19.11.2009

Kysy mitä vaan!

Olen jonkin aikaa miettinyt, että pitäisikö minun julkaista blogaus, jonka ideana olisi yksinkertaisesti antaa teille mahdollisuus kysyä minulta mitä tahansa. Homma on sikäli vähän riskaabelia, että kysytte kuitenkin melkoisen varmasti niin hankalia kysymyksiä, etten osaa vastata niihin. En siis lupaa vastauksia välttämättä kaikista yksityiskohtaisimpiin ja syvimpiin kosmetiikan raaka-ainekysymyksiin! En ole kemisti! Vastaan niihin joihin osaan ja joihin löydän ammatti-ihmisen puolestani vastaamaan, mikäli oma tietämys ei riitä.

Voit kysyä tietenkin myös henkilökohtaisia asioita, mutta blogini ei varsinaisesti ole olemassa yksityiselämäni ruotimista varten. Mutta jonkin verran olen saanut kysymyksiä esimerkiksi opiskeluuni liittyen, sellaisiin vastaan toki mielelläni.

Nyt on siis mahdollisuutesi kysyä ihan mitä tahansa, mikä sinua Kemikaalicocktailissa, blogin aiheissa tai minussa askarruttaa - vai askarruttaako mikään? Jos ei, niin jatketaan hommaa niin kuin ennenkin :)

119 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

Oletko koskaan tutustunut kosmetologeilta saatavaan Organic Spa tuotemerkkiin? Mikä on mielipiteesi ko. merkistä?

Prefecta kirjoitti...

onko tuttu?
http://www.p-pas.com/verkkis/cat/index.php

Maryb kirjoitti...

Mitä kouluja olet elämäsi aikana käynyt? Kuinka päädyit toimittajaksi?

Anonyymi kirjoitti...

Onko ruotsalainen Camino-lehti sinulle tuttu?

Anonyymi kirjoitti...

Mitä on Maltodekstriini? Ts. Onko se PAHAA? :)

Anonyymi kirjoitti...

ensinnäkin indiska, arvioisitko edelleen tämän kaupan riepuliikkeeksi, mitä mieltä olet etik och miljö -kohdasta joka sivulta löytyy, puppua vai luotettavia lupauksia?

ja toisekseen cheap monday, herää epäilyksiä kannattaako kyseistä merkkiä (enää?) suosia kun h&m käytännössä osti puljun jokin aika sitten (ah kun tästäkin sain kuulla paljon jälkijunassa), uutisoinnissa kerrottiin että tämä tarkoittaa halvemmalla, enemmän -tyyliseen tuotantotapaan siirtymistä. osittain sama kysymys kuin indiskassa, onko code of conduct joka cm:n sivuilta löytyy, miten avartava?

Piia kirjoitti...

Oletko sattumoisin törmännyt (luonnon)tuotteisiin, jotka olisivat erityisen hyviä atooppiselle iholle?

Anonyymi kirjoitti...

Suosittelet aina silloin tällöin uusia ihonhoitotuotteita. Voisitko tehdä listan tämän hetken suosikkituotteistasi ja kertoa mihin tarkoitukseen mitäkin käytät? Merkeissä on aika vaikea pysyä perässä ja tulee kalliiksi testata jokaista. Samalla voisit antaa vinkkiä mistä kyseisiä tuotteita voisi saada tilattua Suomen hintoja edullisemmin. Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

mitä mieltä olet tupakan poltosta? oletko itse polttanut joskus?

Anonyymi kirjoitti...

olisiko kannabiksen vaporisoiminen parempi vaihtoehto päänsärylle kuin särkylääkkeet?

Anonyymi kirjoitti...

Tekeekö sulla koskaan mieli heittäytyä "tuhmaksi" ja tehdä jotain paheellista, syödä esim. jotain huonoa ja epäterveellistä?

emma kirjoitti...

uusin vanhan juttutoiveen, eli elohopea. ja koska toi on aika iso kakku, ni miten olis elohopee ja ruoka? vaikka mua kyllä kiinnostaa, et mistä kaikkialta muualta sitä sekä ihmisiin että ympäristöön joutuu... ja mitä kaikkee se aiheuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

Muovikassi postauksessai jossain kaukaisuudessa kerrot hyviä vinkkejä muovipussittomaan elämään, mutta siitä en saanut selkoa, että mihin laittaa sekajätteet jos muovipusseja ei osta koskaan? Mitään vinkkejä?

Entä kumpi on mielestäsi parempi, luomumaito vai GMO-vapaa soijamaito?

Anonyymi kirjoitti...

oivoi kun tekis itekkin mieli vastailla pariin näistä.

Mua kiinnostaa kanssa tuo Cheap Monday juttu, harmi kun pitää tommoset "pikkuliikkeet" myydä jäteille.. kuluttaja kärsii.

Anonyymi kirjoitti...

Milloin ja miksi aloit alunperin kiinnittämään huomiota kemikaalittomuuteen ja luomu-asioihin?

Daily Eko kirjoitti...

Kaipailisin luomudödöarvioita / alumiiniasiaa / mikä muu kuin alumiini on dödöissä ehdoton pahis. Mitä käytät itse, mitkä merkit ovat taattua laatua?

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkäs Marja Putkisonkin suosittelema Orgon MeineBase emäksinen suola, oletko itse kokeillut? Miten ekologinen ja puhdas tuote on? Itse olen siihen aivan koukussa, paras naaman puhdistaja ikinä! Vähentää rasvaamisen tarvetta ja pitää ihon puhtaana. Muiden aineiden käyttö vähenee, joten siten varmastikin osittain kompensoi tuonnista aiheutuneet ympäristöhaitat. Suosittelen tutustumaan, monikäyttöinen ihmeaine! Minä en kauneudenhoidossa enää juuri muuta käytäkkään kuin Orgon suolaa ja hunajaa! Elegia

Anonyymi kirjoitti...

Minkä ikäinen olet? :)

Mimmi kirjoitti...

Kiinnostaa sama kuin anonyymi 17:03:n aihe, mielipiteesi kannabiksen laillistamisesta lääke- ja/tai viihdekäyttöön, erityisesti koska kyseessä on puhdas luonnontuote (vrt. esim alkoholi) jonka yliannostukseen ei ole historian aikana kuollut yksikään ihminen (puhun pelkän kannabiksen yliannostuksesta, en siis sekakäytöstä). Mikä on kantasi siihen, että mm. vanhuksia lääkitään runsaasti sivuvaikutuksia sisältävillä opiaattijohdannaisilla särkylääkkeillä, eikä esimerkiksi ihmiselle vaarattomalla kannabiksella?
Jos haluat perehtyä aiheeseen paremmin, suosittelen katsomaan dokumentin The Union (http://video.google.com/videoplay?docid=-9077214414651731007#)

Anonyymi kirjoitti...

Minua kiinnostaisi lista valotoksisista aineista, esim. alkoholi on sellainen ja jotkut eteeriset öljyt. Kiva haaveilla luonnonkosmetiikasta, kun niin monessa on noita ja kaikkia en edes tiedä välttää.

Anonyymi kirjoitti...

mutta kyllähän kannabikseen voi kuolla! tosin ainoo mahdollisuus on se että sitä tippuu tosi iso läjä tosi korkeelta päähän ja kuolee sit niihin vammoihin.. eli siis kertooko se jotain? alkoholin takia kuolee ihmisiä päivittäin (puhumattakaan tupakasta tai muista huumeista). eli siis jos kannabis dekriminalisoitaisiin suomessa, olisiko sen lääke- ja viihdekäyttö mielestäsi ok kempparin kannalta?

Anonyymi kirjoitti...

Mielipiteesi ydinvoimasta? Entä jätteenpoltosta?

Anonyymi kirjoitti...

Hei, toivoisin että vastaisit seuraaviin d-vitamiiniaiheisiin kysymyksiin:

-kuinka paljon d-vitamiinia pitäisi mielestäsi popsia ja milloin (vain talvisin/kesäisin myös? )

-mitä merkkiä itse käytät, kuinka vahvaa ja kuinka usein?

Olen lukenut aiheesta niin paljon erilaista ristiriitaistakin tietoa. Toisaalta puhutaan että d-vitamiinin tarve on hälyttävän suuri ja nykyiset suositukset ovat liian alhaisia, mutta toisaalta se pistää miettimään, että miksi sellaiset suosituksen on Suomessa sitten asetettu? Ehkä me täällä pohjoisessa emme tarvitsekaan niin suurta d-vitamiinilisää, koska ilmastomme on sellainen kuin on. Tuntuu siis vähän luonnottomalta syödä sitä niin suuria määriä.

Tai siis, ymmärrän d-vitamiinin tärkeyden, mutta kun se nautitaan ravintolisänä, niin sitä ei voi verrata aitoon aurinkoon. Ja juuri se mietityttää, että onko sellaisen hormonin syöminen suurina määrinä kuitenkaan hyvä juttu??

Mitä mieltä siis olet, jos ajatellaan ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia? Ja onko järkevää uskotella elimistölle, että nyt on kesä, vaikka ulkona on talvi?

Toivottavasti osaat vastata. Kiitos. :)

-Marie

Anonyymi kirjoitti...

