11.11.2009

Pinkki puuro

En ole hetkeen julkaissut "tätä söin tänään" -postauksia, koska koko ruokavalioni on jo esitelty Kempparissa! Nyt on kuitenkin iltapala-blogauksen vuoro.

Moni teistä on varmaan syönyt pienenä vispipuuroa. Oma mummini tarjoili vispipuuron aina kylmänä, jolloin se lohkesi lusikalla otettaessa ihanasti. Päälle laitettiin punaista maitoa ja kermaa, se oli hyvää — ja harvinaista — herkkua.

En ole syönyt mummin visparia vuosiin, koska valitettavasti mummi ei enää oikein voi tehdä paljon mitään, mutta mummin vispari tuli elävästi mieleeni pari viikkoa takaperin, kun ystäväni Annika taikoi meille kuumat vispipuurot. Kyseessä on siis ihan sama asia kuin mummilassa, mutta mummi antoi puuron jäähtyä, ja Annikan puuro syötiin lämpimänä.

Tästä puurokokemuksesta innostuneena päätin eilisiltana tehdä visparia itsekin, kun löysin kaappia siivotessani paketin luomuspelttimannasuurimoita.

Näin teet speltti-puolukka -vispipuuron:

Kiehauta 2,5 dl vettä ja 2,5 dl kauramaitoa kattilassa. Kun neste kiehuu, lisää sekaan — samalla sekoittaen — 1,25 dl spelttimannasuurimoita ja sekoita puuroa pari minuuttia. Heitä sekaan puolukoita (minä laitoin noin 0,5 dl verran) ja hienonna homma sauvasekottimella tai vatkaimella. Makeuta lopuksi hunajalla. Minä en lisännyt puuroon suolaa, mutta Sun Spelt -purkin kyljen reseptissä sitä suositellaan lisättäväksi 1 tl.

Tässä puuroreseptissä parasta on, että puuron valmistus vie oikeasti vain muutamia minuutteja. Kiireisinkin yksilö ehtii siis sekoittaa itselleen mannapuurot, vaikka olisi kuinka hoppu! Kokeilepa, namia!

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nuo spelttiryynit on ihan huippuja! Mutta tuo pakkauksessa oleva suolamäärä on mielestäni ihan liikaa: tulee tosi suolaista puuroa. Puolet riittää hyvin.

seeds kirjoitti...

Ei saa laittaa laittaa tällaisia kuvallisia herkkupostauksia ilman varoitusta! Heti alkoi tehdä mieli kotitekoista vispipuuroa kun tuo kuva ihan varoittamatta iskeytyi tajuntaan blogia avatessa, eikä tähän aikaan yöstä saa mistään moiseen aineksia. Aaaaaargh...

En ole syönyt vispipuuroa vuosiin, ja se on synti ja häpeä, koska se on kyllä herkkua. Täytyykin joskus kokeilla sitöä taas, luomuspelttimannalla ja luomumaidolla mieluiten. Nam..

paulamummu kirjoitti...

Spelttiä ei ole jalostettu vielä pilalle ja siitä tosiaan tulee hyvät leivonnaiset ja puurot - meillä on käytetty siitä lähtien, kun ekat paketit ilmestyivät kauppaan:-)

Niin, jos se puuro joskus on palanut kattilan pohjaan kiinni, kannattaa sinne levun ja kattilan väliin laittaa 3-4 pientä, samankokoista kolikkoa, ei tartu. Mun äiti on opettanut eikä tarvi raapia kattiloita koskaan. Mut tietysti tuo vaatii vähän säätöjä, et puuro yleensäkin kypsyy kunnolla. Katsottehan muutenkin, et jauhoissa ei ole paakkuuntumisenestoainetta E536, silää siinä on syanidia. Noissa ei ole ja siksi jauhot kannattaa siivilöidä.

Anonyymi kirjoitti...

Muistakaapa myös kokeilla valmiin puuron voimallista vispaamista - jäähtyy ja muuttuu ihanan kuohkeaksi!

Anonyymi kirjoitti...

Ystävättäreni ei osta koiralleensa normikaupoista ruokaa koska hänen mielestään ne sisältää liikaa "paskaa" eli lisäaineita jne.. Mutta tämä samainen ystäväni syö itse mitä sattuu ja väittää minulle kiven kovaan että. EI IHMISTEN ruuissa ole vaarallisia lisäaineita.. Ne ovat turvallia ja hyvin tutkittuja..

Hieman naurattavaa, mutta samalla niin pelottavaa.

Minä ainakin ostan kaiken luomuna jos vain pystyn. mutta onkos tämä E536 luomujauhoissa/tuotteitssa kielletty aine? Ainakin pirkan jauhoissa paakkuuntumisen estoon on käytetty askorbiinihappoa.

Välillä vain tuntuu siltä että kaikkeen ei voi sokeasti luottaa, vaikka tuotteessa lukeekin kissan kokoisin kirjaimin LUOMU tai kosmetiikassa olisi kunnon setrifikointi merkit..
Huokasu..

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä (ja vanha kunnon) idea!
Taidankin laittaa rseptin testiin, mutta käyttäen ruisjauhoja. Kattotaas mitä tulee...

Anonyymi kirjoitti...

Mistäs noita spelttimannasuurimoita oot ostanu?

Ipa kirjoitti...

Minä olen mielestäni nähnyt spelttimannasuurimoita ihan tavan S-marketissakin, ei pitäisi olla mitään erityisen speciaalikamaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,tämähän taitaa olla terveellisempi versio,ainakin minun vanhaan ohjeeseeni verrattuna. Olen aina tehnyt visparin niin että aloitan sen puolukoiden 5 min kiehuttamisella.Siinähän ehtii terveellisyydet kiehahtaa pois.En ole tullut ajatelleeksikaan aikaisemmin. Tässä sinun ohjeessasi puolukoita ei tarvitse kypsentää ja jäähdyttää varmaan puuron mukavasti kun heittää pakastejäisiä marjoja sekaan.Saa nopeasti muksujen suuhun puurot,kun ei tarvii jäähtymistä odotella.

Eetun emäntä

Siunattu hulluus kirjoitti...

Vispipuuro :P Se on vaan niin hyvää. Minäkin muuten suon visparini kylmänä. Samoin riisipuuron. Muut puurot syödään "pakolla" ja lämpimänä, mutta vispi- ja riisipuuro syödään harvinaisena herkkuna ja aina kylmänä.

Noora kirjoitti...

Joo näitä spelttisuurimoita saa ymmärtääkseni hyvin varustetuista ruokakaupoista. Omani on Ruohonjuuresta, muistelen...

Suositut tekstit