10.12.2009

Miksi joulukinkku kannattaa jättää kauppaan

Eiliseen Paluu tuotantoeläintiloille -postaukseen liittyen: samaa aihetta käsitellään tänään YLE:n A-talkissakin. Aktivistit sikalassa Ykkösellä klo 21.05. Uusinta perjantaina klo 13.45.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En varsinasesti ole mikään suuri kinkun ystävä, mutta sitäkin saa luomuna. Stokka nyt ainakin(pitää varata etukäteen) ja varmasti myös Eat&Joy Maatilatori Lasipalatsissa sekä kauppahallit. Joulupöytä nyt ainakin olisi syytä kattaa luomuruualla, jos ei muuten aina raaski.

Anonyymi kirjoitti...

Luomulla ei kyllä kovin voi omaatuntoaan puhdistaa.

Luomupossut elävät vain marginaalisesti paremmissa oloissa. Kuvattujen sikaloiden joukossa oli myös luomutiloja. Kannattaa unohtaa eläinten syöminen edes jouluna!

annepa kirjoitti...

Mites naudanlihan tehotuotanto? Onkohan se yhtä raadollista kuin tämä sikalointi?

En ole ostanut tehotuotettua kanaa tai sikaa pariin vuoteen, sen ensimmäisen EO:n pläjäyksen jälkeen. Nyt taidan lopettaa myös muiden tarjoilemien kana-ja sikaruokien syömisen. Mieluummin olen vähän aikaa nälissäni (tai käyn käsilaukulla supervälipaloja haukkaamassa) kuin tuen tuommoista mitenkään!

Ällöttävää, haluan nyt juuri hakata jonkun, enkä ole edes katsonut lähetystä vaan vain kuvia sikatehtaat-sivuilta.

Anonyymi kirjoitti...

Naudan haasteet on sitten muualla, vaikka luomua olisikin. vaikka näin: http://news.mongabay.com/2007/0718-beef.html

tämähän on lähes loputon suo, kun pitäää "valita puolia";mitä/ketä suojelee ja miltä. Enkä siis tarkoita nyt pelkkä "kinkku-gatea" vaan ns.oikeaoppista elämäntapaa.jokainen tehköön päätöksiä, joiden kanssa pystyy elämään.

Moira kirjoitti...

Pysäyttävää. Olen ollut kasvissyöjä jo pitkään, ja tämä vain vahvistaa päätöstäni. En halua tukea missään muodossa lihantehotuotantoa. Enkä luomulihantuotantoakaan näköjään. Mieluummin syön vaikka kaukoidästä lennätettyä tofua, kuin kotimaista possua, joka on elänyt ko. dokumentin oloissa. Eläinten huono kohtelu ja suoranainen kidutus on minulle paljon pahempi asia kuin päästöt ja muut ympäristövaikutukset, joita esim. soijan tuonti aiheuttaa.

lachica kirjoitti...

Järkyttävää katseltavaa. Ja päättäjät ja tilanpitäjät noin välinpitämättöminä vain tuhahtelee nuorien "flikkojen" mielipiteille.. huhuhu.
Itse en kyllä tämän jälkeen hevillä tehotuotettuun lihaan koske, ja koitan kyllä ylipuhua suvun joulupöytään luomukinkkua..

Kiitos Noora inspiroivasta blogista, tämä on ihan parasta antia blogirintamalla.

annepa kirjoitti...

Anonyymi, kiitos linkistä (joka ei toiminut :D mutta haulla löytyi ainakin sademetsästä ja naudasta). Ostan lähinnä kotimaista nautaa ja sitäkin luomuna mahdollisuuksien mukaan joten sademetsien tuho ei liene ongelma... Hirvi ja poro rocks!

On se vaikiaa päättää. Esim kosmetiikassa ostan mieluummin eläimillä testaamattomia tuotteita kuin myrkyttömiä tuotteita - joskin luomukosmetiikka on helppoa sinänsä että molemmat toteutuu. Mut esim Biothermin luomudödö ois vissin suht myrkytöntä mut eläimillä testaamattomuutta sille annettu sertifikaatti ei takaa, en siis osta.

Anonyymi kirjoitti...

annepa, linkki näyttä toimivan jos kopioi sen suoraan selaimeen. Pointti artikkelissa ei niinkään sademetsän ammuut, vaan lehmä eläimenä yleensä, ihan vaan fysiikansa takia ko.eläin märehtiessään tuotaa päästöjä kosolti. kyse ei siis ole pelkästään lihasta vaan koko paketista, maitotuoteet yms.Saitilla on muitakin mielenkiintoisia artikkeleja.

Itse katselen menoa siltä kannalta, että eka pelastetaan planeetta, sitten elukat. eipä niitä elukoitakana ole, jos posautetaan niiden elinympäristö. Tietenkään tämä ei näin yksinkertaisesti mene ja olen lähtökohtaiaseti huono ihminen, kun olen lisääntynyt itse jo kahdesti vaikka 1 lapsi olisi parempi maapalolle.Asiat vaan ei ole aina niin mustavalkoisia ja harmaansävyt löytyy -väitän- vasta 3-kympin jälkeen.

annepa kirjoitti...

