3.12.2009

Antibiootteja kouluruoassa?

No huh huh. Juuri kun on herätty siihen, että vanhukset ja koululaiset syövät säännöllisesti natriumglutamaattia laitosruoan seassa, avasi YLEn A-studio keskustelun lihassa käytettävistä antibiooteista.

Keskiviikkoisessa A-studiossa kerrotaan, kuinka Helsingin kaupunki (ainoana suomalaisena kaupunkina kylläkin) suomalaisen broilerin sijaan ruokkii koululaisia brasilialaisella broitsulla, se on näet halvempaa. Mutta miksi se on niin paljon halvempaa? Koska antibioottien avulla broitsut saadaan kasvamaan nopeammin isoiksi, se on siis kustannustehokasta. Mutta tästä Helsingin liikelaitos Palmia ei tiedä kuulemma mitään.

Kun A-studiota katsoo, on ihan selvää, että Palmiassa ollaan pihalla. Jo koulubroilerin alkuperän selvittäminen oli vaikeaa: kaksi eri ihmistä Palmian sisältä vastasi lihan alkuperäksi jotakin keskenään suhteellisen ristiriitaista. Aluksi broitsut tulivat Thaimaasta, ja sitten Brasiliasta. Jos Helsingin liikelaitos ei edes tiedä mistä lihat tulevat, niin mitä he tietävät lihasta itsestään?

Mikä antibioottilihan popsimisessa sitten on vaarallista? Pahin skenaario on, että ihmisille kehittyy antibioottilihan myötä antibioottiresistenssi, eli antibiootit eivät enää tehoaisi meihin. EUssa antibioottien suhteen ollaan luojan kiitos paljon tarkempia, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Suomalaista broitsua popsimalla antibioottiriski on siis eri luokkaa, ja juuri siksi A-studio teki aiheesta jutun.

Helsingin kaupunki selvittää parhaillaan, onko kouluruoassa käytetyissä broitsuissa ollut antibiootteja vai ei. Vastauksia odotellessa... Ei voi muuta sanoa, kuin että sääliksi käy pienten koululaisten tervyttä, kun jokapäiväinen ruoka täytyy saada aikaan muutamalla sentillä. Juuri tämä siitä sitten seuraa.

25 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on yksi niistä syistä miksi en syö muuta kuin kotimaista luomulihaa tai riistaa. Lasten ja nuorten ravitsemus pitäisi olla kunnossa -siitä se aivotoiminta ja oppiminen lähtee!

Anonyymi kirjoitti...

Antibioottiresistenssi syntyy bakteereille, joita tuhoamaan kyseiset lääkkeet ovat. Ihmisiin antibiootit eivät vaikuta suoranaisesti, ainoastaan elimistössä oleviin bakteereihin. Meille ei siis antibioottiresistenssiä kehity, eivätkä antibiootit lakkaa "vaikuttamasta" meihin, ainoastaan bakteereihin, jotka resistentin ovat kehittäneet.


Ihan tällaista pilkunviilausta vain :)

Minya kirjoitti...

Olisi kiinnostavaa tietää, onko suomalaisuus selvä tae siitä, että eläimille ei ole syötetty antibiootteja. Kuukausia sitten hesarin mielipiteissä jo eläkkeellä oleva eläinlääkäri kertoi, että eläimille syötetään turhia lääkkeitä.. Kuka ottaisi tästä selvää??

Ja hurraahuuto sille, että natriumglutamaattin käyttöön on vihdoin herätty!

Elean kirjoitti...

Ainakin nautakarjatiloilla (eli ei lehmä-, vaan mullitiloilla) lääkkeitä käytetään vain silloin, kun eläimet ovat sairaana. Broilerintuotannon suhteen en tiedä.

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä hymyilytti. Nimittäin siksi, että voin olla onnellinen siitä, etten ole enää Palmian catering-yksikössä töissä. Ja kyllä, siellä oikeasti ollaan ihan pihalla.

Kaisa Jaakkola kirjoitti...

