9.12.2009

Vastauksia kysymyksiinne: muoti

Nyt lisää vastauksia kysymyksiinne. Muotiin liittyviä kyssäreitä oli sen verran, että laitan nyt tähän postaukseen vastauksen vain yhteen — mutta sitäkin pidemmän vastauksen vaativaan — lukijakysymykseen.

Olet muutamaan otteeseen maininnut, ettet innostu nettikauppojen ekovaatteista. Mietinkin mistä siis hankit vaatteesi?

Valitettavasti monien nettikauppojen ekovaatteet ovat mielestäni aika ankeita. Kaipaan persoonallisia vaatteita ja austeita, ja siksi suosinkin paljon kirppiksiä ja pikkumerkkejä.

Ekologinen pukeutuminen on helpompaa mielestäni kesällä, jolloin käytänkin paljon kirppismekkoja ja -kenkiä . Kuluneena Berliinin kesänä pukeuduin paikallisilta kirppareilta löytyneisiin arteisiin: itse teurastettuihin kirppisshortseihin ja paikallisilta kirppareilta löytyneisiin yläosiin. Myös American Apparellin haaremihiusut olivat aktiivikäytössä. Yhdistelen siis uutta ja vanhaa. Melkein kaikki kaapistani löytyvät huivit, laukut, korut, hatut ja muut asusteet ovat kirppislöytöjä (muutama aarteeni esitellään uusimmassa Voi hyvin -lehdessä).

Esimerkiksi alapuolen kuvan toppi on kirppislöytö, neuletakki samoin ja niin myös kaikki kaulakorut, Herra Pöllöä lukuunottamatta. Toppi maksoi pari euroa, neuletakki euron ja korut euron kappale.

Kesällä en kestä olla pillifarkuissa, mutta syksyllä ja talvella sen sijaan pukeudun arjessa usein kapeisiin lahkeisiin ja rentoihin yläosiin (kuten yllä). Siinä missä yläosat löytää helposti kirpparilta, on farkkujen kanssa hankalampaa. Usein jalassa ovat yhdet ja samat Cheap Monday -pillifarkut (ei ekomerkki). Vaikka ekofarkkuja tarjolla onkin, en ole löytänyt itselleni sopivaa mallia niiden joukosta! Samilla on ihanat ekobyysat, taidan seuraavalla Berliinin reissulla ostaa sellaiset itsellenikin. Eikö joku pliis voisi alkaa tuoda Monkee Genesejä Suomeen?! Kaapissa on myös ihanat Ivana Helsingin merimiesfarkut, mutta ne eivät ole arkibyysat, vaan enemmänkin spesiaalitilanne-housut. Hienoa on, että Ivanat ovat made in Filnand, eettiset alusta loppuun.

Leggingsejä en juurikaan käytä, mutta joskus vedän jalkaan sukkikset ison neuleen tai tunikan seuraksi. Esimerkiksi Lindexistä saa luomupuuvillaisia sukkia ja alusvaatteita.

Ostan tosin uusia sukkia ja alusvaatteita melko harvoin, mutta yleensä ne tarttuvat mukaani ihan randomisti mistä milloinkin. Ostan aina luomuna tai reiluna, jos kaupan valikoimissa edellämainittuja vain on, mutta en kyllä näe kauheasti eforttia asian eteen. Juuri tällaiset ostokset voisin hyvinkin tehdä ekomuotia myyvissä nettikaupoissa, tässä asiassa voisin hyvinkin petrata!

Olen nuorempana shoppaillut paljonkin, nykyään investoin vaatteisiin harvemmin, mutta panostan laadukkaisiin ja uniikkeihin juttuihin (tai teen löytöjä kirppareilta). Esimerkiksi tänä syksynä tein mahtavia kirppislöytöjä YLEn puvustokirpparilta, josta löysin monta hyvää yläosaa (niistä lisää jahka ehdin).

Varsinaisesti uuutena olen tänä syksynä ostanut puupohjaiset Swedish Hasbeens -saappaat (kuvassa), nahkaiset talvisaappaat (Max Mara), uuden talvitakin (Halonen) sekä Coston laukun. Pakko myös mainita tässä kohtaa Hki10n vintagepuolelta keväällä löytämäni punaiset mokkakengät, jotka korkolappujen uusimisen jälkeen ovat kestäneet oikein hyvin — iästään huolimatta!