Ovatko Body Shopin mineraalimeikit 'oikeita' mineraalimeikkejä, kannattaako niitä ostaa? Tässä yhden purkin INCI: Mica, Titanium, Dioxide, Kaolin, Illite, [+/- Cl 77492, Cl 77491, Cl 77499]

Olisi helpompaa kuin netissä oikean värisävyn arpominen ja näytekappaleiden tilailu, mutta mieli tekisi ostaa oikeaa tavaraa, ei mitään synteettistä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei.
Mitä pitäisi ajatella ME eli Marja Entrich-sarjan parabeeneista. Käytän kyseisen merkin silmänympärysvoidetta ja kysyin kerran merkin edustajalta miksi hän teilaa esim.Dr. Haushkan sen sisältämien alkoholien takia ja korostaa ettei Haushka sarja ole biologinen niinkuin Me kun heidän omassaan on kuitenkin parabeenejä.
Sain vastaukseksi että ME käyttää kasviperäisiä parabeenejä ja he yrittävät saada läpi toisenlaisen merkintätavan, ettei heidän kasviperäisiä parabeenejä tarvitsisi merkitä enää Metylparabenina eikä Propylparabeeninä. Voiko tämä pitää paikkaansa? Että on olemassa haitallisia ja ei haitallisia parabeenejä ja ne merkittäisiin samalla tavalla? Vai onko kyse vain asian selittämisestä kuluttajalle niin etten jättäisi kyseistä tuotetta ostamatta????
Hämmentynyt ja vastauksesta kiitollinen

Anonyymi kirjoitti...

Minua kiinnostaisi kuulla millaista käsi- ja konetiskiainetta kannattaisi käyttää?

Erilaiset talveen sopivat salaatti- ja leivänpäällysvinkit läheltä saatavista aineksista olisivat myös tervetulleita.

Välillä olisi myös mukava lukea esim. vinkkejä tapahtumista pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Anonyymi kirjoitti...

Vastailen Nooran puolesta The Body Shop -kysymykseen: L'Oreal omistaa The Body Shopin (tämän faktan voi käydä toteamassa englanninkieliseltä sivustolta). En väitä, etteikö L'Orealilla voisi olla täysin puhtaita mineraalimeikkejäkin, mutta itse en luottaisi kyseisen putiikin sanahelinään. Ostan mieluummin meikkini sellaisilta yrityksiltä, joihin luotan. Voit suht. helposti arvioida itsekin vilkaisemalla inci-listaa: mitä lyhyempi, sen todennäköisemmin kyseessä on aidot mineraalimeikit.


Minä puolestani haluaisin kysyä Nooralta (täysin provosoimattomassa mielessä, vakuutan:), kuinka herkästi uskot jos luet netissä, että jokin tuote onkin Helvetin tulissa tehty vain siksi, että se sopii täysin omaan ajattelumalliisi? Tämmöinen itsetutkiskelukysymys. Itseäni ainakin riivasi yhteen väliin kovastikin "uskovaisuus" tiettyjen tuotteiden kohdalla ja kaikki vastaankirjoittelu kaikui kuuroille korville, ja kaikki myötäkarvaan silittely meni täysin todesta.

Anonyymi kirjoitti...

Kumpi on parempi valinta jugurtiksi, soijajugurtti vai maustamaton luomujugurtti?

Anonyymi kirjoitti...

Heipähei Noora! Oikeastaan tämä on jopa juttutoive, mutta esitänpä sen tässä nyt kysymyksenä.

Eli, mikä on Kempparinäkökulma suomalaiseen hanaveteen?? Monet raaka/elävä/superruokablogit hehkuttavat todella paljon lähdevettä ja ymmärränkin sen - kyllä jo mausta huomaa juoko puhdasta, raikasta vettä vai ties minkä käsittelyn läpikäynyttä hanavettä. Harmi vain että harvan takapihalla lähdettä on... Mitä mieltä olet siis hanavedestä? Kuinka paljon siinä on puhtaaseen veteen kuulumattomia kemikaaleja? Uskotko, että nämä kemikaalit voivat esim. happamoittaa kehoa tai olla muuten haitallisia - tuleehan vettä juotua parikin litraa päivässä? Juotko itse hanavetesi sellaisenaan ja hyvillä mielin? Vai käytätkö esim. yrttejä mitä monissa blogeissa myös suositellaan ilmeisesti juurikin veden neutraloimiseen?? Perimmäinen kysymykseni: osaatko sanoa, mitä kaikkea oikeastaan vedämmekään sisuksiimme hanavettä juodessamme?

Kristiina kirjoitti...

Yksi anonyymi lausui taikasanan; Orgon-suola! Olen itse alunperin saanut sitä käsiini Eila Hellgrenin tyyriiltä mutta superhyvältä ja tehokkaalta Spalta, olen käyttänyt sitä jo vuosia, ja tuote on loistava. Oletko Noora törmännyt/kokeillut?

Haluaisin lisäksi tiedustella oletko tehnyt postausta hammastahnoista. Kaupan tahnat on melko myrkkyä, mitä itse käytät?

Marge kirjoitti...

Olemme juuri ostaneet ensimmäisen oman asuntomme. Myimme ja kierrätimme vanhat huonekalumme ja aloitamme elämämme ikäänkuin alusta. Perusperiaatteena on ostaa vain kotimaista. Huonekaluissa ei paljon luomua löydy (vai?), mutta ainakin kotimaisissa on varaa valita. Onko bambu ekologinen ratkaisu Suomessa, mitä tulisi ottaa huomioon huonekaluja, kasveja, kodinelektroniikkaa, siivoustarvikkeita jnejne valitessa??

Periaatteet ovat hyviä, mutta välillä tulee tuska, kunnei löydä sellaista mitä haluaisi.

Tiedän, että tämä on laaja aihe, ja tästä riittäisi varmasti moneenkin juttuun... Kuningaskuluttaja ja eettinenkuluttaja.net ovat olleet hyvänä apuna, mutta lisää tietoa kaivataan. Vaikka tieto lisää tuskaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei Noora,

Terveiset Washingtonista! Täällä Amerikan pääkaupungissa-ja kaikkialla muualla pitkin mannerta-ollaan hurahdettu joukolla bikram-joogaan. Tämä ei ole kysymys vaan vinkki, koska muistan lukeneeni, ettet ole kovin kylmän ystävä? (En tiedä mistä postauksesta tämä jäi haaviin..). Bikramissa joogahuoneessa on +40 astetta lämmintä, mikä lämmittää lihakset ja edesauttaa hikoilua ja kuona-aineiden ja muiden myrkkyjen poistumista kehosta. Helsingissä taitaa olla yksi bikramstudio, eli kokeilemaan! :)

Quistis

Anonyymi kirjoitti...

Olen aloittelemassa gradua, mutta aihe on vielä auki. Kysynkin siis, mistä aiheesta sinä haluaisit, että tutkimusta tehtäisiin? Opiskelen kulttuurintutkimusta pääaineenani. Tutkimuskohteita ovat siis esim. kulttuurinen käytös ja ihmisyhteisöt. Tarkoituksena on inhimillisen kulttuurin kartoittaminen ja ymmärtäminen. Tutkimus on yleensä laadullista ja aineisto kerätään haastattelemalla informantteja. Ihmisten kokemukset ovat keskiössä.

Olen itse kiinnostunut kemikaalicocktailin aihepiireistä, mutta en ole keksinyt vielä täsmällistä tutkimuskohdetta. Ehkä sinä voit auttaa, heh :)

Mirella kirjoitti...

Pyytäisin Nooralta juttua "luomu-synnytyksestä" ja sen eroista "lääkittyyn-synnytykseen". Mitä kaikkea synnytyksessä käytettävät lääkkeet voivat tehdä äidille ja vauvalle? Millaisia luonnollisia kivunlievitysmenetelmiä on olemassa? Muutenkin olisi kiva tietää, millaisista luontaistuotteista olisi hyötyä raskauden aikana? Tiedän, ettei perheessänne ole lapsia, mutta tämä aihe voisi kiinnostaa monia.

Toinen mieltäni askarruttava aihe on ehkäisymenetelmien turvallisuus. Mitä e-pillereiden ja hormonikierukan hormonit voivat saada aikaan elimistössä? Ja vaikka kuparikierukassa ei ole hormoneja, onko se kuitenkaan ekologinen ehkäisymenetelmä?

Anonyymi kirjoitti...

Mulla ei ole mitään kysymystä, haluan vaan kiittää!

Blogisi on ollut varsinkin viime aikoina ihan huikeaa luettavaa. Odotan tosi mielenkiinnolla tulevaa. Uskon että ihmiset alkavat olla valmiita tälle viestille laajemminkin.

OLET ROHKEA JA IHANA!
BLOGI ON LOISTAVA JA AINA VAAN PARANEE!

<3

Anonyymi kirjoitti...

Mikä "maailmanparannusohje" olisi järkevin noudatettava tavalliselle pulliaiselle joka ehkä kuvittelee että ekoteot on liian vaivalloisia ja monimutkaisia noudatettavaksi ja muuttavat elämää liikaa? Esim. kierrätys alkaa olla jokaisella vähänkään ajattelevalla handussa mutta mielessä olisi joku pieni teko jota ei ole tajunnut noudattaa ja joka merkkaisi jo paljon (esim. jonkin perustuotteen vaihto tms)?

Anne

noora kirjoitti...

