22.11.2009

Ftalaattien haitoista taas viitteitä

Ftalaatit eivät ole kiva juttu, niin kuin olette blogstani aikaisemmin lukeneet. Nyt on saatu uusia viitteitä siitä, että muovien pehmennysaineena käytetyt ftalaatit saattavat heikentää poikien maskuliinisuutta:

"Muoviyhdisteiden vaikutuksia hormonitoimintaan on tutkittu aikaisemmin, ja osalla yhdisteistä on nähty yhteyksiä naishormoni estrogeeniin. Tämän havaitsi myös Rochesterin yliopiston tutkijaryhmä, joka seurasi 145 lasta sikiöajalta seitsenvuotiaiksi. Sikiöaikana flataatille altistuneilla poikalapsilla mitattiin leikki-iässä keskimääräistä alhaisempia testosteronipitoisuuksia.

Tutkijat havaitsivat myös, että ftalaatille altistuneet pojat olivat verrokkiryhmää vähemmän kiinnostuneita leikkimään pojille suunnatuilla leluilla ja pojille tyypillisiä raisuja leikkejä.

Tutkimusta johtanut Elizabeth Salter-Green arvelee yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että piirre saattaa ilmetä myös aikuisiällä.

- Altistumisella on vakavia terveydellisiä haittoja. Se heikentää miesten lisääntymiskykyä ja, kuten nyt näyttäisi, se vaikuttaa myös miesten käyttäytymiseen.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa aineen todettiin alentavan poikien testosteronipitoisuuksia sekä vaikuttavan tätä kautta jopa heidän käyttäytymiseensä.

Ftalaatit on todettu haitallisiksi useissa tutkimuksissa. Niitä käytetään muun muassa liimojen, väriaineiden ja erilaisten tekstiilien valmistuksessa. EU on kieltänyt sen käytön leluissa, ja Suomessakin on vedetty myynnistä ftalaattia sisältäneitä leikkivälineitä".

Lainasin nyt poikkeuksellisesti koko YLEn uutisen, koska sitä oli turha alkaa pilkkomaankaan. Kiinnostavaa asiaa, eikö totta? Pakko tässä yhteydessä mainita (taas) WWFn eurooppalaisille perheille toteuttama kemikaalitesti. Tässä otteita raportin tuloksista:

  • Jokaisen perheenjäsenen, isoäideistä lapsiin, veressä on vähintään 18 kemikaalin cocktail. Nämä kemikaalit ovat keinotekoisia ja/tai ihmisen valmistamia ja useita niistä löytyy arjen tuotteista.
  • Bisfenoli A:ta, joka on estrogeeninen eli hormonitoimintaa matkiva kemikaali, käytetään polykarbonaattimuovin ja epoksihartsin valmistuksessa, ja sitä löytyi kolmelta testatulta joka sukupolvesta. Korkein pitoisuus oli lapsella.
  • Bromattuja palonestoaineita, organokloorisia hyönteismyrkkyjä, PCB:itä, perfluorattuja kemikaaleja ja keinotekoisia myskejä oli jokaisen testatun veressä, myös 12-vuotiaiden lasten.
  • Eräät testihenkilöiden verestä löydetyistä kemikaaleista, kuten DDT, ovat olleet kiellettyjä EU:ssa vuosikymmeniä, mutta silti niitä löytyy edelleen ihmisten verestä. Niitä löytyi kaikista testatuista, jopa sellaisista jotka eivät olleet syntyneet, kun nämä kemikaalit kiellettiin, mikä on osoitus siitä, miten pysyviä ne ovat ympäristössä.

Tässä vain muutama pointti, raportin kokonaisuudessaan löydät täältä.

On selvää, että ihmiset altistuvat kemikaaleille yhä enemmän, mutta mikä on kiinnostavaa on se, mistä ne meihin tulevat? Kävin viime viikolla läpi Ruotsin luonnonsuojeluliiton tutukimusta kenkien kemikaalijäämistä, ja raportissa selvisi, että esimerkiksi muovisista rantasandaaleista on löydetty jopa perimää vahingoittavia kemikaaleja.

On pöyristyttävää, ettei Suomen mediassa tällaisia uutisia noteerata mitenkään, kun länsinaapurissa tehdään toinen toistaan kiinnostavampia tutkimuksia arkikemikaalien vaikutuksista ihmisen terveyteen. Palaan muovikenkien kemikaalipitoisuuksiin pian, omassa postauksessaan. Sillä välin: tarkkailkaapa itse arkiympäristönne muovituotteita ja karsikaa turhat. En tarkoita, että kannattaa heittää tavaraa roskikseen, mutta ainakaan uutta, turhaa muovikamaa ei kannata hankkia.