Osa investoinneistani on siis luomumateriaaleja, eettistä tai kierrätyskamaa, ja osa ihan tavallista. Pyrin suosimaan tiedostavia merkkejä, mutta aina se ei onnistu, valitettavasti.

Vältän käymistä H&Mssä ja muissa halvoissa ketjupaikoissa, mutta pari kertaa vuodessa käyn tsekkaamassa, mitä luomupuuvillakamaa "halpaloissa"on tarjolla. Harmillista vaan on, että luomupuuvillatuotteita ei ole useinkaan merkitty selvästi, eivätkä ne ole putiikeissa mitenkään loogisesti esillä, vaan ympäri kauppaa, siellä täällä! Vero Modat, Zarat jne. kierrän siis yleensä kaukaa, mutta toisinaan tsekkaan kyllä halpaketjujen tarjontaa lähinnä sivistääkseni itseäni trendirintamalla. Aina joskus löydän yllätyksekseni esimerkiksi H&Mn valikoimista luomupuuvilla- ym.-kamaa, josta sitten pyrin postaamaankin. Komenttiosiossa moni teistä sivisti minua siitä, että luomupuuvillavaatteita saa myös muista halpaketjupaikoista, hyvä tietää!

Halpapaikoista Gina Tricot´ssa olen käynyt vain kerran, ja täytyy sanoa, että minusta mesta on karsea, ja minusta vaatteiden "laatu" tuntuu vieläkin huonommalta kuin muualla (tosin kommenttienne perusteella olen laatu ei ole siellä huonompaa kuin muuallakaan).

Takit ovat vaatekappaleita, joihin olen valmis investoimaan ja joita käytän vuosia. Takkini ovat pääosin joko kirppiskamaa tai "pikkumerkkejä", esimerkiksi muutama vuosi takaperin ostettu Ivana Helsingin takki (kuva vuodelta 2006) on yhä kuin uusi, rakastan sitä!

-kuva YLE, kuva netissä MTV3

Käytössäni on parhaillaan myös villakankainen talvitakki, jonka ostin pari vuotta sitten Hki10n vintagepuolelta. Vanhat villakangastakit voittavat nykyiset lämpimyydessä 100-0. Ennen osattiin tehdä oikeita talvivaatteita...

En siis varsinaisesti suosi mitään tiettyjä brändejä, mutta tsekkaan säännöllisesti UFFin, Fidan, tiettyjen pikkukirppisten, Swedish Hasbeensin, Ivana Helsingin, Lux Luxin, Hundparkin, Secco-shopin, Hki10n, Marimekon, Nanson, Unkain, Vihreät Vaatteet -blogin, Stella McCartneyn, Hanna Sarénin ja blogini oikeassa laidassa mainittujen nettisaittien ja satunnaisten muiden sivustojen tarjontaa. En siis ole brändiuskollinen. Usein piipahdan itselleni tuntemattomissa putiikeissa ja utelen myyjältä tuotteiden taustoja, siihen rohkaisen teitäkin! Tällä tavalla saattaa hyvinkin löytää vaikka jonkin uuden, kotimaisen vaatemerkin, tai kiinnostavan ulkomaisen tuttavuuden, joka hyvällä tuurilla voi vieläpä olla eettistä designia.

Ai niin, tärkeä asia meinasi unohtua: eräs pukeutumiseni ydinasuste ovat villasukat! Villikset ovat kotona jalassa kesät talvet, aina. Talvella käytän villasukkia myös kengissä, eli elän villiksissäni lähes kellon ympäri. Suosin pitkävartisia villasukkia. Villikset ovat tavallaan myös ekoteko: kun pukeudut kotona lämpimästi, voit laskea kodin lämpötilaa, ja näin säästät sähköä. Nukkuminenkin on paljon mielekkäämpää viileässä. Suomessa asunnot tupataan lämmittää ihan kohtuuttoman lämpimiksi talvellakin, kun fiksua olisi vetää ylle vähän enemmän kuteita, hullun lämmittämisen sijaan.