Olet muutamaan otteeseen maininnut, ettet innostu nettikauppojen ekovaatteista. Mietinkin mistä siis hankit vaatteesi? Lähinnä tarkoitan vaatteita perus arkikäyttöön :)

Joola kirjoitti...

Heippa. Paljon hienompia kysymyksiä täällä, mutta kysynpä minäkin omaani, kun kerran siihen kannustit. Luomukuivahiiva? Tiedän, ettet käytä hiivaa lainkaan, mutta minä leivon melko usein sämpylöitä ja muutakin, johon hiivaa perinteisesti laitetaan. Tulee kotoisa fiilis, hoitaa mieltä, minun ja lasten, toivon tai ainakin luulen. Ruohonjuuri ainakin myy luomukuivahiivaa, vähän reilu euron yksi pussi, eli paljon tyyriimpää, kuin perus kuivahiiva. Missä ero piilee? Ei siis hintaero, vaan millaista on luomuviljelty hiiva ja millaista tavis? Voisiko tuo luomu olla edes vähän pienempi paha?

Minäkin kiitän blogistasi, josta olen oppinut paljon. Ja opin.

Anonyymi kirjoitti...

Romantikkona haluaisin tietää sinun ja aviomiehesi rakkaustarinan, edes noin suunnilleen. :)

Sekä haluaisin selkeän vastauksen siihen, paljon sinulla/teillä menee kuussa rahaa ruokaan? Tuntuu vaan, ettei opiskelijana yksinkertaisesti pysty syömään terveellisesti tai niin kun haluaisi. Lähinnä nuo kasvikset/hedelmät ovat kalleudellaan ongelma. Omena ei ole kasvis, mutta 5 luomuomenaa 5 eurolla ei kovin nätiltä näytä lompakossa. : / Toki hedelmiä ei niin tarvitsisikaan kilokaupalla mättää, mutta silti! Periaatteessa! Saman näköisiä omenoita kolme kertaa pienemmällä kilohinnalla vieressä. Ja vielä välillä mietityttää, kehtaako joku "vaihdella" omenoita laarista toiseen, että tyhmänä menee maksamaan tavallisista omenoista luomuhinnan.

Olipa sekava teksti...

Mutta haluan kyllä kiittää sinua mahtavasta blogista! :) Oon fani!

seeds kirjoitti...

Miten siinä eduskunnan Codex alimentarius äänestyksessä 7.11 sitten kävi? En ole itse missään tähän tietoon törmännyt.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä eroa on vuohen- tai lampaanmaitojuustolla ja toisaalta lehmänmaidosta tehdyllä juustolla? Tätä on pari ihmistä kysynyt Olotilan puolella.

Anonyymi kirjoitti...

Hiusrutiinisi
Millä peset, kuinka usein, millä värjäät ja kuinka usein, muotoilutuotteet? Oletko huomannut hiusten kunnossa tai kasvussa eroa ruokavalioremonttisi ja ehkä hiushoitotuotteidenkin vaihtamisen jälkeen. Niin, ja vielä minkä tyyppisiksi arvioisit omat hiuksesi? Voi vähän verrata omaan hiuslaatuun kannattaako käyttämiäsi tuotteita lähteä testaamaan.

Elene kirjoitti...

Minä haluan kysyä että mistä ruoasta päiväsi koostuu. Voitko kirjoittaa esim. jonkun arkipäivän syömisesi. Kiitti! :)

marikki kirjoitti...

Jaiks, usein pyörii mielessä sen seitsemän kysymystä ja nyt kun olisi mahdollisuus kysyä, en muista yhtäkään? No ehkä pari: Mitä mieltä olet luomuhammastahnoista, fluorilla vai ilman? Entä onko olemassa HYVÄÄ luomuhiuskiinnettä joka ei olisi vetistä vaan kevyttä suihketta kuten "myrkylliset" kiinteet? Ja ikuisuuskysymys: Mikä on kosmetiikassa käytettävistä aineista Se Pahin Kaikista?
KIITOS upeasta blogista, jota luen lähes päivittäin! Viherryn näillä vinkeillä koko ajan enemmän :)

Tomomi kirjoitti...

Mie haluaisin tietää, että mitä hyviä kirjavinkkejä sulla olis? Olen ymmärtänyt, ettet lue proosaa etkä runoja, vaan aina tietokirjallisuutta. Olen ennenkin täältä löytänyt hyviä kirjoja sun vinkkien perusteella, joten mitä kirjoja vinkkaisit luettavaksi?

Anonyymi kirjoitti...

Miksi luomuvihannekset/hedelmät ovat usein valmiiksi pakattuja eikä "irtomyynnissä"?? Monesti jää luomut ostamatta mm koska a)en tarvitse niin montaa kun pakkauksessa on tai b)pussissa/laatikossa osa on raakoja ja osa jo mätiä... Ja muutenkin siitä tulee turhaa pakkausjätettä vaikka monet ovatkin biohajoavia mutta jätettä kuitenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Heips! Mulla on "uusavuton" kysymys: pitääkö kaupan hedelmät&vihannekset pestä jollakin pesuaineella vai riittääkö kuuma vesi poistamaan kemikaaleja? Käytätkö tiskiainetta vai jotain spesiaaliainetta, esim. Mokossa oon nähnyt myytävän hedelmien pesuainetta. Tähän kysymykseen saa toki vastata joku muukin kuin Noora.

-elmeri

Riikka kirjoitti...

Tätä joku olikin jo pyytänyt, haluaisin lukea Kemikaalicocktailissa D-vitamiinista. Sen terveysvaikutuksista, sopivasta annosmäärästä (Suomessa paljon alhaisemmat suositukset kuin esim USAssa) ym. Syötkö itse D-vitamiinilisää? Miten paljon? Itse olen saanut yhtä monta erilaista vastausta terveydenhoidon ammattilaisilta kuin olen kysmyksiä esittänyt. Jotkut käskevät ottamaan vain maksimissaan sen suositusmäärän, jotkut sanovat että voi hyvin syödä enemmän ja ja joidenkin mielestä suosituksia pitäisi ehdottomasti muuttaa suuremmiksi. Apteekista löytyy myös kahta eri D-vitamiinia mm lapsille. Suurin osa neuvoloista neuvoo antamaan lapislle sitä D2-vitamiinia joka imeytyy huonommin kuin D3-vitamiini.

Anonyymi kirjoitti...

Olet jossain postauksessa kertonut e-pillereiden (ja yleensäkin hormonaalisten ehkäisymenetelmien) haitoista/vaaroista. Itse kuulun siihen ryhmään, jolta menee nuppi sekaisin pienimmästäkin hormonimäärästä. Eli onko olemassa jotain hormonitonta ehkäsyä, joista ei vain tiedä vai täytyykö parisuhteessa tyytyä "läträämään" kondoomien kanssa?

saram kirjoitti...

Esimerkiksi Ole Hyvä -tuotteet on valmistettu "kasviperäisistä, luonnonmukaisista raaka-aineista, jotka hajoavat luonnossa nopeasti ja 100%:sti".
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Onko tuote turvallista vain kun se päätyy pesun jälkeen viemäriin, vai voiko Ole Hyvä -shampoon heittää päähän mökkisaunassa ja huuhtoa pois hyppäämällä järveen, kuten usein tehtiin ei niinkään kauaa sitten? Mitä tykkää vieressä uiskenteleva ahven hetkellisestä annoksesta kookos- ja eteerisiä öljyjä ja vaikka sitruunahappoa? Aineet lienevät kuitenkin vieraita tavallisen mökkilammen tai -järven ekosysteemissä.

Anonyymi kirjoitti...

Onko superfoodien sallittavuutta urheilussa arvioitu? Superfoodithan ovat luonnontuotteita, eivätkä sinänsä sisällä keinotekoisia myrkkyjä tai hormoneja. Lisäksi niitä on käytetty vuosikausia eri kulttuureissa. Mutta toisaalta, joissakin heimoissa on kai käytetty kokaiinia tai oopiumiakin terveyteen ja jaksamiseen vedoten (kiellettyä urheilussa). Lisäksi esim. Maria! ohjelmassa haastateltu Posti kertoi superfoodien vaikuttavan myönteisesti keskushermostoon (sallittua?).

Asiaa kannattaisi ehkä kysyä suoraa Postilta eikä täällä. Mutta kun kerran kaikkea sai kysyä :)

Anonyymi kirjoitti...

Yksi hormoniton ehkäisymenetelmä on Persona Monitor. Aloitin sen käyttämisen jo joskus kymmenen vuotta sitten. En ole vuosiin sitä käyttänyt joten en tiedä mikä sen saatavuus on Suomessa tällä hetkellä (ainakin netistä sitä voi tilata) mutta niitä tikkuja pitäisi saada kyllä apteekista. Googlettakaa tuo ketkä olette siitä kiinnostuneet, en tähän rupea asiaa selostamaan.

Noora, kiitos mahtavasta blogista! Minulla on sama ongelma kuin joillakin muillakin, juuri nyt ei tule kysymyksiä mieleen vaikka monesti olen miettinyt että mihin niitä voisi sinulle lähettää? Eli mikä olisi toivottu tapa lähettää sinulle kysymyksiä tulevaisuudessa?

Lina

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tälle maailmalle tapahtuu siinä vaiheessa, kun jokainen Intialainen ja Kiinalainen pystyy hankkimaan itselleen jääkaapin?

