28.12.2009

Kuusenkorvike

Hmm.. Kai vielä välipäivinä saa blogata jouluaiheista?

Lähes kaikilla meistä on jonkainlaisia jouluperinteitä, monille joulukuusi on yksi tärkeimmistä. Itsellenikin kuusi — etenkin sen tuoksu — luo nostalgisen joulufiiliksen, joka aina palauttaa mieliin lapsuuden jouluaattoillat. Kuusiperinteellä on kuitenkin myös toinen puoli: onko fiksua kaataa kasvuvaiheessa oleva kuusi vain parin päivän tähden koristamaan omaa olohuonetta? Etenkin kerrostalokämppiin hankittujen, pienten kuusenalkujen, soisi mielummin vielä kasvavan metsässä monia vuosia.

Ymmärrän täysin, että suurin osa suomalaisista haluaa kotiinsa joulukuusen, mutta jos olet avoin vaihtoehdoille, kokeilepa ensi vuonna joulukuusen korvaamista jouluoksilla.

Kuvan jouluoksa on itämaishenkinen, toki jouluoksa voi olla perinteisempikin, ja tietenkin se voi olla vaikka sen perinteisen kuusipuun oksa, tai muutama. Näin kotiin saa tutun joulutuoksunkin! Kuinka monta pientä asuntoa koristaisikaan yhden ainoan kuusen oksilla?

Onko isompien kuusten kaataminen joulua varten sitten yhtään sen ekologisempaa, kuin niiden minikokoisten, cityasuntoihin tarkoitettujen kuusenalkujen? En osaa sanoa, tuskinpa, mutta mitä isompi kuusi, sen kauemmin se on sentään saanut kasvaa. Tätä aihetta pitäisikin tutkia syvemmin!

Omassa lapsuudenkodissani kuusi kaadetaan aina omasta metsästä, ja kuusi pyritään valitsemaan siten, että se on metsänhoidollisesti fiksu valinta. Kuusi myös käytetään joulun jälkeen polttopuiksi. Kuusen havut käytetään pihan kukkaistutusten päällä, kasveja suojaamassa. Kuusesta on siis muutakin iloa kuin ainoastaan ne pari iltaa siinä olohuoneen nurkassa.

Oman kaksiomme koristelin kynttilöin, isoisältä perityillä joulukoristeilla ja jouluvaloilla, enkä oikeastaan kaivannut kuusta sen kummemmin, mutta lapsuudessa joulu ei kyllä olisi ollut sama, ellei joululahjoja olisi saanut kaivaa metsältä tuoksuvan kuusen alta...

21 kommenttia:

Hanna-Maija kirjoitti...

Meillä oli (isän ja äidin) kotona pitkistä, suorista pajuista tehty jouluRISU. Mjahas...? ;) Se niistä vakuutteluista, notta siivosti oon ollu, kyllä.

paulamummu kirjoitti...

Minäkään en tuonut kuusta tänä jouluna kotiin, kun olimme poissa, mutta sen tuoksun saa tosiaan oksistakin, jopa kukkakauppiaalta! Teetin kauniin tulppaaniasetelman isäni haudalle ja siihen sellaisen monta vuorokautta palavan kynttilän... Oli mukava katsoa,miten taideteos syntyi ja uitimme sitä kimppua päivän lämpimässä vedessä, jotta tulppaanit aukeavat kauniisti, pakastuakseen sitten haudan kylmässä kestoasentoon. No, kompromissi sekin, mutta jos joulutunnelmaa haluan, laitan töpselin seinään hetkeksi siihen pikkuiseen muovikuuseen, minkä tyttäreltä sain jokin vuosi sitten. Siinä kun oli lisukkeena ne valotkin ja aika ekologinen on, kun joka vuosi voi ottaa saman esille ja käyttää valoa vain sen verran, mitä tarvii, kun soittaa jonkun joululevyn:-)

Muistatko muuten postauksen aiheesta E211? Vieläkö olet noteerannut sitä koodia missään? Missä pahinta, mitä on vaikea karttaa? Linkissä aiheesta lisää, ei kovin kivaa, mut ehkä monelle hyvätietääjuttu?

