24.11.2009

Naisen iholle yli 500 kemikaalia päivittäin

Reutersin julkaiseman tutkimuksen mukaan brittinaiset laittavat iholleen yli 500 eri kosmetiikan kemikaalille päivittäin. Määrä saattaa tuntua isolta, mutta kun muistaa, että yhdessä ainoassa tuotteessa voi olla kymmeniä eri kemikaaleja, ei cocktailin suuruus yllätä minua ollenkaan. Eiköhän sama määrä kemikaaleja päädy myös monen suomalaisnaisen ihoille päivittäin.

Vaihtoehto turhia kemikaaleja karttavalle on a) käyttää vähemmän kosmetiikkaa tai b) suosia fiksumpaa kosmetiikkaa, eli sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Minua henkilökohtaisesti huolettaa se, että aineet eivät suinkaan jää iholle, vaan ne imeytyvät kehoomme. Verenkiertoon kosmetiikan ainesosien ei sanota pääsevän, mutta esimerkiksi nanopartikkelit pääsevät jopa keuhkoihin saakka, joten sisuksiimme kosmetiikan ainesoast pääsevät jokatapauksessa, ovat ne verenkierrossamme tai eivät.

19 kommenttia:

Aino kirjoitti...

Isommat linjat tässä asiassa ovat varmasti ratkaisevia (eli siis se mitä tuotteita käyttää), mutta ihmettelen kyllä monen tuttavapiiristä löytyvän naisen tapaa olla aina viimeisen päälle laitettuna, ihan sama siis vaikka viettää koko päivän kotona tai mökillä. Eli siis monelle annos on ihan oikeasti päivittäinen siitä riippumatta mitä päivän aikana tapahtuu.

En osaa sanoa onko kyseessä sattuma vai ei, mutta mutu-tuntuma on, että lähes kaikki yläasteikäisestä asti päivittäin vahvasti meikanneet tuttuni oikeasti näyttävät nyt 30-v lähestyttäessä huomattavasti vanhemmilta, kuin ne kaverini, jotka a) käyttävät ylipäänsä vähemmän meikkiä ja b) eivät käytä sitä päivittäin. Joten vaikka asiassa miettisi muuta kuin ulkonäköä, niin liiallinen kemikaalien käyttö on ainakin osalle haitallista/sillä on seurauksensa. Jos nämä valinnat saavat ehkä 15 vuodessa ihon näyttämään elottomalta, mitä tapahtuukaan 50 vuoden jälkeen..

Inkivääri kirjoitti...

Meille opetettiin kosmetiikan kemian tunneilla, että kosmetiikan ainesosat _eivät_ voi imeytyä verenkiertoon. Jos niin tapahtuisi, aine luokiteltaisiin lääkkeeksi eikä kosmetiikaksi.

Kira kirjoitti...

Ihoni reagoi nykyään niin vahvasti eri kemikaaleihin, joten olen siirtynyt pysyvästi kylmäpuristettuun kookosöljyyn. Joka toinen ilta pesun jälkeen hieron öljyä koko keholle, myös kasvoille. Ihoni ei edes kaipaa yhtä paljon kosteuttaa kuin ennen vaihdettuani rasvat öljyyn. Öljy on sitäpaitsi luontainen aine iholle eikä tuki ihohuokosia kuten rasva. Öljy antaa ihon hengittää; tämän takia ihoni on vahvistunut ja tasoittunut huomattavasti sen jälkeen kun aloin käyttää kookosöljyä. Sitä on myös ihana laittaa hiuksiin vaikuttamaan yön yli, aamulla hiustenpesun jälkeen hiukset ovat pehmeät ja kiiltävät. Öljystä voi kanssa tehdä ihanaa raakasuklaata! Nam.

Lisää kookosöljyn hyödyistä blogissani :)

Kira

Noora kirjoitti...

Inkivääri: Muutin lausetta hieman, jotta en aiheuttaisi sekaannusta. Totuus on, että esim. nanopartikkelit pääsevät jopa keuhkoihimme saakka, joten kosmetiikan ainesosat todellakin pääsevät tunkeutumaan ihon läpi elimistöömme. Verenkierto-asia tosin on kuten snaoit, että kosmetiikka luokitellaan lääkeaineeksi, jos se pääsee verenkiertoon. Tällaisiakin aineita kuitenkin on olemassa, mutta hyvä kun tartuit sanamuotoon.

Kira:Mäkin käytän öljyä iholla, se on niin ihanaa ja hyvän tuoksuista!

- kirjoitti...

Mitenkähän on mineraalimeikkien laita? Ne pöllyävät melkoisesti, ovat todella pieniä hiukkasia jne? Kulkeutuvat takuulla keuhkoihin vieraana materiaalina.

