroiden ei-ostelun yms. osalta olen ekologisuudessa varsin (kuulemma liiankin) tarkka, niin yksi asia on varma: kotonani en ala palelemaan. Ihan riittää kun joutuu palelemaan ulkona suurimman osan vuodesta, mutta kotini todellakin lämmitän siihen pisteeseen, että ilman villapaitoja ja -sukkia pärjää!

Anonyymi kirjoitti...

No joo, otsikon perusteella odotin vähän jotain muuta. Onhan se ekoa varmaan juu :)

Noora kirjoitti...

Anonyymi:Se että asuu pienessä kerrostaloasunnossa, kaupungissa, ja sisällä on matala lämpötilä, on ekoasumista. Nimenomaan.

faxia kirjoitti...

turha ottaa liian vakavasti viatonta kysymystä, arvelinkin että kuva oli aiemmin otettu. vaikka aina voi tarkistaa ;) kuitenkin on noita yhden anonyymin kaltaisia henkilöitä, jotka eivät tee myönnytyksiä lämpötiloille joita itse pitävät sopivina - vaikka muuten mielellään ajattelevatkin olevansa "ekoja". ongelmahan on siinä että asuu valmiiksi vääränlaisessa talossa, eli seinät ovat liian ohuet ja ikkunat suunnattu väärin, jolloin tarvitaan paljon keinotekoista lämmitystä. kannattaisi varmaan muuttaa passiivitaloon, joka hyödyntää olemassa olevia lämmönlähteitä paremmin ja varastoi sitä lämpöä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Noora!

Asun kerrostaloasunnossa ja patterit on kyllä kiinni, mutta silti sisälämpotila jotakin 22-23 astetta, kesällä tietysti paljon enemmän. Isännöitsijääkö tulisi konsultoida vai ketä?

Anonyymi kirjoitti...

Alle 20 asteen lämpötilaa asuinhuoneistossa ei suositella, koska se luo rakenteiden kosteusvaurioille ja mikrobikasvustolle otolliset olosuhteet.

Huoneilmassa oleva kosteus tiivistyy asunnon kylmiin pintoihin, ja huoneen alle 20-asteinen ilma ei ehdi kuivattaa tätä kosteutta riittävällä nopeudella.

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen mukaan huoneilma (mitattuna huoneen keskeltä) tai lattiapinnan lämpötila ei saa alittaa 18 astetta, eikä seinien lämpötila 16 astetta.

Jos energiatehokkuutta ei oteta huomioon, suositeltava asuinhuoneen lämpötila on 21 - 23 astetta, joskin tästä voi poiketa pari astetta suuntaan tai toiseen, mieluummin tietysti alaspäin jos mahdollista.

Iines kirjoitti...

Kiitos anonyymi että huomautit kosteusvaurioriskistä. Ikkunarempastakin haaveilevalle tekee mieli kommentoida, että toivottavasti asunnossa on tuloilmaluukut, ettei käy niin, että ainoat ilmanvaihtoreiät tukitaan tiivistämällä. Asumisterveys on ekoilua tärkeämpää! Tää maa on täynnä hometaloja. Itse olen niin herkistynyt, etten voi edes shoppailla kirppareilla, koska suuri osa käytetystä kamasta haisee mun nenään homeelta. :/

Iines kirjoitti...

Se unohtui sanoa, että pidän näin pakkasillakin tuloilmaräppänöitä raollaan ilmanvaihdon takia ja nukun kuumavesipullon kanssa. Suosittelen kuumavesipulloa <3!

Anonyymi kirjoitti...

"kuitenkin on noita yhden anonyymin kaltaisia henkilöitä, jotka eivät tee myönnytyksiä lämpötiloille joita itse pitävät sopivina - vaikka muuten mielellään ajattelevatkin olevansa "ekoja"."