... Ja joitakin muovitavaroita ehkä kannattaisi heivata ihan suosiolla menemäänkin: esimerkiksi muovisista paistinlastoista en löydä juurikaan järkeä (itse käytän puisia). Voisiko niille keksiä jonkin paremman käyttötarkoituksen, niin ettei niitä tarvitsisi heittää pois? Ja kannattaa myös muistaa, että tulikuumaa ruokaa ei koskaan tule laittaa muovistiaan. Anna ruoan jäähtyä keraamisessa astiassa, ja sijoita se muovirasiaan vasta kylmänä.

Olen itse sen verran pihi, että säästän kaiken maailman purkit ja purnukat, pesen ne ja laitan talteen (kiitos äiti tästä peritystä hamsteriominaisuudesta). Mutta on hyvä huomata, että mikä tahansa muovirasia ei ole välttämättä sovelias elintarvikkeiden säilytykseen, ja myös ruoan säilyttämiseen tarkoitetuissa elintarvikemuoveissa on eroja! Jos vaikka ostaa kotiin juustoa, joka on pakattu muoviastiaan — jonka siis tarvitsee olla sopiva kylmäsäilytysolosuhteisiin — ei ole välttämättä hyvä idea säästää pakkausta, ja laittaa siihen kuumaa ruokaa säilytettäväksi. En nyt viittaa varsinaisesti mihinkään yksittäiseen tutkimustulokseen, vaan yritän valottaa teille eri muovilaatujen ominaisuuksia ja käyttötarkoituseroja. Kylmien elintarvikkeiden säilömiseen tarkoitetuista muoveista voi hyvinkin irrota kemikaaleja kuumiin ruoka-aineisiin, ellei rasia ole nimenomaan mikrolle tms. tarkoitettu (en tosin laittaisi itse mikroon edes mikrotettaviksi tarkoitettuja muoviastioita).

Olkaa siis tarkkoina ja mielummin turhan tarkkoja kuin suurpiirteisiä :) Palaan muoviasian pariin pian!

26 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vaihtoehtoja muovileluille onneksi löytyy.Makeita puuleluja, joskin tuontikamaa löytyy merkeistä Haba, Djeco ja Vilac.

Anonyymi kirjoitti...

Tuli tuosta paistinlasta-asiasta mieleen, että onkohan puukauhoja saatavilla missään? Monissa liikkeissä tuntuu kyllä olevan kaupan salaattiottimiksi tarkoitettuja matalapesäisiä kauhoja, mutta mistä löytäisin esim. puuron hämmentämiseen sopivia puisia kauhoja?

Anonyymi kirjoitti...

itse olen nähnyt puisia kauhoja ainakin erilaisilla toreilla ja markkinoilla, mutta luulisi niitä (toivottavasti!) jostain kaupastakin löytyvän.

Anonyymi kirjoitti...

Myös kannattanee hankkia seuraavaksi keraamisia/valurautaisia paistoastioita. Teflonpinnoitteista, varsinkin vaurioituneesta sellaisesta, irtoaa sitä muovia ja monia haitallisia yhdisteitä ruokaan...

Minnie kirjoitti...

Oi kuinka voisinkaan sanoin kuvailla tämän blogin ihanuutta. Kiitos blogisi olen alkanut ajatella vieläkin terveellisemmin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Mitä paistinpannua muuten olisi suositeltavaa käyttää, jos ei halua ostaa valurautaista (painava ja paistamiseen tarvitaan kauheasti rasvaa, ettei pala pohjaan)? Jos jollain olisi antaa ihan tarkkoja tietoja valmistajista yms., olisin todella kiitollinen. Olisiko esim. Hackmanin keraamisella pinnoitteella päällystetty Matador hyvä valinta paistinpannuksi?

Karoliina kirjoitti...

moi noora, tässä justiin tajusin, että sunkin jossain vaiheessa suosittelema Biotherm (ekodeodorantti) käyttää ilmeisesti eläinkokeita. eipä tää aspekti tullut mieleen dödöä ostaessani.
toisaalta, tääkin on kai aika monipiippuinen juttu tuo testaus, pitää ottaa vähän selvää asiasta. en muista oletko jo perehtynyt aiheeseen aiemmin, pitääkin etsiä sun sivuilta.

