20.1.2010

Maitoa pussissa

Kätevää kun minulla on kätyreitä maailmalla vähän siellä täällä. Näin tekin saatte luettavaksenne kiinnostavia kuulumisia — esimerkiksi Berliinistä!

Sain ystävältäni Helenalta vinkin kiinnostavista maitopakkauksista, jotka vievät roskiksessa paljon vähemmän tilaa kuin perinteiset kartonkipakkaukset.


-kuva: brodowin.de

Demeter-sertifioitu (biodynaamista siis) Brodowinerin homogenoitamton maito pakataan maitopussiin, joka menee tyhjennyttyään erittäin pieneen tilaan. Pussi painaa vain 16 grammaa. Helena iloitsi viestissään siitä, että nyt roskaa tulee määrällisesti paljon vähemmän.

Heti ensimmäiseksi tulee tietenkin mieleen pussin kierrätys. Onko materiaali siis muovia? Pussin materiaaliksi kerrotaan calymer, en ole varma kuinka materiaali suomennetaan (oletteko fiksumpia?). No, joka tapauksessa, pakkausmateriaalista 40% on kalkkia, mutta lopusta ei sivuilla kerrota. Pitäisi kaivaa lisää tietoa calymeristä, mutta en tahtonut löytää! Nyt jos joku minua fiksumpi siellä tietää asiasta jotakin, valistapa meitä muitakin!

Kuvaa katsoessa tulee myös mieleen, että pysyykö pakkaus puolityhjänä pystyssä? Helena kertoo, että "pakkaus pysyy hyvin pystyssä ja on helppo käyttää ja on jopa suunniteltu siten, että se sulkeutuu (tavallaan) itsestään".

Riippuen pakkauksen materiaalista ja kierrätettävyydestä, on tuote ainakin roskan määrää ajatellen volyymissä pienempi kuin perinteinen maitotölkki. Kieltämättä ajatus kiehtoo minua sikäli, että meidänkin taloudessa tulee mehu- ja muita kartonkipakkauksia viikossa 3-4. Tällainen pakkaus veisi huomattavasti vähemmän tilaa roskiksessa.

...mutta tietenkin avainasemassa on nyt se pakkausmateriaalin loput 60%. Laitan mailia Brodowinerin suuntaan, katsotaan mitä sieltä vastataan!

38 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.amsteeman.com/?tag=calymer

-Satu

Anonyymi kirjoitti...

Mutta mites kun kartonkipurkin pistää kuitenkin pahvinkeräykseen ja se päätyy enemmän tai vähemmän uusiokäyttöön, verrattuna sitten tähän vaihtoehtoon että muovi tai mikä tuo sitten lienekin päätyy kaatopaikalle?

Suomessa kun muovia niin huonosti mihinkään kerätään.

jeppis kirjoitti...

Äiti (syntyny -57) kertoo aina mitenkä se on leikannu maitopusseja pentuna suikaleeksi ja niitä on käytetty sitten matonkuteena. Meillä on mökillä yksi räsymatto missä näkyy olevan maitopussikudetta. Ja olikohan ne niitä käyttäny johonkin muuhunkin. Että ei oo mikään uusi juttu.

Anonyymi kirjoitti...

Noora, käy katsomassa www.elecster.fi

Anonyymi kirjoitti...

"pussimaitoa" on ollut suomessakin JO vuosikymmeniä sitten käytössä...sitten kehityksen isot askeleet vei sen(kin) mennessään..vai miten olisi maitotonkat portinpielessä :)) voi jospa elämä voiskin mennä takapakkia näissä asioissa!

Anonyymi kirjoitti...

minä ainakin ostan mieluummin maitoni kartonkipakkauksessa, jonka voi kierrättää, kuin muovipussissa joka päätyy roskikseen. ja kun litistää tölkit ja pakkaa ne yhteen tölkkiin, niin ei kyllä vie paljon tilaa allaskaapissa tms. käsittääkseni kierrätyskartonki käytetään pääasiassa uusien talous-&vessapaperirullien hylsyihin, jotka voi sitten taas edelleen kierrättää.

eikö helsingissä muka kerätä kartonkijätettä vai miksi noora heität tölkit roskiin?

Anonyymi kirjoitti...

