30.11.2009

Vastauksia kysymyksiinne, osa 1

Kysy mitä vaan -postauksen perään ilmestyi 116 kysymystä, joista osaan joudun kivamaan vastauksia varmaan aika kauankin. Kysytte niin vaikeita! Aloitan helpoimmista, eli kyssäreistä, jotka koskevat suoraan minua ja omia mielipiteitäni. Seuraavissa vastauspostauksissa käsittelen ruoka- ja kosmetiikkakysymyksiänne.

Mitä kouluja olet elämäsi aikana käynyt? Kuinka päädyit toimittajaksi? Olen käynyt lukion, jonka jälkeen pääsin opiskelemaan projektinhallintaa (nykyään mediatuotanto) Tampereen Ammattikorkeakoulun Taiteen ja Viestinnän oppilaitokselle. Aloitin opitoni verkkomedian puolella, mutta huomasin pian tekeväni enemmän audiovisuaalisen puolen juttuja. Olen siis koulutukseltani medianomi.

Toimittajaksi päädyin juonnettuani muutaman kuukauden ajan Kuningaskuluttajaa. Olin onnekas kun sain jo opintojen loppusuoralla juontohommia YLEstä. Kun tuottaja hoksasi, että saattaisin osata tehdä juttujakin, sain mahdollisuuden näyttää taitoni. Näin aloitin työn, joka on minulle parhaillaan itsestäänselvin ammatti maailmassa! Pakko muuten kertoa, että se koejuttu, jolla toimittajan potentiaaliani mitattiin, oli niinkin helppo kuin Terveyssiteen anatomia. Juttu löytyy muuten yhä Kuningaskuluttajan nettisivujen arkistosta, ja olen siitä vieläkin ylpeä, käykääpä lukemassa. Näin pääsin heti ekassa jutussani kiinni arjen piilokemikaalien myrkylliseen mailmaan.

Minkä ikäinen olet?
28.

Romantikkona haluaisin tietää sinun ja aviomiehesi rakkaustarinan, edes noin suunnilleen. Olen pahoillani romantikko, mutta tässä menee yksityisyyteni raja. Löysin albumistani sopivan kuvan minusta ja Samista tähän tilanteeseen.


Haluaisin selkeän vastauksen siihen, paljon sinulla/teillä menee kuussa rahaa ruokaan? En tiedä! Mutta otan asia tamikuussa tutkintaan ja kerään kuitit talteen, vastaus tulee siis helmikuussa! Jännää, minulla ei ole hajuakaan paljonko "tuhlaan ruokaan", se nimittäin on parhaillaan about ainoa asia, jota shoppailen... Okei, muutamia kirppislöytöjä lukuunottamatta :)

Miten voisi järjestää ekologisemmat häät? Mitä häissä voisi tarjota? Ekologisia hääpukuja, -lahjoja, -matkakohteita yms.
Hyvä kysymys! Menimme naimisiin vuosi sitten ja esimerkiksi me kerroimme kutsuissa vieraille, ettemme halua lahjaksi tavaraa. Saimme siis rahaa, joka ehkä tuntuu jotenkin persoonattomalta, mutta se on paljon ekologisempaa, kuin kasa tädeiltä ja sukulaisilta saatuja posliiniesineitä ja kippoja, joita ei tarvitse. Ajat ovat muuttueet ja nykyään ihmisillä alkaa naimisiinmennessä olla jo kaikkea tarpeellista.

Erittäin hyvä ja myös taloudellinen hääjuhlaidea on järkätä nyyttärihäät: vieraat tuovat lahjan sijaan ruokaa yhteiseen pöytään. Eräillä tutuilla tämä toimi loistavasti: kaikki toivat bravuureitaan ja ruoka oli kuulemma taivaallista! Ekologinen teko on myös pitää lihattomat ja maidottomat häät ja tarjota pääosin kalaa ja kasviksia. Esimerkiksi meidän häämenymme oli täysin laktoositon ja kasvis- kalapainotteinen (lihaa oli kyllä, äitini tekemissä lihapullissa).