No mutta näinhän se on kaikkien kohdalla. Ajatellaan mielellään olevansa "ekoja" koska tehdään/ollaan tekemättä sitä tai tätä, mutta eipä tarvi kauaa miettiä kun jokaisen elämäntavoista löytyy sun tuhannen "ekomokaa", jos joku ulkopuolinen niitä alkaa etsimään. Että äläpä sinäkään faxia yhtään jeesustele siellä, ihan samaan epätäydellisten ekojen kastiin kuulut taatusti itsekin ;)

Anonyymi kirjoitti...

"Se että asuu pienessä kerrostaloasunnossa, kaupungissa, ja sisällä on matala lämpötilä, on ekoasumista. Nimenomaan."

lollotiloo.
http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2009/09/20/kerrostalo-onkin-paha-lamposyoppo/200920346/139

Maria V. kirjoitti...

Mutta olipa hyvä että joku otti tämänkin asian nillitettäväkseen, niin tuli käsiteltyä tämäkin eko-asia!

Lotu kirjoitti...

Asun 6. kerroksessa, joten mulla asunto pysyy taloyhtiön toivomassa 21- 22 asteessa oikeastaan ilman lämpöpatteriakin. Asunto siis lämpiää alakerran asunnoista nousevalla lämmöllä.

Olen todellinen vilukissa näin talvisin. Kesäisin taas olen kuolla jo 20 asteen lämmössä. En ymmärrä, miten sisäinen termostaattini voi olla näin sekaisin.

Juuri nyt toivoisin, että asunnossani olisi lämpimämpää, koska 1960-luvun loppupuolella rakennetussa talossani ulkoseinän eristys ei pidä pakkasta kunnolla loitolla. Tuo eristeiden puute harmittaa lähinnä siitä syystä, että osa talon lämmityksestä vuotaa harakoille.

En kuitenkaan aio vaatia, että taloyhtiö lisäisi lämmitystä, vaikka täällä palelenkin. 21 astettahan on ihanteellinen sisälämpötila!

Mutta onhan tässä palelemisessa hyvätkin puolensa. Nyt pääsen käyttämään kaikkia vatekaapista löytyviä ihania paksuja paitoja :) Eikä tässä mene kuin muutama kuukausi siihen, että kaikki vaatteet tuntuvat taas liian lämpimiltä. Nautinpa siis nyt ihanista vaatteistani :)

unni kirjoitti...

Meillä ei voi säätää lämpötiloja vuokra-asunnossamme, mutta toi pukeutuminen ja lämpötila on tosi yksilöllistä. Itse olen nyt hihattomassa ja capripituisissa pyjamahousuissa ja asteita on 19 C.

Kirsi L kirjoitti...

Anonyymi: mielenkiintoinen artikkeli tuo kerrostalo/pientalovertailu. En menisi kuitenkaan heti tuossa lollottelemaan. Ensinnäkin, kerrostaloasunnoissa neliöitä on keskimäärin vähemmän kuin pientalossa, joten kulutus taitaa kuitenkin mennä kerrostaloasujan hyväksi. Toiseksi, artikkeli ei todista kerrostaloasumisen absoluuttista huonoutta pientaloasumiseen nähden, vain sen, että kerrostaloasumisessakin tulisi kehittää mittareita lämmön- js vedenkulutukseen. Innostuin pohtimaan tuota kokonaisen postauksen verran, ei kulu tässä siihen enempää tilaa.

Alunperin piti kuitenkin vain kommentoimani, että alkaa rehellisesti sanottuna vituttaa se, kuinka aina joku hymistelijä jossain jaksaa nillittää siitä, että et voi edistää yhtään ainutta asiaa ellet ole täydellinen ekojeesus. Tekopyhää käytöstä jonka ainut tavoite on status quo ettei nillittäjän tarvitsisi itsensä eväänsäkään liikauttaa. Klassinen esimerkki tässä on kasvissyönti: tuhat tai kymenentuhattakaan vegaania eivät vaikuta kärpäsenkakan vertaa lihantuotantoon verrattuna siihen että suomen kuusi miljoonaa ihmistä päättäisivät vähentää lihansyöntiä vaikkapa parin viikoittaisen kasvispäivän muodossa.