Anonyymi kirjoitti...

Eivätkö puiset paistinlastat, kauhat yms. ole epähygieenisiä? Minusta ne on vaikea pitää puhtaina :/

sini kirjoitti...

Puiset lastat eivät ole epähygenisiä. Kuten ruoka kuumenee, kuumenee puinen lastakin.

Pesesthän sinä muovisestki ruuan laiton jälkeen, niin miksi puinen olisi vaikeampi pitää puhtaana?

Mielestäni turhaa nipottamista.

Toki puu imee itseensä värit voimakkaista ruuista, mausteista jne..

Puisen kauhan löysin ikeasta-tuosta tavaratlo helvetistä. Oli mukana lasta ja puinen harukka. Hintaa 1€

Anni kirjoitti...

Puuhan on todettu muovia hygieenisemmäksi esimerkiksi työtehoseuran leikkuulautoja testanneessa tutkimuksessa. En keksi mitään syytä, miksi muovinen paistinlasta olisi kovin paljoa hygieenisempi kuin muovinen leikkuulauta. Puu estää luonnostaan bakteerien kasvua sen pinnalla, siksi myös puiset lauteet saunassa ovat paremmat kuin esim. laattapinnat, joita on vaikka turkkilaisissa saunoissa.

NT kirjoitti...

Aamulehden etusivulla tänään natriumglutamaatista:
http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/natriumglutamaatti-houkuttelee-syomaan-liikaa-ja-voi-tehda-lihavaksi/162440

NT kirjoitti...

Ja illalla FST:llä dokkari Design-ruokaa: http://www.telkku.com/?oid=20091123215064&autoload=true
Kuulemma ihan mielenkiintoinen, vaikka tuon kuvauksen perusteella voisi ehkä muuta olettaakin...!

Anonyymi kirjoitti...

Juuh, toi kemikaalimiksaus on tullut tutuksi - ja kirotuksi tässä parin vuoden aikana. Mitään pätevää syytä ei ole lapsettomuuteen mutta 70-luvulla syntyneinä olemme molemmat läpikyllästettyjä erilaisilla antibiooteilla ja kemikaaleilla. Muistan mm. miten lapsena ennen nukkumaanmenoa laitettiin huoneeseen sankka kärpäsmyrkkyruiskutus - ja sitten suljettiin ovet kun ruvettiin nukkumaan.

N kirjoitti...

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=16618:natriumglutamaattia-ja-kaikki-maistuu-samalta-ja-lihottaa&catid=2:kotimaa&Itemid=4

Mukavaa, että näistä jutuista uutisoidaan.

annepa kirjoitti...

Karoliina, on ihan yleisesti tiedossa että L'Oreal käyttää eläinkokeita ja myrkkyjä. Tätä yksittäistä tuotetta mainostetaan ekotuotteena, joka siis poikkeaa Biothermin muista tuotteista ainakin raaka-aineiltaan. Lukaisin pikaisesti (en siis syventynyt) Ecocertin manifestiä ja vaatimuksia ja sieltä löytyi yksi ainoa kohta eläinkokeista: "valmiin tuotteen testaaminen eläimillä on kielletty". Siis tätä biodödöä ei ole testattu eläimillä koska sillä on Ecocertin lappu päällä, mutta sen raaka-aineet on hyvinkin todennäköisesti testattu eläimillä (koska Ecocert sen sallinee). Korjatkaa viisaammat jos olen väärässä.

Noora kirjoitti...

Hassua, että puukauhat on osalle vieraita, olen ihan ihmeissäni!! Niitä nyt löytyy ihan mistä tahansa keittiötavaraa myyvistä putiikeista ja hyvin varustettujen markettienkin valikoimasta :)

Anonyymi:Millä tavalla koet, että puulastat ovat epähygieenisiä? Minä en pese niitä edes pesuaineella, vaan huuhtelen kuumassa vedessä ja harjaan tiskiharjalla puhtaaksi, ei mitään ongelmaa! Olen tehnyt näin viimeiset 9 vuotta. Se että puu tummuu tai ottaa väriä ei tee lastasta tai kauhasta epähygieenistä.