Hienoja villasukkia löytää kirppiksiltä ja joulumyyjäisistä, joissa käyn tähän aikaan vuodesta joka viikonloppu. Ja kannattaa muistaa, että oma mummo saattaa erittäin mielellään kutoa sinulle upeat villasukat, kun vaan muistat pyytää. Mummot eivät välttämättä hoksaa, että niinkin perinteinen asia kuin villasukat, voisivat kiinnostaa nuoria nihmisiä :)

27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

vero modassa on myös hyviä tuotteita reilulla puuvilla tuotettuja vaatteita. Ei pidä yleistää.

Myyhän uffikin paskaa törkeän kalliilla hinnalla.

huoh.. nosti kyllä karvat pystyyn tämä tekstisi..niin yli yli mielistä.

mut villasukat ovat parhautta-kesät ja talvet!

Noora kirjoitti...

Anonyymi:Hienoa, pitääpä siis tehdä tutkimusmatka Vero Modaan! Vaikka UFF myisi mielestäsi paskaa, on se silti kierrätettyä paskaa :) ... Jota sun ei ole pakko ostaa.

Anonyymi kirjoitti...

Edesmennyt mummoni osasi tehdä aivan ihania villasukkia ja sainkin niitä mm. joululahjaksi. Nyt minulla on enää yksi pari melkein puhkikuluneita mummon tekemiä villasukkia jäljellä, joten kun minulta kyseltiin äskettäin joululahjatoiveita, sanoin haluavani villasukat :-)

-Satu

MissJ kirjoitti...

Vero Modalla on reilusta puuvillasta tehtyjä perusvaatteita, ja Zaralla on luomupuuvillaa myynnissä. Se, miksi nämä ansaitsevat suuremman halveksuntasi kuin HM:n tai Lindexin rätit, jotka ovat kaiken lisäksi huonolaatuisempiakin, on täysi mysteeri. Tiedät varmaan, että myös ne HM:n luomupuuvillarätit on teetetty ihan samoissa hikipajoissa kuin normaalitkin, eivätkä siten ole mikään erityisen järkevä ja eettinen valinta?

Halonen, josta olet takkisi ostanut, on kuuluisa haluttomuudestaan lopettaa turkisten myynti, ja jatkaa eläinten oikeuksista ja oloista piittaamatonta linjaansa lukuisista protesteista huolimatta. Tässäkin voisi miettiä, millaista bisnestä haluaa tukea, jos oikeasti haluaa vaikuttaa.

Jos haluaa olla oikeasti eko, reilu ja luomu, kannattaa tarkastella asioita hieman laaja-alaisemmin, eikä urautua niihin muutamiin tuotteisiin, joita on tottunut ostamaan. Välillä on vaikea uskoa, että näitä osin lapsellisen ignorantteja "sademetsän supermarjoja muovipakkauksesta mulle ja savinaamiota muovituubista naamaan" -postauksia kirjoittaa sama ihminen, jonka suhtautuminen esim. pahvisiin kahvimukeihin on niin intohimoisen halveksivaa. Ilmeisesti perspektiivi hämärtyy parhaillakin, valitettavasti.

Anonyymi kirjoitti...

en menisi yleistämään. oon itse ostanut gina tricotista muutaman hupparin ja trikoopaitoja ja ne on kestäneet hyvänä vaika ikää alkaa olla jo puolitoista vuotta...

Helmi kirjoitti...

MissJ: hyvä kirjoitus. Sait sanottua omat ajatukseni!


http://www.vihrealanka.fi/uutiset/viimeiseen-pisaraan

lukemisen arvoinen juttu. Vesi ja miten se loppuu, vai loppuuko. Tiesittekö kuinkapaljon yhteen annokseen kaurapuuroa on vettä kulunut?

Prefecta kirjoitti...

Jokaisessa halpismallistossahan noita ekopuuvilloja on jo, samoin niitä löytyy Citymarketista. Mikä niistä sitten on oikeasti eettisintä... paha mennä sanomaan.
Ja olen samaa mieltä tosta yleistämisestä: jokaisessa mallistossa on riepua ja rättiä ja sitten niitä helmiä, jotka kestää "lähestulkoon äidiltä tyttärelle". (Omasta blogistani löytyy muutamia esimerkkejä ja lisää on tulossa).

