16.12.2009

Tee (ja kahvikin) on viisasten juoma

Olen vihreän teen suurkuluttaja, eivätkä juoman positiiviset terveysvaikutukset liene uusi juttu monelle teistäkään, mutta enpäs ole aikaisemmin tiennyt, että tee antaa suojaa myös diabetestä vastaan.

... Tosin niin tekee myös kahvi, mutta ylenmääräisellä kaffen juomisella on kyllä haittavaikutuksia (esim. verenpaineen nousu). Eli fiksu ehkä lipittää mielummin teetä, päosin ainakin.

Archives of Internal Medicine -tiedelehdessä julkaistu, laaja kansainvälinen tutkimus (500 000 testihenkilöä) kertoo seuraavaa:

"Tuloksista ilmeni, ettei kahvin tai teen laadulla ollut erityistä merkitystä. Tuloksia saavutettiin niin tavallisella suodatinkahvilla kuin espressollakin. Samoin tee saattoi olla yhtä hyvin mustaa, vihreää tai punaista.

Parhaat tulokset saavutettiin kofeiinittomalla kahvilla. Tämä johtunee siitä, ettei suojaava vaikutus ole peräisin kofeiinista tai teiinistä, vaan muista aineista, joita voisivat mahdollisesti olla magnesium tai klorogeenihappo".

-lähde: YLE Uutiset/YLE Olotila

Hmm... Tarkoittaako tuo uutinen nyt sitä, että kahvi — tai siis kahvin sisältämät aineet —suojaavat diabetekseltä teetä paremmin? Kyllä asia näin on tulkittava. Minä taidan silti pysytellä erossa kahvista (olenhan tehnyt niin jo 28 vuotta), vihreä genmaicha riittää minulle mainiosti, mutta kahvinjuojat saivat juuri yhden lisäsyyn jatkaa kafferutiinejaan — sehän on suoranainen terveysteko ;) 

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Tämä saattais kiinnostaa sua, koska toisinaan paastoat. ViNolaiset nälkälakkoilee. http://vino.fi/nalkalakko

Anonyymi kirjoitti...

Tämä nyt on totaalisesti tämän postauksen aiheen vierestä (kuuluisi paremminkin häpypiparien kommentteihin), mutta toivoisin juttua ekologisista kuukautissuojista. Niitähän on kaupoissa jo pariakin merkkiä.

HW kirjoitti...

^ ja edelliseen kommenttiin liittyen toinen samansuuntainen juttuvinkki: juttu kertakäyttövaipoissa käytettävistä kemikaaleista!

Kaikki varmasti tietävät, että ympäristön kannalta kestovaipat olisivat ilman muuta parempi vaihtoehto. Kuitenkin vaippailuun liittyy myös terveysaspekti: lasten kertakäyttövaipoissa on edelleen käytössä superabsorbenttipolymeerejä, jotka kiellettiin tamponeista 80-luvulla koska niiden epäiltiin aiheuttaneen toksista shokkisyndroomaa. Nykyiset modernit, "superabsorbentit" kertakäyttövaipat ovat olleet markkinoilla vasta 10-15 v., joten pitkällä aikavälillä ei ole MITÄÄN tietoa siitä mitä seurauksia tästä on lapselle, joka viettää 2-3 ensimmäistä elinvuottaan 24/7 vaipan sisältämä kemikaalicocktail ihoaan vasten.

Varmasti monia lukijoita voisi kiinnostaa tämä aihe.

luomumummu kirjoitti...

Tee atai kahvi, molemmista on valittava se luomuversio, mut niihin jos tarvii makeutta, täytyy laittaa kotimaista hunajaa noppa, ei koskaan luomukermaa, sillä siinähän on niitä lisäaineita, mitä ei tervekään siedä!

Muistathan, että luomussa on aina voimakkaammat aromity juuri siksi että kasvit ovat pienempiä ja esim kakvinpuruja tarvitaan paljon vähemmän, kuin tavallista: esim puoli litraa vettä ja 3 mitallista kahvia voi riittää monille ihan hyvin - ei siis ole kovin kallistakaan silloin:-D

Noora kirjoitti...

Anonyymi:Kiitti!

Anonyymi:Tulossa, lupaan!!

HW:Kyllä, hyvä aihe tosiaan. To do -listalla!

Luomumummu:Juuri niin!

Anonyymi kirjoitti...

Voisitko tehdä myös juttua hammastahnojen ja hammashoitojen sekä kuukuppien kemikaaleista? Kiitos :)

Anonyymi kirjoitti...

Olisi myös kiva kuulla purukumien terveellisyydestä, niissä olevista lisäaineista.

Noora kirjoitti...

NIIN hyviä juttuaiheita, lupaan paneutua molempiin vuodenvaihteen jälkeen. Huomenna kuulette enemmän :)

Greta kirjoitti...

Kysymys: Onko muita, jotka olisivat kiinnittäneet huomiota Yogi-teen ravintoaineisisältöön?
Aika monessa maussa on mukana ohramallasta, joka hyvin todennäköisesti aiheuttaa keilaakikolle tai vilja-allergikolle oireita..
Itse ehdin juoda pariakin makua(mm. Stomach ease ja Choco) ennen, kuin huomasin asian. Ihmettelin vain miksi vatsa oli iltaisin kipeä.. Lisäksi iho on mennyt tosi huonoon kuntoon, eli kuivunut ihan haavoille isoiltakin alueilta joistain kohtaan kroppaa. Taisipa syyllinen löytyä.. :/

Harmi tuo yksi ainesosa, koska nuo maut olivat kyllä hyviä! Helpotus oli kuitenkin, kun huomasin ettei lempparimaussani Detoxissa ole ohramallasta! Seuraavaksi pitää käydä tutkimassa nuo paketit myymälässä läpi, että tietää mitä uskaltaa juoda..
Olen ihan koukuttunut Yogi-teehen, joten asia on aika tärkeä! :)

-Greta

Dragofix kirjoitti...

Tuossa vielä pari tutkimusta teestä jos kiinnostaa. :)

http://www.webmd.com/kidney-stones/news/20091120/green-tea-may-prevent-kidney-stones?src=RSS_PUBLIC

http://www.medicalnewstoday.com/articles/171527.php

http://www.medicalnewstoday.com/articles/169904.php

Eva kirjoitti...

kiitti vinkistä Noora, luomu genmaicha onkin herkkua :
http://www.teekauppa.fi/Genmaicha

Suositut tekstit