21.1.2010

A.W. Yrjänän kevytongelma

Ihan pakko lainata teille viisaita sanoja, jotka ovat A.W. Yrjänän suusta. Miehen ruokakolumni Elä keveämmin, nopeammin, pitempään! löytyy aamun Hesarin D-osan sivulta 1. Tässä lainaus tekstistä:

"On toki johdonmukaista, että jos kaapista löytyy kaikesta ravinto-arvosta puhdistettua valkoista vehnäjauhoa, niin juuston ja öljyn asemesta siellä on ruuan kaltaisia teollisia kemikaaleja. Se on suomalaisen ruokavalistuksen ja keskusliikevetoisen vähittäiskaupan suursaavutus. Kuten kai sekin, että kaikilla tuntuu olevan paska niin tiukassa nykyään, että siihen tarvitaan lääkkeeksi litrakaupalla ulkomaista kevytjogurttia. Joista useissa on monta palaa sokeria per purkki".

"Suomi on taatusti maailman ainoa maa, jossa kevyttuotteet ovat ohittaneet oikean ruuan. Kauppa sanoo myyvänsä, mitä me ihmiset haluamme. Me haluamme sitä, mitä kaupallinen propagandakoneisto tyrkyttää suulla suuremmalla kaikilla taajuuksilla koko elämämme ajan".

-lähde: Helsingin Sanomat, 21.1.2010

Tässä siis vain pari lainausta mainiosta kolumnista. Lukekaapa koko teksti, suosittelen.

9 kommenttia:

Prefecta kirjoitti...

Tämä Yrjänän juttu oli (toistaiseksi) viikon parasta antia!

urbaani oranki kirjoitti...

Piti omaan blogiin laittaa linkki tähän Yrjänän kolumniin, mutta ehkä laitankin vain tänne:

http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/El%C3%A4+keve%C3%A4mmin+nopeammin+pitemp%C3%A4%C3%A4n/1135252289417

Hyvä, että taistelu oikean ruoan puolesta leviää myös valtamedioihin.

Mimi kirjoitti...

Kerta kaikkiaan loistava kirjoitus! Tuli oikein hymy huulille. Mukavaa, että osa ihmisistä kuitenkin tajuaa oikean ja terveellisen ruoan merkityksen. Silti harmittavan suuri osa ihmisistä edelleen uskoo kaiken, mitä mainokset tuputtavat. Jos töllössä jokin on terveellistä, niin nämä ääliöt juoksevat heti kauppaan hakemaan sitä.
Äitini on yksi niistä ihmisistä, jotka syövät tuota perhanan Activia-sontaa. En tiedä, miten saisin hänet lopettamaan sen. Myös ystäväni laihduttaa ja hän on vaihtanut sokerituotteet aspartaamilla kyllästettyihin. Mielestäni ainoa oikea tapa laihduttaa on jättää ylipäätään makeat tuotteet pois tai käyttää hunajaa! Ja liikkumista ei tietenkään sovi unohtaa. Missä ihmisten maalaisjärki on?

MissJ kirjoitti...

Mimi, miksi äitisi pitäisi lopettaa Activian syönti, jos hän kerran kokee sen hyväksi ja / tai hyödylliseksi itselleen, tai pitää vaikkapa mausta? Siksi, että sinä et usko siihen?

Melekosta.

Mimi kirjoitti...

Siksi, että jos haluaa laihduttaa tai pitää huolta suolistostaan. Activia on lisäaine- ja sokeripommi. Minua henkilökohtaisesti ärsyttää sellaisten tuotteiden markkinointi, joiden uskotellaan olevan terveystuotteita, vaikka terveellisempää olisi syödä OIKEAA RUOKAA ja jättää ne höpötuotteet kauppaan! Ravitsemusasioissa olisi oikeasti käytettävä maalaisjärkeä eikä uskoa mainoksia. Kannattaa aina miettiä mainostajien motiivia: joku saa siitä rahaa. Ja eihän se ole tyhmä joka myy, vaan se joka ostaa.

Mimi kirjoitti...

Vielä lisäys edelliseen:

Rasittavaa, miten suomalainen lääketiede perustuu oireiden hoitamiseen, eikä syyn selvittämiseen. Sama vammailu jatkuu ihmisten syömistottumuksissa. Jengi vetää Activiaa, koska suolisto kurnuttaa, mutta ei viitsitä muuttaa niitä epäterveellisiä syömistottumuksia, jotta itse ongelma saataisiin ratkaistua!

Anonyymi kirjoitti...

Yllättävän vaikea näin odotusaikana löytää SOKERILLISIA tuotteita. Tarjonta sokeroimattomissa ohittaa sokeripitoiset kirkkaasti. Henkilökohtaisesti olin jopa hieman järkyttynyt havainnostani...:S

Elina kirjoitti...

Tarkoittaako anonyymi nyt sokeroimattomia, mutta aspartaamilla kyllästettyjä?!

Anonyymi kirjoitti...

Olen usein kaupassa käyttänyt tunteja siihen et löydän sen "tavallisen" tuotteen. Ei lisäsokeroitua/makeutettuu, tai vähärasvaista tai vähä(muuta) mulle kiitos. Missä ne normaalit on?! Olen alipainoinen (geeneistä johtuen kai) muuten syön normaalisti, mutta erit. rakastan äidin ruokia, missä usein itse laardia(paljon) seassa. Yritän itse kyl vähentää lihan syöntiä (en kokonaan) ja aina enemmän luomua lisätä.

Suositut tekstit