Matkakohdeasiassa en itse ollut esimerkkinä, olimme Thaimaassa. Tässä kohtaa olin itsekäs, myönnän. Thaimaan lentojen aiheuttaman hiilidioksidikuorman jälkeen ei ole asiaa hankkia henkilöautoa — ainakaan seitsemään vuoteen. Niin kauan menisi tuottaa Thaimaan lentojen määrä hiilidioksidipäästöjä työpaikka-autoillen, huh!

Muistelisin, että näytit blogissasi joskus kuvan hääpuvustasi (jollen ole nähnyt unta, uneni mukaan se oli Tiia Vanhatapion tekemä). Ymmärrän, jollet halua julkaista kuvaa blogissasi, mutta olisin kiitollinen, jos puvusta voisi nähdä edes vilauksen.
En ole näyttänyt kuvaa hääpuvustani, tosin kerroin, että se on Tiian käsialaa. Nytpäs teen jotakin, johon en ollut vuosi sitten valmis. Häistä on nyt sen verran aikaa, että viitsin paljastaa mekon teillekin, se ei enää tunnu salaisuudelta. Puku näytti tältä:

Mekko on Tiian mallistosta, sulkapäähineen vuokrasin Play it Again Samista, kengät ovat samasta paikasta (vintagea), ne minä ostin, saumalliset sukkanauhasukat ja sukkanauhaliivit olivat isoäidin vanhat, alusvaatteet osti uusina. Pääosin melko ekologista siis. Kihlasormuksetkin löysimme käytettyinä. Itse häät olivat Helsingin keskustassa, joten vieraat pääsivät paikalle julkisilla — läheltä ja kaukaa.

Vielä häävaatteesta: tarkkasilmät huomaavat kaulassai turkiskauluksen. Ennen kuin alatte heitellä minua kananmunilla, kuulkaa selitykseni, ja päättäkää sitten, heitättekö munia vai ette. Kaulus on hanna Sarénin liikkeestä ja Sarén itse tietää turkiksen alkuperän, se on onnellisena ja vapaana kasvaneen lampaan (muistaakseni lammas??) turkkia ja ostin sen designerin käsi sydämellä vanomisen jälkeen. Mieheni tosin vihaa sitä. En pitänyt kaulusta siis kuvan tapaan hääjuhlassa, vaan ulkotakin alla, kaulaa ja dekolteeta lämmittämässä. Tämä on isoäidin vanhan turkishatun lisäksi ainoa asusteeni, jossa on turkista, enkä ole uskaltanut käyttää sitä häiden jälkeen, koska pelkään olevani huono esimerkki, vaikka itse tiedänkin kauluksen alkuperän. ... Vaikeaa.

Milloin ja miksi aloit alunperin kiinnittämään huomiota kemikaalittomuuteen ja luomu-asioihin?
Alunperin Tampereella, silloisen poikaystäväni innoittamana. Tosin reagoin itse hänen juttuihinsa hieman viiveellä. Tiedättehän, ku iso määrä uutta asiaa vyöryy kohti kerralla, ei heti ehdi ja osaa sulattaa kaikkea. Asiat alkoivat tulla vastaan uudelleen Kuningaskuluttajassa, kun pääsin nuuskimaan juttuja työkseni. Iso kiittäminen on Kunkun tuottaja Mari Kiukasta, joka halusi testata osaamistani pyytämällä minulta aikaisemmin tekstissä mainitsemani jutun terveyssiteen kemikaaleista.

