29.12.2009

No MSG

Söin Tapaninpäivänä thaimaalaista, kun en vaan enää kyennyt koskemaan jouluruokiin. Tilatessani ravintolassa som tamia (tulinen papaijasalaatti), muistin Thaimaassa oleskelevalta suomalaiselta vastikään saamani mailin:

"Jos haluaa sen som tamin (tai melkein minkä tahansa paikallisen sapuskan) ilman siihen suht automaattisesti tulevaa MSG:a niin pitää sanoa: "mai ao pongsurot".

MSG tarkoittaa siis natriumglutamaattia. Tämä lause kandee muistaa suomalaisissakin thairafloissa, E621 kun on suhteellisen yleinen mauste itämaisissa ruokapaikoissa.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Noora, loistava ajoitus koska olen juuri menossa thaimaalaiseen ravintolaan! Kaisaniemessä on se mainio Happiness-buffet. Onkohan niissä buffet-ruoissa natriumglutamaattia?

-Marie

Mari kirjoitti...

Natriumglutamaatista puheen ollen - äitini oli syönyt toissailtana nakkeja ja herännyt seuraavana aamuna järkyttävään päänsärkyyn, jonka vuoksi oli makoillut vuoteen pohjalla aamupäivään saakka. Vilkaisin nakkipaketin tuoteselostetta ja sieltähän löytyi E621. Lieneekö siinä syy moiseen yhtäkkiseen päänsärkyyn...

Anonyymi kirjoitti...

Hei Noora!

Itse olen juuri Berliinissä ja sinun vihjeittesi perusteella täältä kovasti voiteita jne kotiin raahaamassa. Myös LPG ja Alnatura käyty ihastelemassa.

Oletko tälläistä sivustoa huomannut ja käynyt "testaamassa tuotteita?"

http://www.cosmeticanalysis.com/

Terv.Jenni

Anonyymi kirjoitti...

Terveisiä riemastuneelta pikkukylän asukkaalta - Urtekramin shampoota ja hoitoainetta löytyi 3000 asukkaan kylästä S-Marketista!

entinen migreenipotilas kirjoitti...

Mari hei! Sun äitis on ehdottomasti nytr tajuttava karttaa sitä jatkossa, sillä kipulääkkeillä äitisi sairastuu helposti vakavammin - joo, onhan migreenikin vakava, mut kokeilkaa ens kerralla, lähteekö kipu kurkumalla. Se täytyy kyllä ottaa siinä vaiheessa, kun näköhäiriöitä alkaa tulla, siis sitä jauhetta vaan, vaikuttaa n.20 minuutissa. mikä on tavallinen vaikutusaika myös lääkkeissä, Mut tuo kurkuma on maustetta vaan;-D

Tiesithän, että ne muutkin glutamaatit täytyy muistaa karttaa, jos on herkistynyt tuolle? Laitan linkkiin sen, mistä se lista löytyy ja samassa linkissä onhyvä vaihtoehto nakeille. Tai joo, onhan Pajuniemen luomunakit oikeen hyvä vaihtoehto eikä niistä tule pääkipua koskaan.

Kerrohan, mitä äitis tuumasi sun huomiosta;-)

Mari kirjoitti...

Tepsiikö kurkuma tosiaan migreeniin? Täytyypä pitää mielessä! Kaapista sitä löytyy kyllä, mutten ole ollut tietoinen sen mahdollisesta hyödystä migreenin taltuttamisessa. :-)

Olen aiemminkin useaan otteeseen kehottanut äitiäni tutkimaan tuoteselosteet ja jättämään hyllyyn natriumglutamaattia yms sisältävät ruuat. Jospa hän nyt viimeistään alkaisi oikeasti kiinnittää huomiota asiaan...

Marin äidille terveisiä:-) kirjoitti...

Joillakin migreeni tulee sinisestä väriaineesta, itselläni myös luomusokerin glutamiinihaposta ja pansuolan lysiinihydrokloridista. Muista mainita niistä kans, kun paketissa saattaa lukea vain "mineraalisuola" tai "lisäaineeton", vaikka hiivauutteestakin tulee migreeni - siis ainakin mulle.

MissJ kirjoitti...

Kurkuma auttaa migreeniin lähinnä lumelääkkeenomaisesti. Ihan samaan tapaan, kuin joku kuvittelee saavansa nakista sairaskohtauksen, sen voi parantaa mausteella.

Noora kirjoitti...

Marie: Monissa itämaisissa ruoissa on glutamaattia, joten kannattaa aina kysyä.

Mari: Mahdoton sanoa, mutta migreenipotilaat saattavat reagoida aineeseen helposti.

Jenni: Toi saitti on mulle uusi, pitää tutustua!

Anonyymi:Jee, hyvä S-market :)

Kurkumajutusta en ole luullut, joten en voi ottaa siihen kantaa...

Anonyymi kirjoitti...

Yleensä vältän kiinalaisia ja monesti myös thai-ravintoloita, useastakin syystä, joista yksi on se, että koskaan ei tiedä mitä lautasella on. Tarjoilijoiden kielitaito on huono - ei puhuta kunnolla suomea eikä edes englantia, tilaus kyllä osataan ottaa vastaan, mutta yhteenkään kysymykseen ei saa selvää vastausta. Näissä ravintoloissa kasvisruokiin saatetaan laittaa luulientä tai kalakastiketta. Samoin kaikissa ruuissa on oletuksena natriumglutamaattia.

Ne, jotka käyvät kiinalaisissa ravintoloisas, hyötyvät tiedosta, että glutamaatti on kiinaksi "wei-cin" (lausutaan 'wei-tsin'). Ja kiitokset Nooralle, kun kerroit mitä se on thai-kielellä. Tallensin puhelimeeni kaiken varalta :)
-Ossi

Suositut tekstit