5.1.2010

Asennekysymys

"Paleleminen on asennekysymys" sanoo äitini. Hän on oikeassa. Silloin harvoin kun Helsingissäkin on oikea talvi, en edes yritä pukeutua korkkareihin, tennareihin tai muihin kengän kaltaisiin, joilla noin yleensä voi lampsia Suomessa vuodenajasta riippumatta. Se on omien kenkien kestävydenkin kannalta fiksua, olla kiduttamatta talvikeleihin ei-tarkoitettuja popoja loskassa tai lumessa.

Lastentarhanopettajana työskentelevällä äidilläni on jo parikymmentä vuotta ollut käytössään pilkkisaappaiksi kutsumansa talvisaappaat, joissa on lammasvuori, korkea varsi ja kumipäällysteinen kengän alaosa. En ole ihan varma, ovatko ne oikeasti pilkkisaappaat, mutta sillä nimellä ne ovat meillä kulkeneet. Nuorempana olin sitä mieltä, että äidin pilkkisaappaat olivat lähinnä liioittelua, mutta nytpä on toinen ääni kellossa... Olen nimittäin parina viimeisenä talvena alkanut himoita itselleni vastaavia kenkiä. Esimerkiksi tällaiset olisivat juuri oivat ulkona vallitsevan ydintalven kohtaamiseen:

Kuvan turkisreunus on kylläkin tarpeeton yksityiskohta, alapuolen kuvan versiot samasta kengästä olisivat kivemmat. Kuvan kengät ovat Concepts -merkkiset, törmäsin niihin netissä sattumalta, enkä ole siis tehnyt mitään sen kummempaa kartoitusta aiheesta. Löytyisiköhän joitain kotimaisia vastineita?

Viimeiset kolme talvea olen pärjännyt hyvin kaksilla omistamillani talvisaappailla (niitä muiden kausien kenkiä sitten onkin vähän enemmän, en siis koita väittää, etteikö kaapissani olisi tarpeettoman paljon kenkiä, mutta talvisin käytössä on vain kahdet). Molemmille talvimonoilleni on omistettu omat postauksensakin, ja molemmat ovat kirpparilta.

Alapuolen 7 euron kirppissaappaat ovat ihan parhaat talvikengät, sillä niissä yhdistyvät sekä lämpö että korko (miksei lammasvuorella varustettuja, korollisia saappaita enää saa mistään?!), tosin nyt ne kaipaavat suutarin apua: kenkien sisäpohjat ovat irronneet, ja niiden alta on paljastnut rautatanko, tai siis rauta.. noh, "osa". Kai sitä voi tangoksi kutsua. Pitänee esitellä tämä kumma löytö tarkemmin omassa postauksessaan.

Kengät ovat säilyneet hyvänä vuosikymmeniä (ne ovat olleet jollain muulla käytössä ennen minua), enkä ole käyttänyt saappaitani vielä kertaakaan suutarissa. Vetelen joka talvi niiden pintaan vaan uudet plankit, muuta fiksailua ei ole tarvinnut tehdä. Nyt tosin täytyy mennä moikkaamaan suutaria — rautatankojen kanssa :)

Toiset talvikenkäni, lapikkaat ovat niinikään kirpparilta, ja myös niiden kestävyys on mustien saappaiden kanssa samaa tasoa: öljyän ne joka kevät mehiläisvahalla, ennen kuin laitan ne taas kellariin odottamaan seuraavaa talvea, eivätkä ne juuri kummempaa huoltoa vaadi. Kandee pitää huolta omista popoista, niin niillä pärjää monta, monta vuotta.

Mutta kertokaapa minulle, minkälaisilla kengillä te liikutte tällaisena ydintalvena? Pärjäätkö tennareissa, vai turvaudutko lammaspohjallisiin ja turkisvuorellisiinkenkiin? Vai vältätkö yksinkertaisesti ulkona olemista?

Luulen, että oma pilkkisaapas-hankintani jää ainakin tänä talvena tekemättä, tarve niille kun ei ole ihan akuutti. Jos vaikka suutari saa kiinnitettyä rautatangot kengän sisäpohjan alle niin, etteivät ne lävistä kantapäätäni, olen ihan tyytyväinen kirppisbootseihini. Ihanaa kun on kunnon talvi!

Psst... Tänään koskettava dokumentti Pitkät jäähyväiset, klo 21.00 -21.50 YLE TV2lla.