Heh, hyvään saumaan sattui tämä postauksesi, Noora! Luin juuri Michael Pollanin Omnivore's Dilemma -kirjaa ja siinä oli tuosta järjettömästä antibioottien käytöstä, mitä USA:ssakin tehdään ihan surutta lihatiloilla. Kesällä USA:ssa Biosignature-seminaarissa kuulin myös tuosta brassilihasta, siellä käytetään usein myös estrogeenejä lihakarjan lihottamiseen. Ja sitten ihmetellään, kun viisivuotiailla pikkupojilla kasvaa tissit. Kyllä tämä on sairas maailma!

Haluaisin alkaa tekemään itse tutkimusta siitä, mikä meidän suomalaisten todellinen asema näiden ruoka-asioiden kanssa on... mistä meille tulee ja mitä, tiedämmekö edes itse?

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti Helsinki ei ole ainoa kaupunki, jossa kouluissa käytetään brasilialaista lihaa. Tästä oli jokin aika sitten juttu Aamulehdessä ja aika monessa Tampereen ja lähiseudun koulussa käytetään brasialialaista lihaa. Ainakin Kangasalan alakoulussa käytetään vielä sekä natriumglutamaattia että brasilialaista lihaa, eikä lasten mukaan ruoka muutenkaan olen kovin laadukasta.

paulamummu *vain luomulihaa tai ei mitään* kirjoitti...

Kyllä antibiootteja rehuun lisäämällä on saatu kasvatettua ruhoa 20%, kerrottiin juuri yhdessä dokumentissa ja siksi sitä käytetään yhä!

Mut luomulihaa tuskin ostetaan kouluihin...? Sairaaloihin ei pitäisi hankkia muuta kuin luomulihaa, koska siellä on muutenkin niin paljon lääkkeitä käytössä... ja kaikilla niillä on yhteisvaikutuksia, joita ei tunneta!

Kouluissa kai syödään samaa ruokaa, kuin tarhoissa? Kamalaa:-(

Anonyymi kirjoitti...

Jaahas, yksi syy lisää laittaa lapseni johonkin hippikouluun missä syödään vain luomukasvisruokaa.

sietokynnyksiä kirjoitti...

Höpsistä - luomukermassa on karrageenia tai guaria - mikä merkitsee sitä, että luomu on todellinen uhka jollekin, kun se pyritäöän pilaamaan:-(

Ilman lihaa tulee helposti B-12-vitamiinin puutos mut sehän onkin lääketehtaiden unelma, et kaikki tahtois sen aineen elimistöön terkkarilta ja suostuisivat säännöllisesti piikitettäväksi?

Luomusokerissa on glutamiinihappoa ja glysiiniä eikä sitä sokeria alunalkaenkaan ole turhan takia puhdistettu niistä "haitta-aineista"! Mut syöpäsolu tarvitsee glutamiinihappoa, lukee professorin kirjoittamassa kirjassa Voita syöpä!

On muuten ihan luonnotonta erotella ruoasta sokeri - siis luomusokeri ja sen valmistus on ihan turhaa!

Kotimainen hunaja onneksi sopii kaiken sokerin korvikkeeksi:-D

Laura kirjoitti...

Maatalousalaa opiskelevana voin todeta, että naudoille, sioille ja muille isoille eläimille käytetään antibiootteja siinä tapauksessa että ne ovat sairaana, kuten joku jo mainitsikin. Jotkut käyttävät niitä herkemmin ja jotkut vähän vähäemmän,onhan se kuitenkin aikamoinen kuluerä, jos jokainen eläin aletaan lääkitä antibiootein jos se yskii..

Broiskut ja kalkkunatkin saa, jonkin verran antibiootteja, mutta jos meille on oikein sanottu, niin niitä ei lääkitä niin paljon kun isoja, ei kannata, ennemmin pois.

jenni kirjoitti...

Tarkennan vielä vähän edellä jo kerrottua, eli Suomessa antibiootteja saa käyttää tuotantoeläimille vain, kun ne ovat sairaita. Koko EU:ssa on sama sääntö.

Jenkkilässä elukoille syötetään jatkuvasti rehun seassa antibioottia, jotta ne kasvaisivat isommiksi.

Ja vielä jotkut jaksavat paheksua sitä, että syön mieluummin vain itse tekemääni ruokaa, kuin mitään laitosruokaa. Ravintolassakin olen aina se hankala asiakas, kun tahdon tietää joka kastikkeenkin ainesosat.

