9.12.2009

Syöpäriski kasvaa kampaamokemikaalien myötä

Hiusvärien vahvoista kemikaaleista on puhuttu Kemikaalicocktailissa moneen otteeseen ja osa teistä ehkä muistaa, että ihmisen arkikemikaalien joukossa on vain yhden käden sormien verran niin stydejä aineita, kuin esimerkiksi hiusväreissä on. Suurin osa meistä ei tietenkään herkisty näille aineille, mutta ne joille jokin väriaineen kemikaali laukaisee allergisen reaktion, saavat ehkä heittää hyvästit värjäämisille siitä eteenpäin (katsopa tätä kuvaa).

Kampaamoaineiden kemikaalikuormasta on saatu viitteitä myös kampaajien syöpätilastoja tarkastellessa: olen aikaisemminkin kuullut väitteen, että kampaajat sairastuvat syöpiin muuta väestöä yleisemmin, ja tuoreen tutkimuksen mukaan näin todella näyttää olevan:

"Kampaajat sairastuvat moniin syöpiin todennäköisemmin kuin muu väestö keskimäärin. Espanjalaistutkijoiden havainto selittynee vahvoilla kemikaaleilla, joita kampaajat työssään käsittelevät.

Tulosten perusteella on vaikea arvioida, kuinka suuri sairastumisriski käytännössä on, mutta kampaajilla todetaan tavallista enemmän kehkosyöpää , kurkunpääsyöpää, virtsarakkosyöpää ja luuydinkasvaimia. Myös monet muut syöpätyypit liittyivät kampaamotyöhön, mutta heikommin.

Hiusten värjäyksessä, vaalennuksessa ja muissa käsittelyissä käytettävät kemikaalit on yhdistetty myös muiden sairauksien riskiin. Vuosituhannen vaihteessa tehdyn suomalaistutkimuksen perusteella yli puolet suomalaiskampaajista saa niistä terveyshaittoja. Esimerkiksi krooniset keuhkoputkitulehdukset, astma ja ihottumat vaivaavat monia".

-lähde: Poliklinikka.fi / Uutispalvelu Duodecim. Alkuperäinen tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology - lehdessä.

Olen itse luopunut kemikaalipommihiusväreistä kokonaan ja esimerkiksi syyskuun alussa käyttämäni hiusvärjäysmetodi osoittautui erittäin tehokkaaksi tavaksi värjätä oma tukkalaite, ilman kampaamokemikaaleja.

On tietenkin turhaa ryhtyä paranoidiksi, sillä suurin osa meistä voi värjäyttää hiuksensa kampaajalla ilman mitään reaktiota, mutta kannattaa muistaa se, että mitä useammin sen teet ja mitä useamman vuoden putkeen, sen enemmän kuormitat elimistöäsi näillä kemikaaleilla ja jos kerran kampaajat todistetusti sairastuvat muita useammin syöpiin, koskee tämä tietenkin myös niitä meistä ei-kampaajistakin, jotka ovat usein tekemisissä näiden kemikaalien kanssa. tarkoitan, että riski on suurempi, mitä tiheämmin hiuksiaan värjää. Kandee ehkä siis ihan oikeasti miettiä, onko esimerkiksi kuukausittainen tai jokatoinen kuukausi tehty värjääminen fiksua?

Etenkin pikkutyttöjen lisääntynyt hiustenvärjäys on mielestäni idareinta mitä äidit voivat lapsilleen sallia. Lapset ovat tällaisille aineille paljon meitä aikuisia herkempiä ja ylimääräistä kemikaalikuormaa kannattaa ehdottomasti välttää niin pitkälle kuin vain mahdollista.

Lue myös: Hiusväriallergiat ovat yleistyneet ympäri maailmaa.

25 kommenttia:

Prom kirjoitti...

Pätevän oloinen tutkimus, RR ovat selkeästi korkeampia kampaajilla, joten kyllä tämä antaa viitteitä olettaa riskien mahdollisuudesta. Harmi ettei hennan käytöstä ole löytynyt epidemiologisia tutkimuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Ikävää kampaajien kannalta, mutta jälleen kerran tässä lipsahdetaan nyt tyypillisen nettihysterian puolelle.

"Kerran kampaajat todistetusti sairastuvat muita useammin syöpiin, koskee tämä tietenkin myös niitä meistä ei-kampaajistakin, jotka ovat usein tekemisissä näiden kemikaalien kanssa."