Eikö koulussa enää muuten opeteta "kutomista" (jota ennen kutsuttiin neulomiseksi) lainkaan? Mun mielestä kuuluu yleissivistykseen osata neuloa villasukat... (se ei nimittäin ole kovin vaikeaa mutta vaatii ehkä hiukan kärsivällisyyttä).

Inni kirjoitti...

Etsin eilen bilepaitaa Nansosta. Suomalainen valmistus ja jonkinlainen maine kestävistä vaatteista houkutti.

Ennakkoon asenteeni oli että sieltä ei löydy sopivan tyylistä mutta kappas, lähdin mukanani kaksi paitaa. Edelliset suosikkipaidat kun on käytetty niin loppuun että rinnuksissa on jo reikä :=)

Positiivinen kokemus ja myyjätyttö oli ihan loistava, jelppasi auliisti ja sanoi mielipiteensä kun sitä kysyin.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, kyllä meille opetettiin koulussa kuinka kutoa villasukat ja olin ja olen yhä toivottaman huono käsitöissä. Kyseiset sukat purkautuivat päistään alta aikayksikön ja olivat muutenkin täynnä reikiä :-D Kaikki eivät ole lahjakkaita tekemään käsitöitä ;-)

Mieluummin otan hyvintehdyt villasukat ja samalla tuen käsityöläisten ammattitaitoa omilla rahoillani kuin pidän omia tuotoksiani, joita tuskin villasukiksi voi edes sanoa, jalassani.

Ja toisaalta jos ei tykkää käsitöiden tekemisestä, miksi pakottaa itsensä inhoaamaansa hommaan kun maasta kuitenkin löytyy niitä, jotka mielellään villasukkia kutovat :-)

-Satu

Hilja kirjoitti...

Mahtavaa, että villasukkia käytetään ja ovat ilmeisesti taas muodissa:) Mummot eivät varmaan siitä syystä niitä enää ole lahjoitaneet niin paljon, koska minusta villasukat ovat nyt jo kauan olleet monille se "inhottava pehmeä paketti", jolle valitettavasti vain naureskellaan. Toivottavasti näin ei enää ole.

Noora kirjoitti...

KAVERIT!! En tarkoittanut, että H&M olisi yhtään sen parempi mesta kuin muut halpaketjut!!! Sori, tekstini taitaa antaa väärän käsityksen. Tarkoitan lähinnä, että käyn ketjuputiikeissa tsekkailemassa valikoimia silloin tällöin ja ITSE olen löytänyt luomupuuvillakamaa vain H&Mstä. Hyvä tietää, että noin monesta muustakin paikasta saa.

Hmm.. Pitäisiköhän oikaista tekstiä?

anna kirjoitti...

hm jos ostaa laatutakin halosesta, niin ei siinä kyllä suurta ympäristörikosta mielestäni tee.
ja tuo että kaikkialta löytyy jotain hyvää, on tavallaan turha tieto, koska siellä on niin paljon sitä paskaakin. mistä sitä sitten tietää mitä kannattaa ostaa?? D'''':

oon tullut siihen tulokseen et kirparilta on paras hankkia vaatteita. vaikka joskus onkäynyt mielessä että tuenko tällä joidenkin muiden ostomaniaa.. ;)
henkkamaukkaan tule joskus eksyttyä.. olisin halunnut laura laine-paidan mutta puuvilla oli ihan huokoista ja paskaa, pystyi sormituntumalta sen sanomaan.
lindexistä ostin luomupuuvilla- paitoja, ne on kyllä kestäneet. mutta valmistusolot, nii-in.. mut ainakaan niissä ei ole myrkkyjä, sikäli ihmisillä paremmat oltavat.

yritän välttää; seppälä,h&m,lindex,united colors of benetton (huonoa laatua aina osunut ainakin miulle sieltä), markettivaatteet.uffeissakaan en käy koska ne on miusta liian kalliita.

kyllä kirppisshoppailussakin saa käyttää maalaisjärkeä. ei tarvitse huonoa laatua sieltä ostaa.