Anonyymi, viimeksi ei toiminut copy-pastella mutta nyt toimi (olin siis rähmäkäpälä). Tiedän kyllä nuo lehmän päästöt mut juttu oli silti hyvä lukea.

Meillä on erilaiset prioriteetit maailman parantamisessa, yhdessä ollaan hyvä tiimi :)

Anonyymi kirjoitti...

Puuttumatta muiden luomutilojen tuotanto-olosuhteisiin, kerron vain omasta luomunautatilasta. Meillä käy joka vuosi tarkastaja, joka ihailee eläinten puhtautta, rauhallisuutta, hyvää kasvua, hyvää ja puhdasta (homeetonta!) heinävaltaista ruokaa ja ihmisten luokse tulevia kesyjä eläimiä, vaikka isohkossa laumassa ovatkin. Itse syömme nykyään vain oman tilan eläimiä eli jos jokin eläin joudutaan poistamaan, esim. hieho ei tule kantavaksi. Ainakin tiedämme, mitä syömme ja miten hyvän elämän (ei toki täydellisen, ainahan on parantamisen varaa!) se on viettänyt. Teurastuskin tapahtuu kotona eli eläin ei edes ehdi stressaantua, kun on jo lopetettu. Lihat käsitellään siististi ja pakataan hyvin ja ne on suht rasvattomina (teurastaja poistaa kaiken näkyvän rasvan!) säilyvät pakkasessa hyvin. Tällaiselle lihalle tuntuisi olevan kysyntää, moni kaupunkilainen ostaisi sitä hintaan mihin vaan, mutta olemme sen verran itsekkäitä, että oma suu ensin. Ainut, mikä asiassa vähän harmittaa, on se, että kasvatamme nimenomaan nautoja, noita ilmaston suuria metaaniröyhtäilijöitä... Mutta kun hirviäkään ei enää paljon liiku näillä main, täytyy tyytyä nautoihin. Sikoja vältän (vaikka olen käynyt yhdellä luomusikatilalla, jossa olot sioilla oli tosi hyvät, lihakin oli hyvää, vaikkain sikakallista...) ja linnut saavat jäädä marinointiliemiinsä kaupan hyllylle. Kasviksia olen lisännyt, kiitos lähikaupungin kauppojen lisääntyneen luomutarjonnan! Muuten, Suomessa luomuehdot (ja tavanomaisetkin eläinten kohdalla) ovat usein muita Euroopan maita erittäin paljon tiukemmat, joten voi vain kuvitella, millaisissa oloissa esim. Tanskan tehotuotetut possut kasvavat. Ainakin heidän oma maatalousjärjestönsä kehoittaa, että älkää syökö tanskalaista kinkkua, jos haluatte välttyä salmonellalta jouluna... Ne kinkut vissiin tuodaan sitten tänne Suomeen...

T: luomuemäntä

Lehtikuusi kirjoitti...

Luomuemännälle kysymys, jos vielä täällä käyt kommentteja kurkkimassa.

Koska sinulla on kokemusta eläinten hoidosta, niin kysyn mikä sinun mielestä on syynä eläinten huonoihin oloihin joillakin tiloilla?

Anonyymi kirjoitti...

Lehtikuuselle vastaus: nyt sanon vain oman mielipiteeni, tuntematta ko sikatiloja tai muitakaan eläimiä huonosti kohtelevia tiloja. Nostaisin kaksi syytä ylitse muiden; tuvassa olevat ongelmat eli isäntäväen henk.koht ongelmat (esim. vaimo lähtee, isäntä juopottelee, toinen puoliso kuolee tms.) ja toinen sitten tämä nykyinen maatalouspolitiikka (ja kuten ohjelmassa tuli ilmi, teurastamot suorastaan suunnittelevat vain isoja yksiköitä, se on heidän etunsa!), joka suosii suurta ja monilukuista; navetat/sikalat pitää olla suuria,eläimiä paljon, jotta tuotanto kannattaa, peltohehtaareita pitää olla paljon, koneita paljon ja uusia, työtä paljon.... Esim. Anttila korosti, että Suomen maatalous pärjää LAADULLA. Hyvin sanottu, ei vaan ministeri maininnut samassa lauseessa LUOMUA. Sillä Suomen maatalous pärjäisi, jopa tällaiset pienet tilat kuin meillä, pärjää juuri luomulla!
Toki sitten on viljelijöitä, joille eläimet ovat tuotantovälineitä siinä missä traktorit jne, hoidetaan sen verran, että eläinsuojeluehdot täyttyvät rimaa hipoen. Ne tuottajat ovat onneksi harvassa, mutta yleensä sitten pääsevät telkkariin/lehtiin esimerkkeinä meidän muidenkin puolesta....

Siis vain oma mielipide!

T:luomuemäntä

Dragofix kirjoitti...

Kohta ihmiset pääseekin syömään tekokinkkua!

Suositut tekstit