Et kai todella kuvittele, että analogia menisi noin? Mahtaisiko kampaajien altistuminen näille aineille työssään olla hieman eri mittakaavassa kuin kerran muutamassa kuukaudessa hiuksensa värjäävällä kuluttajalla? Oletko koskaan kuullut, mitä nuo Prominkin mainitsemat RR:t tarkoittavat? Oletko tutustunut riskisuhteita tarkastelevaan tutkimusmetodologiaan? Ennen sitä en juurikaan tällaisia kirjoittelisi..=)

Pellon pientareella kirjoitti...

Tämä on paska juttu. Muutoin kauneudenhoitoni (jota ei juurikaan täällä korvessa ole) on aika myrkytöntä ja "luomua", mutta hiusten vaalennus on kuulunut asiaan jo yli 20 vuotta. Luonnollinen tummanharmaa (ei minkään värinen) väri vain on ihan kamala, oikeasti. Se sammuttaa kasvot ja vanhentaa 30 vuotta. Ja luonnonväreillä tms. ei kai oikein saa vaalennettua. Pattitilanne. Jatkan vaalentamista, vaikka vetyperoksidi kirveleekin hetken :(.

Noora kirjoitti...

Pprom: Sitä odotellessa...

Anonyymi:Tarkoitan lähinnä sitä, että koska tutkitusti hiusvärien kemikaaleille allergisoitumiset ovat yleistyneet, ja koska ko aineet iaheuttavat selvästi kampaajille syöpää, on tavallisenkin kuluttajan ihan hyvä pitää värjäysväli mahdollisimman harvana. Olen AIVAN VARMA että hiusvärit aiheuttavat syöpäriskin kasvamisen myös tiheästi hiuksiaan värjäyttäville taviksille.

Noora kirjoitti...

Pellon pientareella: Muistaakseni tumma hiusväri on pahempi kemikaalipommi kuin vaalentavat värit, mutta tämä pitäisi varmistaa jostakin...

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen aihe ja hyvä postaus. Kiinnostaisiko sinua selvittää, löytyykö Suomesta yhtään ekokampaajaa, joka suostuisi värjäämään asiakkaan hiukset hennalla? Siis ihan sillä perinteisellä jauheella (josta tulee kamala sotku). Meinasin jo ostaa Herbatintin päästäkseni helpommalla, mutta kuulemma se ei sovi jos pohjalla on henna.
T.Carma

Anonyymi kirjoitti...

"Olen AIVAN VARMA että hiusvärit aiheuttavat syöpäriskin kasvamisen myös tiheästi hiuksiaan värjäyttäville taviksille."

Kiitos kommenteista Noora. Ja pisteet itsevarmuudesta ja luottamuksesta uskoosi, tuosta asiasta kun eivät ole varmoja edes asiaa tutkineet asiantuntijalääkärit. :D

Tässä omantunnontaloudessahan uskolla voikin toki olla suuri merkitys henkilökohtaisessa hyvinvoinnissa, sitä kautta myös terveydessä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Itse värjäsin ehkä 10 vuotta hiuksiani (15-25-v) blondilla, punaisella, ruskealla, mustalla ja kaikella mahdollisella. Onneksi pari vuotta sitten tajusin, että oma perusruskea on kaikkein luonnollisimman ja kauneimman näköinen. Mielestäni oma hiusväri sopii siis jokaiselle ihmiselle, enkä ymmärrä miksi pitää koko ajan olla peittämässä luonnollista hiusväriään (harmaat hiukset ymmärrän).
Ystäväni äiti toimi 30-vuotta kampaajana ja hänelle tuli yhtäkkiä kovat ihottumat ja hän joutui lopettamaan työnsä. Lisäksi hän sairastui rintasyöpään sen jälkeen. Kaikki voi tietysti olla sattumaa, mutta hän kertoi minulle, että todella moni hänen ikäisistään kampaajaystävistään oli sairastunut syöpään tai saanut pahat ihottumat ja joutunut lopettamaan työnsä. No, jokainen tekee päänahalleen mitä huvittaa, itse en enää hiuksiani aijo värjätä.

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja palaan vielä yhteen kommenttiisi "tumma väri on vaarallisempaa kuin vaalea". Ainakin eräs ystäväni on todennut, ettei hän voi värjätä hiuksiaan tummalla hiusvärillä, koska saa siitä niin pahat ihottumat. Vaaleasta väristä tätä ei tapahdu kuulemma.. En tiedä sitten mistä johtuu tämä asia?

