10.12.2009

Ekoeloa kaupungissa

Osa teistä olikin jo huomannut uusimman Voi Hyvin -lehden jutun Ekoeloa kaupungissa, jossa toimittaja Ainomaija Lehtonen on sukeltanut parin aukeaman verran meikäläisen arkeen.

Juttu on hyvä ja kuvaava: elämäntyylini ei ole mikään projekti, vaan ihan vaan yhden ihmisen elämää. Mietin usein, että kaveripiirissäni on monia muitakin, jotka elelevät samaan tyyliin, en minä siis ole mikään ekojeesus, vaan ihan tavallinen julkisilla liikkuva, kaupungissa asuva, kestokasseja muokkareitten sijaan käyttävä, kirppareilla seikkaileva ja luomua suosiva ihminen. Okei, ehkä ruoka-asioissa "hippeilen" kavereitani enemmän, mutta muuten olen kyllä melkoisen ekotietoisen kaveriporukan ympäröimä. Se, että olen alkanut kirjoittaa aiheesta blogia on tietenkin toinen juttu.

Kuten jutussa mainittiinkin, kirjoitan blogni lisäksi parhaillaan ensimmäistä kirjaani. Julkaisuajankohtaa en kerro, mutta sen verran vihjaan, että kirja tulee käsittelemään samoja aiheita kuin bloginikin ja se julkaistaan useammalla kielellä. Enempää en uskalla kertoa, etteivät kustantajani tule lankoja pitkin Alppilaan :)

Saattaa olla, että tarvitsen vielä teidänkin apuanne kirjan valmiiksi saattamisessa... Katsotaan.

Nyt on pakko tehdä sitä, mihin olen jo suhteellisen tottunut: kirjautua ulos blogista ja avata The Kirja -tiedosto ja aloittaa esikoisteoksen naputtelu tämän päivän osalta — ja illalla on Bellyn keikka, ehkä nähdään siellä? Hyvää viikonloppua kaikille!

Psst... Viikonloppuna Helsingissä on paritkin kiinnostavat joulumarkkinat: ainakin We Got Beefissä ja Ravintola Tornin pihassa kannattaa poiketa!

21 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Lainaan aika paljon blogissa kirjoittamiasi asioita keskusteluissani mieheni kanssa. Jatkossa aion kulkea kirjasi kädessä ja käyttää myös sitä lähdeteoksena. Voi mies raukkaa ;)

Ei vaan. Mieskin on alkanut kiinnostumaan kemikaalittomasta elämästä ja on ihan täysillä mukana paasaamisessani. Kirjan pystyn lykkäämään sitten hänellekin, hän kun ei ole mikään blogienlukija.

Onnea kirjoittamiseen!

Noora kirjoitti...

Kiitti Johanna! Joo, voit todellakin sitten päteä opuksen kanssa. Vedät vaan kirjan laukusta ja alat lukea ääneen :) Mä voin sitten omistuskirjoittaa sun miehelle oman kappaleen, lupaan!

Anonyymi kirjoitti...

Mut siis onko tämä elämäntapa jotain uutta? Viime laman jälkeenhän se alkoi tässä muodossaan... Muutoksen Kevät, OE jne. Silloin tosin ei ollut nettiä, kosmetiikkavalikoimat oli pienet, ei ollut juurikaan ekovaatteita ja -designia eikä superfoodia, mutta samaa settiä silti.

Anteeksi kyynisyyteni, mutta naurattaa, kun samat jutut keksitään vuodesta toiseen... Tuo kirjajuttu on kyllä jees ja osaat kirjoittaa sopivan kansantajuista tekstiä, joten nekin, joille nämä asiat ovat uusia, voivat tarttua kirjaan.

Noora kirjoitti...

Anonyymi:Uudelle sukupolvelle se on uutta. Ymmärrän, että vanhemmat ihmiset turhautuu kun pyörä keksitään uudestaan, mutta niin se menee. Uudelle sukupolvelle asiat pitää esittää sille ominaisella ja tutulla kerrontatavalla. Sitä minä juuri teen.

