25.1.2010

Bisfenoli A:ta aletaan tutkia Suomessakin

No niin, vih-doin-kin. Muistanette bisfenoli A:n (ja lasiset tuttipullot), josta kirjoitin reilu vuosi sitten. Vihdoinkin Suomessakin ollaan kiinnostuttu tutkimaan asiaa, tässä lainaus netti-Hesarista:

"Tuttipullojen turvallisuutta tutkitaan tänä vuonna myös Suomessa. Evira ryhtyy tutkimaan suomalaisvauvoille tarjolla olevia pulloja bisfenolikohun vuoksi.

...

"Yhdysvalloissa viranomaiset ovat kuitenkin suositelleet, etteivät vanhemmat käyttäisi naarmuuntuneita tuttipulloja eivätkä laittaisi pulloihin kuumia nesteitä. Joidenkin tutkimusten mukaan haitallista bisfenolia liukenee herkemmin kuumassa vedessä. Vauvan ravinnon kuumentamista mikrossa ei suositella muutenkaan.

Tuttipullojen ainoa suomalainen valmistaja testaa jo vaihtoehtoista materiaalia ja toivoo saavansa bisfenolittomat pullot markkinoille jo tämän vuoden aikana".

-lähde: Hs.fi -uutiset

Käykää ihmeessä lukemassa koko uutinen! Kiinnostavaa, odotan jännittyneenä suomalaisia tutkimuksia aiheesta. On totta, että toisinaan jenkkilässä hermostutaan ja ihan vähän ylireagoidaan ties mistä, mutta tässä asiassa siellä ollaan kyllä paljon meitä edellä.

27 kommenttia:

anu kirjoitti...

Ja edelleen, kunnes on tutkittua tietoa turvallisuudesta tai sen puutteesta, käyttää meidän perhe Green to Grow:n tuttipulloja sen minkä käytämme. Suosittelen!

Nevie kirjoitti...

Meillä on ollut käytössä Canpolin lasiset tuttipullot, joita olen tilannut netistä ja yllättäen löytänyt myös Keravan Pikku-Hurmurista, vaikka muissa lastentarvikeliikkeissä onkin katsottu aika pitkään, kun olen lasipulloja kysellyt... Yritämme muutenkin välttää varmuuden vuoksi kaikenlaista muovia, koska en ole ollenkaan vakuuttunut, etteikö muoveista löytyisi tutkittaessa muitakin haitallisia aineita. Toivottavasti myös sukulaiset ymmärtävät jatkossa, että muovilelut eivät ole meille tervetulleita. Nykyään vaan iso osa lasten leluista ja kaikesta muustakin on valitettavasti valmistettu muovista, joten ihan kokonaan sitä ei varmaan ole mitenkään mahdollista välttää :/

HW kirjoitti...

Ihan loistavaa, että tätä vielä tutkitaan. Viimeksi kun asiasta kohistiin (vuosi-pari sitten), FDA ja EFSAhan antoivat lausuntoja joiden mukaan BPAsta ei pienessä määrin ole haittaa jne. Monet kuluttajat ja vanhemmat tuntuvan olevan sitä mieltä ettei asiasta kannata olla huolissaan koska kerran viranomaisetkin ovat tätä mieltä.

Jos tuttipulloja tarvitsee tai haluaa käyttää lapsellaan niin lasiset tai BPA-vapaat ovat parempi vaihtoehto. Välttämättömiä tuttipullot eivät tietenkään ole :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihan S-Marketeistakin saa tätä nykyä BPA-vapaita tuttipulloja...Ja huimasti edullisemmin kuin Green to grow. Tsekkaa muovin koodi pullon pohjasta, polypropeeni eli vitonen, on ok.

Eviraa ei kiinnostanut kirjoitti...

Mut mitä sillä pullolla, jos imettää? Yritin valittaa keinomaidosta, mihin on laitettu mm. maltodekstriiniä, sitruunahappoa, kalaöljyä ja... nyt en muista, mikä se yks kummitus oli, mut monta päivää meni valitukseen, eikä Eviraa kiinnostanut. Mut tietysti hienoa, et tutkitaan...

Meeri kirjoitti...

Olettekos huomanneet tämän:

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Thaimaalaisista+elintarvikkeista+l%C3%B6ytyi+eniten+kasvinsuojeluainej%C3%A4%C3%A4mi%C3%A4/1135252393871

Tiksu kirjoitti...

Käyppä tsekkaa superfoodista! http://www.mtv3.fi/koti/ajankohtaista.shtml?1015884

:)

Anonyymi kirjoitti...

Noora, ovatko esim. kaikki muovilelut vaarallisia lapsille?

Anonyymi kirjoitti...

Vihoin!

Anonyymi kirjoitti...

Siis vihdoin.. innostuin liikaa =D

Noora kirjoitti...