Paula kirjoitti...

Voisikohan Suomessa olla mahdollista tälläinen joulukuusen adoptointi: jenkeissä (ainakin kaliforniassa)yksi mahdollisuus on, että kuusi tuodaan ruukussa kotiin joulunajaksi, ja sama firma hakee sen juhlapyhien jälkeen , ja istuttaa kuusen sitten maahan. Onhan siinä autolla ajamista ees taas, mutta bonuksena kuusen tuovat sinulle "laulavat tontut", eh;-) Ehkä tämä on mahdollista vain ilmastossa, missä maa ei ole jäässä jouluna (--> kuusen jälleenistutus).
http://www.adoptachristmastree.com/

Immi kirjoitti...

Vai onko sittenkin hyvä, että kuusia kasvatetaan joulua varten, jolloin nuo puut saavat edes hetken aikaa toimia maapallon keuhkoina? Joulukuusia kasvatetaan nimenomaan joulukuusikauppaa varten, eli kyse ei ole siitä, että kuuset muutoin saisivat metsässä kasvaa vuosikaupalla.

Jotenkin se kuusen osto silti tuntuu pahalta, joten meidän perheessä oli tänä vuonna kukkakaupasta ostettu 15 senttiä korkea joulukataja. Tällaisen pikkupuun voi sitten itse vaikka myöhemmin "vapauttaa" luontoon, jos siltä tuntuu.

Maiku kirjoitti...

Noora, olit asian ytimessä kirjoittaessasi metsänhoidosta. Niinhän se kuitenkin menee aika isossa osassa suomalaiskoteja, maalla kun kuitenkin monet vielä asuvat (tai menevät jouluna). Ja ne loput ovat niitä viljeltyjä, jotka ovat keuhkoina sen aikaa kun kasvavat - muuten niitä ei olisi. En siis pitäisi joulukuusta hirvittävän epäekologisena. Toisaalta tuommoinen vuokrauskin voisi olla jännittävää!

Hippo kirjoitti...

Joulukuusiahan siis viljellään usein paikoissa, joissa normaali metsätalousmetsän kasvatus on mahdotonta esim. sähkölinjojen alla. Että ei se joulukuusi ole kaikissa tapauksissa "metsältä pois" ja toimiihan se kasvuaikansa osaltaan maapallon hiilinieluna. Onko muovikuusi muuten kaikessa hengettömyydessään ekologisempi vaihtoehto kuin luonnonkuusi? Hmm..

Taru kirjoitti...

Hyvä idea tämä oksa. Harmi ettet kirjoittanut juttua ennen joulua :) Ehkä ensi vuonna...

Tuulispää kirjoitti...

Mielestäni joulukuuset ovat mitä parhainta ekologista liiketaloutta.

Olisi rohkeaa väittää, että niitä kaadetaan tuolla holtittomasti laittomasti metsistä (omasta metsästä saa toki ottaa). Ja sitä paitsi, jos niitä ei viedä taimikoista vaan varttuneemman metsän alta, ne ovat puita, jotka luultavasti joka tapauksessa raivattaisiin pois ennen hakkuuta.

Suurin osa ihmisistä varmaan ostaa kuusensa jostain torilta ym. Hienoa jos eri alueille saadaan tuloja kuusten myynnistä. Iso osa kuusista on varmasti viljeltyjä.

Toivottavasti mahdollisimman moni lapsi pääsisi etsimään joulukuusta metsästä! Uskon että siinä tulisi arvokas luontokokemus ja kuusta osaisi arvostaa kun olisi nähnyt missä se on oikeasti kasvanut!

apuu kirjoitti...

Kotikaupungissani joulukuusia myydään paikallisen hyväntekeväisyysjärjestön piikkiin ja ne ovat juuri noita joulukuusiksi kasvatettuja kuusia. Tulot menevät mm. nuorisotyöhön ym. toimintaan, jota järjestö tukee. Joulun suhteen on toki paljon mietittävää kulutustottumuksissa, mielestäni kaikenlaisen kertakäyttöisen muovikrääsän suhteen voi olla kaikkein kriittisin.

