12.11.2009

Lily Alexandra

Ei ole välttämättä ihan helppo juttu määritellä luonnonkosmetiikkaa. Ainoa varma tapa on syynätä INCI-listaa, ja se kannattaa tehdä etenkin silloin, jos tuotteella ei ole luonnonkosmetiikkasertifikaattia, mutta se silti väittää olevansa jonkin tietyn sertifikaatin ominaisuudet täyttävä brändi.

Tässä meillä on yksi tällainen tuotesarja: kotimainen Lily Alexandra.


Lily Alexandra on reilu vuosi sitten perustettu kotimainen luonnonkosmetiikkabrändi, jonka tuotteet on suunniteltu, testattu ja toteutettu Suomessa. Tuotteet tehdään Sipoossa. Osa raaka-aineista joudutaan hankkimaan muualta (esimerkiksi Aloe Vera), mutta suomalaisia raaka-aineita kuulemma käytetään aina kun niitä on saatavilla.

Sarja on hajustamaton ja parabeeniton, ja minulle kerrottiin, ettei sarja sisällä synteettisiä öljyjä tai muita synteettisiä ainesosia ja että raaka-aineet ovat Ecocert-vaatimuslistan täyttäviä (merkin hankkiminen on vaan liian kallista pienelle toimijalle).

Sain testattavakseni sarjan tuotteita, ja esimerkiksi kasvojen pesuaine on ollut todella hyvä, mutta tutustuttuani INCI-listaan huomasin, että heti kolmantena raaka-aineena mainitaan Cocamidopropyl Betaine, jota ei sertifioidussa luonnonkosmetiikassa saa käyttää — näin luulin.

Soitettuani Pro Luonnonkosmetiikan tuoteasiantuntijana toimivalle Minna Viinikalliolle sain selville, että Ecocert tosiaan sallii — ainoana sertifikaattina — Cocamidopropyl Betainen käytön tuotteissaan. Muut luonnonkosmetiikkasertifikaatit (BDIH, Soil Association, AIAB, NaTrue) eivät ainetta salli, koska se on kemiallinen yhdiste, joka ei esiinny luonnossa sellaisenaan.

On siis selvää, että Ecocertilla on löyhemmät kriteerit luonnonkosmetiikan raaka-aineiden suhteen, kuin muilla sertifikaateilla. Viinikallion mukaan Ecocert hyväksyy noin kourallisen raaka-aineita, joita muut sertifikaatit eivät hyväksy.

Luin läpi sekä Lily Alexandaran kasvogeelin että kasvoveden INCIt, ja pääosin raaka-aineet ovat kyllä ihan hyvää kamaa, ei pöllömpää ollenkaan — vaikkakin tämä yksi aine pomppasi silmille heti INCI-listan alussa.

Lily Alexandra -sarja sisältää toistaiseksi puhdistusgeelin, kasvoveden, 24-tunnin voiteen, silmäympärysvoiteen ja kiinteyttävän tehoseerumin. Sarja laajenee pian kuorinnalla ja naamiolla, eli suhteellisen kiva kasvopakkaus on kyseessä. Niille teistä, joita kiinnostaa testata sarjaa vinkiksi, että Lily Alexandra löytyy tulevan viikonlopun Kauneus- ja Terveys -messuilta.

Todettakoon, että sarja on suunniteltu nimenomaan suomalaiselle iholle ja meidän ilmasto-olosuhteisiimme ja kuulemma etenkin atoopikot ovat kiitelleet sarjan sopivuutta iholleen. Minä olen testannut kosteuttavaa kasvogeeliä puhdistukseen noin viikon ajan, ja tuote on tuntunut hyvältä. Ensimmäinen sertifioitu kasvojenpesuaine, joka tuntuu puhdistavan kunnolla, mahtava juttu!

Olette varmaan hämmentyneitä siitä, miten eri luonnonkosmetiikkasertifikaatteihin tulisi suhtautua, kun kerran niiden kriteeristöt ovat keskenään niin erilaisia. Huojennukseksenne voin todeta, että aiheesta on tekeillä kirja, josta tulee olemaan teille ISO apu. Tähän asiaan palataan pian ;) Hihii...

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sattuipa postauksesi sopivasti - hankin juuri tuotesarjan testaukseen viime viikonlopun messuilta ja mietin miten "puhtaasta" tuotteesta mahtaa olla kyse. Kiitos!
Aineiden toimivuuteen olen kyllä ollut tyytyväinen.