Mielipiteesi ydinvoimasta? Entä jätteenpoltosta? En kannata ydinvoimaa. Jätteenpoltosta: olisi parasta varmaan ensisijaisesti vähentää jätteen määrää. Toisaalta, juuri jätteenpoltolla jätteen määrä saadaa pienemmäksi. Tietenkin lopputulemana on ympäristön kannalta myrkyllisiä kaasuja, jotka eivät ol hyvä asia. En ole perehtynyt aiheeseen tarpeeksi, joten tämän tarkemmi en parhaillaan osaa kantaani perustella.

Minä puolestani haluaisin kysyä Nooralta (täysin provosoimattomassa mielessä, vakuutan:), kuinka herkästi uskot jos luet netissä, että jokin tuote onkin Helvetin tulissa tehty vain siksi, että se sopii täysin omaan ajattelumalliisi? En torju mitään vaihtoehtoja, ennen kuin siihen on syytä. Nämä blogini aiheet eivät ole minulle uskonasioita, vaan maalaisjärkiasioita.

Mitä tälle maailmalle tapahtuu siinä vaiheessa, kun jokainen Intialainen ja Kiinalainen pystyy hankkimaan itselleen jääkaapin? Mitä tämä teollistuneissakin maissa marginaaliryhmään kuuluvien viherpiipertäjien touhu oikeasti auttaa?
Tuolla ajattelutavalla voisi ottaa syanidikapselin heti, kuollaanhan me kaikki lopulta kuitenkin. Minä en ajattele päivittäin maailman kiinalaisia ja intialaisia tulevia jääkaapin ostajia, vaan Suomea ja omaa elinympäristöäni ja kanssaihmisiä sekä luontoa. Minä asun Suomessa ja haluan elää siten, että kuormitan ympäristöäni ja omaa elimistöäni niin vähän kuin mahdollista. Minulle edustamani elämäntyyli ei ole mikään trendikäs harrastus, tai aie muuttaa maailmaa, vaan minulle riittää se, että blogini kautta ihiset ehkä löytävät uuden ruokavalion, ekologisia ideoita elämäänsä ja fiksumman tavan olla. En siis koe, että touhuni olisi viherpiiperrystä, vaan miun elämäntapani, josta minä nautin ja joka sopii minulle.

On kuitenkin meidän suomalaisten asia, miltä oma elinympäristömme näyttää, miten maataloutemme voi, mitä kemikaalipaskaa maaperäämme valutetaan, onko mökkirannan vesi uimakelvotonta tai kuinka sairaina me kohtaamme vanhuuden. Minä haluan antaa ihmisille neuvoja ja vinkkejä omaan elämään ja unohda tässä kohtaa ne kiinalaiset, sillä heidän hyväkseen mulla ei ole itään annettavaa, tai on aika vähän :)

Tekeekö sulla koskaan mieli heittäytyä "tuhmaksi" ja tehdä jotain paheellista, syödä esim. jotain huonoa ja epäterveellistä? Tekee, ja teenkin niin, en todellakaan ole mikään yli-ihminen tässä asiassa! Lakritsi ja suklaa ovat paheitani, etenkin keksisuklaa... Ja tänään ostin mustikkapiirakkaa YLEn myyjäisistä. Ja siinä piirakassa on sekä vehnää että sokeria (mutta ei hiivaa tai maitoa) ja syön sen silti. Kokonaan. En siis elä täysin vehnätöntä ja sokeritonta elämää, vaikka pääosin näitä aineita vältänkin. Yritän kuitenkin elellä fiksusti viikolla, ja sitten herkutella viikonloppuisin. Mutta kyllä, olen paheellinen ihminen, aina sopivasti, välillä.