Mitä tämä teollistuneissakin maissa marginaaliryhmään kuuluvien viherpiipertäjien touhu oikeasti auttaa?

Anonyymi kirjoitti...

Minua on usein mietityttänyt maidon "dissaus" täällä. Tai siis ymmärrän varsin hyvin että Nooralle se ei henkilökohtaisesti sovi, mutta tuntuu välillä että kommenteissakin ajatellaan sen olevan melkein myrkkyä.
Kuitenkin on tutkimustuloksia esim rasvaisen maidon hyvästä vaikutuksesta hedelmällisyyteen. ja saahan maidosta (esim luomu) muutenkin helposti hyviäkin aineita.
Maitoteoriaa siis vaikkei se kirjoittajalle sovikaan. Monille kuitenkin sopii oikein hyvin.

jenni kirjoitti...

Jos Noora kirjoitat hormoneista ja ehkäisyasioista, niin mulla olisi hyvä vinkki.

Kuulin, että Antti (etunimestä en ole ihan satavarma) Ahokas, entinen Hesperian lääkäri, on tehnyt laajan tutkimuksen e-pillereiden haitoista. Tutkimus julkaistiin kaikissa muissa posjoismaissa, mutta ei suomessa(?!). Lääketieteellinen lehti Lancet on julkaissut tutkimuksen.

Voisitkohan Noora onkia jostain itse tutkimuksen?? Minun itseni on pitänyt tehdä se, mutta on ollut kaikkia muita kiireitä. Netistä kolusin sitä lancetin sivuilta, mutta tuloksetta. En tiedä, voisiko sinne Hesperiaan soittaa ja kysyä heiltä??

Sitten orgon-suolasta. En olltu ennen kuullutkaan koko tuotteesta, ennen kun täältä luin. Googletin sen ja jollain sivulla sanottiin, että suola "palauttaa ihon emäksiseksi". Mitä ihmettä, miten niin palauttaa? Ihonhan kuuluu olla hapan! Kiinnostaisi tosiaan saada lisää tietoa tuosta orgonista ja siitä, mitä se iholle tekee.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Haluaisin ensin kiittää hyvästä blogista. Olen uusi lukija ja jäin koukkuun heti. :) Eniten minua kiinnostaa ruokavalioon liittyvät asiat. Olen eri blogien kautta tutustunut vihannessmoothieihin, joiden pohjana on siis jotain vihreää. En ole vielä kokeillut itse, sillä olen kuullut, että makuun tottuminen kestää jonkin aikaa ja pelkään, että saan aikaan jotain hirveän makuista mössöä, joka tappaa innostukseni kokonaan.

Kysymykseni olisi siis, olisiko sinulla suositlla jotain smoothiereseptiä "aloittelijoille"? Sellaista, josta olisi sitten hyvä lähteä ammentamaan vähän eksoottisempiakin makuyhdistelmiä. :)

e kirjoitti...

hei noora,

ensinnäkin kiitos mahtavasta blogista ja työstä, jota teet sen eteen :)

minua kiinnostaa kantasi d-vitamiinilisään. kuinka paljon d-vitamiinia on tarpeeksi (kesällä/talvella), ja mitä "merkkiä" itse käytät?

Piia kirjoitti...

Hyviä kysymyksiä! Moni niistä on mietityttänyt itseänikin.

Olen kuitenkin jäänyt kaipaamaan lisätietoa ehkäisymenetelmistä (kondomit SUCKS!). Haluaisin päästä eroon mahdollisimman pian e-pillereistä (joista on ainakin yksi postaus Kempparissa). Edellä joku lukija mainitsi Persona Monitorin, joka pikaisesti vilkaistuna vaikutti todella näppärältä. Mutta lisätietoja ja hyviä vaihtoehtoja kaivataan, jos ei ole vielä valmis laittamaan "piuhoja poikki".

Muita kiinnostavia aiheita olisi:

- Luonnonkosmetiikka atooppiselle iholle, sillä Suomestahan atoopikkoja löytyy...
- Hanaveden puhtaus ja mahdolliset suodattimet tai muut kikkakolmoset joilla vähentää epäpuhtauksia :S
- Hiustenhoitotuotteet mm. shampoot ja hoitoaineet, koska Urtekramin (Sodium Coco Sulfatea sisältävät) litkut kuivattavat päänahkaa. Myös hiuslakkavertailu ilahduttaisi varmaan muitakin lukijoita (vaikka luomuvalikoima ei taida olla päätä huimaava..)

Ja kaiken tämän lisäksi olisi erittäin avartavaa lukea sinun kirjoittamaa ruokapäiväkirjaa esimerkiksi viikon ajalta!

Kiitos erittäin laajasta ja asiallisesta blogista, josta löytyy paljon luettavaa näin vuoden aktiivisen seuraamisenkin jälkeen!! B-)

Piia kirjoitti...

Ai niin, tuli mieleen vielä tämä!

Olet aiemmin kehunut kovasti lounasravintola Silvopleetä ja haluankin kysyä miten tarkkaa tietoa sinulla on näistä buffetpöydän antimista :)

Ovatko kaikki ruuat lisäaineettomia? Mitä suolaa ruokiin käytetään (ruususuola, pansuola, pöytäsuola)? Käytetäänkö natriumglutamaattia? Kuinka paljon tarjolla on luomuruokaa vai onko jokaisessa ruokalajissa vain osa aineksista luomuna?

Eli voiko sinne mennä nauttimaan hyvällä omallatunnolla lounaansa, jos pyrkii parhaansa mukaan välttämään KAIKKIA E-koodeja, vehnäjauhoa, eineksiä, torjunta-ainejäämiä, teollisesti prosessoituja ruokia ym..

Anonyymi kirjoitti...

Piialle vastaus atooppisen ihon hoidosta: Olen itse hoitanut ihoani luomuneitsytkookoksella hyvin tuloksin ja olen myös tehnyt tuttavuutta Argitalin vauva sarjaan, niiltä löytyy voide joka rauhoittaa ihoa ja voi käyttää myös atooppiselle iholle. Tuote sisältää muistaakseeni valkosavea ja on allergiatestattu.

Anonyymi kirjoitti...

Selvää lienee, että muovi ei ole kaikkein fiksuin pakkausmateriaali. Yksi muovipulloihin liittyvä juttu on kuitenkin jäänyt vaivaamaan. Kuulin joskus jostain, että kun muovipullon täyttää uudelleen vaikka vedellä, siitä alkaa liueta jotain veden sekaan. Ja siis vasta sitten kun sen ottaa uudestaan käyttöön. Tämän perusteella ei siis kannattaisi kantaa mukana itse täyttämäänsä vesipulloa vaan pitäisi aina ostaa uusi mikä taas on äärimmäisen typerää ympäristön kannalta.
Tiedätkö mitään tästä?
Kiitos,
Anni

Anonyymi kirjoitti...

Voisikohan tuo muovipullojuttu olla valmistajien propagandaa? Saadaan kuluttajat ostamaan aina vain lisää muovipulloja ja "puhdasta" vettä (tutkittu juttu on, että hanavesi on ainakin joitain pullovesiä puhtaampaa). Teknisesti ajatellen kuulostaa aika oudolta, jos pullo täytetään kylmällä vedellä. Jos pullosta liukenee jotain tavalliseen kylmään hanaveteen, niin en kyllä halua juoda siitä alkuperäistä valmistajan vettäkään!
Maria

peukku kirjoitti...

Suositko mielummin ulkomaista luomua vai perinteisesti tuotettua kotimaista? Ehkä jopa lähiruokaa...

Anonyymi kirjoitti...

Tyrnistä juttua - tuntuu olevan superruoka, jota harvemmin nostetaan esiin, vaikka ihan ansaitusti kuuluisi.

Samoin valkosipulin hyvistä puolista voisi tehdä juttua etenkin näin flunssa-aikana - ilmeisesti myös huippuaine.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla ei ole hormonitoiminta palautunut normaaliksi e-pillereiden lopettamisen jälkeen. Olen miettinyt että löytyisikö synteettiselle keltarauhashormonille (=progesteroni) luonnollista vaihtoehtoa? Tai olisiko luonnossa olemassa sellaista ainetta joka tehostaisi kehon omaa progesteronin tuotantoa. Vrt. maca, mutta se vaikuttaa kai vain estrogeeniin?

Kristiina kirjoitti...

Hei! pakko kommentoida tuota muovipullojuttua. Mun yhdessä amerikkalaisessa Ecohome lehdessä oli juttu eri muovilaaduista, ja siinäkin luki selkeästi, että vesi/virvoitusjuomapulloja ei missään nimessä tulisi täyttää uudelleen. Myös pulloissa on teksti "vain virvoitusjuoma käyttöön". Ystäväni isä, joka on kemisti ja töissä yliopistolla on myös vannottanut häntä käyttämästä ikinä muovipulloja pidempään. Noin viiden uudelleentäyttökerran jälkeen liukenemista tapahtuu/voi tapahtua. Esim. sveitsiläinen SIGG valmistaa juomapulloja, joissa on takuu ettei juomaan liukene mitään pullosta. Se on myös paljon ekologisempi vaihtoehto kuin pullovedet. Luin jostain kuinka monta sataa tuhatta öljylitraa menee maailmanlaajuisesti pullovesien pullojen valmistukseen. Jotkut kaupungit/maat ovat kieltäneet pulloveden. Ausseissa ainakin joitain kaupunkeja ovat tehneet näin. Pullovesien sijaan on pullojentäyttöpisteitä. Suomalainen hanavesi on ainakin Eviania parempaa(puhtaampaa?), tutkitusti.