Anonyymi kirjoitti...

Erityisesti lasten tulisi saada syödä terveellisesti ja puhtaasti. Miksi tästä ollaan valmiita tinkimään? Jos jostain pitää kouluissa tinkiä, niin kouluaineista ja tuntimääristä minun puolesta! Jo nyt oppilaat ovat uupuneita ja onnettomia ja siihen päälle vielä huono ravinto ja entisestään lyhentyneet välitunnit!

Toisaalta tulevaisuushan vaatii multiosaajasuorittajia! Huoh.

Terv. opettajaksi opiskeleva

Muru kirjoitti...

Suomalainen kouluruokailu on ollut varmasti aikanaan käänteentekevä ja edistyksellinen ilmiö suomalaisten hyvinvoinnissa, mutta melkoinen irvikuva siitä on tullut!
Eiko suurin säästö saataisi sillä, että koko ilmaisesta ruokailusta luovuttaisiin ja lapsilisiä korotettaisiin samalla summalla. Mielelläni tekisin lapsilleni terveelliset eväät, jos sillä voitaisiin välttää tällaiset vastenmieliset lieveilmiöt.

Kati kirjoitti...

Ei hemmetti ole totta taas! Mulla on 1v lapsi joka syö vain luomuruokaa kotona. Olen OIKEASTI peloissani siitä, miten hoidan tuon lapsen tarhaanmenon ja myöhemmät koulut kun en todellakaan halua myrkyttää sitä noilla sapuskoilla. Pitääkö mun lähtettää pikku tarhalaiselle omat eväät aina repussa mukana.... tää on oikeesti iso huolenaihe. Onneksi on ne hippikoulut, siis ainakin siinä vaiheessa lapsi saa luomuruokaa mutta entäs nämä Hgin päiväkodit............

Toinen aiheen ohi mutta olen miettinyt että miksi pitää joka paikkaan lisätä sokeria. Esim nyt on tullut lapsille Yoggi Yangster jugurtit luomuna niin miksei niitä voisi samalla tehdä ilman lisättyä sokeria että olisi oikeesti terveellisiä. Huoh.

Kiitos että joku kirjottaa tällasta blogia!!

Anonyymi kirjoitti...

helsingin päiväkodeissa lapset syövät samaa ruokaa mitä esim. työpaikkaruokaloissa tai sairaalassa (palmia, amica yms. hoitaa suurimmassa osassa päiväkoteja ruokahuollon). ihan mielenkiintoista sinänsä, että esim. alle 1-vuotiaat saavat samaa ruokaa kuin aikuiset (jossa on samat sokerit, suolat, rasvat, lisäaineet).

päiväkodin ei myöskään tarvitse suostua tarjoamaan lapselle tämän kotoa tuotua ruokaa, sillä on katsottu, että päiväkotiruoka sopii kaikille. toki tässä voi hyvinkin olla eroja päiväkotien välillä, mutta noin yleensä.

t: päiväkodin entinen työntekijä

Anonyymi kirjoitti...

Kertoisiko joku viisaampi, mitä ovat luomukerman pahaksi tekevät karrageeni ja guari, joista joku edellä kirjoittava mainitsi?

Eikö luomukerma siis olekaan tavallista kermaa parempi vaihtoehto?

Minua muuten myös huolettaa oman 1-vuotiaani ravitsemus päiväkodissa, kun hoitoon lähtö ensi syksynä koittaa. Siksi aionkin ilmoittaa lapseni ruokavalioksi kasvisruoan, katsotaan miten siihen Tampereella tullaan suhtautumaan.

Anonyymi kirjoitti...