51 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on myös lapikkaat, jotka on ihan parhaat talvijalkineet! Ostin ne joitakin vuosia sitten uutena, merkki suomalainen Topman. Ahkerassa käytössä ovat olleet joka talvi ja nyt jo melko patinoituneen näköiset. Keräävät kyllä katseita ja iloisia ilmeitä varsinkin vanhemmalta väeltä :)

Toisina talvikenkinä lapikkaita hieman lyhyempivartiset, lampaanvillavuoriset mokkanahkapopot. Kunnon pitävällä pohjalla. Hyvät nekin.

Mihinkään ehkä juuri ja juuri yhden talven kestäviin tekstiilisiin "tekomokka" -räpellyksiin en koske enää pitkällä tikullakaan! Niiden kanssa ei muuta kuin menetä rahansa ja saa kaupan päälle kastuneet varpaat.

Anonyymi kirjoitti...

Tennareilla mennään :D

Gwenn kirjoitti...

Minun tämän talven ehdoton pakkaskenkälöytö on lapsuudenkodin vaatehuoneesta kotoisin. Priimakunnossa olevat huopaiset kengät suoraan 70-luvulta. Kengät ovat mustaa huopaa, niissä on vetoketju edessä ja nilkkurimitta. Paksut kumipohjat ja jalkapöydän päällä värikkäät (maatuskaväritystyyliset) kirjaillut. Pohjassa merkintä "Made in D.D.R". Ei kylmä varpaita!

Anonyymi kirjoitti...

Ihan hemmetin naiivi postaus!
Tai sitten olen liian vanha tähän.
Tai sinä olet liian Helski-keskeinen.
Kai nyt jokaisella suomalaisella on talvikengät. Siis ihan minkälaiset tahansa matalakantaiset vähän korkeampivartiset kengät! Haloo!

Noora kirjoitti...

Anonyymi:Ei ole. Se on fakta. Monet vetelee Helsingissä tennareissa ympäri vuoden. Esimerkiksi tämän asunnon toinen asukki.

Anonyymi kirjoitti...

UGGit ja EMUt, niillä tarkenee. Pitkä varsi lämmittää jalkaa yli puolen säären.

Anonyymi kirjoitti...

En ole ostanut pojille muutamiin vuosiin talvikenkiä täällä keski-suomessa, kun niitä ei sitten pidetä, vaan samat kengät kesät talvet, talvella villasukilla.

Nuorempana olivat läskipohjalliset lammasvuoriset kova sana. Niillä on monet kerrat jonotettu kovassa pakkasessa diskoon. Voivat jopa löytyä vielä vintiltä. Nykyään koville pakkasille on kuomat.
-Basilika

Anonyymi kirjoitti...

Ostin myös viime talvena kirppikseltä lapikkaat ja ne on kyllä ihan parhaat. Omani maksoi 15 euroa ja takuulla kestää vuosia ja vuosia eteenpäin. :)

Maiku kirjoitti...

Lapikkaista haaveilen, vielä ei ole löytynyt. Sen sijaan on löytynyt 70-lukuiset läskipohjaiset ruskeat mokkasaappaat karvavuorella, 5e ja jo kolmatta talvea mennään. Lämpimät! Suomesta ei muuten saa enää kunnollisia lämpimiä (ja edes jonkinnäköisiä) talvikenkiä kaupoista, kirpparin retrot ovat ainoita. Merkillistä. Liekö syynä juuri tuo tennarius.

varis_ kirjoitti...

Noora, kuulostaa siltä että olet kulutttanut kengistäsi ns. lenkkiraudan esille. Raudan tarkoitus on pitää kenkäsi muodossa, jos rauta hajoaa koko kengästä häviää ryhti ja esim. korko saattaa muljahdella pois askeleen alta.

Ja niitä villavuorilla varustetettuja korollisia saapikkaita kannattaa metsästää läheltä itärajaa! Nimittäin itänaapurimme haluavat edelleen kenkiinsä kunnon vuorit ja siksi suomessa valmistetut villavuorilliset viedään Venäjälle.

Ja itse kuljen talveni myös aiemmissa kommenteissa jo mainituissa lapikkaissa <3

Prefecta kirjoitti...

Army shopista ostin kymmenkkunta vuotta sitten maiharit, jotka taisin lankata viime kesänä ekan kerran. Niillä menen. Sisällä on huopapohjallinen ja Kangasalan sukkatehtaan itse huovutetut alpakkasukat, jotka ovat pelastaneet varpaani monelta varmalta jäätymiseltä.

regs, Prefecta

http://anotherfabday.blogspot.com

Anonyymi kirjoitti...

samat tennarit vuoden ympäri... talvellahan villasukat niin pärjää hyvin kovemmassakin pakkasessa

Miia kirjoitti...