Tuulispää kirjoitti...

Millaisia lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita on sallittu luomutuotannossa ja kuinka nämä "sallitut aineet" vaihtelevat eri maissa?

Anonyymi kirjoitti...

Löysin blogisi vasta viime viikolla, ja koukutuin heti. Aivan loistavia, mielenkiintoisia ja tärkeitä aiheita - kiitos Noora, jatkathan samaan tapaan!

Itseäni kiinnostavat myös D-vitamiini- ja ehkäisyasiat. Lisäksi haluaisin tietää kookosöljystä.. Onko totta että sitä pidetään ns. huonona rasvana, koska tutkimukset on tehty virheellisesti raffinoitujen öljyjen perusteella? Olen koukussa Ruohonjuuresta ostettuun öljyyn, joka on luomua ja kylmäpuristettua. Pitääkö minun nyt olla huolissani verisuonistani? Mihin muuten perustuu väite kookosöljyn laihduttavaan (/laihdutusta tukevaan) vaikutukseen? Löytyykö kookosöljyn muista terveysvaikutuksista tieteellistä näyttöä?

Odotan innolla vastauksiasi! Kivaa viikonloppua!! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Olisiko sinulla antaa vinkkejä, miten aknen aiheuttamia arpia voisi "parantaa"/vaalentaa luonnonkosmetiikan avulla?

ps. kiitti huipusta blogista! :)

pps. onko kyllä ihan superia, jos saat näihin kysymyksiin vastauksia! :)

Anonyymi kirjoitti...

Älkää nyt hyvät ihmiset kokeilko mitään Quistiksen suosittelemia bigram-joogia! Täällä maailmassa on aivan tarpeeksi jo co2-päästöjä kuin että pitäisi lämmitellä vielä kylmäisille ihmisille jooga-saleja yli +22-asteen! Herran jestats etten ole kuulut typerämpää! Laittakaa ihmiset pilkkihaalarit päälle ja menkää vaikka ne päällä joogaamaan, niin kyllä rentoutuu lihakset ja hiki virtaa!

Marja

Ansku kirjoitti...

Mielenkiintoinen kommentti pullovesistä! Minkälaisella pullolla sitä vettä sitten kuljetetaan kassissa mukana, jos muovipulloja ei saa uudelleentäyttää?

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Joku jo tavallaan muotoilikin minua kiinnostavan asian: eri maiden luomut. Onko vaatimuksissa eroa? Olen pari kertaa kuullut jopa sellaisia väitteitä, että suomalaisen tavallinen vastaa joidenkin maiden luomua. Lisäksi kiinnostaa luomussa esimerkiksi se, millaisia lääkehoitoja sallitaan luomutuotannon eläimelle. Voiko luomu olla joskus kivuliaampaa eläimelle (koska sallittua luomua hoitomuotoa ei ole)?

Anonyymi kirjoitti...

Minua kiinnostasi myös tietää miten luomua on ulkomainen luomu? Minulla on se käsitys että se vastaa suomalaista tehotuotettua, koska muualla on pakko käyttää paljon enemmän torjunta-aineita mitä täällä kylmässä peräpohjolassa, joten euroopassa luomun raja-arvot ovat paljon korkeammlalla kuin suomessa.
Ja mitä eroa biodynaamisella ja luomulla?
-Basilika

Anonyymi kirjoitti...

Moikka!

Minua kiinnostaa energiansäästölamppujen sisältämä elohopea - mitä siitä pitäisi ajatella? Myös osa palovaroittimista hämmentää - kävin juuri palauttamssa palovaroittimen kauppaan kun kotona huomasin että "sisältää radioaktiivista ainetta". Huh.

Pian tavoin kaipaan luonnonkosmetiikka-apua atooppiselle iholle (vaikka ymmärrän että sulla on erilainen iho ja siksi ehkä hankalaa auttaa).

Ja kysymys vielä Pialle vastanneelle anonyymille joka suositteli luomukookosöljyä: Miten käytät sitä ja kuinka paljon? Minun ihoni tuppaa jotenkin kutisemaan siitä ja mietin että ehkä käytän sitä liikaa tai jotenkin väärin.

Kiitos!

t.Viv

Anonyymi kirjoitti...

Ansku,

SIGGin juomapullot :-)

-Satu

Anonyymi kirjoitti...

Täälläkin yksi orgon-suolan käyttäjä! Kannattaa muuten tilata sitä isompi purkki kerralla Saksasta. Tulee huomattavasti halvemmaksi postikuluineenkin kuin Suomen hinnat.

Olisin kiinnostunut laajemminkin tästä hapan-emäs-tasapainosta ravinnossa ja kauneudenhoidossa. Voisitko kirjoittaa jotain siitä? Aiheesta on toki saatavilla kirjojakin, mutta olisi hauskaa jos voisit vaikka haastatella jotain asiantuntijaa. Mulla on ollut suunnitelmissa ostaa pH-tikkuja apteekista ja testata käyttämäni kosmetiikan pH-arvot (käytän enimmäkseen Dr.Hauschkaa), mutta en ole vielä saanut aikaiseksi.

Sitten kiinnostaisi, että oletko tutustunut Method Putkiston kasvokouluun? Mitä mieltä olet? Voiko kasvojumpalla pysyä nuorekkaamman näköisenä?

Sinulle joka kysyit lääkkeettömistä kivunlievitysmenetelmistä synnytyksessä ja raskaudenaikaisista luontaistuotteista: aiheesta on valtavasti tietoa mm. netissä. Katso esim. http://www.bebesinfo.fi/

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin, voisitko vielä suositella jotain hyvää, kuiville hiuksille sopivaa luonnonmukaista hoitoainetta, joka selvittäisi hiukset yhtä hyvin kuin tavalliset hoitoaineet eli "silikonimömmöt"? Esim. Ole Hyvät ovat ihan liian kevyttä litkua, joka katoaa hiuksiin eikä hoida tarpeeksi.

t. edellinen anonyymi

Paivi kirjoitti...

Heips! Ensin kiitokset mahtavasta blogista! E-pillereistä ja ehkäisystä onkin jo kysytty ja jatkan samaa linjaa. Miten elämäsi/elämänne on siis sujunut ilman e-pillereitä ja onko vinkkejä tai kokemuksia muista ei hormonaalisesta ehkäisystä? Itse haluaisin kovasti lopettaa pillereiden popsiminen mutta kondomiin siirtyminen ja raskaaksi tulemisen pelko on vielä ollut lopettamisen esteenä.
Toinenkin kyssäri ois. Mineraalimeikki kysymyksistä tuli mieleen että mistä nämä mineraalit meikkeihin tulevat? Eli kuinka pahasti lisään maapallon luonnonvarojen tuhoa käyttämällä kyseisiä meikkejä? Revitäänkö nekin mineraalit maankuoresta?

Heini kirjoitti...

http://video.google.com/videoplay?docid=-1953021675758713495&ei=wnwCS8u3KYTS-Aafk4GDDQ&q=Zeitgeist+Addendum+suomenkielisill%C3%A4+#

Oletko katsonut dokumentin? Todella silmät avaava ja saa ajattelemaan.. Tuosta saa hyvän kuvan miten voitontavoittelu pitää esim. kestävien energiantuotantomuotojen käyttöönottamisen poissa laskuista.

Anonyymi kirjoitti...

Viime aikoina on ollut tapetilla asetaldehydi syöpävaarallisena aineena alkoholissa. Sitä on kuitenkin ilmeisesti myös jossain ruoka-aineissa. Onko jotain ruoka-aineita, joita kannattaisi tämän vuoksi välttää?

Anonyymi kirjoitti...

Toi Persona monitori on ihan huippu juttu ja ratkasu noihin e-pilleri ongelmiin! Itsellä on ollut sellainen käytössä jo 5 vuotta ja kierto on vielä pidempi kuin suositusten mukaan laitteessa saisi olla. Se opettaa kuuntelemaan ja tunnistamaan oman kehon viestejä kaiken lisäksi, mikä taas auttaa ymmärtämään asioita.

Meinaatko itse ottaa rokotteen jos sikainfluenssa rokotetta tarjotaa?

Hanaveden terveellisyys siis puhdistamattomana? fluori ja elohopea ei varmasti ole terveellistä kamaa kehossa.

Anonyymi kirjoitti...

Minua myös kiinnostaa maitoasia. Maitoa haukutaan tosi paljon, ja tietysti jos maito ei jollekin sovi niin sillon ei sovi. Periaatteessa ymmärrän miksi "tavallista" maitoa haukutaan, mutta miten on luomumaidon kanssa? Voiko/ kannattaako sitä juoda niin paljon kuin tykkää..?

Toinen asia: Luin tuossa Olli Postin Nutrixia ja siellä sanottiin näin: "Parasta paistorasvaa on kookosöljy - pehmeillä rasvoilla ei kannata paistaa missään nimessä."
Mitä mieltä olet tästä? Olen muissakin paikoissa törmännyt tähän että sanotaan ettei pehmeillä rasvoilla saa paistaa, koska ne menee pilalle paistaessa, mutta mihin tämä perustuu? En ole nähnyt tai kuullut mitään järkevää perustelua...