Anonyymi kirjoitti...

Miten on kynsilakkojen laita? Onko olemassa "luomu"kynsilakkoja ja jos on niin miten kestäviä käytössä ovat?
PS. Kiitos mielettömän hyvästä blogista!

noora kirjoitti...

Tästä tuli mieleeni, että oletko kirjoittanut kestovaipoista ja kertakäyttövaipoista? Monissa kertakäyttövaipoissahan on kaikenmaailman valmistuskemikaalien lisäksi myös lisättyjä kemikaaleja, esim. ihoa pehmentämään jne.! Ja tällaista siis pidetään lapsen ihoa vasten 24/7, usein parin ekan vuoden ajan! Mitäköhän lienee tekee esimerkiksi lisääntymiskyvylle? Moni äiti käyttää myös vanhanaikaisen pepun vedellä pesun sijasta kosteuspyyhkeitä pyllyn puhdistamiseen. Niissäkin on vaihteleva, mutta suhteellisen laaja kemikaalicocktail. Toisaalta olen miettinyt myös kestovaippojen kemikaalimääriä siinä tapauksessa että vaippojen kankaat on valmistettu esim. Kiinassa jossain suhteellisen hämärässä tehtaassa, eikä materiaali todellakaan ole bambua tai luomupuuvillaa vaan PUL:ia ja sekoitteita. Mikä osa kankaiden kemikaalijäämistä mahdollisesti kulkeutuu vauvaan? Kuten huomaat en oikein tiedä asiasta mitään, mutta mielelläni kuulisin ja oppisin lisää jos joku asioista tajuava tätä selvittäisi, sinä siis:)

Anonyymi kirjoitti...

Vauvan kosteuspyyhkeistä löytyy myös ekoversioita, mm.

100% Natural BabyWipes kosteuspyyhkeet:

Valmistettu 100% biohajoavista ja uusiutuvista raaka-aineista. Paksuja ja pehmeitä kosteuspyyhkeitä vauvalle. Alkoholittomia, hajusteettomia, hypoallergeenisiä. Sisältävät rauhoittavaa luomukamomillaa ja -kehäkukkaa. Monikäyttöisiä: sopivat vauvan pyllyn pyyhkimisen lisäksi muun ihon puhdistamiseen ja herkkäihoisten aikuistenkin kasvojenpuhdistukseen!

ja Naturaè puhdistuspyyhkeet:

Biohajovia kosteuspyyhkeitä vauvoille (ja aikuisenkin iholle!). Materiaali pehmeää 100% luomupuuvillaa. Hypoallergeenisiä, hajusteettomia ja alkoholittomia. Pyyhkeissä hoitavaa kehäkukka- ja kamomillauutetta.

-Satu

Iines kirjoitti...

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/luomu-on-kallis-valinta-lue-ruokakorien-hintavertailu/162408

Noora kirjoitti...

-Sanoi:Mutta ne eivät ole nanohiukkasia, vaan ihan samanlaista pöllyävää puuteria kuin tavallinenkin irtopuuteri (oaitsi puhtaammista raaka-aineista). Tietenkin jos samallakun pöllyttää puuteria naamaa, hengittää sisään, voi puuterihiukkasia mennä nenään jne. mutta en olisi niin huolissani keuhkoasiasta tässä kohtaa :) Mainitsemani keuhkoihin kulkeutuminen ei tarkoittanut ihan tätä :)

Anonyymi:Mä käytän ihan älyttömän hyviä Santen lakkoja kynsissä! Yksi kerros riittää, ja ne pysyvät hyvin. Väriskaala on tietenkin suppeampi kuin peruskempparikynsilakkojen, mutta ainakin minä olen löytänyt valikoimasta itselleni sopivia vaihtoehtoja. Santen lakkoja myyvät esim. Ruohonjuuri ja Ekolo.

noora:tärkeää asiaa! Olen tehnyt kesto- ja kertisvaipoista jutun Kuningaskuluttajaankin, mutta se taisi olla testi, jossa perheet testasivat kestovaippoja vs kertiksiä.. Mutta kyllä: vaipoissa on liimoja, muoveja jne. ihan samalla tavalla kuin naisten terveyssiteissäkin.

Kiitti Satu!

Iines:Pitääpä tsekata linkki...

Anna kirjoitti...