Maitopusseja oli Suomessa kai jopa jonnekin 1970-luvulle saakka, ja niitä tosiaan saattoi uusiokäyttää vaikkapa mattojen, kassien yms. punomiseen tai polttaa saunanpesässä tai takassa. En tiedä, mitä muovia ne olivat, mutta ilmeisesti polttamiseen sopivampaa kuin vaikkapa nykyiset täyttöpussit. Koko maitopussiasia tuli nimittäin joskus vanhempieni kanssa puheeksi, kun he näkivät mun pyykkiainetäyttöpussin. Heidän mielestään se oli 'huonoa ja epäterveellistä' muovia ja vanha maitopussimuovi taas 'hyvää'.

Avattu maitopussi laitettiin sellaiseen nykyisten maitotölkkien näköiseen kaatimeen, siis vähän niin kuin kehikkomaiseen kannuun. Nerokasta!

Anonyymi kirjoitti...

Demeter-sertifioitu tarkoittaa biodynaamisesti viljeltyä, joka perustuu astrologiaan, jonka tunnemme horoskooppeina.

Jos kuulut niihin, jotka uskovat horoskooppeihin, ehkä ihastut. Mutta valitettavasti joudun aiheuttamaan sinulle pettymyksen. Varmaan tiedät, että se, jolla on syntymäpäivä esimerkiksi 23. huhtikuuta, on Härkä – sillä astrologien mukaan aurinko on juuri siirtynyt Härän merkkiin. Mutta jos avaat biodynaamisen kalenterin, siinä sanotaan, että aurinko on juuri siirtynyt Oinaaseen. Ja aivan yhtä hullusti on kuun ja planeetojenkin laita.

Jos nyt ajattelet kylvää salaattia tai persiljaa, sinun on varmistettava, että teet sen silloin, kun kuu on jossakin ns. vesimerkissä, sillä ne edistävät lehtien kasvua. Retiisit ja porkkanat sinun pitää kylvää silloin, kun kuu kulkee jossakin maaelementtiin liittyvässä tähtimerkissä – niillä kun on suotuisa vaikutus juuriin. Ja lehtipäivien ja juuripäivien lisäksi on myös kukkapäiviä ja hedelmäpäiviä, joista pitää olla selvillä.

Tällaista on biodynaaminen viljely. Lisäksi lannoitteina käytetään kosmisia voimia, joita laitetaan maahan mm. lehmän sarvien välityksellä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Biodynaaminen_viljely

Kuinka ihmeessä muovipussi voisi olla ekologisempi kuin kierrätykseen kelpaava pahvitölkki?

Marika kirjoitti...

Itse ihastuin aikoinaan Sakassa kierrätettäviin lasisiin maitopulloihin ja jogurttipurkkeihin. Muoville en lämpene, vaikka olisi kuinka poltettavaa tai kierrätettävää.

Anonyymi kirjoitti...

Eipähän tuossa tosiaan mitään uutta ole, Suomessa oli vielä 80-luvullakin maitopusseja joissain osissa maata ja muualla esim Itä-Euroopassa maitoa ja maitotuotteita myydään menestyksekkäästi pusseissa, jotka sitten kierrätetään siinä määrin, missä kukin viitsii ja poltetaan.

Anonyymi kirjoitti...

Rapakon takana asuessani käytin myös vain ja ainoastaan lasisia maitopulloja.

-Satu

Noora kirjoitti...

Satu:Kiitti!

Anonyymi:Nimenomaan. Siksipä mua kiinnostaakin tuon materiaalin se loput 60% :)

Anonyymi:tsekkaan!

Anonyymi:Eikö kartonkiroska ole roskiin heittämistä :) Tietenkin mä kierrätän kartongit!!

Anonyymi:Pahus, kirjoitin vahingossa luomu, kiitti kun huomasit!

Noora kirjoitti...

KAIKILLE: MINUAPA JUURI KIINNOSTAAKIN SE, ONKO TÄMÄN PAKKAUKSEN MATERIAALISTA SE LOPUT 60% ESIM. BIOHAJOAVAA MUOVIA JNE. PALAAN ASIAAN KUN EHDIN SELVITTÄÄ!!!

Maria V. kirjoitti...