Prefecta kirjoitti...

Meidän hienoin "kuusi" on ollut myrskyn uhriksi joutuneen, mökin pihalla kasvaneen jättikuusen alle jääneestä katajasta peräisin olleet oksat, jotka tökin oasis-sieneen kuusen muotoon. Koristelin komeuden paperinaruruusuilla ja yhdellä oikealla.

Asiasta kymmenenteen, kuulin tänään, että Lidl myy sertifioitua luomukosmetiikkaa. En ole vielä ehtinyt käydä tarkistamassa väitteen todenperäisyyttä. Ehtisitkö sinä?

terkuin Prefecta

http://anotherfabday.blogspot.com

Jari kirjoitti...

Tässä vähän faktoja joulukuusen "ekologisuudesta":

- Suomalaiset kuluttavat joka joulu noin 1 500 000 joulukuusta
- Näistä joulukuusista noin 600 000 haetaan itse metsästä, noin 900 000 ostetaan "torilta"
- Vain 10 % eli noin 100 000 torikuusista on viljelty erityisesti joulukuusiksi, loput ovat peräisin tavallisesta metsästä
- Suomalaisista torikuusista jopa 300 000 tuodaan ulkomailta epäekologisilla ajoneuvoilla
- Suomalaisiakin joulukuusia kuljetetaan pitkiä matkoja epäekologisilla ajoneuvoilla, ensin metsästä tukkuvarastoon ja tukkuvarastosta myyntipaikoille. Myös itse hankittuja kuusia kuljetetaan autoilla pitkiä matkoja.
- Kuuset jätetään monissa talouksissa jätepisteeseen, josta ne kuljetetaan kuorma-autoilla jatkokäsiteltäviksi

ritu kirjoitti...

Katsoin juuri Teemalta ohjelman "Roskaruokailijat vieroitushoidossa". Tiistaina ja keskiviikkona sarjan muut jaksot ja ykkösosa nähtävillä areenalla. Suosittelen!

ESC kirjoitti...

Kiitos Noora siitä vaniljahalva-piparijäädykkeen ohjeesta! Se oli meidän joulupöydän ehdoton kruunu.

Dragofix kirjoitti...

Minusta kuusen kotiin raahaaminen ja parin päivän päästä roskikseen heittäminen on vähän hölmöä. :S

liisa kirjoitti...

Jari! Tilastokeskuksen sivuilta löytyi tällaista: "Joulukuusia kaadetaan vuosittain noin miljoona kappaletta, joista myydään noin puolet. Myytävistä kuusista noin puolet on peräisin kotimaisilta viljelmiltä. Vuonna 2007 Suomeen tuotiin ulkomailta 37 000 joulupuuta, joista 60 % oli Tanskasta ja loput Virosta. Metla."

Nämä luvut ainakin poikkeaa sun tiedoista.

Tuontipuun määrä on tietty kaksi vuotta vanhaa. Olen myös itse kuullut, että sen määrä on taas kasvussa, mutta että ihan kymmenkertaistunut?? Uskoisiko tuota. Mikä on oma lähteesi? Lukusi ovat epäuskottavia ilman sitä tietoa.

Ehkä termit ovat menneet sekaisin jossakin vaiheessa. Torikuusellahan tyypillisesti tarkoitetaan sellaista keski-ikäistä, kaupungin torille pystyttämää ja koristelemaa kuusta. Niiden joukossa tuo 10% kuulostaa luontevalta. Eihän sellaisia isoja puita kannatakaan viljellä.

Parimetrisiä kuusia kasvatetaan tosiaan paljon sähkölinjojen alla, ja metsästä haettaessa alikasvoskuuset raivattaisiin uudistamisen yhteydessä, kuten jotkut jo mainitsivatkin, joten niiden sitomat hiilimäärät jäävät pieniksi eikä ne tosiaan koskaan voisi muutenkaan kasvaa aikuisiksi.