Pohdin itsekin vastikään mineraalimeikkien turvallisuutta hengitettynä, ja löysin tämän mielestäni aika kattavan mahdollisia riskejä valottavan jutun:

http://www.vivawoman.net/2008/02/21/do-mineral-makeup-pose-health-risks/

Jutussa todetaan, että mineraalimeikit, joissa titaanidioksidia (TiO2) ei ole nanopartikkelimuodossa pitäisi olla turvallisia mutta suositellaan kuitenkin pidättämään hengitystä niillä pöllytellessä varmuuden vuoksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hiukkasten ei tarvitse olla nanohiukkasia päästäkseen keuhkoihin, jossa kaikki ylimääräinen aiheuttaa ärsytystä. Olisikin mielenkiintoista tietää mihin kokoluokkaan eri puuterit menevät, samoin hiuslakat ja muut kosmetiikassa käytettävät aerosolit. Ilman mitään tieteellistä viitettä muistelisin, että mineraalipuutereiden ainesosien kokoluokka on 10-50 µm. Silloinhan pienimmät hiukkaset lukeutuvat karkeisiin hiukkasiin, jotka kulkeutuvat keuhkoputkiin saakka. Tyypillisiä oireita näille ovat silmien ja ylähengitysteiden ärsytysoireet.

http://tinyurl.com/yddgmj8

Iines kirjoitti...

Samaa mieltä: kaikki pienet hiukkaset eli vieraat aineet on huono juttu keuhkoille pidemmän päälle.

Luin tänään uutisen, että biohajoavat vauvanvaipat eivät kuulu biojäteastiaan ja innostuin kysymään YTV:ltä, saako biohajoavia terveyssiteitäkään laittaa biojätteeseen ja vastaus oli että ei saa. Ne kompostoituvat liian hitaasti ja "päätyvät ns. seulaylitteeseen ja sitä kautta poistuvat prosessista joka tapauksessa kaatopaikalle."

Olen ostanut Vuokkosten biohajoavia viime aikoina. Oiskohan ne silti parempia ihon kannalta(?)

noora kirjoitti...

Sekaannunpas vielä;)
Kiitos anonyymi kosteuspyyhevinkistä, täytyykin hakea noita käyttöön seuraavalle reissulle.
Iines,samaa kuulin minäkin ja siirryin sitten kestositeisiin. Ne on ainakin takuuvarmasti ihoystävällisiä, hengittäviä, kivakuosisia, edullisia, kemikaalivapaita ja ekologisia:) Ja pidemmän päälle paljon edullisempia.

Lehtikuusi kirjoitti...

Pienhiukkasista. Piipusta tuleva savu sisältää pienhiukkasia. En tiedä ovatko nanoja vai jotakin muita. Luultavasti isompia kuin nanoja. Voivat ärsyttää hengitysteitä ja lisätä keuhkoärsytystä.

Kestositeistä. Ei taida niissäkään ihan kemikaalittomaan päästä, jos ottaa muovitetun version.
http://www.hilivinksis.com/puoti/
- tuolta niitä ainakin löytyy

Kestositeistä:
http://www.kuukuppikunta.net/ala.php?sivu=muut
- Siellä puhutaan myös kuukautissienestä tamponin tilalle. En ole kokeillut.

Lehtikuusi kirjoitti...

Kuinkahan suuri kuormittavuus on vuoden kertakäyttökuukautissidekäytöllä verrattuna esim. yhteen edestakaiseen lentoon eurooppaan tai amerikkaan tai aasiaan. Onko tietoa?

Anonyymi kirjoitti...

Kestovaippakankaista sen verran ja niistä yleensä, Että pitää vain luottaa siihen, että kemikaalit lähtis pesussa samoin, kuin vaatteistakin. Ja yleensähän ne neuvotaankin pesemään 60 ennen käyttöönottoa ja muutenkin ne pestään samassa lämpötilassa ja joskus tarvittaessa keittopestään 95 asteessa. Ompelutaitoiset taas monesti tekevät vaipat itse esim. vanhoista froteepyyhkeistä tai muista vanhoista kankaista, mutta käyttävät toki myös ostokankaita. Kuorena voi käyttää myös hahtuvavillasta, (jota ei saa käsitellä millään kemikallilla) kudottuja villahousuja, jotka ovat samalla hengittävät ja antibakteeriset.

seri kirjoitti...

Kuinka suuri terveysongelma kosmetiikka on verrattuna ilmansaasteisiin tai muoviastioihin, joita käyttää väärin?

Meikkejä ainakin käytetään niin pieniä määriä kerrallaan (ainakin jos ei käytä meikkivoidetta) ja ihon pintakerros estää kulkeutumista enemmän tai vähemmän. Pesuaineissa aineet taas pestään pois, joten itse pidän rasvoja ja deodoranttia ongelmallisimpina.

paulamummu kirjoitti...

Mulle riittää pelkkä HTH hajusteettomana, se original LOTION, kun vaan pidän ruokapuolen mahdollisimman vähähiilarisena ja lisäaineettomana.

Olisipa joku kertonut vuosia sitten, mitä kaikkea ruoassa voi olla vialla:-(

Suositut tekstit