Kyllä biodynaamisessa viljelyssä on osana tuo tähtien asento -höpötys. Mutta olennaisempaa varmaan syöjä kannalta on se, että siinä ei käytetä teollisia torjunta-aineita ja lannoitteita. Käsittääkseni biodynaaminen viljely täyttää luomun vaatimuksen and then some.

Lehmän ulosteen ja sarvien kelvollisuus lannoitteina taas pitäisi olla selvä juttu jokaiselle joka viljelystä mitään tietää, ihan ilman mitään kosmisia voimia.

maija kirjoitti...

Haluaisin vähän kommentoida tätä "vihreää kuluttamista", jonka ideologiaa Noora ja lukijat hehkuttavat täällä toisinaan aika kritiikittömästi. Teollisesti tuotetusta (oli se sitten luomu tai ei), pakkaukseen pakatusta, satoja kilometrejä kuljetetusta lehmänmaidosta ei tee ekologista muutokset sen pakkaamisen suhteen. Kuten myöskään kahvista ei tee ekologista, jos se on luomua, tai kotimaisista käsintehdyistä jalkineista ei tule ekologisia vain siksi, että niiden monimutkainen teollinen valmistusprosessi on tapahtunut pääosin Suomessa. Kaikkeen tähän tarvitaan valtavat määrät materiaalisia resursseja, (kapitalismin säännöillä mahdollisimman halpaa) työvoimaa, suurta energiankulutusta, sekä koko tätä prosessia dominoiva hierarkkinen yhteiskunta. Tiedän, oletan tai toivon, että varmaan suurin osa teistä tiedostaa nämä asiat, mutta miksi silti sen jälkeen vielä jatketaan sen toivomista, että "ekologisempien" tuotteiden vaatiminen voisi johtaa ekologisempaan elämäntapaan? Tykkään lukea Noora sun blogia (luen päivittäin, olen kai jopa vähän koukussa...), ja olen itsekin löytänyt täältä ihan hauskoja juttuja ja vinkkejä, mutta välillä tuntuu tylsältä, että vihreän kapitalismin ja kuluttamisen ideologia tulee täälläkin niin vahavasti esiin ikään kuin kaiken pelastavana "vaihtoehtona". Itse en pidä vihreää kuluttamista vaihtoehtona, vaan yhtenä tapana jatkaa oravanpyörässä pitäen omatunto puhtaamapana ja välttäen suurempiin elämäntavallisiin tai yhteiskunnallisiin muutoksiin osallistumisen. En muista olenko aikaisemmin lähettänyt linkin tänne, mutta tässä linkki tekstiin joka minuun itseeni joskus kolahti aika paljon: Derrick Jensen: Unohda lyhyemmät suihkut

Anonyymi kirjoitti...

Ei muovi kaatopaikalle välttämättä päädy. Suomessa kotitalouksien muovit menevät paljolti energiajätteeseen eli uusiokäyttöön, eikä kaatopaikalle päätyvään sekajätteeseen. Helsinki tosin taitaa tulla jälkijunassa tämän suhteen, siellä muovi taitaa mennä vielä vanhanaikaisesti kaatopaikalle?

Sitä en ymmärrä miten tuossa muovipussissa olisi määrällisesti vähemmän jätettä kuin kartonkipurkissa? Siis tilavuushan on sama, ja saman verran tarvitaan materiaalia molempiin? Ei kai kukaan niitä kartonkisia maitotölkkejäkään sentään litistämättä jätepisteeseen vie?

Maija, minua häiritsee tässä blogissa ihan samat asiat. Siis tätä on mukava lukea, aiheet ovat mielenkiintoisia ja tärkeitä, ulosanti on lähellä täydellisyyttä, ja päivityksiä tulee kiitettävään tahtiin, mutta silti tuntuu siltä että kirjoittajalla tai lukijoilla perimmäiset motiivit ovat jotain muuta kuin tarve huolehtia ympäristön hyvinvoinnista. Tähän läheisesti liittyen minua ärsyttävät myös ihmiset jotka ostavat luomua ja ekoa pelkästään siksi että se on trendikästä tällä hetkellä. Kulutetaan hysteerisesti milloin mihinkin turhakkeeseen, kunhan siitä löytyy jonkinlainen ekomerkintä. Ekomerkinnällä ostetaan hyvä omatunto ja kiillotetaan omaa sädekehää, annetaan samalla hiljainen hyväksyntä omalle holtittomalle kulutuskäyttäytymiselle. Turhakkeet rahdataan kotiin auton takakontissa, sillä onhan kyseinen automerkki todettu testissä pienipäästöiseksi, jne.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymin ja Maijan kanssa samoilla linjoilla.