Anonyymi kirjoitti...

Minua kiinnostaa kiinnostaako sinua eläinten oikeudet? Mainostat kasvissyöntiä ja luomulihaa usein, mutta minusta vaikuttaa, että motiivinasi on ympäristö eikä niinkään eläimet. Kasvissyöntihän on ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Luomulihantuotannosta on saatu markkinoitua myytti, jonka mukaan eläimet mukamas elävät hyvissä olosuhteissa ja että luomulihaa voi siksi syödä hyvällä omalla tunnolla. Mielestäni kyse on viherpesuun verrattavasta huijauksesta. Luomulihantuotannon ydin on siinä, että eläimet ruokitaan luomuruoalla. Määräykset eivät juurikaan koske niiden elinolosuhteita toisin kuin ihmiset luulevat. Minusta tuntuu, että luomueläinten kuvitellaan kirmaavan pelloilla ihan kuin ennen vanhaan. Totuus ei todellakaan ole tällainen.

Luomukanoja saa olla 5 kpl/ neliömetrillä, kun ei-luomukanoja saa olla 7 kpl/neliömetrillä. Luomukanoja saa olla 3000 kpl hallissa, kun ei-luomukanoja saa olla 10 000 kpl. Kanan luontainen laumakoko on muutamia kymmeniä yksilöitä. Onko kanalle mitään väliä, onko seuraa 3000 vai 10 000 yksilöä,kun luontainen laumakoko on jo niin radikaalisti ylittynyt.

Sama on luomusianlihan tuotannossa. Määräykset eläinten elinolosuhteille eivät ole riittävän hyvät luomussa. Luomusiat elävät käytännössä ihan yhtä ahtaasti kuin ei-luomusiat. Luomusioilla tilaa on enemmän noin 0,2 neliömetriä. Onko se muka tae hyvästä elämästä? Silläkö omatunto puhdistuu?

Nyt joulun aikaan mainostetaan kovasti luomukinkkua muka eläinystävällisenä vaihtoehtona. Osa tehotuotanto.netin järkyttävistä videoista on muuten kuvattu juuri luomutiloilla.

”Luomusikalassa sioilla oli yhtälailla ruhjeita ja joutilasemakot olivat häkeissä. Luomunimike on muutenkin aika kosmeettinen tässä yhteydessä. Luomusäädöksessä määrätään, että jokaista sataa painokiloa kohden sioilla pitää olla 1,2 neliömetriä tilaa. Tilanteen hahmottaa, jos ajattelee tyypillistä, 50-neliöistä kerrostalokaksiota. Siihen voisi ahtaa säädösten mukaan nelisenkymmentä 100-kiloista sikaa”, Tammela laskee.” http://www.voima.fi/content/view/full/2390

Kai tiesit, että sian saa muuten kastroida ilman puudutusta lain mukaan, mutta koiraa ei saa? Laki sallii kivun tuottamisen tehotuotantoeläimille, mutta ei lemmikkieläimille. Koiraa ei saa pitää niin pienessä häkissä, kuin missä sikoja saa pitää. Kyse on vain politiikasta, ei missään nimessä siitä, että sialla olisi merkittävästi erilainen kivunsietokyky. Kansa haluaa halpaa lihaa ja se mahdollistuu vain tällaisella eläinrääkkäyksen sallivalla lailla.

Pointti oli siis se, että kyseenalaistatko lihantuotantoa eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta vai onko ainoastaan ympäristö sinulle tärkeää? Minusta olisi hienoa nähdä luomukriittinen juttu. Että onko se luomu todella eläinten kannalta sitä mitä ihmiset kuvittelevat :)

Anonyymi kirjoitti...

Siitä kookosöljystä vielä vastaukseksi anonyymille. Käytän sitä ihan sellaisenaan suihkun jälkeen (sitä ei tosiaan tarvi laittaa niin paljon)ja minulle on sopinut ihan hyvin jos tuoksusta tykkää. ;) Voi olla että sinulle se sitten ei sovi, olen juuri löytänyt dr hauschkan mälikuismaöljyn myös jolla on rauhoittava vaikutus ihoon, sopii paremmin iltakäyttöön ja se on tuntunut myös tosi hyvältä! Toivottavasti löydät jotain mitä sopii sinulle! :)
ps. kookosöljy soveltuu tosi hyvin paistamiseen ja ruonlaittoon, on anti mikroobinen eli tuhoaa sienikasvun kehossa ja alentaa kolesterolia! Löytyy enemmän infoa esim. cocovin kotisivuilta.

/Annika

Anonyymi kirjoitti...

eläinoikeus-kommenttiin liittyen vinkki: www.earthlings.com.

kysyisin nooralta vähän kempparin ulkopuolista asiaa. olet kuitenkin postannut hiuspidennyksistäkin tänne. satutko siis tietämään ostaako suomessa mikään taho suomalaista hiusta?

Fakta ja Farfalle kirjoitti...

Syötkö vain luomuruokaa ja oletko vertaillut kuinka paljon enemmän siihen loppupeleissä menee rahaa? Muistatko oliko Saksassa halvempaa luomuruokaa kaupassa? Nopealla vilkaisussa itsestä tuntui siltä... Uskotko, että luomuoruoan huono suosio Suomessa (vrt. muihin maihin) johtuu esim. Nyt-liitteen luomikahvila-jutussa esiintulleeseen kahden kaupan (K-kauppa/S-market) "kartelliin" eli asiakkaat on jo jaettu kahden kaupan kesken, kilpailua ei siis ole joten hyvä luomu sen takia nouse vaikkapa kilpailuvaltiksi.

Lehtikuusi kirjoitti...

Kuormittavatko nykyiset muoviset juomapullot enemmän luontoa kokonaisuudessaan, kuin entiset kovamuovipullot, jotka pestiin n.8-10krt?

Superfoodit versus suomalainen superruoka. Laaja vertailu muuidenkin ainesosien kuin C-vitamiinin osalta. Onko tehty tutkimusta? Mustikka, puolukka, hilla, tyrni, karpalo, mustaherukka, vadelma, mesimarja.

Luomuviljely versus tehoviljely. - Luomuviljelyssä käytetyt lannoitteet? Karjanlanta ja/tai kompostoitu lanta ja/tai vuoroviljelynä maata parantavia lajikkeita? Tuleeko karjanlannasta enemmän vai vähemmän vesistöjä rehevöittäviä päästöjä kuin pussista heitetystä typestä ja fosforista?

Komposti
- Meneekö kaikkialla Suomessa biojäte kaatopaikalle kompostoitavaksi, vai heitetäänkö sekajätteen sekaan? Helsingissä jonkun radiojutun mukaan (Maija Elonheimo) n. 40% (muistaakseni) meni kompostoitavaksi.
- Miten sanomalehden muste ja muutkin värit sopivat kompostiin? Eivätkö ole millään tavalla myrkyllisiä?
- Kuinka ekologinen on biojätepussi verrattuna pahviin tai sanomalehteen
- Kuinka paljon kompostoidussa mullassa (jätelaitoksen) on lääkejäämiä, hormoneja, kosmetiikan synteettisiä hajusteaineita yms?

Vesi
- Kuinka paljon kraanavedessä on lääkejäämiä (sydän- ja verisuonilääkkeet, mielialalääkkeet) ja muita kemiallisia aineita?

Anonyymi kirjoitti...

Syömäni luomunaudan liha on tilalta jossa karja on metsässä "kesät talvet".

Anonyymi kirjoitti...

Hah tulipas vielä näin yöllä tärkeä kysymys mieleen! :D Moni onkin kysellyt D-vitamiinista. Itseäkin ravintolisät mietityttävät, luulen että D:n lisäksi tarvitsisin B12:ta. Ongelma vain on, että ainakin apteekin valmisteissa on ties mitkä e-koodilistat!! Jos en halua varsinaisessa ravinnossani syödä epämääräisiä e-koodeja ja aineita, joista en tiedä mitään, miksi haluaisin syödä sellaisia pillereissäkään :P Ja luuletko, että synteettisillä ja luontaisesta lähteestä eristetyillä vitamiineilla olisi eroa? Omalla järkeilyllä luontainen olisi parempi kuin synteettinen, mutta tiedä häntä. Eli mikä olisi fiksu tapa hoitaa vitamiinilisät, pää menee pyörälle kun yrittää löytää sopivaa tuotetta... D:n saannin olen jättänyt kalanmaksaöljyn huomaan, siitä pitäisi saada myös omega3:a ja epaa joiden riittävä saanti myös huolettaa.. Eli kuinka hoidat vitamiinien yms. saannin? Kuinka ravintolisien e-koodeihin ja epämääräisen kuuloisiin täyteaineisiin olisi sinun (tai miksi ei myös valveutuneiden lukijan ;)) mielestä fiksua suhtautua?

Anonyymi kirjoitti...

Tuotantoeläimistä minäkin kyselisin eli onko Nooralla/jolla kulla muulla tiedossa tapaa/tahoa, jonka kautta oikeasti saisi tuotantoeläinten oloja paremmaksi? Animalia vastustaa eläinten käyttöä ravinnoksi, mutta itse olen sitä mieltä, että kunhan tuotantoeläinten elämä olisi hyvää, voisin eläimiä käyttää harvakseltaan ravinnoksi. Ihminenhän ei tarvitse niin kamalan paljon sitä lihaa, joten olisin valmis lihastani maksamaan enemmän kunhan tietäisin, että eläintä on pidetty oikeasti hyvin.