Antibioottiresistenttejä bakteereita on löytynyt jo kauan, esim. ensimmäiset MRSA ("sairaalabakteeri") tapaukset on havaittu 1960-luvulla. Antibioottiresistentit bakteerit eivät ole taudinauheuttajina vaarallisempia kuin herkät bakteerit, vaan infektiot ovat taudinkuvaltaan ja vaikeusasteeltaan samanlaisia. Näiden infektioiden hoito on kuitenkin hankalampaa antibioottiresistenssin vuoksi. Bakteeri on muuttanut perimäänsä niin, että se on tullut vastustuskykyiseksi tietylle antibiootille. Bakteeri voi siirtää antibioottia kestävän muuntuneen genominsa "tavalliselle" bakteerille, jolloin nekin lähtevät monistamaan muuntunutta geeniä. Joillakin bakteereilla voi luonnostaan esiintyä tietyn antibiootin resistenssiä, joka ei välttämättä siirry toisiin bakteereihin. Vuonna 1986 löydettiin ensimmäiset vankomysiinille resistentit enterokokit (VRE). Enterokokit ovat suolistobakteereita. Niitä löytyy myös maaperästä, vedestä, elintarvikkeista ja eläimistä. Enterokokki aiheuttaa infektioita vain silloin, kun ihmisen puolustuskyky on heikentynyt. Virtsatieinfektio on tavallisin enterokokin aiheuttama infektio. VRE:n alkuperä liittyy vahvasti karjatiloilla rehun sekaan lisättyyn antibioottiin. EU on sittemmin kieltänyt kyseisen antibiootin käytön, mutta VRE:t ehtivät levitä laajalti karjatiloille ja ruoan mukana niin väestöön kuin sairaaloihin.

-bioanalytikko

Anonyymi kirjoitti...

Tämän keskustelun innoittamana kysyin Tampereen aterialta mistä heidän kouluruuassa käyttämänsä liha on peräisin, ja minulle vastattiin että käyttävät kotimaista lihaa. Voihan se tietty olla, että siellä ollaan yhtä pihalla kuin Palmiassa, mutta kumotaan nyt huhu kuitenkin.

Ruuan terveellisyyden laita onkin sitten asia erikseen, Tampereen aterian säästökuurista makkaroineen yms. eineksineen on julkisuudessakin paljon kirjoitettu.

antibioottijäämiä sairaalaruoassakin:-( kirjoitti...

Hei Jenni, on meitä paljon muitakin, jotka haluaisimme tietää joka suupalan hyvin tarkkaan, mut ei aina kehdata sanoa:-)

Dragofix kirjoitti...

Hitsi mitähän itse jouduin aikoinaan syömään koulussa 80-luvulla... ihan hirvittää ajatuskin. :D Noh, onneksi nyt on huomattavasti parempi ruokavalio. :)

Johki kirjoitti...

Viime aikoina olen tätäkin miettinyt, nykyäänhän esim. kasvisvaihtoehto on ollut jo pitkään niille joiden vakaumuksena on olla syömättä lihaa. Samoin esim. uskonnon perusteella saa niinä joinain päivinä eri ruokaa. Periaatteessa luomu voisi kuulua samaan kategoriaan ja mielestäni hyvällä syyllä, mutta tuskin tällaista tulee lähitulevaisuudessa. Ei se minusta sen "kummempi" vakaumus ole kuin kasvisruokavaliokaan. Hinta tosin taitaa olla esteenä.

seeds kirjoitti...

Kati:

Jos ei vielä lapsesi tultua tarhaikään ole päiväkoteja jotka tarjoavat luomua, niin ehkä voisit koittaa löytää perhepäivähoitajan, jolla on samat arvot kuin sinulla, ja haluaa ruokkia lapsia puhtaalla ja terveellisellä ruualla?

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän se kuitenkin ole hinta, joka estää luomun käytön, ei niinkään hoitohenkilöstön arvot. Valitettava tosiasia on, että koulu- kuten muukin laitosruoka täytyy tuottaa älyttömän halvalla (~20 senttiä annos). Tehokkuuden nimissä kouluilta ja päiväkodeilta on myös poistettu omat keittiöt ja ruoka tulee valmiina isoista keskuskeittiöistä.

Joten lähestykääpä niitä kuntienne ja valtion päättäjiä tässä asiassa.

Anonyymi kirjoitti...

kati: mites vaikka steinerpäiväkodit? Helsingin Aurinkoisen sivuilta: "Päiväkodissa on oma keittäjä-emäntä, joka valmistaa biodynaamisista ja luomulaatuisista tuotteista kasvisruokaa. Päiväkoti on saanut ylimmän tason luomudiplomin."

Siis jos nyt muuten tuo steinerpedagogiikka yhtään nappaa.

Suositut tekstit