Anonyymi kirjoitti...

ainakin meidän helsinkiläisessä taloyhtiössämme pihaan ilmestyi viime syksynä energiajäteastia muoveille, tekstiileille yms. Helsinkikin siis etenee tässä asiassa ilmeisesti.

Anonyymi kirjoitti...

... koska kaikille pitäisi olla selvää, että ekologisinta on jättää ostamatta ja kuluttamatta.

Zepa kirjoitti...

Komppaan osin Maijaa ja muita kriittisiä huomioita, mutta siis: mistä Noora voisi ylipäätään kirjoittaa jos yhtään tuotetta ei saa ottaa esille eikä saa kuluttaa mitään? Aika laihaksi menisi blogi, pelkään...

Anonyymi kirjoitti...

Pakko kommentoida biodynaamista viljelyä, jota olen puutarha-alan ihmisenä tutkinut ja kummastellut. Sarvia ei käytetä lannoitteena. Peltoon haudataan sarvi, jonka sisällä on tarkoituksen mukaan valittuja kivijauheita. Lantaa levitetään reilummin, ja järkevämmistä syistä...
t. En usko horoskooppeihin

maija kirjoitti...

Niin, Zepa, elämämme realiteettihan on se, että ruoka ostetaan kaupoista ja hengissä pysyäkseen pitää käydä töissä (tai olla riippuvainen yhteiskunnan tuista), josta saaduilla rahoilla tuotteita ostetaan. Tästä surullisesta tosiasiastahan on vähän vaikea päästä yli tai ympäri, joten sinänsä eettiset ostospäätökset on järkeenkäypä valinta ihmisille, jotka näkevät kuluttamisen jatkumisen mahdollisena. Se, että hyviä (eettisesti ok) tuotteita nostetaan esiin, on minustakin ihan kiinnostavaa, koska joudumme kuitenkin selviytyäksemme ostamaan jotain, ja "eettiset" ostopäätökset on kuitenkin tavallaan vähintä mitä voimme tehdä (kuten myös esim. veganismi). Mutta yhteiskunnallisten ja tuotannollisten ongelmien jättäminen henkilökohtaiselle tasolle, kuluttajien ratkaistavaksi murheeksi ei vaan riitä siihen että me saisimme elämän säilymään tällä planeetalla. Yhteiskunnallinenkin muutos ON tarpeen. Toisaalta haluan kritiikkini ohella mainita sen, mitä monta kertaa Noora ja muutkin ovat todenneet, tämä on Nooran blogi ja hän kirjoittaa mistä tykkää, piste. Mutta "vihreässä kuluttamisessa" piilee perustavanlaatuinen ongelma, nimittäin ekologisen elämäntavan mahdottomuus nykyisenlaisessa yhteiskunnassa. Ne blogit toki ovat jossain aivan muualla, jotka kritisoivat kaikkinensa koko teollisen tuotannon organisaatiota, mutta halusin vain ottaa asian puheeksi täälläkin, koska blogia ilmeisesti seuraa moni, ja halusin tarjota vähän toisenlaista näkökulmaa sen pohdintaan, miten ekologista on kuuskytprosenttinen ehkä-kierrätettävä luomumuoviroska.

Anonyymi kirjoitti...

Calymer: 40% kalsiumkarbonaattia ja 60% muovia, sekä polyeteeniä ja polypropeenia. PE:n ja PP:n suhdetta ei ole kerrottu. Kumpikaan muoveista ei ole biohajoavaa.

http://www.ecolean.com/images/pdf/Ecolean-Calymer.pdf

Anonyymi kirjoitti...

Kommentti tohon energiajae-juttuun. Ei, kaikkialla Suomessa ei todellakaan kerätä muovia ja polteta sitä energiaksi. Itse asun Tampereen naapurikunnassa ja esim. meidän paikkakunnalla ei ole missään energiajaeastoita. Tampereella puolestaan on ainakin joissain paikoissa keräyspisteitä.
-K-

tuuve kirjoitti...

maijan kanssa aivan samoilla linjoilla!