Noora, kiitos blogistasi ja muista, ettei sinunkaan tarvitse olla täydellinen.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, katsos kun minä anonyymi kommentoija oletin otsikon perusteella saavani tietää ekologisesta asumisesta, rakennusmateriaaleista ja lämmitysjärjestelmistä jne...toki kaupungissa asuminen on ekologista ja jnejne. mutta joka paikassahan noista lämpötiloista on toitotettu, jo ala-asteella jollain perhekasvatuksen tunnilla tms., joten en aatellut tällaisten itsestäänselvyyksien olevan sinun blogissasi blogaamisen arvoinen asia.
Jäi vähän sellainen tunne, että halusit vain näyttää palasen asuntoasi ja kivaa villapaitaasi...:)

Anonyymi kirjoitti...

Ei hyvän tähren.. Pitäisikö Nooran nyt siis pahoitella sitä ettei kirjoittanut otsikkoon "En tarkene asunnossani hihattomassa vaan tarvitsen talvella villapaidan?" :D

Jos haluat jutun ekologisesta asumisesta voit PYYTÄÄ tyyliin: Moi, tuosta otsikosta tuli mieleen että kiinnostaisi kuulla ekologisesta asumisesta. Olisi kiva tietää lisää." Käytöstavat kunniaan oli kuinka anonyymi tahansa.

M-M kirjoitti...

Itse asun opiskelijana Turun ylioppilaskyläsäätiön rivarikaksiossa, jonka lämmityksen uskoisin olevan täysin isännöitsijän käsissä. Kun ulkona on plussaa, on sisällä kylmä, ja kun ulkona kääntyy pakkasen puolelle, pamahtaa patterit päälle.

Täytyy vielä tokaista, että Kirsi L:n komentti oli hyvä ja aiheellinen. Yhden yksilön täydellisyydellä ei laajemmassa mittakaavassa saada aikaiseksi mitään muuta kuin yhden henkilön legendaarinen maine. Yleisen hyödyn kannalta mokomalla ei sitten olekaan merkitystä. Tärkeämpää on, että yhä useampi muuttaisi tottumuksiaan ja elämänkatsomustaan edes hiukan.

faxia kirjoitti...

"Kirsi L: Alunperin piti kuitenkin vain kommentoimani, että alkaa rehellisesti sanottuna vituttaa se, kuinka aina joku hymistelijä jossain jaksaa nillittää siitä, että et voi edistää yhtään ainutta asiaa ellet ole täydellinen ekojeesus. Tekopyhää käytöstä jonka ainut tavoite on status quo ettei nillittäjän tarvitsisi itsensä eväänsäkään liikauttaa. Klassinen esimerkki tässä on kasvissyönti: tuhat tai kymenentuhattakaan vegaania eivät vaikuta kärpäsenkakan vertaa lihantuotantoon verrattuna siihen että suomen kuusi miljoonaa ihmistä päättäisivät vähentää lihansyöntiä vaikkapa parin viikoittaisen kasvispäivän muodossa."

Et suinkaan kohdistanut tuota minulle? Herranjumala ihminen, relaa nyt hiukan :D Ethän tiedä minusta yhtään mitään, en missään tapauksessa ole hymistelijä, nillittäjä tai ekojeesus... Olet ajatellut asian täysin väärinpäin. Teen varmasti enemmän kuin keskiverto suomalainen "ekoasioissa" enkä sitä ole ikinä mainostanut kenellekään saati sitten saarnannut. Silti tarkoitus ilman muuta on muuttaa nykyistä kestämätöntä tilannetta, mutta kaltaisesi pienimmästäkin inisevät henkilöt syövät uskottavuutta koko hommalta. Eihän kukaan jaksa kuunnella jatkuvaa syyttelyä, asiaa pitäisi edistää hyvässä hengessä ja omalla esimerkillä.