Mia Lucia kirjoitti...

Heh, tämä nyt on täysin mutuilua, mutta voisikohan tummien värien allergisoiva vaikutus perustua osin siihen, että tumman värin pigmentti jää hiuksen rakenteeseen, kun taas vaalea väri ottaa hiuksesta pigmenttiä pois???

pistaasi kirjoitti...

Hei. Mitäköhän luonnonkosmetiikka tarjoaa värjäysvaihtoehdoiksi? Muuta kuin hennaa. Ja tarkoitan nyt kampaamajan käyttämiä tuotteita, en kotivärjäystä.

Anonyymi kirjoitti...

Vinkkinä tuohon hennavärin päästä valumiseen, että lisää seokseen yksi kananmuna, niin se sitoo värin liisterimäiseksi ja antaa lisäksi kiiltoa tukalle! Kananmuna tukassa ei tosin kannata mennä kovin kuumaan saunaan tai muutenkaan lämmittää tukkaa, ettei kohta ole munakas päässä.

Tämä kananmuna-vinkki oli aikoinaan Body Shopin henna-hiusväreissä jotka olivat myös tuota jauhetta. Uskoisin, että toimii Santen värien kanssakin.

Anonyymi kirjoitti...

Idareinta???

Muutoin hyvä teksti, mutta tuollaiset sanahirvitykset pistää välillä silmään aika pahasti.

cinneamon kirjoitti...

Tää on kyllä niin totta, oma isoäitini lähti suhteellisen nuoressa iässä n. 10 vuotta sitten - pyöritti 50-luvulta asti kampaamoaan ja kappas, aivokasvainhan hänelle tuli. Mummi oli myös fiksu koska ei antanut elinaikanaan minun värjätä hiuksiani vaikka pikkutyttönä kovasti olisin halunnut niin tehdä.
Onko missään tutkimuksia nimenomaan siitä, miten kemikaalien käyttö on muuttunut tai kehittynyt vuosikymmenien aikana, varsinkin kauneudenhoitoalalla? Entäs nämä ns. ekokampaamot? Esim. Hesassa olevaa vihreä kampa (?) nimistä liikettä töölössä on ainakin kovasti kehuttu. Onko kellään kokemuksia siitä?

Rachel kirjoitti...

Oon niin samoilla linjoilla kuin Pellon pientareella, pakko laittaa tukkaan vaaleita raitoja, koska oma väri on vaalean harmaa nykyään. Ja se joka sanoo et oma väri on aina kaunein, niin näytäppäs mulle nainen jota ei muutama vaalea raita harmaassa tukassa kaunista. Usein jotka näin kommentoi omaa sen ruskean tukan. Katkera olen.;) Mutta siis jos joku on kuullut miten hiuksiin voi saada raikkaampaa vaaleampaa ilmettä luonnollisemmin kuin normikampaamojen tuotteilla olen ikuisesti kiitollinen.

Anonyymi kirjoitti...

"Luonnollinen tummanharmaa (ei minkään värinen) väri vain on ihan kamala, oikeasti."

Minusta kyseinen väri on taasen aivan ihana :-) Makukysymyksiä nämäkin siis.

Ja mitä harmaantumiseen tulee, taidan olla outo nainen, mutta odotan innolla harmuuntumista :-D Minusta harmaat hiukset ovat kauniit! Isäni haarmaantui nuorena, vähän päälle 30-vuotiaana ja oikeastaan toivon että minäkin harmaantuisin nuorena, mutta vielä ei merkkejä siitä näy, vaikka 30 olen jo täyttänytkin. Toisaalta en myöskään pelkää ryppyjä, mutta voi olla että niitä en tulekaan saamaan, sillä 60-vuotialla äidilläni ei ole vieläkään ryppyjä, johtuen varmaan rasvaisesta ihosta tms. Ja olen selvästikin perinyt äitini ihotyypin.

-Satu

Anonyymi kirjoitti...

Näin mututuntumalla voisi päätellä, että raitojen ottaminen on riskittömämpää ainakin silloin, kun niitä ei tehdä ihan tyvestä saakka, koska väri ei pääse imeytymään päänahan kautta.

Anonyymi kirjoitti...