Olen yli kymmenen vuotta kulkenut talvet Sievin varrellisissa saappaissa. Ovat suomalaiset ja muuten kestävät! Näissä on myös hyvät pohjat eli ei pääse likastelemaan. http://www.sievinjalkine.fi/

_anonyymi_ kirjoitti...

anonyymille tiedoksi, että kaikilla suomalaisilla ei _todellakaan_ ole talvikenkiä! itse asun turussa, ja viimeiset 10 vuotta olen käyttänyt talvisin joko samoja kenkiä kuin muutenkin (=tennarit tai kangas-/mokkanahkanilkkurit), oikein "talvisella" säällä jalassa on ollut kumisaappaat. ehkä maaseudulla tilanne on toinen, mutta veikkaan että ainakin eteläisen suomen kaupungeissa talvista on viime vuosina voinut selvitä kevyesti ilman kummempia talvivarusteita (ellei harrasta talviurheilulajeja joka tietysti on asia erikseen).

tämän talven pitkään jatkuneet paukkupakkaset ja kerrankin loistava lumitilanne ovat saaneet aikaan sen, että kävin ostamassa talvisaappaat. ei valitettavasti varmaankaan kovinkaan ekologiset noin muuten, mutta toivottavasti sen verran laadukkaat että voisin käyttää näitä useamman talven (ja toivottavasti tällaisia talvia on tulevaisuudessakin!)

Kermaperse kirjoitti...

Mä oon toivoni heittäny jo hyvien talvikenkien metsästyksessä.. Peruskenkäkaupoista ei ainakaan löydy mitään, tai sitten ne on jotain susirumia.

Harvemmin näitä uusia kenkäkaupoista ostettuja kenkiä ehtii edes hoitaa kun ne hajoavat jo ennen sitä..

Eli kuljen tennareissa.
Tai törkeen kalliissa nahkasaappaissa, jotka eivät ole kyllä suunniteltu Suomen talviolosuhteisiin, mutta ne on käytössä nyt jo ehkä neljättä vuotta. Suutari on vaihtanut niihin pitävämmät pohjat. Tuntuu, että pitävämmät pohjat pitäisi vaihtaa tyyliin kaikkiin nykykenkiin! Osa niistä on hengenvaarallisen liukkaaita! (kerron kohta esimerkin) Mutta mitä järkeä vaihtaa johonkin halpiskenkiin pohjat, kun kengät hajoaa muilta osin käsiin.. Nämä nahkasaappaani olivat sen verran kalliit, että ovat kyllä kestäneetkin!

Pitäisi varmaan kaivaa varastosta mokkasaappaat, joissa on lämmin vuori.. Kiilapohja ei vaan miellytä silmääni erityisesti. Äiti osti ne mulle kuudennella luokalla ja häpesin niitä.. Yläasteella otin ne kuitenkin takaisin käyttöön, ja lämpimät oli. Ehkä pitäisi taas "fiksuuntua".

Noista huonolaatuisista (ja hengenvaarallisista) nykykengistä sellainen täysin off-topic juttu, että ostin eräästä ketjusta matalapohjaiset tekonahkasaappaat. Vedin niillä toissa syksynä nurin keskellä kirkasta päivää täysin selvinpäin Mannerheimintiellä suojatietä ylittäessäni. Tämä ei tietenkään riittänyt varoitukseksi vaan vedin flipat vielä kävellessäni alas liukuportaita.. Tästä p*skalaadusta on nyt muistuttamassa aivan järkyttävän rumat ja isot arvet polvessa. Voin sanoa, että viime kesänä ei paljoa hameita kehdannut käyttää.. enkä osta kenkiä enää ikinä ko. firmasta!

Kolmannelle anonyymille, en asu Helsingissä, vaikka kuljen tennareissa talvella.

Anonyymi kirjoitti...

Tennarit rocks täälläkin, kesällä ilman ja talvella villasukkien kanssa :D

usch kirjoitti...

Ostin tänätalvena DinSkosta todella hyvät talvikengät, ainoana miinuksena että ne ovat tekonahkaa, eivätkä kestä varmaan yhtä kauan. Mutta ne ovat kyllä säilyneet koko talven uudenveroisina ilman mitään epämääräisiä naarmuja, ja olen hoitanut niitä keinonahkapinnoitteella. Niissä on lämmin vuori, enkä tarvinnut -20c pakkasillakaan ylimääräisiä sukkia; tavalliset puuvillasukat riittivät.