Kuljetuksen päästöt on sitten oma lukunsa.

Anonyymi kirjoitti...

Suosittelen lukemaan uusimman Tiede-lehden artikkelin joulukuusista. Se kertoo siitä onko muovikuusi vai ehta joulukuusi ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Kannattaa muutenkin laajemmin tutustua tuon Satu Lähteenmäen porukan MIPS-laskentametodiin.

Minusta jouluoksa on melko ruma, jos suoraan saa sanoa...:-) Joulukuusella on ymmärtääkseni melko pitkät kulttuuriset perinteet ja monessa perheessä se ei ole vain kuusi. Sen ympärille rakentuu monta muuta asiaa kuten vaikka se, että lähdetään koko perheen voimin päiväksi tai pariksi tunniksi metsään hakemaan kyseistä kuusta. Eli hakureissu tuo myös hyvinvointia, ja on monesti yhdessäoloa. Aina ei minusta voi ajatella sokeasti vain ympäristöä ja ympäristötuhoja.

Kuten Tiede-lehden artikkelista käy selville, jos katsotaan joulukuusen ympäristövaikutuksia tärkeintä kuusen ostamisessa (omasta metsästä, torilta, muovikuusi...) on se millä ja miten kaukaa kuusi haetaan. Hakumatka ja hakukulkuväline siis merkitsevät melkoisen paljon.

ps. meillä täällä maalla Helsingin ulkopuolella on perinteenä pitää kuusi sisällä parin päivän sijaan noin kaksi viikkoa. Se haetaan aatoksi ja viedään sitten loppiaisena pois.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos postauksesta Noora. Olisi mukava kuulla joulustasi enemmänkin :)

~Pinkey~ kirjoitti...

Entäpä sitten kun jokainen ottaa eri kuusesta yhden oksan. Montako kuusta menettää yhden oksan?

Toki menetys on pienempi kuin kuusen kaatamisessa, mutta tuli vain mieleeni onko kovin ekolokista katkoa kuusista oksia.
"Hups, ei tää ookkaan se nätein oksa, to toinen on parempi"

Noora kirjoitti...

Paulamummu: E211 työn alla, palaan siihen!

Paula: iahn mahtava idea toi mainitsemasi kuusen adoptointi! Tollanen Suomeenkin!

Perfecta: kiinnostava tuo Lidl-kosmetiikkajuttu, pitääpä tsekata. En ole kuullut tästä aikaisemmin!

Jari ja Liisa:Jess, kiitti tiedonhausta! Jari lisäätkö vielä lähteesi?

Anonyymi: joo hyvä kun mainitsit Mipsin!!

ESC: hyvä että jäädyke toimi, se on herkkua! Ensi kerralla teen itse soijajäätelöön, laitan kokemukset jakoon!

... Omasta joulustani ehkä vähän lisää asiaa kunhan ehdin (olen lomalla nääs :)

Dragofix kirjoitti...

Anonyymi kirjoitti...
"Suosittelen lukemaan uusimman..."

Joulukuusta ei tarvitse edes raahata kotiin, alkuperäinen tapa oli tuoda pari oksaa kotiin. Mettässä voi muutenkin käydä ilman kirvestä tai sahaa. Sitä ei ole mikään estämässä paitsi omat mielikuvat ja illuusiot kiireestä. Kaupunkiseudulla toimitaan kuitenkin useimmiten niin että kuusi ostetaan paikalliselta torilta. En näe minkäänlaista tarvetta tuhoa miljoonia kuusia parin päivän takia jotta tulee "joulufiilis". Se on vaan tämä päähämme juurtunut perinne ja mielikuvat, ei mitään muuta.

deem kirjoitti...

Käsittääkseni Lidlin Suhadan BDIH kosmetiikka on kausituote. Kävin itse ostaan suihkugeeliä ja saippuaa. Mun mielestä (joskus kattelin) normihyllyillä ei oo luonnonkosmetiikkaa.

Suositut tekstit