26.12.2009

Piparkakut voi tehdä rukiista

Joku moralisoi minua Vaniljahalvajäädyke-postauksen yhteydessä, kun olin itse tehtyjen piparkakkujen sijaan turvautunut kaupan valmiisiin. Ymmärrän kritiikin!

On selvää, että itse tehdyt piparit maistuvat ja näyttävät kaupan pipareita paremmalta ja persoonallisemmalta. Ensi vuonna aionkin ehdottomasti kunnostautua piparkakkujen leipomisessa, ja silloin leivon piparini luomurukiista!

Rukiista voi aivan hyvin leipoa piparkakkuja siinä missä vehnästäkin. Tämän todisti anoppi, joka oli pyöräyttänyt aattoaamuna mainioita ruispipareita. Reseptissä kuulemma ei ole mitään sen kummempaa, kuin että vehnäjauhojen tilalle on piparireseptissä laitettu ruisjauhoja (yhden version ruispiparkakkujen reseptistä löydät täältä).

Ruispiparkakkujen rakenne on vehnäverrokkeja hieman hauraampi, ja väri on luonnollisesti tummempi, mutta maku oli oikein mainio ja oikeastaan vehnäpipareita kivempi siksi, etteivät leivonnaiset olleet niin makeita. Suosittelen kokeilemaan!

Sain viikko takaperin maistaa myös ihania spelttipipareita, jotka ystäväni Amira oli leiponut, ja nekin maistuivat herkulliselta. Itse tehdyt spelttipiparit painivat aivan eri sarjassa, kuin kapaan valmistavara, voin kertoa! Tavallisen vehnän tilalle on siis ehdottomasti olemassa terveellisempiä (ja maistuvampia) vaihtoehtoja.

Sain jouluaattona maistaakseni myös muita itselleni uusia, mutta erittäin herkullisia (ja perinteisiä jouluruokia terveellisempiä) joulumakuja, niistä lisää omassa postauksessaan.

Psst... Ja jotta ette luulisi, että jotenkin dissaan perinteisiä jouluruokia: en todellakaan! Rosolli ja joululaatikot ovat ikisuosikkejani, joita onneksi sain syödäkseni myös tänä jouluna!

6 kommenttia:

kte kirjoitti...

Niin ja margariinin voi korvata lisäaineettomalla voilla, tai senkin voi korvata hyvin kookosöljyllä. Valkoisen sokerin tilalla voi käyttää (valkoista luomusokeria tai) raakaruokosokeria. Fiksujen pipareiden ohje oli Kahvila Vegaanissa (http://vegaanikahvila.blogspot.com/2009/12/fiksut-piparit.html) ja tehtyäni näitä kaikki kehuivat, kuinka hyviä ovat! Osaan laitoin myös suolapähkinöitä (no, niiden terveellisyydestä en tiedä), osaan pinjansiemeniä.

Joidenkin keksien vehnäjauhot korvasin tattari-, soija- ja spelttijauhoilla ja niistä tulikin erityisen mureita ja maistuvia :) (Soijajauhoista voidaan varmaan olla montaa mieltä tosin..)

Noora kirjoitti...

Kte:Todellakin!! Kiitos täydennyksestä. Anoppikin taisi käyttää ruokosokeria omissa pipareissaan.

Anonyymi kirjoitti...

Äidiltä (ja hänen äidiltä) perityllä reseptillä tuli tosi hyviä pipareita, kun tällä kertaa vaihdoin luontaisesti gluteiinittomia jauhoja vehnäjauhojen tilalle, ehkä vähän enemmän murenevia, mutta hyvin sai kaulittua ja siirrettyä pellille. (Ja munaahan mun pipareihin ei kuulu, en pidä sellaisista pipareista joihin on käytetty munaa.) Tattarista en pitänyt, kun kokeilin sitä yksi vuosi. Sokerina käytin urtekramin sokeria.
-Basilika

Anni kirjoitti...

Mäkin tein noita Kahvila Vegaanin pipareita, ja jopa todella nirso pikkuveljeni tykkäsi niistä.

Dragofix kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Dragofix kirjoitti...

Törmäsin vähän aikaa sitten tiede-forumilla tälläiseen viestiketjuun. Koska olet tekemässä postausta aiheesta? :p

Edit: Typot

Suositut tekstit