Elina kirjoitti...

Kommenttina vielä tuohon ekokuluttaminen vs. ei kuluttamista ollenkaan: Huomioikaa, että monet, (ainakin minä)jotka löytävät tämän blogin ovat tavan tallaajia, joiden elämäntavoissa ei ole ekologisille ajatuksille paljoa uhrattu aikaa. Noora tarjoaa vinkeillään lempeämmän vaihtoehdon tuollaiseen totaalielämään. Minä ainakin tykkään shoppailla. Nooran ansioista ostan nykyisin ainakin puolet vaatteistani käytettynä enkä vedä myrkkyjä alas viemäristä. Ja olen itsestäni aika ylpeä sen vuoksi.

Jos täällä viljellään ajatusta siitä, että "vihreästä" kuluttamisesta ei ole hyötyä, voi moni lyödä hanskat tiskiin ja siirtyä takaisin vanhoihin kulutustottumuksiin.

Anonyymi kirjoitti...

Elina, juuri niin!

Anonyymi kirjoitti...

Olin juuri tulossa samaan kuin kaksi edellistä. Ihme nillitystä! Totta mosambik on parempi jättää ostamatta, mutta jos on pakko ostaa vaikka perheelle pesuaineita niin on hyvä tietää että vaihtoehtoja on! Muutosta tarvitaan koko linjan leveydeltä, kuluttajissa, lainsäädännössä ja kansainvälisillä foorumeilla. Ei auta yhtään, että aina on joku sanomassa että ekologisesti kestävien tuotteiden ostaminen on turhaa trendipelleilyä, kuollaan tässä kuitenkin. Armoa!

Mä luen tätä blogia nimenomaan oppiakseni miten arkensa voi järjestää edes vähän vähemmän kuormittavaksi, ja arvostan nimenomaan sitä että Noora on tavallinen ihminen joka kohtaa ihan samanlaisia kysymyksiä kuin minäkin. Yhteiskuntakritiikin voi esittää jossain ihan muualla, vaikka äänestyskopissa. Tai kirjoittaa OMAA blogia. VItuttaa turha viisastelu.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisessa yhteiskunnassa on todella vaikea saada muutosta aikaan jo monien poliittisten rakenteiden ja käytäntöjen takia. Tämä on loputtomien, mitäänsanomattomien kompromissien maa, eikä se asia voi muuttua, ellei koko poliittinen järjestelmä uudistu ja ellei niitä vanhoja patuja saada jo pikkuhiljaa pois politiikan kentältä nuorempien tieltä. Puoluejärjestelmämme myös ehkäisee tehokkaasti suurten muutosten toteutumista. Suomalaisia ei kiinnosta poliittinen vaikuttaminen, koska he kokevat, ettei heidän näkemyksillään tai äänestyksillään ole lopulta kummoistakaan väliä. Isot herrat haluavat päättää asiat keskenään omien hyväveliverkostojensa kanssa, ja ilmeisesti kansan on tähän tyytyminen.

Jos joku Vanhasten, Väyrysten ja vaalirahaskandaalien ym. mädän lannistama, poliittisesti välinpitämätön suomalainen haluaa EDES ottaa sen lyhyemmän suihkun pidemmän sijaan, se hänelle sallittakoon.

maija kirjoitti...

Vai että nillitystä... No joo, en olettanut että viesteissäni on nillittävä sävy. Halusin vaan saada aikaan keskustelua, ilmeisen onnistuen :). Kiitokset siitä.
Omaa blogia kirjoitetaan kyllä, mutta vaikuttaminen äänestyskopissa on taas toinen juttu, josta ei nyt tällä kertaa enempää...

Elinan ja teidän muidenkin pointit on kyllä hyviä, että kemikaalikoktailin kaltainen ajatusmaailma kyllä antaa vaihotehtoja "tavan tallaajan" kuluttamiselle. Toivon vaan, että ekoajatukset löydettyään ihmiset veisivät kritiikkiään vielä pidemmälle. Toisin sanoen, ei hanskoja tarvitse lyödä tiskiin, vaan laajentaa ekologista kokonaisnäkemystään omaa ostoskoria pidemmälle. Väitän ainoastaan, että ainoa tapa välttyä (tai pysäyttää) koko maailmaa koskettavalta ekologinen katastrofilta on muuttaa elämäntapojamme totaalisesti. Se, miten kukin tähän väitteeseen suhtautuu, on ihan up yours.