Anonyymi kirjoitti...

Kommentoitko Green Dressin murtovarkautta?

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi on siis 29... eli en suinkaan mitään vanhaa polvea, vaikka sainkin "ekoherätyksen" yläasteen jälkeen ja siinä mielessä toki konkari...

Katja kirjoitti...

Kyllä kestävä elämäntapa on todellakin uutta aika monelle, niin nuorille kuin vanhoillekin - myös minulle, joka olen 70-luvun edustaja. Siksi Kempparin lukijaksi pari vuotta sitten päädyinkin kun sain jo ekalla kerralla ihan uutta tietoa ja näkökulmia, joiden kautta esimerkiksi ruokavalinnoista tuli merkityksellisiä.

Noora kirjoitti...

Anonyymi:Hmm, en tiedä mistään varkaudesta. Eipä kai mulla tuollaiseen juuri kommentoitavaa ole..? Ikävää tietty!

Anonyymi:Ollaan siis saman ikäisiä. Jos olet jo yläasteelta elänyt suhteellisen tiedostavasti, on blogissa varmaankin sulle paljon kertausta ja vanhaakin, mutta 9000-10 000 ihmistä kokee joka viikko tärkeäksi/viihdyttäväksi lukea Kempparia, syyt varmaan vaihtelevat. Kaiken kaikkiaan uskon, että monet lukijoista ovat sellaisia, joille ekotietoinen elämä on uudehko juttu.

Katja: Mahtavaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Kommentoin ehkä enemmänkin tuota lehtijutun tyyliä, mutta ehkä tämä sitten on uutta myös ko. lehden lukijakunnalle. Ja tämä blogi on ehdottomasti hyvä :)

Tänne blogiin puolestaan harhauduin tyyliblogien kautta ja luonnonkosmetiikasta olen etenkin tätä kautta lueskellut. Kemikaalien suhteen varsinkin tulee koko ajan lisää tietoa...

Riina kirjoitti...

Mahtavaa!!! Toivottavasti kirjaprojekti ei kuluta ja vie aikaasi liikaa, että jaksat vielä blogaillakin. :)

Jenni kirjoitti...

Anonyymi: olen samoilla linjoilla ja myös 90-luvun alussa "herätyksen saanut" ja nyt jotenkin oudostuttaa ja vituttaa että samat jutut kerrotaan uudestaan, jotka tietettiin jo silloin, mutta meinstriim ei silloin hyväksynyt, ja nyt nämä jutut on jo trendikästä...

Mutta kai se niin on, että meitä turhauttaa kun kukaan ei uskonut MEITÄ ja nyt nämä asiat ovat in ja ihmiset voivat tehdä jopa uran "vihertävyydestään". Ei se tee yhtään turhemmaksi myöäisherännäisiäkään... tai niitä asioita joita ajetaan, mutta ymmärrä mitä ajat takaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä ihmisiä on hyvä muistuttaa näistä asioista välillä uudestaan. Ja eihän siitä ole jo tiedostaville ihmisille mitään haittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä kanssa yksi old skoolin edustaja 90-luvulta, jolloin tuli seurattua läheltä mm. oikeutta eläimille ja maan ystävät -järjestöjen toimintaa.

En näe tätä blogia ihan super-ekohenkisenä ja uskonkin, että suosio perustuu siihen, että Nooran elämäntapaan on helppo samaistua, koska se ei ole kovin radikaali verrattuna 90-luvun ekoliikkeeseen. Noorahan ei ole vegaani eikä totaalikieltäytyjä shoppailun, meikkaamisen yms. suhteen.

Itse ainakin voin myöntää, että vaikka olen ekotietoinen enkä esim. syö lihaa, en halua pukeutua pelkkään hamppusäkkiin ja olla täysin meikittömänä. Eli tämä "suuntaus" edustaa sellaista "keskiluokkaisen mukavaa" ekoelämää, jossa ei tarvitse tinkiä mistään kivasta ja esim. syömiseen liittyvät myös tervysnäkökulmat, ei pelkästään eläinten oikeudet tai huoli maapallosta. Ehkä tällä tavalla on helpointa motivoida taviksetkin elämään vähän tiedostavammin ja ehkä myöhemmin ottamaan vähän isompiakin askeleita?