Meeri:En, tsekkaan!

Tiksu:Jess, meen :)

Anonyymi:Voi en mä tiedä :/

Maria V. kirjoitti...

Onko muilla muuten näkemyksia ja kokemuksia tuttipulloista/pullottomuudesta? Itse aion yrittää ruokkia tulevaa vauvaa pelkällä rintamaidolla sen suositellun puoli vuotta. Olen lukenut tuttipulloista kahdenlaista näkemystä: toisaalta, että tuttipullon käyttö voi opettaa vauvan liian helpolle, jolloin tissistä imeminen ei olekaan enää niin helppoa. Toisaalta, että jos tuttipulloon ei opeta heti, se voi myöhemmin olla vaikeampaa. Jos vain imettää ilman tuttipulloa on aina pakko itse nousta öisinkin ruokkimaan, eikä voi laittaa miestä hoitamaan osaa vuoroista. Eikös siinä olisi lopulta aika rättipoikkiväsynyt?

Sitten taas tuttipulloissa kiinnostaisi nuo lasiset, mutta menevätkö ne helposti rikki? Alkuaikoina tietysti pulloa pitää aina aikuinen, mutta oletteko antaneet isompana lapsille lasipulloja omasta kädestä juotavaksi? Vai tarviiko koko kapistusta välttämättä enää siinä iässä kun lapsi voi sitä itse pidellä? Toisaalta tahdon uskoa siihen, että lapsi pystyy ymmärtämään että jos pulloa viskoo se menee rikki. Toiveajattelua?

Kyselen nyt täällä enkä vauvapalstoilla, koska täällä on samanhenkisempää porukkaa =)

sari kirjoitti...

maria v:lle:

Meidan vauva ei koskaan huolinut pulloa, eli taysimetin 6kk, ja osaimetan edelleen (lapsi kohta puolitoistavuotias). Yoimetys ei ole ollut raskasta koska jatan vauvan viereeni ja nukahdan itse uudestaan, ja jossain vaiheessa ne yoimetykset alkoi kestamaan ihan vaan muutamia minuutteja (ja oishan ne tassa vaiheessa jo pitaneet loppuakin...).

Lasipullot on aika paksuja eli ei helposti hajoa. Suositellaan myos etta pullovauvaa pidettaisiin sylissa juottamisen ajan etta se saa paljon syliaikaa (tissillahan on vahan vaikea pitaa lasta muualla kuin sylissa :D). Nokkamukia voi alkaa kayttamaan aika nuorena (alkaisko ekat jopa jostain 6kk iasta?), ja niita saa myos metallisena (suuosa kumia).

Meidan lapsi ei ainakaan viela tajua etta astiat menee rikki kun niita paiskoo lattialle... Tosin eipa me tasta kauheasti olla sille huudettukaan.

Sille joka kysyi muovileluista: Kasittaakseni niissa on samat vaarat mikali lapsi syo niita, mutta harvemminhan vahan vanhemmat lapset enaa jyystaa lelujaan samalla tavalla kuin vauvat.

nimim. meillakin piti olla vain ei-muovisia leluja mutta kuinkas sitten kavikaan.

Katja kirjoitti...

Maria V, Suosittelen kyllä tuttipulloon totuttamista mahdollisimman pian, jos nimenomaan haluat joku yö nukkua ja päästä joskus muuallekin kuin ruokakuppaan. Me oltiin siinä mielessä onnekkaita, että skidi suostui syömään molemmista. Laiskana äitinä vierotin pullosta vasta parivuotiaana, joten ehtivät kyllä lentää monta kertaa, kestävyys on siis plussaa!

Joissain lasten muovilautasissa on muuten huomautus että ei saa laittaa mikroon. Ehkä kannattaa tsekata.

Anonyymi kirjoitti...

Maria V:

Tuttipullo on niin juurtunut kulttuuriimme vauvasymbolina, että moni odottava äiti mieltää sen samanlaiseksi välttämättömäksi hankinnaksi kuin esim. auton turvakaukalon. Tosiasiassa hyvin iso osa "välttämättömyyksistä" on markkinoiden luomia keinotekoisia tarpeita, joista monia pieni vauva ei todellakaan tarvitse tai arvosta.

Jos ja kun olet jo nyt motivoitunut 6kk täysimetykseen, niin siltä pohjalta on hyvä lähteä. Suosittelen tutustumaan imetystukilistan sivuihin (www.imetystukilista.net), tarpeeksi asioihin perehtyminen auttaa myös imetyksen onnistumisessa. Tässä vaiheessa ei kannata stressata ja miettiä etukäteen yövalvomisia ja väsymisiä. Asiat tuppaavat menemään omalla painollaan ja omalle perheelle sopivat ratkaisut löytyvät kuin huomaamatta siinä arjessa.