talvitakeissa voi erona olla se, että vanhat takit on poikkeusetta 100%villaa, kun uusiin on laitettu jotain muuta sekaan, eivätkä ne siis ole yhtä lämpimiä. itsellä on yksi uutena ostettu takki, ja se on kylmä, en ole tarkistanut siitä villa+tekokuitu/muuntokuitu prosentteja.
mummon vanha takki 100% uutta villaa on lämmin.

tekstiiliteollisuuteen liittyy myös voimakkaasti materiaalioppi.
uutta kuitua tuotetaan joka vuosi 50 miljoonaa tonnia, outoa että itse tuotannosta puhutaan aika vähän..! melkein puolet tuosta puuvillaa.
olen nyt opiskellut perusteita, ja vaikka on vaikeita asioita niin kyllä on avannut silmiä joiltakin osin.. esimerkkinä bambukuitu. itse olen saanut käsityksen mainonnasta että se on luonnonkuitu (eli kuitu käyttökelpoisena luonnossa, esim. silkki) mutta ei se ole. kyseessä on muuntokuitu joka valmistetaan samalla tavalla kuin viskoosi sellusta, ja näissä priosesseissa syntyy rikkipäästöjä. että onko se sitten ekologista? ekologisena sitä markkinoidaan.

puuvillantuotanto taas saastuttaa jos sitä tehdään väärillä alueilla, esim. se aral-järvi.alueen puuvillakin on niin huonoa ettei sitä oikein voi käyttää mihinkään, koska puuvillakasvi kärsii myrkyistä.

tekstiilituotanto käyttää viljellystä maa-alasta melko vähän, mutta silti niillä alueilla käytetään iso osa kaikista myrkyistä, joita eri kasvien (ruuantuotanto mukaan luettuna) viljelyssä käytetään.

lampaitakin dipataan myrkkyihin jotta loiset kuolevat eivätkä leviä laumoissa. lampaille laitetaan suojatakkeja päälle ettei villa kärsi.

tuo talojen ylilämmitys on kyllä tosiasia. joku joskus totesi että on se kummallista että suomalaiset haluavat talvella pukeutua sisätiloissa kun olisi keskikesä.

ja kyllä kouluissa opetetaan sukat tekemään, ainakin meille opetettiin. omista tuli tosi rumat enkä oikein ymmärtänyt miten niitä sitten neulotaan. jäivät enmsimmäisiksi ja viimeisiksi :'D

Noora kirjoitti...

NO NIIN!! Nyt oikaisin tekstiäni vähäsen niin, ettei vaikuta siltä, että pitäisin H&Mää jotenkin muita halpisketjuja parempana mestana, sitä mieltä nimittäin EN ole! harmillinen moka, onneksi reagoitte. Kyse on siis tosiaan siitä, että MINÄ en ole löytänyt luomupuuvillakamaa muualta kuin hemppalasta. Siksi keskityin blogauksessanikin lähinnä kyseiseen puljuun.

... ja ihmisoikeusasiat sekä reiluushan ovat aivan eri asioita kuin luomu, sitä tuskin tarvitsee erikseen teille alleviivata.

Anonyymi kirjoitti...

Huhhuh, kylläpäs ihmiset on herkkiä arvostelemaan ja vaatimaan täydellisyyttä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei pahalla, vaan muistinvirkistykseksi: Niin ihania kuin mummot ovatkin, niin villasukkia tekee kyllä monet monet muutkin! Itselläni on aina vähintään yhdet villasukat menossa ja ikää on alle 30. Valmiita villasukkia/lapasia/huiveja kertyy pitkin vuotta ja niitä on ihana antaa joulun alla lahjoiksi ystäville. Väreissä on nykyään valikoimaa vaikka kuinka, googlaa esim. Noro Kureyon Sock Yarn :)

Lämpimin terveisin anonyymi Wannabe-mummo, anarkistimartta

Anonyymi kirjoitti...

Nanso ei muuten enää valmista läheskään kaikkea Suomessa, kudontaa ja värjäystä tapahtuu ilmeisesti osittain vielä Nokialla, ompelu esim. Virossa ja ties missä.