Viime talvena löysin Kontin kirpparilta ihan mahtavat talvisaappaat 12 eurolla! Ne on sellaset karvaturrit, saamelaishenkiset ja niissä roikkuu tupsut. Ne oli tosi suloiset mutta tänä talvena ei ole tullut käytettyä, mut säilyyhän ne enstalveenkin, ne on tosi hyvälaatuiset ja muistaakseni kotimaiset.

Joskus yläasteella käytin aina tennareita, talvella vuorattuja, ja silloin oli aina varpaat puutuneet kylmästä tai sitten kengät oli täynnä vettä, ja mun jalatkin muotoutuivat niissä ikävästi: ei mitkään ergonomiset kengät. Nykyään kun käytän fiksumpia kenkiä niin kengänkokoni on pienentynyt 42:sta 41:seen! Mikä helpottaa suuresti kenkienostoa, sillä lähes AINA naistenkengissä koot loppuvat siihen 41!

Anonyymi kirjoitti...

Viime talvena hermostuin Jyväskylässä ollessani loskaan ja märkiin jalkoihin, ja lampsin Anttilaan etsimään mustia kumisaappaita. Sellaisia ei löytynyt, mutta kumppareiden sijaan ostinkin Ilves-merkkiset "jokasäännilkkurit". Kestävät vettä ja yli 20 asteen pakkasta mainiosti, ovat lämpimät, maksoivat muutamia kymppejä ja ovat kaiken lisäksi valmistettu Tampereella!
Ja vaikka kuulostavatkin aika mummojalkineita, eivät ne sellaisilta näytä - uskokaa pois.
Vaikka normaalisti suosinkin vain nahkaa kengissä, ovat nämä pakkasessa ja loskassa ihan ylivedot.

V

Maria V. kirjoitti...

Kyllä täällä Oulun korkeudellakin porukka kulkee tennareissa tai ties missä ei-kunnon-talvikengissä. Minä kuljen rumissa mutta lämpimissä vaelluskengissä, kovimmilla pakkasilla kaksienkin villasukkien kera. Nuorempana tietysti piti lähes -40 asteen pakkasissakin kulkea ilman pipoa ettei näytä tyhmältä. Ei siinä paljoa ulkoilua harrastettu, pikasiirtymä paikasta toiseen jos oli pakko ulos mennä.

Anonyymi kirjoitti...

Minun on tosi vaikea löytää kenkiä viallisten jalkojeni vuoksi :( Saamani uusi parempi jalkatuki ei mahdu vanhoihin talvikenkiini, joten olen joutunut käyttämään kävelykenkiä talvella. Flunssanhan tietty sain...
Uusien talvikenkien pitäisi olla tarpeeksi leveät, hyväpohjaiset, lämminvuoriset, korottomat, jalkaa tukevat, helposti jalkaan laitettavat yms. kymmeniä vaatimuksia... ei sellaisia löydykään :(


Lisäksi varpaitani palelee aina talvella niin kuin sormianikin. Edes kolmien käsineiden pitäminen päällekäin ei auta. Onko joillain hyviä neuvoja, miten sormet ja varpaat saisi pidettyä lämpimämpinä.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulemma paljon lämmintä vaatetta keskivartaloon auttaa sormien ja varpaiden kylmyyteen. Minulla kyllä silti varpaat palelee aina.
Teineillä tuntuu olevan uusi muotisuuntaus pitää talvellakin pelkkiä tennareita Oulua pohjoisempanakin. Onneksi napapaidat ja samanpituiset talvitakit näyttää jo jääneen pois muodista, kun ristiselkä on yksi herkimpiä kehonosia pakkasella.

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen jo luovittanut hyvien talvikenkien löytämisestä. En ole ikinä ollut tyytyväinen talvikenkiini. Suurin ongelmani ovat liukkaat kengät. Hyviä pitäviä pohjia en ole kohdannut ja samalla, että kengät olisivat myös hyvän näköiset. Olisiko kenelläkään antaa vinkkiä ongelman ratkaisuun?!

Anonyymi kirjoitti...

Tänä talvena on suurena helpotuksena ollut äidiltä parin vuoden takaa lahjaksi saamani huopikkaat. Eipä palele!

sari kirjoitti...

Noiden alemman kuvan talvikenkien merkki on Sorel, ja Concepts on sen "alamerkki". Eli siis Sorel on kanadalainen kenkamerkki joka tekee vaikka minkalaisia kenkia tuolla periaatteella etta alaosa on kumia (=pitaa vetta) ja kengan ulkokuoren sisalla on "huopatossu" mika tekee niista uskomattoman lampimat (mutta myos aika raskaat).

http://www.sorel.com/womens-boots/women,default,sc.html

Itse ostin viime vuonna kypsassa 26vuoden iassa ensimmaiset kunnon talvikenkani, sita edelliset olivat siis aidin ostamat joskus ehka ylasteella. Ne valivuoden tosiaan kuljin ties missa heppoisissa mokkasaapikkaissa niin kuin muutkin pohkot teinit.