SERTIFIOITU LUONNONKOSMETIIKKA ON AINA ELÄINKOKEETONTA. Eli tämä koskee myös Lorealin ecocert-sertifioitua Biothermin dödöä. Olen tästä 100% varma. He eivät saisi käyttää merkkiä, jos tuote olisi testattu eläinkokein. MUTTA tosiaan, voivatko tuotteen yksittäiset raaka-aineet olla eläinkokein testattuja? Hmm.. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet ovat ymmärtääkseni sertifikaatin piirissä myös yksittäin, eli niitä ei saa testata eläinkokein, mutta varmistan tämän teille! Karoliina: mistä sait käsityksen,että Biothermin dödö olisi testattu eläinkokein?

Anonyymi kirjoitti...

Ympäristön kemikaaleihin tulisi kiinnittään enemmän huomiota. Kemikaalit ovat hieman kuin lääkkeet. Ne voivat parantaa elämänlaatua ja edistävät terveyttä, mutta laaja altistus olla erittäin haitallista.
Esimerkiksi muovien hyvä puolihan on ilman muuta ruuan säilyvyys, mutta toisaalta jos se sama pakkausmateriaali voi vaarantaa terveyden niin asiaa pitäisi tarkasti tutkia, eikä vain vältellä.

Anonyymi kirjoitti...

Puukauhat imevät kaikenlaista sisäänsä. Bakteerit viihtyvät kosteassa, joten jos ne puukauhat eivät kunnolla kuivu välillä, niin kyllä ne varmaankin hieman epähygieenisiä silloin on. Paistamisessa tosin kyllä se ruoka ja mahdolliset puukauhasta tulevat bakteeri tuhoutuvat.
Esimerkiksi puista leikkuulautaa ei kuitenkaan käsittääkseni saisi käyttää raa'an lihan käsittelyyn, jotta bakteerit ei pääse muhimaan ja seuraavan kerran kun leikkaat leipää samalla laudalla niin saatkin salmonellan. Korjatkaa jos asiasta on uutta tietoa.

danne kirjoitti...

onhan sitä olemassa metallisiakin paistinlastoja, jos puiset jostain syystä epäilyttävät... teflonpannulla niitä ei tietenkään voi käyttää, mutta eipä pitäisi käyttää teflonpannujakaan =)

NT kirjoitti...

Nettilähteiden mukaan Wisconsinin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa puisen laudan on huomattu tappavan bakteereja toisin kuin muovisen. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, onko tätä tutkittu lisää kyseisen tutkimuksen jälkeen.

Täältä löytyy lisää tietoa englanniksi ja viitteitä kyseessä olevaan tutkimukseen:
http://www.peter.hemsley.btinternet.co.uk/CDB/Technical/Bacteria/bacteria.html

Rachel kirjoitti...

Niin ja lihalle pitäisi aina olla oma leikkuulauta, eli siis lihaa ja vihanneksia tms. ei saisi leikata samalla laudalla.

Tytti kirjoitti...

En mitään testosteroni-tasoissa huomatuista eroista voi sanoa, mutta pakko myöntää, että pisti todella ikävästi silmään, miten jutussa mainitaan poikien lelut ja poikien leikit :(

Anonyymi kirjoitti...

Hei Noora ja kiitos hyödyllisestä blogista!

Nyt kun muovista puhutaan, niin mitä mieltä olet vedenkeittimistä? Onko sinulla sellaista? Suurin osa vedenkeittimistähän on muovia, joten mahtaakohan niistä irrota miten paljon haitallisia aineita.. Olen käsittänyt, että teeveden kiehauttaminen keittimellä vie vähemmän energiaa kuin veden keittäminen kattilassa ja on siten ekologisempi vaihtoehto. Mutta mitenköhän on terveellisyyden laita...

-Kuppi kuumaa teetä, kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Puu tosiaan puhdistaa itsensä. Muistan hämmästyneeni, kun kuulin tutkimuksesta, jossa puisissa leikkuulaudoissa oli selvästi muovisia vähemmän bakteereja.

Minuakin kiinnostaisivat hyväksi koetut paistinpannut/kattilat teflonien tilalle. Noora taisi aikaisemmin esitellä yhden vaihtoehdon, löytyykö muita? Yhdysvaltalaisessa Shape-lehdessä kehuttiin ScanPanin keraamista paistinpannua, siitä ei ole omaa kokemusta.

Maria V. kirjoitti...

Valurautapannu. Paras.

Anonyymi kirjoitti...

Luulisi muovisen leikkuulaudan naarmuihin jäävän pöpöjä muhimaan. Tästä ainakin opettaja aikanaan puhui, kun koulussa oli muoviset lautaset ja tarkoitus oli siirtyä posliinisiin.

Suositut tekstit