Mikä on pahin ekosyntisi? Entäs ihmisten pahimmat ekosynnit yleisesti?
Tämä on helppo: lentäminen. Yleisesti pahimpina yksityisihmisten ekosynteinä pidän sitä hullua määrää tavaraa, mitä kaikki "muka tarvitsevat". Jatkuvaan shoppailuun toisaalta myös pakotetaan: nykytavarat ja vaatteet ovat hajoamispisteessä entisaja kestokamaa nopeammin ja niiden korjaaminen on usein kalliimpaa kuin uuden ostaminen. Pidän yksityisautoilua (ja vuosittaisia kaukomatkalentoja) ekosynteinä, mutta ymmärrän kyllä maamme vaikean infran ja sen, että helsingin ulkopuolella on melko surkea julkinen paikallisliikenne (paria isoa kaupunkia lukuunottamatta). Pidän isoina ekosynteinä myös sitä hullua lihan- ja maitotuotteiden kulutuksen määrää, jota kylläkin kaikkialla maailmassa harrastetaan, ei vaan Suomessa.

Entä millainen olisi Noora S:n mielestä täydellinen maailma?

Voi miten vaikeaa... Mielestäni täydellisessä Suomessa (en voi vastata laajemmassa mittakaavassa) palattaisiin ajassa vähän taaksepäin ja palautettaisiin lähikaupat, lähipalvelut, lakkautettaisiin kaikki saakelin Idea Parkit ja Ikeat ja Flamingot, eikä näin pakotettaisi ihmisiä autoilemaan kauas kotoaan, ostamaan ja kokemaan asioita, jotka voisivat olla paljon lähempänäkin. Suomessa pitäisi ajatella paljon paikallisemmin!

On absurdia, että vaikkapa kuntien ruokahuolto joutuu usein ostamaan ruoka-aineita vaikka mistä kaukaa (kiitos kilpailutuksen) sen sijaan, että oman paikkakunnan ja lähialueen tuottajat valjastettaisiin tuottamaan ruokatavaraa koulujen, vanhainkotien, työpaikkojen ja sairaaloiden tarpeisiin. Miten ulkomailta Suomeen roudattu porkkana voi mitenkään olla kotimaista halvempi? Tällaisia samanlaisia esimerkkejä on vaikka kuinka paljon! Paikallisuudelle pitäisi antaa ekoarvoa!

Ruoasta puheenollen: haluaisin Suomeen samanlaisen leipomokultturin kuin vaikkapa Pariisissa ja Berliinissäkin: leipä ei ole siellä parin ison firman brändäämää ruokaa, vaan jotakin, jota saa alakerran leipomosta tai kioskista. Leipä leivotaan siellä missä se syödään. Haluaisin myös Suomeen kukoistavan luomutuotannon, jossa luomutuottajat saisivat tukea toisistaan, kutsun tätä ideaani "luomuklustereiksi". Tarkoitan, että luomutuottajien olisi hyvä sijaita maantieteellisesti ympäri Suomea ryppäissä, jolloin toimijat voisivat hyödyntää keskenään ehkä samoja resursseja nykyistä paremmin, perustaa yhteisiä maatiakauppoja, hoitaa tuotteiden kuljetukset yhdistämällä voimansa jne.

"Kirjailija, kalastaja Pentti Linkola on sitä mieltä, että lasten hankkiminen on suurin ympäristörikos. Vastuullinen vaikuttaja -lehden haastattelussa hän sanoo, maailmassa on vain yksi ongelma ja se on se, että täällä on liikaa ihmisiä. Kaikki muut todelliset ongelmat johtuvat tästä eikä ihmiskunnalla ole mahdollisuutta selvitä."
Maailmassa ON paikoitellen liikaa ihmisiä ja juuri tästä johtuvat monet ongelmamme, varmaan lähes kaikki, juuri kuten Linkola sanoo. Mutta miten rajoittaa ihmisten lisääntymistä? Ehkä ihmiskunta on ansainut sen, mihin se on ajamassa itseään.

Haluatko tulevaisuudessa lapsia?
Lapsi o tervetullut, mutta mihinkään hormonihoitoihin tai muihin toimenpiteisiin en ryhtyisi. Tapahtukoon niin kuin luonto märää.

Meinaatko itse ottaa rokotteen jos sikainfluenssa rokotetta tarjotaan?
On tarjottu, en ottanut.