Ruokapäiväkirja viikon tai edes muutaman päivän ajalta olisi mustakin mielenkiintoinen jutunaihe :) Samaten kiinnostaisi tietää enemmän joogaamisestasi ja ylipäänsä kuntoilustasi.


/H

Anonyymi kirjoitti...

"Syömäni luomunaudan liha on tilalta jossa karja on metsässä "kesät talvet"."

Kyllä tuollaisia paikkoja on. Ongelmahan on siinä, että mikään asetus tai laki ei edellytä tuollaisia olosuhteita. Farmari saa omasta tahdostaan tarjota eläimille ulkoilun, tilavat navetat jne, mutta mikään säädös ei siihen pakota. Ainoa keino saada lihaa paikasta, jossa eläimet ovat eläneet hyvän elämän, on se, että menee itse paikan päälle katsomaan ja arvioimaan tilannetta. Ei-luomupaikoistakin voi löytää tällaisia tiloja, joissa olosuhteet ylittävät reilusti määräykset! Niitä eläimiä ei vaan ruokita luomuruoalla.

Jos ostat lihapaketin kaupan tiskistä, et voi tietää, millaisissa oloissa eläimet ovat eläneet ja tämä on täysin faktaa. Meillä ei ole sellaista standardisysteemiä, jolla merkattaisiin lihapaketit esim. "nämä eläimet ulkoilivat ympäri vuoden."

Anonyymi kirjoitti...

Hei Noora!

Haluaisin kuulla, milla rasvalla/öljyllä paistat ruokasi? Onko se totta, että oliiviöljyllä paistaminen on epäterveellista/vaarallista?

Entä mitä mieltä olet elävän ravinnon (raw food) -ruokavaliosta? Noudatatko itse jotain tiettyä ruokavaliolinjaa? Voisitko kertoa oman ruokapyramidisi sisällön? :)

Olen itse opiskelija, ja siksi kiinnostunut myös siitä, miten voisi noudattaa terveellistä ruokavaliota pienillä tuloilla? Esim. Quinoakin maksaa hirmuisesti.. :D Jos voisit listata muutamia tärkeimpiä tuotteita, mitkä kannattaa varmasti ostaa luomuna tms.

Käytätkö muita lisäravinteita kuin d-vitamiinia? Vai luokitellaankohan maca-jauhe, spirulina jne. myös lisäravinteiksi? Nautitko usein näitä superfoodeja?

Ai niin, noista goji marjoista.. usein puhutaan, että niissä on huikeasti vitamiineja yms. niin tarkoitetaanko sillä tuoreita vai kuivatettuja goji marjoja? Vaikea uskoa että kuivatuissa on yhtä paljon ravintoarvoja.. Olisikin kiva tietää, kuinka paljon niissä kuivatuissa on jäljellä ravintoarvoja. Ja esim. cocovin goji marjathan eivät ole luomua, niin onko niissä mahdollisesti paljon kemikaalijäämiä? Se olisi tärkeä tieto. Eli kannattaako nekin hankkia luomuna? Ruohonjuuressa myydään kuitenkin juuri tuota cocovita.

Olisi kiva kuulla ruokavalintasi esim. viikon tai pidemmän jakson ajalta (mitä söit ja joit aamupalaksi, päivälliseksi jne.)

Ja liikunnasta: mitä lajeja harrastat ja kuinka usein?

Ja millainen on unirytmisi? :)

Haluatko tulevaisuudessa lapsia?

KIITOS PALJON!!!

Lehtikuusi kirjoitti...

2. kysymys vielä täältä.

Eikö vitamiinilisä ole samanlainen stressi elimistölle kuin synteettinenkin lääke? Tosin haittavaikutuksia ehkä vähemmän vitamiinipillerissä kuin verenpainelääkkessä.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä olet Body Shopin tuotteista?

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys! Mikähän mahtaa olla ekologisin ja samalla toimiva ehkäisyväline? Ja korostaisin sanaa VÄLINE, jos ei lasketa näitä "varmat päivät"-metodeja?

Anonyymi kirjoitti...

hei, mikä on ekologisin karvanpoistokeino? olisi mukava kuulla vertailu ihan kaikista mahdollisista eikä vain todeta että tämä se on, sillä jos sitä ei olisi mahdollista käyttää niin voisi ainakin tarjolla olevista sen parhaimman valita (:

Anonyymi kirjoitti...

Tahtoisin kuulla juttua LUSH kylpytuoteketjusta. Ovatko niin ympäristöystävällisiä kuin väittävät?

Anonyymi kirjoitti...

Minuakin kiinnostaisi fototoksisuus, mistä joku tuolla ylempänä puhui. Lisäksi se, kuinka epäterveellisiä mineraalimeikit ovat hengitettyinä?

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin ja olisin vielä kiinnostunut koulutuksestasi: miten sinä päädyit toimittajaksi?

Toivoisin myös enemmän juttuja pääkaupunkiseudun ulkopuolelta (esim. Itä-Suomi) joskus, kaikki ihmiset eivät kuitenkaan asu Hki:ssä eivätpä pääse Ruohonjuureen tai muualle. Sekä enemmän opiskelijabudjettiin sopivia ostosvinkkejä. Niin ja enemmän ruokarseptejä :)

Anonyymi kirjoitti...

Romantikkona arvostaisin, jos tekisit hääaiheisen postauksen:
Miten voisi järjestää ekologisemmat häät? Mitä häissä voisi tarjota? Ekologisia hääpukuja, -lahjoja, -matkakohteita yms.

Muistelisin, että näytin blogissasi joskus kuvan hääpuvustasi (jollen ole nähnyt unta, uneni mukaan se oli Tiia Vanhatapion tekemä). Ymmärrän, jollet halua julkaista kuvaa blogissasi, mutta olisin kiitollinen, jos puvusta voisi nähdä edes vilauksen. Ihailen kovasti tyyliäsi, ja hääpukusi oli muistaakseni erittäin kaunis. Itselläni on ollut suuria vaikeuksia hääpuvun tyylin valitsemisessa ja inspiraatio tulisi aina tarpeeseen :)

Anonyymi kirjoitti...

Joulun ja juhlasesongin lähestyessä olisi myös hauska saada ekologisempia / terveellisiä jouluherkkureseptejä (esim. pipareista). Myös lahjavinkit olisivat tarpeen. Miten muuten järjestäisit ekologisemmat lastenjuhlat ja minkälaista ruokavaliota suosittelisit ylipäätään lapsille?

Jos ruoka-aiheisilla kysymyksillä jatketaan, olisi mukava saada postaus ravintolaruoan laadusta & turvallisuudesta. Myös hyvät ravintolavinkit tulisivat aina tarpeeseen. Kuinka terveellisenä pidät omaa ruokavaliotasi? Onko sinulla esim. "normiherkkupaheita"? Syötkö esim. sosiaalisissa tilanteissa (kuten jouluna) ruokaa, jota et normaalisti söisi? Entä maisteletko paikallisia erikoisuuksia esim. matkoilla vai pysytteletkö "omassa ruokavaliossasi"?

Mitkä ruoka-aineet olisi hyvä saada luomuna? Neuvoisitko ihmisiä vähentämään suolaa ja välttämään täysin lisättyä sokeria? Pidätkö savustettuja tuotteita vaarallisina? Säilyttävätkö pakastetut tuotteet ravintopitoisuutensa ja neuvoisitko välttämään muita kuin kotimaisia pakasteita?

Lasketko syömiesi kalorien määrää ollenkaan? Mitä vitamiini- tai hivennäisaineita käytät? Syötkö jotain ruokia, koska ne ovat terveellisiä, vaikket pitäisikään niistä? Mikä on lempiruokasi?

Olisi myös hienoa, jos ehtisit tehdä jutut maatilatorista ja Smoothie Barista (hieman Helsinkikeskeinen toive tosin) :)

Kiitos aivan upeasta blogista :)

Anonyymi kirjoitti...

"Kirjailija, kalastaja Pentti Linkola on sitä mieltä, että lasten hankkiminen on suurin ympäristörikos. Vastuullinen vaikuttaja -lehden haastattelussa hän sanoo, maailmassa on vain yksi ongelma ja se on se, että täällä on liikaa ihmisiä. Kaikki muut todelliset ongelmat johtuvat tästä eikä ihmiskunnalla ole mahdollisuutta selvitä."

Oletko tästä samaa mieltä? Haluatko itse lapsia?

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä olet luomuhammastahnoista? Entä suuvesistä (esim. Listerine, hammaslääkäri suositteli käyttämään sitä) ja fluoritableteista? Käytätkö xylitolia ja kuinka paljon? Mikä merkki sisältäisi vähiten lisäaineita? Millaista hammasharjaa käytät? Onko sähköhammasharja mielestäsi parempi kuin tavallinen vai turhake?

Osaatko muuten suositella Helsingin seudulta hyvää hammaslääkäriä? Mulla on kauhea hammaslääkärikammo ja pelkään puudutuksia :(

Anonyymi kirjoitti...

Myös minä haluaisin kuulla Lushin tuotteiden ympäristöystävällisyydestä :)

Olisi samoin kiva saada juttua hanaveden terveellsisyydestä ja laadusta eri puolilla Suomea. Ja vinkkejä siihen, miten vedestä saisi paremman makuista. Itse en pysty juomaan hanavettä lähes ollenkaan, siitä tulee huono olo.