Keskustelussa ei ole otettu huomioon ekologista näkökulmaa. Nämä kaikki kemikaalit menevät viemäristä alas, ja sieltä kuormittamaan jätevedenpuhdistamoita. Ja se, mitä ei puhdistamoissa saada poistettua, menee järviin "kalojen ruuaksi". Myös näiden kemikaalien valmistaminen tuottaa myrkyllisiä aineita. Joten eiköhän olisi järkevämpää olla värjäämättä hiuksia joka tapauksessa, aiheuttavat ne sitten syöpää tai eivät. Itse uskon kyllä, että värjääminen on itsellekin riskialtista. Olen kyllä värjännyt tukkaani, mutta mahd.harvoin, ja esim. raskaus- tai imetysaikana ei tulisi mieleenkään värjätä.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä keskustelu on koskenut ihmisten terveysvaikutuksia, ei ympäristövaikutuksia jotka ovat asia erikseen. Toki integroitua arviointia tehdään, mutta populaatiotason ekologiset ympäristövaikutukset ovat usein hyvin erilaisia verrattuna ihmisvaikutuksiin.

Kampaajat altistuvat työssään päivittäin koko työuran ajan kemikaaleille. Asiakkaat altistuvat harvemmin, kerran kuussa, jolloin kokonaisaltistustaso on niin alhainen, ettei esim. tämän postauksen tuloksia (RR) voi suoraan soveltaa asiakkaisiin. Huom! käytettävästä aineesta riippuen altistuminen ei tule vain ihokontaktin kautta, vaan myös hengityksen kautta, joka voi monille kemikaaleille olla tärkeämpi altistumisreitti.

Ympäristövaikutuksista: Olisin enemmän huolissani kotonakäytettävän kosmetiikan sisältämistä ainesosista, jotka päätyvät paljon suurempana massana puhdistamoiden kautta vesistöihin. Nykytutkimus on suuntautumassa myös tälle osa-alueelle, joten toivottavasti saamme kokonaisvaltaisia arviointeja kosmetiikan ympäristövaikutuksista lähitulevaisuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Rachel,
itse vaalensin viime kesänä hiuksiani tuloksekkaasti sitruunalla. Tosin olen vaaleanruskeatukkainen, en harmaanruskea. Omia hiuksiani sitruuna vaalensi selvästi - eihän sillä ehkä ihan blondia tule, mutta ainakin sävyyn piristystä. Kannattaa kokeilla.

Muistaakseni homma meni niin, että sitruunanmehua sekoitettiin veteen, litku hierottiin päähän ja sitten kuivateltiin sitä aikansa (virallisesti pitäisi kai kuivattaa auringossa, itse kuivatin hiustenkuivaajalla, kun oli pilvistä) ja lopuksi pestiin pois normaalisti sampoolla ja hoitoaineella. Tuossa kannattaa varoa, ettei sitruunaa mene silmiin sillä kirveleehän se pirusti, mutta eipä ole ainakaan ihmiselle myrkyllistä, kuten hiusvärikemikaalit.

Kannattaa varmaan googlettaa tarkempia ohjeita, netistä minäkin tuon kikan ongin...

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka pysyvää tuo sitruunalla värjääminen on, eli kauan värjäystulos kesti? Tuliko hiuksista paljonkin vaaleammat?

Aino kirjoitti...

Jos sitruuna vaalentaa, onko kenelläkään vastaavaa vinkkiä siitä, miten saada hiukset tummemmiksi?

Anonyymi kirjoitti...

Itse kullansävyiset luonnostaan keskivaaleat hiukset omistavana kirkastan hiuksia hunajalla ja kamomillalla/kehäkukalla. Hunaja toimii, mutta vain luonnostaan vaaleille..

Anne kirjoitti...

Kävin eilen kampaajalla ja jälleen kerran vaalennettiin aika rajusti. Taisi olla viimeinen kerta. Värin vaikutus tuntui jopa kasvoissani pistelynä ja päänahkani oli aluksi kuin tulessa. Tänään päänahkassani on isoja rupia, isompia kuin edellisellä kerralla. Tukka pysyi päässä, onneksi. En uskalla enää ottaa riskiä ja kokeilla, pysyykö ensi kerralla.

Anonyymi kirjoitti...

minulla viimekesäisen sitruunavärjäyksen tulokset näkyvät hiuksissa edelleen. En sitten tiedä, miten yksilöllisestä asiasta on kysymys. (Olen siis se sama vaaleanruskeatukkainen anonyymi, joka aiemminkin sitruunaa kommentoi.)

Suositut tekstit