Inana kirjoitti...

Minun luottokenkäkauppani on Helsingissä Töölössä oleva Kenkä-Rale. Olen saanut sieltä loistavaa palvelua ja ostanut kolmet oikein hyvät kengät, joista kahdet olivat suomalaiset (merkki saattoi olla Orto) nahkaiset varrelliset talvikengät. Älyttömän hyvät jalassa, villasukka ja pohjallinen tekevät niistä täydellisen tuntuiset. En osta kenkiä enää mistään muualta, suosittelen lämpimästi. Mikään viimeisen muodin Mekka se ei kyllä ole, eikä erityisen halpa (vaikka aina saa tingityksi).

Viljalaura kirjoitti...

Minä liputan El naturalistan kenkien puolesta, hyvä kävellä ja laatu on taattu niin kesä- kuin talvikengissä. Merkkiä löytyy nykyään jo aikamonen kenkäkaupan valikoimasta. Hinta on aika kova, mutta joka pari on ollut sen arvoinen.

seeds kirjoitti...

Itse läpyttelen talvella leudommilla keleillä saappaissa ja kylmemmillä maihareissa, jossa on ohut villainen vuori. Niihin voi sitten tunkea villasukan sisään.

Itsekin kyllä hieman ihmettelen suomalaisia, joilla ei ole mitään tennaria kummempia talvikenkiä, tennarithan kastuvat läpikin heti jos on vähänkin kosteampi ilma, niinkuin täällä eteläisessä Suomessa usein on talvella.

En kyllä itsekään mitään paksusti vuorattuja kenkiä ole halunnut hankkia, niille on täällä niin vähän käyttöä ja villasukat on keksitty mutta tukevat, varrelliset ja jonkimoisella vuorella varustetut kengät pitää kuitenkin talveksi olla.

Anonyymi kirjoitti...

El Naturalistan mustat Iggdrasil Knit Boot -kengät ja Meindlin mustat vaelluskengät.

-Satu

Pito tärkeintä kirjoitti...

Viime vuoden kuljin Pomarin talvisaappaissa, jotka olivat edellisen vuoden mallistoa ja näin alennuksessa. Löytyi yhdet ainoat Anttilasta, aluksi vain toinen pari ja kun päätin sitä kokeilla (tuntui loistavalta jalasta) alkoi suuri etsintäurakka.. ja löysimme parin puolikkaan. :-) Nätit, kestävät ja ennen kaikkea pitävät. Valitettavasti vetoketjun kanssa tuli ongelmia kun lihoin, eikä mene enää nilkasta hyvin kiinni.

Tänä vuonna olen päättänyt sijoittaa pitäviin kenkiin, koska pääkaupunkiseudulla on yleensä talvisin enimmäkseen peilikirkasta jäätä. Olen kuullut niin paljon hirmutarinoita kaatumisista ja koiran ulkoiluttajana pitää mennä joskus keskiyöllä sivukaduille.. Tutkin jo kesällä ratkaisua ja päätin että ostan vuoden alussa Icebug-kengät. Ovat suosittuja mm. juuri koiranulkoiluttajien kesken nettietsintöjeni mukaan. Kävin jo hypistelemässä Cortina-kenkiä. Kuningaskuluttajassa oli muistaakseni viime talvena aiheena talvikenkien pohjat ja älynastat Icebugeissa kiinnostavat tällaista kerrostaloasukasta koiran kanssa.

Ilmoittelen jos saan kengät hankittua kotiini, että miltä tuntuvat arjessa. :-)

Anonyymi kirjoitti...

on ihanaa kun on kunnon talvi, mutta musta tuntuu että suomalaiset ei oo enää tiedä tai osaa pukeutua oikein. monessa blogissakin valitetaan kuinka kylmä on ja silti vaan viiletetään minihameissa!

Anonyymi kirjoitti...

Kun varpaat eivät palele, niin tuntuu muutenkin lämpimältä. Hyvät talvijalkineet löydettyäni en luovu niistä mistään hinnasta!

Talvikkaani (Topman) jyräävät kaikki muut jalkineet alleen pakkasilla; -30 ei vielä tunnu missään! :) Pinta on vesikestonahkaa joka on siis parkittu vedenpitäväksi, pohjat ovat kuviolliset ja nastoitettavat, varret pitkät, vuori lämmin, pohjalliset erikoislämpimät, lesti mukava... Suosittelen todella!