Iina kirjoitti...

Mahtavaa Noora! Olen toivonutkin sinulta kirjaa. Harmi että kirjasi ei varmaan ehdi ennen joulua markkinoille koska se olisi ratkaissut joululahja ongelmani.. :)

seri kirjoitti...

No itse olen ollut ekohenkinen 90- luvulta ja meikannut ja pukeutunut nätisti jo silloin... Ei ekohenkisyys tarkoita sitä, että KAIKESSA ja JOKA HETKI pitää ajatella vain ympäristön mahdollisimman vähäistä kuormittamista. Tässä myös eletään tätä omaa ainoaa elämää.
Itse esim. lennän silloin tällöin ja syön juustoa, vaikka tiedän niiden korkeasta ympäristökuormituksesta. Lihaa taas en ole syönyt 14 vuoteen, käytän joukkoliikennettä ja normikulukseni on melko vähäistä ja melko ekoa. En kuitenkaan nosta itseäni mitenkään muiden yläpuolelle, kuten monilla "vihreillä" on tapana.

Iines kirjoitti...

Hyvin sanottu Seri. Minäkin luovuin lihasta 15-vuotiaana 90-luvulla. Hyvä että OE toimii yhä, sillä vastaavat tv-ohjelmat aiheutti aikanaan herätyksen, ja nyt toivon mukaan nuoremmat saa samanlaisen herätyksen: että mistä se ruoka lautaselle tuleekaan.

Kuluttamisen pohtiminen on kuitenkin rankkaa, sillä tieto lisää tuskaa. Siksi en ymmärrä, miksi jotkut aina kritisoivat Nooraa tai ketä tahansa siitä, että joskus elää vähän kevyemmin ja pinnallisemmin. Fanaattisuus ahdistaa monia, kun arjessa on monia muitakin huolia kestettävänä. Meidän länsimaalaisten pienet hippeilyt ei suoraan pelasta maailmaa, joten pienet epätäydellisyydet ei myöskään kestävän kehityksen projektia kaada. Paljon pahempi juttu on se, että moni ei välitä paskaakaan siitä mitä kulutuksellaan tukee.

Stormby kirjoitti...

Lehtijuttu oli mukava ja siinä oli herkullisia hyväntuulenvalokuvasia =)

Intiaanisokeria kirjoitti...

Jes, kirja! Sittenpä tietää, mitä pyytää synttäri/joululahjaksi. ;>
Ihan mahtava juttu! Maailma kaipaa herättelyä siihen suuntaan, että ekoilu ei ole mitään kaiken ajan vievää käsittämätöntä ydinfysiikkaa, jota voi toteuttaa vain jos lopettaa elämisen ja alkaa syödä pelkkiä omalla parvekkeella kasvatettuja ituja.

Tsemppiä kirjoittamiseen!

Noora kirjoitti...

KIITTI KAIKILLE TESEMPISTÄ! Sitä tarvitaan, hommaa on... Menenkin tästä taas kirjoittamaan :)

27v kirjoitti...

Itselleni tuli lehtijutusta paha mieli. miten joku voi todellakin pitää itseään niin "neiti täydellisenä, maailman pelastajana"
vaikkakin elää todellakin kulutusjuhlallista elämää.
Ostaa vaikka reilua tai luomua, kuitenki kuluttaa kuluttamistaan.

Kuules, noi jutut on jo tajuttu ajat sitten. Et ole mikään erikois neiti.

Anteeksi, mutta maineesi meni silmissäni.

Noora kirjoitti...

27v: Voi, onneksi sä voit lukea kaikkia muita blogeja ihan rauhassa ja antaa mun elää omaa täydellistä elämääni :) Hyvää joulua!

Suositut tekstit