7.12.2009

Jokapäiväinen leipämme

Sain hyvän lukijavinkin: dokumentti Vårt dagliga bröd (Jokapäiväinen leipämme) on YLE FST5llä perjantaina esitetty pysäyttävä ruokadokumentti, joka kertoo, missä olosuhteissa eurooppalainen ruoka tuotetaan. Dokkari löytyy Areenasta, mutta jostain syystä Areena ei juuri nyt toimi! Toivottavasti kyseessä on vain jokin tilapäinen häiriö...

13 kommenttia:

KatiA kirjoitti...

YLE Areena on antanut jo useamman viikon tuon saman herjan.

minja kirjoitti...

Nyt ainakin toimii :)

Outi kirjoitti...

Erinomainen dokumentti teollisesti valmistetun ruoan (lihat, vilja, kasvikset, kala jne.) alkuperästä ja tuotantovaiheista, joka ei saarnaa vaan näyttää. Suosittelen!!

Dragofix kirjoitti...

Katsoin nopeasti läpi, ei vaikuta kovin mukavalta työltä ihmisten ilmeiden perusteella puhumattakaan eläinten kohtelusta yms. :(

Hanna kirjoitti...

Dokumentin sanattomuus oli jotakin äärimmäisen pysäyttävää. Intensiivisin puolitoistatuntinen pitkään aikaan. Ei selittelyjä, pelkkää kuvaa ja katsoja vetäköön omat johtopäätöksensä.. tuli voimaton, toivoton ja vihainen olo. Elämme kamalassa maailmassa!
Onko suomalainen maatalous vastaavanlaista vai voiko kotimaista suosia hyvällä omallatunnolla? Mitä on luomuliha? Äh, sori.. voin itsekin googlettaa ja ottaa asioista selvää. Kiitos Noora upeasta blogistasi; intosi ja asiantuntemuksesi saavat minutkin palaamaan lukijana tänne uudestaan ja uudestaan. Kemppari on yhtä koukuttava kuin hyvä dekkari :D

Karoliina kirjoitti...

ei oo todellista. kuka voi tehdä tuollaista työtä? täytyy olla todella tunteeton ja kylmä tyyppi.
ja kuka voi syödä tehotuotettua lihaa katsottuaan näitä? mielestäni jokaisen lihansyöjän pitäisi olla vähintäänkin nähnyt miten lihansa tuotetaan, ellei jopa itse käynyt noissa laitoksissa. ettei vaan ummistettaisi silmiä, ja annettaisi muitten hoitaa paskahommat puolesta, jotta saadaan syödä hyvältä maistuvaa lihaa.

Karoliina kirjoitti...

mutta siis hyvintehty dokumentti, ei mässäillä millään älyttömän raaoilla jutuilla, kuten joissain muissa dokumenteissa tai "dokumenteissa".
yleensä en viitsi edes katsoa mitään tällaisia eläimiin liittyviä videoita, mutta tämän pystyin katsomaan (en kyllä ehtinyt vielä loppuun asti).

Maria V. kirjoitti...

Noora! Katsoitko eilistä MOT:in ilmastogate-jaksoa? Olen ihmetellyt suomalaisen median (kemppari mukaanlukien) vaikenemista tästä aikamme suurimmasta tiedeskandaalista. Sentään edes MOT ottaa asian esille. Dokkari areenassa: http://areena.yle.fi/video/602461.

Noora kirjoitti...

Moi kaikki: kuulostaa hyvältä, pitää itsekin saada aikaiseksi katsoa pätkä tänään kokonaan.

Maria V: No YLEssä monta vuotta työskennelleenä ja MOTin juttuihin suhteellisen kriittisesti suhtautuneena, en oikein jaksa kyseisen ohjelman aiheista enää. Mutta ehkäpä tsekkaan tuon. Sen jälkeen kun toimituksen tyypit ovat suhteellisen lapsellisella tavalla suhtautuneet esimerkiksi YLEn omaan ympäristötyöhön, on kunnioitus koko porukkaa kohtaan mennyt, vaikka tietenkin kyse on vaan muutamasta urposta. Ehkä katson pätkän, ehkä en..

Anonyymi kirjoitti...

Hei koskas otat kantaa siihen Codex Alimentariukseen ?

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Olen jo pitkään opiskelijana seurannut yliopistomme ravintolan Amican ruokatouhuja. Todella mielenkiintoinen jutunaihe mielestäni olisi esimerkiksi juuri Amican linja/valinnat: mistä raaka-aineet tulevat (vai ovatko ne raaka-aineita lainkaan vai kaikki teollisia puolivalmisteita), mitä suositaan jne. Itse asun järven ympäröimässä kaupungissa, mutta koskaan ei ravintolan ruokalistalla näy kotimaista kalaa tai muita lähituotteita, vaikka kaloja täynnä olevaan järveen on pari sataa metriä:) Ja viime viikolla sähköpostiin kilahti Amican viesti natriumglutamaatin käytöstä ravintolassa: kaikille opiskelijoille lähetetyn viestin sanoma oli, että E621 on ihan jees, ei ole mitään todisteita sen haitoista! Argh, kyllä otti päähän se viesti...Tällainen ketju kuitenkin vastaa todella minen opiskelijan ruoasta eri puolella Suomea. (Itse en enää syö Amicalla, ruoat ovat kaukana yksinkertaisesta, tavallinen simppeli kasvissosekeitto pullistelee lisäaineita...)

Kiitps mahtiblogista, kutsun sitä raamatukseni:] t. Anna

Karoliina kirjoitti...

Anna, kaksi juttua omista Amica-kokemuksistani:

http://pieniajuttujaelamasta.blogspot.com/2009/09/lisaaineeton-menu.html

http://pieniajuttujaelamasta.blogspot.com/2009/09/edistysaskelia.html

Maria V. kirjoitti...

Joo, eivät taida MOT:n tekijöiden näkemykset monista asioista mennä omienikaan kanssa aivan yksiin. Mutta se nyt vain sattuu olemaan ainoa media suomessa joka on yrittänyt tuoda tätä tapausta esille, jopa aika tiivinä ja helposti pureskeltavana pakettina, jossa kaikki perusasiat on käsitelty. Jos englanninkieli taipuu, löytyy kaikki sama tieto toki netistä, "Climategate" vain googleen.

Suositut tekstit