5.11.2009

Codex Alimentarius

On muutama juttuaihe, joista toivotte jatkuvasti blogausta. Codex Alimentarius on sellainen. Onneksi tulevana lauantaina järjestetään infotilaisuus, joka kertoo, mistä oikein on kyse. Tässä ote kutsusta:

"Codex Alimentarius on järjestelmä joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden laatia, yhdenmukaistaa ja valvoa elintarvike-standardeja maailmanlaajuisesti.

Codex Alimentariuksesta on tullut kuluttajien, elintarvikkeiden tuottajien ja jalostajien, maan sisäisten elintarvikevalvontaviranomaisten ja kansainvälisen elintarvikekaupan maailmanlaajuinen viitekehys. Kenen käsiin tämä valta päätyy?

Tulisiko sinulla olla oikeus tietää mitä syömääsi ruokaan on lisäilty tai minkä tasoisista raaka-aineista ne on valmistettu?

Kuuluisiko sinulla olla oikeus tietää onko syömäsi ravinto valmistettu geenimuunnelluista raaka-aineista?

Haluaisitko sinä säilyttää vaihtoehdon torjunta-aineilla kyllästetyille elintarvikkeille?

Kuka torjuu torjunta-aineiden haittavaikutukset?"

Kiinnostavaa.

Olen siis menossa mestoille ja iloksenne voin kertoa, että tilaisuus on kaikille avoin. Voit siis osallistua itsekin. Tapahtuman hinta on kuusi euroa ja rahalle saa ihan kiinnostavaa vastinetta:

14.00 Dokumenttielokuva: We Become Silent
14.30 Puhuja Scott Tips (The National Health Federationin puheenjohtaja)
15.45 Musiikkiesitys
16.15 Luomutarjoilua aulassa
16.45 Scott Tips jatkaa

Paikkana Lasipalatsin BIO REX, 7.11. klo 14.00-18.00.
Lippuja voi ostaa Tiketistä myös ennakkoon.

12 kommenttia:

Karoliina kirjoitti...

Siellä nähdään siis :) toivottavasti paljon ihmisiä pääsee paikalle. olisi kiva tietää, että onko paljon lippuja ostettu etukäteen, jotta tietäisi pitäisikö ostaa itsekin... ettei vain jäisi ilman!

Anonyymi kirjoitti...

Kuka tapahtuman järjestää?

Anonyymi kirjoitti...

Ihana uusi banneri!

Dragofix kirjoitti...

Kirjoitin itsekkin tästä blogiini pari päivää sitten. Saas nähdä kerkeänkö paikanpäälle, toivottavasti. Siellä on luomutarjontaakin! :)

s i t r u u n a H A P P O A ???? kirjoitti...

Kiitos tiedosta! Kuka sen järjestää, täytys tietää kans...

Tässä kysymys kaikille: Mitä järkeä on laittaa äidinmaidonkorvikkeeseen sitruunahappoa - E330 on samaa ainetta, miksi vastasyntyneiden täytyisi sellaista myrkkyä sietää? Samassa valmisteessa on muuten maltodekstriiniä (jos on maissista, voi olla muuntogeenistä- millä vois varmistua, ettei olisi?) ja soijalesitiiniäkin :-(

Anni kirjoitti...

Sitruunahappoa on muuten myös sitruunamehussa, joten ei se mitenkään pahimmasta päästä oleva säilöntäaine ole.

Sirtuunahappoa näissä lääkkeissä kirjoitti...

Sitruunamehulla lähtee sammas lapsen suusta, jos sellaisen sinne on sattunut saamaan. Sehän on suorastaan lääkettä:-)

Sitruunahappoa on tosiaan monissa lääkkeissä, mutta että sellaista jatkuvasti annetaan vastasyntyneelle, on kyseenalaista... Et katsonut sitä käyttöturvallisuustiedotetta ollenkaan? Avaa se uudelle sivulle, näet, kannattaako puolustaa tuollaista "säilöntäainetta".

Noora kirjoitti...

Tilaisuuden järjestää NHF, eli sama taho, jota tilaisuuden puhuja, Scott Tips edustaa.

*laheta vanha uutinen vanhemmille* kirjoitti...

Äidinmaidonkorvikkeesta lapsi voi saada rautaakin liikaa, jos äidillä ei ole anemiaa. Vertailin eri tuotteiden rauta- ja jodipitoisuuksia: todella suuria heittoja oli niissä, mut ei kaikissa ole tuota sitruunahappoa eikä maltodekstriiniäkään...

panadolissa kirjoitti...

Panadol on ollut uutisotsikoissa tänään, mutta miksi? Parasetamolivalmisteissa voi olla myös natriumlauyylisulfaattia (rikkoo limakalvoja) ja tuota sitruunahappoa. Kuka selvittää, mikä todella oli syynä mihinkin?

Anni kirjoitti...

En mielestäni mitenkään 'puolustanut' sitruunahappoa, totsin vaan, että se ei suinkaan ole pahimpia säilöntäaineita. Ja luin kyllä tuon käyttöturvallisuustiedotteen, mutta kun siinä on kyse hiukan eri asiasta, eli puhtaasta kidevedettömästä haposta melko suurina määrinä, ei pienistä säilöntäaineena käytettävistä määristä. En tosin ehkä syöttäisi sitruunamehuakaan raakana vastasyntyneelle, mutta äidinmaidon joukkoon pudonnut tippa tuskin olisi vaarallinen. Toki on varmasti fiksumpaa käyttää säilöntäaineetonta vastiketta, jos sellaista on saatavilla.

Mitäs nyt? Eikö kukaan ole huomannut? kirjoitti...

Mites nyt kun siinä samassa vastikkeessa on ihan liikaa rautaa ja toinenkin valmiste hipoo laittoman rajaa. Onko noi mitoitettu niin, et oletusarvona on se, et kaikilla äideillä olis anemia ja laosi ei sen takia sais tarpeeksi rautaa?

Oisko sulla Noora ketään selvittämään tätä asiaa? Onhan mahdottoman väärin,jos tuota ei kukaan ole huomannut? Miksi noita vastikkeita ei tehdä luomuraaka-aineista edes?

Suositut tekstit