Ja tosiaan, se ei riitä ehkä eettiseksi vaatteeksi, että tuote on tehty Suomessa - jos eettisyyteen liittää sen, että me täällä kulutetaan ja kulutetaan luonnovaroja, jotta saamme koko ajan uutta (mikä lienee epäeettistä kun muualla nähdään nälkää).

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka en itsekään täydellinen ole saati sitä muilta vaadi niin tuo Halonen kyllä pisti pahasti silmään. Eläinoikeusjärjestöt ovat kampanjoineet puljua vastaan jo useita vuosia, mutta tuloksetta, turkistenmyynti kun tuntuu olevan heille kunnia-asia.

Halosta kannattaa ehdottomasti boikotoida jos ei kannata eläinten kärsimystä ja hyväksikäyttöä. Animalian sivuilta löytyy mainio lista turkisvapaista vaateliikkeistä.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä olet Noora El Naturalista-kengistä? Ostin sen merkkiset talvikengät ja pidän niistä kovasti kun hyvän istuvuuden lisäksi ovat vielä ekologisemmatkin -vai ovatko? En ainakaan muista sinun maininneesi merkkiä, vaikka ilmeisesti Helsingistä löytyy oma liikekin.

-elina-

Anonyymi kirjoitti...

Elina,

Itse ostin syyskuussa El Naturalistan mustat Iggdrasil Knit Boot -kengät syksyksi ja talveksi ja ne ovat tosiaan ekologisempi vaihtoehto:

"We use natural materials and dyes

We avoid using polluting substances and toxic products

We seek to protect the environment

We maximize the use of biodegradable and recyclable/recycled materials

We pay fair compensation to providers and employees

We promoted traditional forms of production

We support the use of appropriate new technologies

We operate with corporate transparency

El Naturalista uses the least harmful materials in the production of our shoes. We use natural dyes. We use recycled materials as much as possible: for example, the recycled polyurethane inner liner and the recycled rubber in soles (N 096 Iggdrasil). When dyeing leather, El Naturalista uses the least harmful chrome combination for the environment. Additionally, El Naturalista has developed the "pergamino leather", which is treated without the use of chrome."

Piti Noora kehua noita sinun kuvassa näkyviä villasukkia, ovat aivan ihanat :-)

-Satu

Anonyymi kirjoitti...

Onko se eettistä että boikotoidaan ulkomailla valmistettuja vaatteita ja siis jätetään köyhempien maiden ihmiset vaille työtä? Kun köyhissä maissa tuotanto vähenee, myös sinne menevän rahan määrä vähenee --> kurjuus lisääntyy ja ihmisten mahdollisuus elinolojensa parantamiseen heikkenee. Kehitysmaissa on meneillään samantyyppinen prosessi mikä Euroopassa 1800-luvulla. Elintaso saadaan nousemaan jos markkinat ja ulkomaankauppa toimivat, se on realiteetti.

Anonyymi kirjoitti...

"Elintaso saadaan nousemaan jos markkinat ja ulkomaankauppa toimivat, se on realiteetti."

Ja elintason noustessa tuhoutuu enemmän luontoa, joten ei ole tukemisen arvoinen asia.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä täällä on siis oikeus nauttia korkeasta elintasosta ja toiset joutuvat pysymään köyhyydessä? Jos asiaa kysyttäisiin kehitysmaiden ihmisiltä itseltään, niin uskosin heidän olevan eri mieltä. Monilla on kuitenkin kyseessä elämä tai kuolema, ei siinä vaiheessa paljonkaan kiinnosta ajatella luontoa. Se on harmillista, mutta tällainen idealistinen luonnonsuojelu jota itsekin harjoitan, on mahdollista lähinnä kehittyneiden ja korkean elintason omaavien alueiden ihmisille.