Anonyymi kirjoitti...

Biodynaamisessa viljelyssä ei lehmän sarvia käytetä lannoitteena, vaan niillä siirretään maagisia ja kosmisia voimia maaperään.

Lehmän sarvi täytetään vaikkapa hiekalla tai lannalla ja haudataan maahan. Erilaisia kasvinosia laitetaan esim. lehmän pääkallon sisään, joka sitten haudataan maahan ja tästä maa saa kosmista energiaa.

Nämä asiat paljastuvat Steinerin alkuperäisiä kirjoja lukemalla, jotka käsittelevät hänen kehittämäänsä biodynaamista viljelyä. Jostain syystä nykyaikana määrättyjä osia hänen ihmeellisestä opistaan on hiukan "editoitu".

tar kirjoitti...

"Se, miten kukin tähän väitteeseen suhtautuu, on ihan up yours"

Hehhehhee, olisikohan kuitenkin up to you

'Up yours' kun viittaa ns. haistatteluun xD

Paula kirjoitti...

Saksassa on myös muovinkeräys/kierrätys. Demeterin tuotteet ovat, ainakin suurin osa, myös luomua. Maito, luomu ja tavallinen, löytyy Saksassa pakattuna muovipusseihin, kartonkitölkkeihin ja lasipulloihin (kaikki kierrätettäviä). "Just FYI";-)

maija: kylläpä kirjoitat fiksusti ja paasamatta. oli ilo lukea.

Anonyymi kirjoitti...

tar: heh, itse ymmärsin "up yours":n tarkoituksella Matti Nykäs -vitsiksi:-)

Maria V. kirjoitti...

Ecologistissa on tuore juttu siitä, ovatko kartonkipakkaukset ekologisia: http://www.theecologist.org/investigations/waste_and_recycling/400196/how_green_are_tetrapak_food_cartons.html.

Onko kellään tilausta, itse en pääse katsomaan mikä on jutun lopputulema.

maija kirjoitti...

Tar: Juu ei, siis tarkoitus ei ollut haistatella vaan heittää vaan läppä loppuun kun on tullut niin vakavia jauhettua täällä. Tästäkin kyllä huomaa mien haastava laji tämä nettikeskusteluissa argumentointi. :)

Tuosta Suomalaisesta Yhteiskunnasta ja paavoväyrysistä ja vaaliskandaaleista sun muista sen verran, että olen ihan samaa mieltä, tämän yhteiskunnan muuttaminen tuntuu ihan mahdottomalta jähmeän poliittisen järjestelmän vuoksi, mutta paljon myös ihmisten asenteiden takia. Ja jos asennemuutoksesta puhutaan, niin jokainen pisara meressä voi auttaa muuttamaan niitä parempaan suuntaan (jopa ekoshoppailua arvostan jossain määrin tässä mielessä). En ehkä itse olekaan vaatimassa muutosta (puolue)politiikan tai poliitikkojen kautta, vaan lähestymiseni on pikemmin epäpoliittinen; sen ymmärtäminen, että me itse voimme tehdä muutoksen huolimatta siitä, mihin suuntaan poliittiset johtajat ja talousmaailman päättäjät kulkevat. Meidän ei tarvitse tehdä muutosta yksinomaan kuluttajina, työntekijöinä, johtajina, yms yhteiskunnallisen roolimme kautta, vaan toimimalla keskenämme lähipiirissä, naapurustossa ja vaikkapa työpaikoilla parhaaksi katsomillamme tavoilla. (Esimerkkinä vaikka kaupunginosan yhteinen luomuruokapiiri tai kimppakyydit tai kierrätyspiirit, you name it!)

tar kirjoitti...

ok, en itse ymmärrä matti nykäseen liittyviä juttuja, mistä olen ikuisesti kiitollinen ;D

Anonyymi kirjoitti...

maijan vika kommentti täyttä asiaa!

Suositut tekstit