Liikunnasta: mitä lajeja harrastat ja kuinka usein?
Kesällä urheilin Berliinissä paljon: astangajoogaa neljästi viikossa ja paljon käveyä ja pyöräilyä. Nyt syksyllä ole viimekeväiseen tapaani käynyt kerran viikossa etnnobic-tanssitunneilla ja lisäksi harrastan astangajoogaa kahdesti viikossa. Liikun pyörällä, paitsi näin talvisaikaan kävelen paljon (fillari on jo talvisäilössä) ja jos o nihkeä ilma tai kova kiire, otan bussin tai sporan.

Millainen on unirytmisi?
Nukun yleensä 8 tuntia, joskus 7. Menen nukkumaan suunilleen puolenyön aikaan ja nukun melkein aina erinomaisesti ja keskeytyksettä koko yön ja hyvä ui, se okin e-rit-täin tärkeää!

... Siinä! Olipas paikoitellen henkilökohtaista, huh. Seuraavassa osassa puraeudun kosmetiikka-aiheisiin kysymyksiinne.

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jätteenpoltosta: Nykyisin Suomessa täytyy jätteenpoltossa syntyneet kaasutkin polttaa (kaasut otetaan talteen ja tuhotaan hyvin korkeissa lämpötiloissa), näin ollen uusista laitoksista ei tule päästöjä juuri lainkaan.

Maud kirjoitti...

"Mitä tälle maailmalle tapahtuu siinä vaiheessa, kun jokainen Intialainen ja Kiinalainen pystyy hankkimaan itselleen jääkaapin? Mitä tämä teollistuneissakin maissa marginaaliryhmään kuuluvien viherpiipertäjien touhu oikeasti auttaa?"

Vastaus tähän kysymykseen oli järisyttävän hyvä! Sä olet kyllä sitten vahva, rohkea ja topakka nainen! Arvostan sinua todella paljon! Myös vastaus lapsikysymykseen nostatti ihokarvat kaakkoon. Asenteesi elämään on ihailtava. Mistähän tämä elämänvoima ja positiivisuus kumpuaa? Varmasti aika suurelta osin tervehenkisestä elämäntavastasi, joka koskettaa kaikkia elämänalueita. Olet ihana!

Anonyymi kirjoitti...

Pakko kyllä nyt vähän kettuilla, aika usein täällä ostoksiasi esittelet, vaikka sanot ostavasi vain ruokaa ja kirpparikamaa.
T:pilkunviilaaja

tainituuni kirjoitti...

Noora, nykyään on olemassa myös uusi palvelu jossa on helppo seurata oman talouden menoja ilman kuittien keräämistä. Teidot kerätään suoraan nettipankista. Tällä hetkellä sinne voi ilmoittautua beta-testaajaksi, suosittelen! Hyvin toimii jo nyt! www.balancion.com

Anonyymi kirjoitti...

Arvostan todella paljon sinua. Kiitos että jaat aikaasi meidän kanssa!

-Inga

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Olen ajatellut mennä ravintoterapeutille vaan zekauttamaan uteliaana faktoja jonkun asiantuntijan silmin, josko elämäntavoista löytyis jotain valaistavaa ja hämärää. Monesti vaan tuntuu, että on enemmän itseoppinut kuin ruokaympyräterveyskeskus-ravintoraija, niin ajattelin toivossa kysyä sinulta, että osaatko suositella jotain ravintoterapeuttia tms. ?

Kiitos hirmuisesti, jos sulla olisi jokin nimi/yritys/linkki/mikä vain mielessä..

- Alex -

Anonyymi kirjoitti...

Jätteenpoltosta: Jätteen massa pienenee poltossa yllättävän vähän, se riippuu tietenkin millaista jaetta poltetaan. Jäljelle jääneet tuhkalajikkeet eivät suinkaan ole myrkyttömiä, ja ne on loppusijoitettava jonnekin.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksista Noora :)
Mitä mieltä olet muuten Goodstuff Organicsin tuotteista? Entä Lubsin hedelmäpatukoista, söisitkö niitä itse?