Anonyymi kirjoitti...

moi,

en haluaisi olla ilkeä ja mielestäni on tosi hyvä, että ekologista muotia on olemassa ja itsekin pidän hyvistä kirppislöydöistä. tarkoitus ei ole myöskään dissata sua henkilökohtaisesti, enhän tunne sinua ollenkaan (muuten kuin tämän blogin kautta)!

mietin vain, onko ekologistenkaan tuotteiden "hamstraaminen" lopulta kovin ekologista. mielestäni pitäisi tähdätä kaiken kulutuksen vähentämiseen, sillä suuri(n) ongelma nykymaailmassa on se, että ihmisistä on tehty kuluttajia ja koko ajan pitää etsiä ja löytää uusia hienoja juttuja ja tyydytystä saa vain siitä mitä kaikkea erilaista ja uutta itsellä on.

tämä tuli lähinnä mieleen siitä, kun aloin miettiä, kuinka monet kengät olet hankkinut tämän blogin aikana (ei millään pahalla! saattaa olla myös, että vaikutelma niiden paljoudesta syntyy siitä, että olet esitellyt tuotteita vaikket itse olisikaan niitä itsellesi hankkinut). joskus muistaakseni sanoit(en löytänyt postausta nyt enää), kuinka oli hienoa kun ennen tehtiin laadukkaita, hyviä tuotteita ja kaikilla oli yhdet talvikengät, yhdet juhlakengät, yksi talvitakki jne. jotka kestivät ja joita voitiin käyttää useita vuosia ja sain sen käsityksen että itsekin haluaisit pyrkiä tähän. usein myös laadukkaampien ja ekologisten tuotteiden hankkimista perustellaan sillä, että ne kestävät kauemmin eikä esim. vaatteita tarvitse ostaa samaa tahtia uusia kuin jos käyttäisi jonkin peruskaupan halpatyövoimalla tehtyjä rättejä.

kuitenkaan käytännössä laatu ei näytä korvaavan määrää, vaan edelleenkin on tarve saada uusia juttuja ja lisää materiaa entisten lisäksi. kukaan ei tietenkään ole täydellinen, ja kaikilla ihmisillä on varmaankin joku asia josta ei voi luopua/joita haluaa keräillä (olkoon se sitten vaatteet, levyt, kengät, kirjat tms.)

kirjoitin tämän vuodatuksen lähinnä siksi, koska itsellänikin on "ongelma": haluaisin kuluttaa vähemmän ja esimerkiksi juuri vaatteissa paljon vähempi riittäisi. Jotenkin kuitenkin on pakko saada koko ajan lisää vaikka vanhatkin vaatteet olisivat priimakunnossa ja ihan käyttökelpoisia. Tokihan hyvät vaatteet kaapissa säilyvät, jotta ne voi ehkä ottaa sieltä vuosien jälkeen takaisin käyttöön, mutta onko siinä mitään järkeä? tai onkoa järkeä ostaa kirppikseltä korvakoruja, jos omistaa jo valmiiksi 20 paria kirppiskorvakoruja?

kuten sanottu, tämän ei ollut tarkoitus olla dissaamista enkä toisaalta usko että kirppis- tai ekovaatteiden ostamisen vähentämisellä maailma pelastuisi yhtään sen enempää(sillä, ettei omista yksityisautoa, ei lennä ja suosii luomua/kasvista yms. on varmasti paljon suuremmat vaikutukset), mutta olen tosiaan viime aikoina miettinyt paljon ekologisen ajattelun taustoja ja kulutuskäyttäytymistä noin muuten. eli ehkä koko kulutukseen perustuvaa ajatustapaa pitäisi muuttaa eikä vain tuudittautua siihen että voin kuluttaa (lähes) yhtä paljon kuin ennenkin, jos vaan teen sen vintage/ekotuotteilla.

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä edellisen anonyymin kanssa siitä että kirputorilta ostaminen on myös kuluttamista. Ja se vetoaa siihen samaan kuluttamisen tarpeeseen kuin kaikki muukin ostaminen. Ja juuri se kuluttamisen tarve pitäisi saada katkaistua. Kyse on myös määrästä ei laadusta. ei auta jos ostaa aina luomupuuvillaa jos määrä vaatteita on vain liikaa.

Määrä jonka Noora luetteli ostaneensa uutena tänä syksynä oli ainakin minun korvaani todella suuri määrä tavaraa. Ja valitettavasti tuo tavaramäärä ei edusta minulle eettistä kuluttamista. Mutta kai kaikki on sitten niin suhteellista ja kiinni varallisuudesta.

Halonen särähti korvaan niin pahasti...

Lehtikuusi kirjoitti...