Itselläni on 3 pientä lasta eikä heistä kukaan ole syönyt tuttipullosta. Ensimmäinen ei huolinut, kahdelle seuraavalle ei edes kokeiltu. Yösyömiset meilläkin ovat sujuneet kivuttomasti perhepedissä nukkuessa. Ei tarvitse nousta tai herätä syöttämään vauvaa, vaan itse nukun samalla kun hän ruokailee omaan tahtiinsa.

Se ensimmäinen puoli vuotta kuluu todella nopeasti ja sen jälkeen ehtii kyllä taas omiin menoihin. Maitoa voi äidin poissa ollessa antaa myös esim. mukista hörppyttämällä tai lääkeruiskulla, pulloa kun kaikki vauat eivät edes huoli. En itse ostaisi pulloja etukäteen varastoon vaan katsoisin ajan kanssa onko niille tarvetta.

Nipsutin kirjoitti...

Kahden lapsen kokemuksella minäkin sanoisin, että tuttipulloja ei tarvita laisinkaan. Ensimmäisen puolen vuoden jälkeen meillä on harjoiteltu juomista ihan tavallisesta lasista tai mukista. Meillä myöskään lapset eivät käytä muoviastioita ja yhtään mukia tai lautasta ei ole hajonnut lasten toimesta. Itse olen hajottanut pudottamalla muutaman lautasen. Mutta vihdoin tutkitaan tuttipullja. Ja vaikka jokin aine poistettaisiin käytöstä, niin koska tutkitaan sitten niitä muita aineita muovisista tuttipulloista. Jos olisin käyttänyt tuttipulloja niin olisin valinnut lasiset. Ehkä olisi syytä tutkia myös tutteja. Meidän esikoinen söi tuttia, kun siihen keskolassa oli jo totutettu. Tutti saattaa olla suussa pitkiäkin aikoja. Mutta kuopus ei tuttia ole käyttänyt. Meille on tuttipullolle löytynyt käyttöä vasta nyt kun lapset syöttävät nukkejaan. =)

Anonyymi kirjoitti...

Missä myydään lasten leluja joissa ei ole muovia? Onko olemassa nettikauppaa tai liikettä josta voi ostaa? Itse tehdyt puulelut taitaa olla hyvä vaihtoehto jos ei käytä maalia/lakkaa. Ihan pehmeästä puusta ei kannatane valmistaa jotta puruikäiset ei saa tikkuja suuhunsa?! Lasi on lelumateriaalina arveluttava ja metalli taas muuten aika kliininen. Pojille tietty pikkuautot, kun eivät enää suuhun laita... Monet pehmolelutkin ovat keinokuitua (muovia). Puuvillaisia myrkyttömillä tekstiiliväreillä värjättyjä turvallisia leluja saa metsästää! Itse tekemällä saisi, mutta ompelukoneenkäyttötaito on niin vähäistä...

Blushing kirjoitti...

Mulla olisi juttutoive! Kuulin vastikään akryyliamidista ja löysin tämän linkin:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/akryyliamidi/

Akryyliamidi siis on luokiteltu luokkaan 2 ja sen on todettu aiheuttavan syöpää. Silti sitä käytetään mm. ripsareissa.

Mielenkiinnolla lukisin sun löytämää tietoa ja ajatuksia aiheesta! :)

Noora kirjoitti...

Blushing:jep, juttulistalla on :)

Dragofix kirjoitti...

Tuolla oli myös aiheeseen liittyvä kirjoitus.

KatiA kirjoitti...

Suomalainen puulelujen valmistaja löytyy osoitteesta www.juhojussila.fi.

meandmama.fi osoitteesta löytyy saksalaisia puuleluja.

Tuttipulloista (jos sellaisia tarvitsee) löytyy myös silikonisia, jos pelkää lasisten menevän rikki.

Annie kirjoitti...

Kaikki eivät voi imettää eikä kaikilta tule tarpeeksi maitoa vauvalle (kuten minulta). Molempia olen joutunut imetyksen lisäksi ruokkimaan vastikkeella. Kannatan kyllä paluuta lasipulloihin, koska inhoan muovia jo sen takia, että se saastuttaa niin maat kuin meretkin ja sitä muovisaastaa tungetaan meille joka puolelta.

Myrkkyjä on jopa tavallisessa kosteusvoiteessa (jossain maissa on suositeltu, ettei odottava/imettävä nainen käyttäisi voiteita), joten en ole jaksanut varoa muovipulloja, vaikka pitäisi kyllä jaksaa. Ja lasten muovilelut on poikkeuksetta tehty Kiinassa, joten tiedä sitä, mitä myrkkyjä niistäkin irtoaa.

Meidän tyttö ei vielä 2-vuotiaanakaan suostu juomaan maitoaan muualta kuin pullosta, ja ovathan kaikki muutkin lasten astiat muovia. Muuten menevät rikki. Mutta pärjättiin sitä ennenkin ilman muovia - miksei siis nytkin?