Lehtikuusi kirjoitti...

Hyvä Ano, että toit esille, että jätteenpoltto ei polta jätettä olemattomiin. Onkos tuosta jotakin ihan faktaa paperilla jossakin?

Olen periaatteessa ollut jätteenpolttoa vastaan, koska silloin jätteen hävittäminen ihmisen silmistä käy liian helpoksi. Se on nyt jopa markkinoitu siten, että se ratkaisee jollakin lailla jäteongelman ja siitä ei ole haittaa. Tuossa olisi johonkin mediaan erittäin hyvä juttu tongittavaksi.

Käytännössä sitten olen ajatellut, että parempihan se on, kun jätettä joka tapauksessa tulee, niin polttaa se ja saada siitä energiaa.

Vähän samantyylinen asia tuo jätteenpoltto kuin pehmytmuovin tuleminen pantilliseksi. Ympäristöjärjestöt lobbasivat minun tiedon mukaan asiaa vastaan sen takia, että kovat muovipullot häviävät markkinoilta tuon jälkeen, ja niinhän kävikin. Kovia muovijuomapulloja kaupassa ei enää näe. Kova muovipullo on ilmeisesti hiukan ekologisempi vaihtoehto kuin kertakäyttöinen pehmeämpi. Se voidaan pestä muistikuvieni mukaan 10-20krt. Pehmeämpi nykyinen pullo ei ole kierrätettävää muovia, vaan muovijätettä. Mitäkähän sille ylipäätään tehdään? Poltetaanko?

Anonyymi kirjoitti...

meikäläisellä oli tuo good stuff organicsin kosteusvoide, ja hyi hemmetti, mikä löyhkä! X(
Lemusi kuin pahimmanlaatuinen teinitytön halpis-vaniljaparfyymi. YÄK.

Muutenkin olen huomannut, että monissa vähän edullisemmissa parabeenittomissa ym. kosmetiikkatuotteissa on lähes aina synteettisiä hajusteita, jotka usein ovat epämiellyttävän voimakkaita (ja joidenkin epäilysten mukaan nekin voivat olla terveydelle haitallisia).

Sääli! Muuten tuota good stuff organicsin (aika ärsyttävän aivopesevä nimi, muuten) voidetta olisi voinut käyttääkin... :/

Anonyymi kirjoitti...

meikäläisellä oli tuo good stuff organicsin kosteusvoide, ja hyi hemmetti, mikä löyhkä! X(
Lemusi kuin pahimmanlaatuinen teinitytön halpis-vaniljaparfyymi. YÄK.

Muutenkin olen huomannut, että monissa vähän edullisemmissa parabeenittomissa ym. kosmetiikkatuotteissa on lähes aina synteettisiä hajusteita, jotka usein ovat epämiellyttävän voimakkaita (ja joidenkin epäilysten mukaan nekin voivat olla terveydelle haitallisia).

Sääli! Muuten tuota good stuff organicsin (aika ärsyttävän aivopesevä nimi, muuten) voidetta olisi voinut käyttääkin... :/

Anonyymi kirjoitti...

Pakko vielä tehdä jatkokysymys tuosta lastenhankkimisesta. Oletko ajatellut mihin kaikkeen olet valmis, jos tarve saada lapsi käy ylivoimaiseksi? Monesti tarve saada lapsi muodostuu niin isoksi, että sitä etukäteen on vaikea päättää, mitä kaikkea on valmis tekemään, jotta sen saa. Ennen hormonihoitoja on olemassa myös vaihtoehtoja, sehän on siellä toisessa ääripäässä. Entä jos lasta ei tule, olisit(te)ko valmiita menemään tutkimuksiin selvittämään asiaa?
-k-

Anonyymi kirjoitti...