"Määrä jonka Noora luetteli ostaneensa uutena tänä syksynä oli ainakin minun korvaani todella suuri määrä tavaraa. Ja valitettavasti tuo tavaramäärä ei edusta minulle eettistä kuluttamista. Mutta kai kaikki on sitten niin suhteellista ja kiinni varallisuudesta."

Sama mieltä anon kanssa. Tuo määrä vaatteita tulee itsellä ostettua suurin piirtein viiden vuoden sisällä. Samoin Nooran kuvaama putelimäärä vaikutti tosi runsaalta. Ehkä Noora edustaa meille mallia, joka on keskivertokulutuksesta eettisempään suuntaan ja luomumpaan suuntaan.

Kristiina kirjoitti...

Terve!

Todella ajatuksia herettänyt postaus sekä myös muut kommentit.

Ihmisarvo on länsimaisessa kulttuurissa alennettu "kuluttajan" rooliin, jolloin omaa itseä, mielipiteitä, kiinnostuksenkohteita ja identiteettiä halutaankin ilmaistavan kulutettavilla hyödykkeillä. Se jos mikä on surullista ja sitä vastaan on kaikkien taisteltava, jotta muutosta joskus saataisiin aikaan. En kuitenkaan usko, että mitään muutosta voi tulla niin kauan kun elämme markkinataloudellisessa kapitalismissa. Koko systeemi haluaa ihmisten kuluttavan, ja ekotuotteitakin lanseerataan pitkälti myös sen takia, että tavaraa menisi enemmän (jos "tavallinen" vastine ei meinaa käydä kaupaksi). Ns. vihreä kapitalismi rehottaa, joka on vain näennäisesti parempi ratkaisu, sillä sen puitteissa lentomatkojakin ja autoja ja vaikka mitä saadaan käärittyä vihreään pakettiin. Asia on vaikea, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Kokonaiskulutusta on laskettava jyrkästi,jotta jotain oikeaa ekologista parannusta tapahtuisi. Tämä taas tarkoittaa laman syventymistä jne. Umpikuja.

Vaatteista sen verran, että osti sitten kirpparilta tai kaupasta, olennaisinta on mielestäni hyvän laadun lisäksi ajaton ja yksinkertainen vaate(en tarkoita että tämä olisi tylsä), joka myös kestää sitä omaa kriittistä silmää pitkään. Tällöin uutta ei hamua niin usein kun kaapissa on helposti yhdisteltävissä olevia huolella harkittuja vaatekappaleita.

Farkuista sen verran, että Nudie Jeansilla on lukuisia luomupuuvillaisia malleja, ja nekin housut jotka eivät ole luomua ovat pesty(värjätty) niin, että värjäysvettä ei päästetä ympäristön vaan samaa vettä kierrätetään niin kauan kuin mahdollista. Tuossa asiassa Nudie on ihan pioneeri; mikään muu farkkumerkki ei tee niin (tietääkseni). Lisäksi heidän nastat ja napit ovat pelkkää kuparia. Niissä ei ole käytetty myrkyllistä pintakäsittelyä kuten lähes kaikissa muissa farkkunapeissa. Lisäksi Nudiet ovat ajattomia ulkomuodoltaan ja kestäviä.

Anonyymi kirjoitti...

Villasukissakin on monen laisia... esim. merinolangat voi olla epäeettisesti tuotettuja (tiedätte varmaan). Mutta myös luomulankoja löytyy. Silloin pitää ottaa myös huomioon hinta. Jos marketin halpislanka (ehkä epäekologinen ja -eettinen) maksaa pari euroa, niin kunnon luomusta saa maksaa kympin kerä. Keriä voi mennä 3 kpl sukkiin (jos pitkävartiset haluat), eli sukille tulee siitä jo pelkästään hintaa kolme kymppiä! Ja olisi kiva varmaan, että tekijä saa työstään palkkaakin - ihan perus-tuntipalkallakin sukkien hinta voisi hipoa tarvikkeineen jopa satasta. Maksaisitteko?
Eli antakaa käsityölle myöskin sille kuuluva arvostus, eikö niin?
T. Ei mummo, alle nelkytvee. Rakastaa neuloa ja käyttää villasukkia. Villahousut työn alla justiinsa ;D

Suositut tekstit