Samoin vaipoista irtoaa kuulemma kemikaalia, joka on tarkoitettu kosteuden sitomiseen. Pitäisi jaksaa käyttää kestovaippojakin. Toisaalta, ei minun äitini mitään helppovaippoja tuntenut. Harsoliinaa vain käärittiin ympärille.

Anonyymi kirjoitti...

6 kuukauden täysimetys on varmaan jokaisen ajattelevan äidin suunnitelmissa, mutta kuten ylläolevallekin äidille, niin elämä tuo joskus yllätyksiä. Joskus niitä tuttipulloja voi tarvita, vaikka olisi vannonut ja vakuuttanut että meidän vauva ei saa pisaraakaan korviketta.

Meillä oli käytössä bisfenolittomat Mam-muovipullot.

Kannattaa muuten tutustua siihen, mitä kestovaipparintamalla on tapahtunut viime vuosina. Kestovaipoissakin on nykyään ihan kertisten tapaan käytettäviä helppovaippoja. Erona on vain se, että käytön jälkeen kestot heitetään pesukoneeseen eikä roskikseen.

KatiA kirjoitti...

Kannattaapi seurata tuon täysimetyksen kanssa tuoreita tutkimuksia.

Nyt on jo muutaman vuoden kuulunut (jopa Allergialiiton ylilääkärin suulla) kehotuksia aloittaa kiinteiden antaminen viimeistään 4 kuukauden iässä eli siirtyä osaimetykseen. Syynä suositteluun on havainto, että liian myöhään aloitettu muiden ravintoaineiden antaminen altistaa selvästi allergioille ja astmalle.

Nipsutin kirjoitti...

KatiA:lle.. Ainakin se tutkimus, jonka itse olen lukenut. Niin siinä sanottiin, että ylipitkä (yli 6kk täysimetys) lisää mahdolliseti allergioita. Ei 6kk täysimetys. Ja Suomessa tunnetusti hiukan dissataan imetystä, jopa arvovaltaisessa asemassa olevien ihmisten suulla...

KatiA kirjoitti...

Nipsutin:
Tutkimus minkä minä näin aloitti 4,5 kk:n iästä, EI 6 kk:n iästä. Lisäksi mainittiin, että tilastollisesti allergioiden ja astman ilmentymisen lisääntyminen oli merkittävää.

Allergialiiton ylilääkäri vuosi sitten antoi myös maallikolle hyvin ymmärrettävän perusteen: lapsen suolisto kehittyy voimakkaimmin 4-6 kuukauden iässä. Jos tässä iässä puuttuu uudet ärsykkeet, suolisto ei välttämättä enää kykenekään sopeutumaan myöhemmin vieraisiin ärsykkeisiin.

Imetys on ok ja minun mielestäni sitä ei Suomessa dissata (tämä on siis mielipide-ero meidän välillämme). Ennemminkin minä taas kokisin, että imetyksestä on tehty jotenkin äidin pätevyyden mitta. Jos ET imetä olet huonompi.

Kun katsoo vähän pidemmällä perspektiivillä huomaa, että tässä heilutaan ääripäiden välillä. Itseäni ei 60-luvulla ole imetetty lainkaan. Nyt kaikkien pitää imettää. Papukaijamerkin saat kun täysimetät, mitä pidempään sen parempi.

Nipsutin kirjoitti...

KatiA... Ollaan sitten varmaan luettu eri tutkimusta. Itse tarkoitan tutkimusta, joka pääsi iltapäivälehtienkin otsikoihin, tässä jokin aika sitten. Mutta en itsekään tiedä onko tuo 6kk raja juuri se oikea. Tuskin kukaan tietää vielä varmasti. Mutta tämän hetken tiedon valossa luotan (ja ilmeisesti myös WHO luottaa) tuohon 6kk rajapyykkiin. Kymmenen vuoden kuluttua raja voi olla 4kk tai 8kk. Ja en jaksa fanaattisuutta imetyksen suhteen. Enkä lähde ollenkaan tuolle hyvä äiti sitä ja tätä. Jos imetys ei onnistu niin onneksi on korvikkeet ja mahdollisuus valita lasinen tuttipullo.
Imetyksen dissaamisen kokemukset perustuvat kohdallani terveydenhuolto henkilökunnan sanomisiin mm. neuvolassa. Vaikka heillä pitäisi olla uusin tieto. Tarkoitan, että yksi tutkimus tai tulkinta jostain tutkimuksesta voi olla myös väärä. Kuten nyt allergialiiton ylilääkärin tulkinta voi olla väärä tai sitten tulkinta voi olla oikea ja täysimetyksen rajaa muutetaan. =)

Suositut tekstit