Iltasanomissa mainostetaan Lunette-tuotteita. Toimivatko / ovatko hyviä?

http://www.iltasanomat.fi/naiset/kauneus.asp?id=1787823

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen artikkeli nanopartikkeleista http://www.kemia-lehti.fi/pdf/kem108_nano.pdf
Ei nyt riitä että välttelee kemikaaleja kosmetiikassa ja ruuassa, pitää alkaa varoa hengittämästäkin :)
-Basilika

Noora kirjoitti...

Maud:Voi kiitos! Mulla on se asenne, että mitään ei yleensä saa ilmaiseksi ja kova työ yleensä palkitaan. Kehitysvammainen sisko myös on opettanut mulle lapsesta asti sen, että elämässä kaikkea ei voi hallita, eikä kuulukaan. Kandee siis ottaa elämä toisaalta annettuna lahjana, ja iloita siitä joka päivä ja toisaalta taas jokaisen velvollisuus on musta yrittää tehdä maailmasta parempi, jos siihen vaan on resursseja ja halua. Voi sitä möllöttää himassa sohvalla ja odottaa maailmanloppua, mutta mä en ole sellainen.

Pilkunviilaaja:Moni ostokseni joka on ei-ruokaa, on köytettyä, mutta ei se tietenkään poista sitä, että se olisi ostamista. Uusina asioina tänä syksynä olen ostanut blenderini, ja luonnonkosmetiikkaa, en muistaakseni muuta?

Tainituuni:Oi, hei kiitti!!

Inga:Tietenkin :) Saan teiltä kanssa itse tosi paljon hyviä kommentteja, vinkkejä ja näkökulmia, kiitos siitä!

Alex:Paula Heinonen!! Mutta se nainen on niin kiireinen, että suosittelen sulle henkilöä nimeltä Samuli Perälä. Hän on ex-maailmanmestari ties missä lajeissa ja valmentaa nykyään. Kokeilepa googlettaa. Jos ei löydy, laita mulle mailia osoitteeseen kemikaalicocktail@gmail.com, niin annan hänen yhteystietonsa!

Anonyymi:No tuotteet on mulle tuntemattomia molemmat!! En siis osaa sanoa, pitää vähän googletella.. Saako patukoita Suomesta?

Anonyymi:Olisin valmis menemään tutkimukseen, jotta saisin selville, mistä lapsettomuus johtuu. Sen tekisin kyllä. Sen jälkeen jos pitäisi aloittaa hormonihoitoja, en ryhtyisi, mutta jos kyse olisi jostain ihan helposta - tyyliin ravintoaineen puutteesta (siis ihan keksitty juttu tässä kohtaa, esimerkki vaan), saattaisin lisätä sitä ruokavaliooni. Olisin siis valmis "tehostamaan" omaa hedelmällisyyttäni luonnonkoeinoin, mutta jos nyt olisi niin, ettei "luonto" minua ole lisääntymishommiin tarkoittanut, en väkisin siihen ryhtyisi. Maailmassa on monia hylättyjä lapsia, jotka odottavat adoptiota, sekin on vaihtoehto.

Anonyymi:Lunettekin on itselleni tuntematon, mutta sen verran muistelen, että se ei kai ole luonnonkosmetiikkaa? Voin toki olla väärässä, mutta muistelen näin.

Basilika:KIITOS!

... Ja kiitti kaikille jätteenpoltto-kommenteista. Asiasta pitäisikin blogata...

Elina kirjoitti...

Pilkunviilajan tarkkuudella: luomuklusterista puuttuu se L ennen K:ta. Varmasti useimmille selvää, mutta sinua lainataan varmaan aika paljon, eli haluat ehkä korjata.

Noora kirjoitti...

Kiitos Elina!! Miten hitossa multa oikein tippuilee noita kirjaimia?? Kiitos, arvostan tarkkaa näköäsi :)

Suositut tekstit