20.11.2009

Kovassa seurassa

Eipäs ollut vaikea ennustaa, että kysytte monia vaikeita kysymyksiä! Pakko on todeta, että eipäs ole meikäläisen lukijakunta ihan pöllöä sakkia. Moni teistä on minua paljon valveutuneempi, mikä on sikäli hyvä, että asetatte mullekin paineita suuntaan ja toiseen. Fiksu seura pakottaa skarppaamaan entisestään.

En tule vastaamaan kaikkiin kysymyksiin kerralla. Ehkä on mielekästä jakaa vastauspostauksia teemoihin (ruoka, kosmetiikka, ympäristö jne.), jotta blogaukset saa uppoamaan blogin kategorioihin edes jotenkin. Odottelen vielä viikonlopun yli, että kaikki ehtivät naputella mieltä askarruttavat kysymykset edellisen blogauksen perään ja alan sitten ruotia kyssäreitä yksi kerrallaan.

Hyvä tyypit, hyviä kysymyksiä!!

Psst... Jos kaipaatte leffavinkkejä viikonloppuun, suosittelen elokuvaa Looking for Eric. Mahtava!

5 kommenttia:

Aletheia kirjoitti...

Laitoin sinulle sähköpostia aamulla koskien aspartaamin käytön kieltämistä vauvojen ja lasten antibiooteista. Voisitkohan tuoda näkyvyyttä tälle tärkeälle aiheelle?
Adressi löytyy: http://www.adressit.com/allekirjoitukset/aspartaamipoisantibiooteista/

Noora kirjoitti...

Aletheia:Jep, sain mailisi, en vaan vielä ehtinyt vastata siihen! Aihe on erinomainen ja yritän tarttua siihen mahdollisimman pian.

Katja kirjoitti...

Hiukan työsarkaa tupsahti tonne kommenttilootaan.. :D

paulamummu kirjoitti...

Tahtoisin sun selittävän, miksi eidän täytyy sietää paakkuuntumisenestoaineen muodossa olevaa SYANIDIA, vaikka se on maailman pahimpia myrkkyjä. Esim E536 on sitä mutta ei se aina lue tuotteissa ollenkaan, koska pelkkä tavallinen hieno suola sisältää sitä.

Kuka valvoo ihmisten etua noiden myrkkyjen haittavaikutuksilta? Niistähän ei pysty valittamaan minnekään tai jos onnistuu, ei mitään kuitenkaan tapahdu:-(

paulamummu kirjoitti...

Sori, että noin suoraan SINULLE heitän asian, mutta tuo syanidi sapuskoissa (ja pohjavesissä ym!) on niin valtavan suuri ja inhottava asia, et vois siihen muutkin osallistua. Miten käytännössä olette selvinneet oireista? Meillä käytetään suolatonta VOITA (luomuahan ei ole saatavilla enää, jos ei itse kirnua?) ja ruoanlaitossa käytetään sitten Maldonsuolaa:-)

Tässä Medicina-sivuilta alkuun pätkä kiinnostuneille:

"Syanideja käytetään erilaisiin synteeseihin, metallien puhdistukseen, kumin valmistukseen jne. Syanideja vapautuu tulipalojen yhteydessä, jolloin rakennuksessa olevat uhrit ja pelastushenkilökunta voivat saada syanidimyrkytyksen. Toksisuus määräytyy syanidin rakenteesta. Myrkyllisin on syaanivety (HCN), jota vapautuu useimmista syanideista. Syanidin toksinen vaikutus perustuu sen sitoutumiseen mitokondrioissa sytokromioksidaasin kolmiarvoiseen rautaan, mistä seuraa tämän keskeisen hengitysketjuentsyymin inaktivoituminen. Syanidien letaaliannos on 0,1–1 g. Noin kymmenkertaisesta tappavasta annoksesta seuraa heti tajuttomuus ja kouristeluja sekä kuolema 1–15 minuutissa. Pienemmät annokset aiheuttavat huimausta, hengityksen nopeutumista, päänsärkyä, ypotoniaa ja takykardiaa. Sitten voi ilmaantua sekavuutta, ajuttomuutta, kouristelua ja kuolema. Yleishoidon lisäksi tulee antaa nopeasti 100-prosenttista happea.
Puhalluselvytystä ei saa antaa ilman väliputkea. Antidoottihoidon
tarkoituksena on sitoa syanidi vähemmän myrkylliseksi yhdisteeksi
ja nopeuttaa sen metaboloitumista. Syanidi sitoutuu methemoglobiinin kolmiarvoiseen rautaan. Tämän takia perinteisesti on pyritty muuttamaan osa hemoglobiinista (korkeintaan 40 %) methemoglobiiniksi. Tämä voidaan saada aikaan antamalla potilaan hengittää amyylinitriittiä tai infusoimalla suoneen hitaasti natriumnitriittiä tai 4-dimetyyliaminofenolia. Oikean annoksen määrittämisen vaikeus
ja verenpaineen lasku ovat näiden hoitojen ongelmia. Toinen mahdollisuus syanidin sitomiseksi on antaa hydroksikobalamiinia, jol-
loin muodostuu syanokobalamiinia (B12-vitamiini), joka erittyy virt-
saan. Tarvittava annos on 5 000-kertainen megaloblastisen anemian hoidossa käytettyihin annoksiin verrattuna. Kolmas tapa sitoa syanidia on antaa dikobolttiedetaattia, joka kelatoi syanidia ja syntynyt yhdiste erittyy virtsaan."

Suositut tekstit