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy muistaa että jos luonnonkosmetiikalla putsaa normikosmetiikan meikkejä, ei tulos ole paras mahdollinen, sillä ne oat niin erilaisia kemiallisilta koostumuksiltaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Huojennukseksenne voin todeta, että aiheesta on tekeillä kirja, josta tulee olemaan teille ISO apu."

Toivoisin, että alan asiantuntijat asiaankuuluvine koulutustaustoineen tekisivät näitä kirjoja, eivätkä harrastelijat.

seeds kirjoitti...

Samaa tavaraa löytyy mielestäni esim. Urtekramin shamppoista...

Noora kirjoitti...

Anonyymi:Mistä sinä tiedät, kuka kirjaa kirjoittaa?

Seeds:Pitääpä tarkistaa!

Karoliina kirjoitti...

Moi Noora, blogasin näistä Lily Alexandra tuotteista kuukausi sitten (http://pieniajuttujaelamasta.blogspot.com/2009/10/suomalaista-luonnonkosmetiikkaa.html) ja silloin kirjoitin, että kaikki aineet saivat Rita Stiensin mukaan 2-3 tähteä! Mistä tiesit, ettei tuota mainitsemaasi ainetta saisi käyttää luonnonkosmetiikassa? Kiinnostaa siis ylipäätään tietää, että miksi se on vaarallinen, kun Stiensin kirja antaa sille kaksi tähteä? Ja jos kerran noihin Stiensin tähtiin ei voikaan luottaa, niin mistä muualta tarkistaa näitä juttuja? :)

deem kirjoitti...

Eco cert on semmonen sertifikaatti, minkä omaavien tuotteitten INCIt kannattaa syynätä. Esim. Dermosilin Eco sert puhdistusvaahto sisältää Sodium Lauryl Sulphate.

jenni kirjoitti...

^
Oho, hyvä kun sanoit!
Jotenkin mulle on jäänyt sellainen mielikuva, että kaikki sertifikaatit kieltävät natriumlauryylisolfaatin, pitääpä siis kerrata faktat.

Jaana kirjoitti...

Viitaten Anonyymin kirjoitukseen: Kuka tahansa kirjan kirjoittaakin, toivotaan täälläkin sen olevan asiallinen taho!

Anonyymi kirjoitti...

Huomasin kanssa että anonyymi esitti toivomuksen, ei arvostelua.. Mutta tuo Lily Alexandra kiinnostaisi, hinta on aika kova noissa voiteissa ja seerumissa ainakin. Löysin muuten kirjastosta oivan kirjan:Laiskan Lissun opas ekoelämään, kirjoittaja Anita Naik. Ei mitään ihmeellistä uutta tätä blogia seuranneille, mutta mukava käsikirjaksi. T;annamari

Anonyymi kirjoitti...

Joskus aikaisemmin kyselinkin jo, että oletko Noora kuullut sellaisesta merkistä kuin Estelle & Thild? Ruotsalainen merkki, mutta ilmeisesti tuotteet tehdään Suomessa (?). Ecocert-merkki, ei sisällä mitään mitä en ymmärtäisi (kuten tuota cocamido... no, sitä kuitenkin).

Duunista sain kasvovettä, kosteusvoiteen ja yövoiteen, pidän kovasti. Etenkin tuo kasvovesi tuoksuu ihanalta, vaikkei se olekaan parfymoitu.

http://www.kicksbeauty.fi/ekologinen/valikoidut_tuotesarjat/estelle_thild/

Maija kirjoitti...

Tämän jutun innoittamana kävin Muoti&Kauneus messuilla tutustumassa Lily Alexandran tuotteisiin. Tai yritin tehdä niin, mutta esittelijä sanoi että tämä on kyllä vähän vanhemmalle iholle suunnattu, jos vaikka äidillesi katsot...olin aika yllättynyt. Jäi sitten tuotteet siihen.
Nimim. viikon päästä 30-vuotias.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä materiaaleista tuo paketointi on?

Noora kirjoitti...

Karoliina:Hmm.. Mulla on Stiensin kirja nyt työpaikalla ja kirjoitan kotoa. Tsekkaanpa vielä kun pääsen kirjan äärelle. Mä nimittäin käytän lähteenäni pitkälti Stiensin kirjaa, palaan tähän!!

Annamari:Kiitos kirjasuosituksesta!

Anonyymi:Olen kuullut. Laitan blogauslistalle...

Maija:Joo ne on kait suunnattu vanhemmille, mutta itse olen 28 ja testaan paria tuotetta parhaillaan, että ei valmistaja ainakaan mun kohdalla sitä mieltä ollut,että olen "liian" nuori... Hassua.

Anonyymi:Se on muovia.

Suositut tekstit