11.11.2009

Rokote vai tauti?

Sikaninfluenssa-postaukseni kiinnosti teitä sen verran, että nostin aiheen keskusteluun myös Olotilan puolella. Käykääpä avaamassa sanainen arkkunne myös siellä, arvostan!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä postaus olotilassa.. Tosin pakko korjata sen verran, että H1N1 on virus eikä bakteeri.

Aika näyttää.... Kannattiko? kirjoitti...

Oli joo, mut mikäongelma on eristää lapsi kotiin, kun monet joutuu sairaalaan sen piikin takia?

Noora kirjoitti...

Anonyymi:Kiitti kun huomautit, sana fiksattu!

Aika näyttää: No siis eristyksissä oleminen nyt vaan on hiton vaikeaa!!! ...Mutta ainakin tässä tapauksessa parempi vaihtoehto kuin se piikki :/

Anonyymi kirjoitti...

Tänään Etelä-Karjalan Radion Studiossa sikainfluenssaa koskeviin kysymyksiin vastasivat Etelä-Karjalan Keskussairaalan infektioylilääkäri Pekka Suomalainen, Lappeenrannan johtava lääkäri Pekka Keränen, sekä alueellisen pandemiajohtoryhmän puheenjohtaja Jouko Saramies. Ja sanoivat näin:

"Tämä on myös esimerkiksi ensimmäinen rokote, jossa on kananmunaa niin vähän, että myös kananmuna-allergikot voivat sen ottaa."

THL sanoo näin:

"Voimakkaasti kanamunalle allergiset voivat saada allergiaoireita, ja rokotusta kannattaa harkita tarkemmin."

-Satu

Anonyymi kirjoitti...

THL:

"14. Onko rokotteet valmistettu kananmunatekniikalla? Jos on, voidaanko kananmuna-allergikkoja rokottaa?

Sikainfluenssarokotteet on valmistettu vastaavalla tavalla hedelmöitetyissä kananmunissa kuin kausi-influenssarokotteetkin. Näissä rokotteissa voi olla jääminä kanan proteiineja ja kananmunan valkuaista, ovalbumiinia.

Sikainfluenssarokotetta ei pääsääntöisesti tule antaa niille, jotka kananmunaa sisältäviä elintarvikkeita syötyään ovat saaneet henkeä uhkaavan, voimakkaan allergisen reaktion (anafylaksian). Hoitava lääkäri voi kuitenkin harkita rokotteen antamista erittäin voimakkaasti kanamuna-allergiselle henkilölle, mikäli riski sairastua vakavaan influenssaan on korkea.

On mahdollista, että kanamunalle allergiset saavat lieviä yliherkkyysoireita rokotteesta. Valtaosalle heistä ei kuitenkaan tule minkäänlaisia oireita. Jos kananmuna aiheuttaa vain iho- tai suolioireita, rokotteen voi antaa normaalisti.

Pikkulapset, jotka eivät ole koskaan saaneet kanamunaa, voidaan rokottaa normaalisti. Etukäteen altistaminen tai muuten testaaminen on tarpeetonta."

-Satu

Anonyymi kirjoitti...

Oulussa ainakin kananmuna-allergikot rokotetaan erikoissairaanhoidon kautta eli oys:ssa. Lievässä tapauksessa ilmeisesti normaalisti neuvolassa. Lapsi sai vasta Mpr-rokotteen siellä, koska rokote sisältää kananmunaa ja hän on allerginen sille. Hoitajan mukaan kuitenkin siinä on kananmunaa vähemmän kuin sikainfluenssarokotteessa.

Suositut tekstit