Toiset lämpimät jalkineeni olivat löytö kirppikseltä: huopikkaat, jotka pohjustutin suutarilla kunnon kuviokumipohjalla - kyllä kelpaa tassutella.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, ei suomalaiset - ainakaan nuoret - tosiaankaan käytä talvikenkiä niin paljon kuin kuvittelisi. Tai talvivaatteita yleensäkään. Mikäköhän siinä on, että keskitalvellakin pukeudutaan samanlaisiin vetimiin kuin kesän lopussa... Itse käytän vähän milloin minkäkinlaisia kenkiä, muutamat talvisaappaat löytyy, mutta alkavat olla siinä kunnossa, että pitäisi hankkia uudet.

Kiitoksia dokumenttivihjeestä. Saattaa tosin olla vähän liiankin rankkaa katsottavaa, oma mummoni kun sairastaa alzheimeria.

Magia kirjoitti...

Reilu vuosi sitten hankkimilla ElNaturalistoilla mennään. Ne on se suht lyhyt malli, missä neulottu varsi. Tykkään.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on muutamat super talvikengät, second händiä, tottakai! Yhdet on päältä lehmänkarvaiset sisältä lammasta. Paksut luonnonkumipohjat, ei kaadu eikä tule kylmä pohjasta läpi. Takuuvarmat katseen kerääjät. Yritetty ostaa päältäni pois useita kertoja! Ostin Uffilta kympillä.

Toiset ihanuuteni ovat mustat nahkasaappaat jotka ovat myös sisältä lammasta, pohjana luonnonkumi kiilakorolla. Koron mitta 7 cm. Voin siis näilläkin paukkupakkasilla pukeutua naisellisesti ja lämpimästi korkosaappaisiin ja (villakangas)hameeseen! Ostin ne lähetyskirppikseltä eurolla.

Kolmannet talvikenkäni ovat klassikot eli huopatossut, jotka tongin mökin vintiltä täysin ilmaiseksi. Myöhemmin ne paljastuivat sisareni vanhoiksi, mutta koska jalkani on pieni (35) ja siskoni jalka taas ei, sain pitää ne!

Ee kirjoitti...

Ostin Camperin "hiihtomonot" muistaakseni vuonna 2002. Siis nilkkurimallinen nahkankenkä, jossa paksu pohja. Pohjassa on ilmakuplakuviointi, josta jää hauskat jäljet lumeen. Kengät ovat minulle ainakin puoli numeroa liian isot, siis täydelliset kylmiin pakkaskeleihin! Kengissä minulla on foliopohjaiset villapohjalliset ja jalassa aina villasukat. Varpaat eivät palele. Kengätkään eivät ole menneet miksikään, sillä käytän niitä vaan kunnon hankipakkaskeleillä.

Iines kirjoitti...

Nykyiset talvikenkäni ovat Goretex-vaelluskengät, mutta valitettavasti vähän liian pienet villasukalle pidemmän päälle, ainakin pitkälliseen bussin odotteluun ei riitä tavallinen sukka. Vähän vähemmän superkylmällä ne ovat hyvinkin lämpimät kengät.

Kenkien ostaminen on vaikeinta kaltaiselleni vaativalle nirsolle. Jalkani vaativat ennen kaikkea ergonomisia kenkiä enkä haluaisi enää ostaa nahkaa :/. Vielä en ole löytänyt hyviä. Yksi päivä katselin Anttilassa tekonahkakenkiä ja niiden lesti ja pohjan tuntuma oli jotain aivan järkyttävää (Voi luoja jos mulla olisi teini joka ei suostuisi käyttämään talvikenkiä >:O, omat tennarit jouduin aikanaan myymään samantien koska varpaita alkoi särkeä). Huopatossuja sovitin tänä talvena, mutta ne eivät ole yhtään jalan malliset ja luulenpa että jalka väsyy niissä äkkiä. Sopis ehkä vedenhakureissuun umpihangessa jossain korvessa. Minäkin aina valitan kun suomalaiset ei osaa pukeutua O=). En selviäisi ilman villaa. Jotkut pukeutuu joihinkin akryylineuleisiin :O.

Noi Sorelin kengät jotka joku linkkasi näyttävät ihanilta. Joissain ei taidettu edes mainita nahkaa. Jos vaan olis ergonomiset ja löytäis jostain Amerikkaa lähempää...

Anonyymi kirjoitti...

Löytyyhän niitä Sorelin kenkiä esmes Partioaitasta, ei tarvitse siis Kanadaan asti mennä niitä hakemaan. Mutta kannattaa tosiaan pitää huolta niistä jaloistaan ja ostaa tarpeeksi isot ja lämpimät talvikengät, kerran kun ne varpaat paleltuu kunnolla, niin sit tulee itku.