Ilmeisesti joitain kommentoijia sattuu arkaan kohtaan jos joku kehtaa nostaa päivänvaloon jotain (esim. ekoa) missä on parantamisen varaa? Itse varsin hyvin tiedän ja tunnustan että parannettavaa varmastikin olisi, enkä jaksa hermostua kuvitellusta syyllistämisestä. Kukapa olisi täydellinen?

Anonyymi kirjoitti...

"Ilmeisesti joitain kommentoijia sattuu arkaan kohtaan jos joku kehtaa nostaa päivänvaloon jotain (esim. ekoa) missä on parantamisen varaa?"

- niinpä, hyvin sanottu!

Liisa kirjoitti...

Komppaan Kirsi L:n kommenttia ihan täysillä. Toki kannattaa nostaa asioita joissa vielä on parantamisen varaa päivänvaloon, mutta onko se pakko aina tehdä noin henkilökohtaisuuksiin menevällä tavalla? Pientä neutraaliutta ja yleisen tahon pohtimista kehiin, pliis.

Tosta eri lämpötiloissa pärjäämisestä sen verran, että on toki yksilöllistä miten kylmässä kukin pärjää missäkin vaatetuksessa, mutta siihenkin voi vaikuttaa. Enemmän liikuntaa harrastavilla on yleensä myös parempi verenkierto ja aineenvaihdunta eli myös lämpimämpi olla, testatkaa vaikka!

Liisa kirjoitti...

...yleisen tason, ei tahon, pohtimista siis. Anteeksi typo.

annepa kirjoitti...

Liisa kirjoitti: "Tosta eri lämpötiloissa pärjäämisestä sen verran, että on toki yksilöllistä miten kylmässä kukin pärjää missäkin vaatetuksessa, mutta siihenkin voi vaikuttaa."

Niin voi. Me asuttiin ennen kerrostalossa asunnossa jossa meillä oli aina patterit kiinni. Lämpöä oli silti talvellakin parhaimmillaan 26. Nyt vasta muutettiin pientaloon ja tehtiin päätös että lämpöä on makkarissa max 19 astetta ja muissa tiloissa max 21 astetta. Alkuun paleli ja villasukat oli käytössä mut nyt kun on pari kk asuttu viileämmässä, ei enää palele (mut villasukat on silti käytössä kun ne on niin mukavat). Siis lämpötilavaihteluihin tottuu!

Luna kirjoitti...

Tuolla aiemmin kommentoin että asunnossani on lämpöä 18 astetta. Täytyy vielä tarkentaa, että lämpötila johtuu ihan täysin lämmityksen riittämättömyydestä, ei omasta valinnasta... Patterit on täysillä, mutta talo on vanha ja eristykset varmaan huonot. Ei kovin ekoa siis!

Toisaalta ei se ihan niinkään yksinkertaista varmaan ole, että ekologisempaa olisi, jos kaikki muuttaisivat uusiin taloihin. Vai miten mahtaa olla? Mikä on vanhojen talojen lämmitysenergian hukan suhde verrattuna uusien talojen rakentamisesta aiheutuviin päästöihin ja energiankäyttöön? Onkohan tätä tutkittu?

Iines kirjoitti...

Kylmän sietämisestä tuli mieleen, että esim. meillä töissä ilmastoidussa avokonttorissa monet palelevat, mutta huolto on mitannut, että täällä on muistaakseni 22-23 astetta, mutta palelu johtuneekin vedosta, joka tulee suurista ilmastointitötsistä. Eli asunnoissakin on suuria eroja, kuinka paljon niissä vetää riippuen siitä onko alipaineistettu uusi talo koneellisine imuineen ja tuloilma-aukkoineen, vai vanha painovoimaisen ilmanvaihdon talo jne.

Suositut tekstit