Olisi myös kiva saada ekologisia siivousvinkkejä. Esim. mitä pesuaineita kannattaa käyttää. Ja listat vältettävimmistä kemikaaleista ja lisäaineista (semmoiset voisi tulostaa itselle vaikka lompakkoon) tulisivat varmasti monille tarpeeseen.

Kaipaisin myös juttua muovien kierrätyksestä, tuota muoviroskaa kun tuntuu tulevan niin paljon, vaikka sitä yrittää kuinka välttää.

Anteeksi, paljon kysymyksiä, toivottavasti jaksat vastata edes joihinkin.

Anonyymi kirjoitti...

Uskotko, että kaikki sairaudet ovat parannettavissa ruokavalion avulla ja että lääkkeet ovat turhia? Mitä mieltä olet kipulääkkeiden käytöstä + löytyisikö niille "pehmeämpiä" vaihtoehtoja?

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mieltä olet dr. Feelgoodin mehuista? Käytätkö itse mehuja ja pidätkö niitä terveellisinä? Mikä on mielestäsi paras janojuoma? Pidätkö kaikkia hedelmiä terveellisinä? Säilyvätkö marjojen ravintoarvot marjajauheissa, vai söisitkö marjat ennemmin kokonaisina?

Anonyymi kirjoitti...

Mikä on pahin ekosyntisi? Entäs ihmisten pahimmat ekosynnit yleisesti?

Entä millainen olisi Noora S:n mielestä täydellinen maailma? Ei tarpeetonta yksityisautoilua, turhakkeita, kuten kaikenmaailman muovihärpäkkeitä, roskakemikaaleja, kylpyammeita jne.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Noora,

pakko vielä kysyä yksi tärkeä kysymys..

Siskoni maistoi goji-marjoja (Cocovit) ensimmäistä kertaa ja niistä seurasi todella suurta huonovointisuutta. Hän luki asiasta netistä, ja löysi paljon saksalaisia tutkimuksia (hän puhuu saksaa, minä valitettavasti en), joiden mukaan useista eri merkkisistä goji-marjoista (myös luomulaatuisista!) on löytynyt suuria määriä kemikaalijäämiä. Keskustelupalstoiltakin hän oli löytänyt paljon samankaltaisia kokemuksia ihmisiltä, että goji-marjojen syömisen jälkeen oli olo, kuin olisi saanut ruokamyrkytyksen.

Tämä pistää miettimään, että voiko näihin Suomessa melko uusiin superfoodeihin, esimerkin perusteella varsinkin gojimarjoihin, täysin varauksettomasti luottaa? Itse syön muita superfoodeja, mutta gojimarjojen suhteen en tiedä mitä tehdä. Mistä tiedän onko tuotteessa niitä myrkkyjä vai ei? Koska kyse on näin uudesta asiasta, niin vaikutuksethan saattavat näkyä vasta paljon myöhemmin? Näiden saksalaistem tutkimusten mukaan gojimarjoissa on selkeitä laatueroja. Ihmetyttää myös, että miksei Cocovitin tuotteissa ole luomusertifikaattia? Mielestäni byrokratia, jonka olen saanut vastaukseksi, on huono selitys.

Mitä mieltä sinä siis olet, Noora?

Anne kirjoitti...

Hei.
Kuulin järkyttävän väitteen:
Luomumaidon tuottavat lehmät saavat samaa aiv-rehua kuin tavalliset lehmätkin. Myöskään ei ole olemassa säädöstä joka turvaisi luomulehmille pihatto- olosuhteet. Eli he voivat lain mukaan elää parsinavetoissa. Luomumaito- leiman tuottaja saa siitä, mitä hän kylvää pellolle. Miten on asian laita? Olin syvästi järkyttynyt, koska olen kova luomun puolestapuhuja ja kuvitellut, että luomu on oikeasti puhtaampaa. Pystytkö selvittämään asian?

Noora kirjoitti...

AI ETTÄ PARI KYSSÄRIÄ SITTEN LAITOITTE :) Kiitti kaverit, tässä on työsarkaa, todellakin. Erittäin hyviä kysymyksiä!!

Alan purkaa näitä tänään.

Anonyymi kirjoitti...

Kysymykset tulee hieman myöhässä, mutta mielestäni tärkeä aihe:

Kauppoihin on tullut uusia 'maatuvia' terveyssiteitä ja lastenvaippoja. Ovatko ne todella maatuvia ja ekompia vaihtoehtoja muovisille siteille??
Mikä olisi ekologisin side naisille jos kuukuppeja ei lasketa?

Ja voiko ne uudet hajoavat 'luomu'siteet lajitella kompostikeräysastiaan?

Kuulin että maissiset kompostijätepussitkin joutuu erottelemaan komposteissa loppukäsittelyssä pois, koska kompostit maadutetaan nopeammin kuin maissipussit ehtivät siellä hajota.

Joten - ovatko maissipussitkin sitten oikeasti ekoja vai eivät??


KIITOS HIENOSTA BLOGISTA! :D

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olisi kiinnostunut kuulemaan mielipiteesi bodyshopista. Onko tämä bodyshopin reilu kauppa (community trade) todella reilua kauppaa??

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi, kun kysyn vielä näin myöhään, mutta olisi hyvä kuulla mielipiteesi gluteenista (jota on vehnässä, rukiissa ja ohrassa), kun siitä on puhuttu paljon pahaa:

http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/viljojen-gluteeni-huumeiden-listalle-t39451.html

Kiitoksia, olet ihana kun jaksat vastata kysymyksiimme! :)

Maikki kirjoitti...

Hoitoaineesta:

Itse en käytä mitään hoitoaineita muovipullosta, vaan luomu rypsiöljyä shampoopesun jälkeen latvaosiin ja pesen sitten sen shampoolla pois. Ai että toimii!

Hammaslääkärin puudutuksesta:

Enää ei tarvitse ottaa hammaslääkärissä puudutuspiikkiä, koska akupunktio ajaa asian paremmin. Siskoni on allerginen puudutusaineelle, joten hän etsi vaihtoehdon. Hän soittaa akupunktio-naisen hammaslääkäriin mukaan, joka laittaa akupunktioneulat kasvojen alueelle siten, että kasvot puutuvat kokonaan eikä hän tunne operaatiosta mitään. Juurihoitojakin on tehty...

Tepa kirjoitti...

Juomapulloista vielä,

SIGGin Suomen maahantuoja Bonge Oy kertoi faktoja kuinka paljon enemään ympäristöystävällinen SIGGin juomapullo on verrattuna muoviseen juomapulloon, joissa vettä kaupoistakin ostetaan. Yksi SIGGin pullo vastasi montaa kymmentä muovista vesipulloa, eikä juomaveteen erity mitään itse pullosta. Maahantuoja kertoi myös ainesosia mitä muovisista vesipulloista pullossa olevaan veteen erittyy, mutta en huomannut kirjoittaa niitä ylös. Lyijy ainakin oli listalla. Tästä olisi hienoa saada juttu!

Anonyymi kirjoitti...

Tahtoisin kysymyä masennuslääkkeistä. Ne ovat Suomen eniten käytetyt lääkkeet tällä hetkellä eivätkä ne ole täsmälääkkeitä joten vaikuttavat todella moneen toimintoon kehossa, eikä kaikista sivuvaikutuksista vielä tiedetä. Lääkkeet sisältävät myös varmasti paljon epäluonnollisia aineita, ovat ehkäpä täysin sitä.

Mikä on Noora mielipiteesi niihin? Suosittelisitko masentuneelle tiettyä ruokavaljoa tai luontaistuotteita enemmin kuin lääkkeitä, vaikket ole tietenkään lääkäri.

Anonyymi kirjoitti...

Minä suosittelisin ensimmäiseksi masentuneelle kilpirauhastasojen mittausta. Monet vajaatoimintaiset ovat syöneet turhaan masennuslääkkeitä, kun kaikki lääkärit eivät ymmärrä otattaa näitä verikokeita.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä yksi matti myöhäinen kyselee. Monissa nimeltämainitsemattomissa blogeissa hehkutetaan kaakaopapuja ja suositellaan niiden runsasta päivittäistä käyttöä. Niissä kuitenkin on todettu olevan ympäristömyrkkyjä sekä muita vaarallisia aineita (esim. http://www.paulnison.com/enewsletter.htm?a=105).

Suklaan ja kaakaon osalta on ongelmana myös lapsi- ja orjatyövoiman käyttö suurissa kaakaontuottajamaissa esim. Norsunluurannikolla. Mikä on kantasi kaakaoon näiden tietojen valossa?

Kosmetiikasta olisi myös paljon kysyttävää, ihan ensiksi kiinnostaisi mikä on "pahin synti" kosmetiikassa eli mitä ehdottomasti pitäisi välttää? Synteettisiä hajusteita kuten myski kai ainakin?

Kiitos hienosta blogistasi!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Tunnetko kyseisen sivuston, missä voi tuotteen nimen perusteella katsoa, miten "vaarallisesta" tuotteesta on kyse, vihreä turvallinen, punainen haitallinen. Mitä mieltä olet, onko sivusto luotettava? Kiitos.

http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php

Suositut tekstit