Wiilea kirjoitti...

Huopatossut on mielestäni ihan ehdottomat lumi-pakkaskelin kengät!

Hedda kirjoitti...

Täällä tallustellaan Wiema Sko AB:n villavuoratuilla Danish Duckfeeteilla. Hyvät ovat kaikinpuolin.

lucia kirjoitti...

Mä pärjään ydintalven yli kahdella Camper-saappailla. Toiset matalat missä korkea varsi, toisissa on kuminen korko ehkä 6 senttinen, molempiin laitoin fleecepohjalliset ja ostin kokoa isompana kuin muuten ostan kengät että mahtuu villasukka, ja se sukka laitetaan siis suoraan jalkaa, ei alle mitään puuvilla, näin lämmittää parhaiten.
Nyt on kyllä ollut niin ovta pakkaset että haaveilen saappaista missä ois karvavuori, ja matalammalla varrella, että sais vaan sujautettu jalkaan. Jotkut UGG tyypiset ois kivat, ja myös nuo mistä täällä oli kuva.
Camperit ovat kivoja koska sopivat kaikkien vaatteiden kanssa, ne matalakantaiset ovat tosi tyylikkäät hameenkin kanssa, vaikka on kumipohja ja matala sellainen.
Mä rakastan talvea, käytän muutenkin lämpimiä vaatteita, pitkä untuvatakki, löysät housut joiden alle mahtuu kalsarit, kunnon pipo, kaulahuivi ja lapaset, ja tarkenee kyllä vaikka ois -20 astetta.

On se asennekysymys se paleleminen! Nyt kannattaa nauttia, koska harvoin meillä on näin kaunista, kuten esim eilen oli.

Noora kirjoitti...

Kiitti kaikista kommenteista! Mustakin tuntuu, ettei porukka osaa tai toisaalta ehkä edes halua pukeutua kunnolla pakkassäähän. Etenkin teinitytöille on tärkeämpää näyttää tietynlaiselta sen sijaan, että uskallettaisi vetää ohuiden leggingsien sijaan vaikka vähän paksumpaa byysaa jalkaan. Tai talvikengät tennareiden tai korkkareiden(!!) tilalle. Mutta kyllä mä sen ymmärrän, teinille tyyli, ulkonäkö, ryhmään kuuluminen jne. ovat isoja juttuja, en siis ihmettele hommaa sikäli ollenkaan.

an kirjoitti...

Mulla on lammasvuorelliset, korolliset, mustat saapikkaat, jotka on vieläpä Suomessa valmistettu. Suosittelen tsekkaamaan Topmanin nettisivut & sieltä naisten malliston. Itselläni on vanhempaa mallistoa, ovat olleet nyt käytössä kaksi vuotta, tosin vetoketjut jouduin korjauttamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Lapikkaista puheen ollen, googlatkaa Kero AB. Pulju ei ole suomalainen (sillä se sijaitsee noin 45 km Suomen rajasta Ruotsin Pajalassa, Mikael Niemen asuinkunnassa), mutta luulisin, että sieltä löytyy lapikkaita niillekin, joita ei Töysä tyydyttänyt. Käsittääkseni kyseessä on pieni sukuyritys, johon käytetyt euroset (tai kruunuset)hyödyttänevät sitten Pajalan kuntaa täällä kaukana pohjoisessa. Jos olen ymmärtänyt oikein, yritys käyttää perinteisiä materiaaleja + menetelmiä kenkien tekoon. Niiden pitäisi kestää äidiltä tyttärelle.

Marge kirjoitti...

Minulla ei ole ollut kunnon talvikenkiä pitkään aikaan, mutta tänä talvena päätin panostaa ja hankkia uudet. Nimenomaan monikossa, sillä näyttää siltä, että Helsingin kelit vaihtelevat pakkasesta räntään jopa saman päivän sisällä.

Luotan siihen, että Suomessa osataan tehdä näihin oloihin sopivia kenkiä, eli lampsin Haloselle (jossa tuntuu olevan Helsingin paras kenkävalikoima) ja sain kunnon palvelua :)

Ostin +-0 kelejä varten Janitan jokasään nilkkurit ja pakkaskeleille Sievin ihanat "saappaat". Jalka tykkää kun on kunnon lesti ja hintakaan ei haittaa, kun tietää tukevansa kotimaista jalkineteollisuutta. Nyt kun vielä löytyisi kunnon talvitakki...

puklaus kirjoitti...

Heippa Noora!
Äiti-ihmiseksi kasvaessani ja lasten kenkiä tutkaillessani totesin, että (kotimainen) kuoma-kenkä ON lämpimin, vaikkei ehkä jalalle se parhain(?)...
Niinpä ostin lapselleni sellaiset, koska näillä lapin asteilla lämpimiä kenkiä kyllä tarvii ja nyt koko Suomi tainnu olla melko lailla pakkasen kourissa.
Eli ostin pari vuotta sitten itsellenikin kyseiset kengät. Käsittääkseni näitä on myös ihan aikuistenkin kokoja ja malleja, mutta ostin ihan lasten puolelta 39 kokoset kuomaset ja enpä muista että olis ikinä varpaita palellu! :)

"Hienommat" kengät talveen bongasin kirppikseltä joku aika sitten. Ne on aarteet. Askel-merkkiset ruskeat saappaat parin sentin korolla ja toki made in finland. Oli kyllä eräs blogin kirjoittaja innoittajana etsimään suomalaisia nahkabuutseja kirppiksiltä ;) ja pitkän etsinnän jälkeen ne löytyivät, vielä jopa erittäin hyvä kuntoisina.

Tikkaritikkari kirjoitti...

Mullapa on Sorellit, ei noi mitkä kuvasit, vaan tällaset
http://www.sorel.com/womens-boots/women,default,sc.html?sz=1&start=8

Ovh näytti olevan meidän kylän "muoti-kenkäkaupassa" (!!!) 129 euroa, sain omani (ihan uudet) kirpparilta 39 eurolla :D

En ole noilla vielä kaupungille kehdannut (vaikka muotibloggari-Stellan kuvaaja näytti viimevuoden puolella otetuissa kuvissa lompsivan niillä keskellä Helsinkiä), mutta ostostani en kadu. Täällä landella olen noita pitänyt kotipihalla lumitöitä tehdessä ja uutena vuotena tähtitaivasta ihmetellessä, ja voi veljet kun ovaat lämpimät ja hyvät! Ja pohjan kuvio pitää hyvin pystyssä ;)
Suosittelen! (eikä ole maksettu mainos, kuten sanoin löysin omani kirpparilta).

Svea kirjoitti...

Itse ostin vuosi sitten tämän firman nahkasaappaat lammasvuorella ja koron kera. Eivät kaikista naisellisimmat, mutta lämpimät ja käytännölliset.

http://www.topman.fi/Suomeksi/Etusivu

Anonyymi kirjoitti...

Mä luotan moonbootseihin. Ne on seissy suht turhina kaapissa muutaman vuoden mut nyt tänä talvena ne on ollu käytössä ihan koko ajan. Mä päätin ku pakkaset alko et ihan sama miltä näytän, en vaan jaksa palella. Oon supertyytyväinen niiihin. Löysin jokunen vuosi sitte pojallenikin moonbootsit kirpparilta ja niillä seki on vetäny tänä talvena koko ajan!

Sarianna kirjoitti...

Komppaan nimimerkkiä Pito tärkeintä: Icebugit rulettaa! Varsinkin isoa ja vahvaa koiraa lenkittäessä ja muutenkin ulkoillessa. Pohja pitää taatusti ja ovat lämpimät ja mukavat. Erityisen tyylikkäät ne eivät tietenkään ole mutta kukapa siellä metsässä tai koirapuistossa katselisi. Ainoa huono puoli on se, että Icebugit ovat todellakin nimenomaan ulkoilukengät: sisällä nastat ovat liukkaat kovalla (laatta- tms.) lattialla ja jättävät jälkiä pehmeämpään lattiaan.

Kaupunkikäyttöä varten mulla on Gaborin pitkät nahkasaappaat, joihin on suutarilla laitettu pitävämpi pohja, sekä Caterpillarin maiharityyppiset popot.

Teininä 80-luvulla kyllä vetelin kesät talvet samoissa purjehduskengissä ja koristossuissa ja kieltäydyin käyttämästä pakkasellakaan pipoa, ettei permis litisty. Kumma kyllä silloin ei palellut - onkohan nuorena vain parempi aineenvaihdunta vai lämmittikö niin paljon tietoisuus siitä että olin riittävän trendikäs?

seeds kirjoitti...

Jos Suomi-teinien talvipukeutuminen ihmetyttää, niin brittiläisissä sitä vasta riittäkin ällisteltävää:

seeds kirjoitti...

Äh, linkkiä ei julkaistukaan näemmä, tässä se siis uudestaan:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1242198/Youre-going-dressed-like-Snow-joke-did-.html

Suositut tekstit