16.10.2009

Valoa pimeyteen

Tiedättehän, kuinka iltapäivälehdet ja naistenlehdetkin käsittelevät säännöllisesti samoja aiheita. Tammikuussa lehdet ovat pullollaan laihdutusniksejä ja uusi-elämä-haltuun-nyt! - artikkeleja. Pikkujouluaikaan käsitellään puolison pettämistä firman juhlissa ja kesällä vertaillaan siiderien kalorimääriä.

Kempparissakin käsitellään aina tiettyjä vuodenaikateemoja: suosittelen aina syksyn tullen ihmisiä lukemaan Kuningaskuluttajaani tekemäni kirkasvalojutun. Blogasin aiheesta Kempparissa reilu vuosi sitten, ja äsken tein aiheesta myös pienen blogauksen Olotilaan. Itselleni kirkasvalo on tärkeä osa talvikauden aamurutiineja, käytän sitä arkiaamuisin, lokakuusta maaliskuuhun.

Jos joukossanne on vannoutuneita kirkasvalon käyttäjiä tai henkilöitä, joista se on ihan täyttä humpuukia, laittakaa ihmeessä kommenttinne Olotila-tekstini perään!

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi Noora,

Pahoittelen off-topiccia, mutta hoksasitko että suosikkikauppasi P&S siirsi alvialennuksen kokonaan omaan taskuunsa? Olin aika yllättynyt ja pettynyt moiseen, taidan vältellä tovin jos voin.

Noora kirjoitti...

Anonyymi:Todellako? Hmph. harmillista.

Mirka kirjoitti...

Kirkasvalolamppu on kyllä ehdottomasti hankintalistalla. Olen valon ystävä, joten valoa pitää saada keskelle pimeintä vuodenaikaakin. Täytyypä alkaa säästää lamppua varten!

taulukossa kirjoitti...

Tämä menee kans ihan ohi aiheen, mut voitteko kuvitella antavanne vauvalle noita apteekkivalmisteita, jos oma maito loppuis? Hydrolysoidut xxxt ovat arominvahventeita. Voisko joku selvittää, onko niissä käytetty soija tai maissi muuntogeensistä? Apteekkivalmisteisiin niitä ei taritse erikseen merkitä. Mut miten ne eroaa kaupassa myytävissä?

Tee Noora ohjelma noista, kiitos!

maissi tai soija tai... kysymyksiä kirjoitti...

Tarvitse - oli tarkoitus kirjoittaa.
Mut jos joku ei tiedä, mihin edellinen aihe liittyy, voislukea ensin tämän.

koiranulkoiluttaja kirjoitti...

Goretex vaatteet ja tuotteet. Ostaakko vai ei? Minkälaisia kokmuksia? Vaihtoehtoja?

Anonyymi kirjoitti...

Kirkasvalolamppu on jees, mut itse diggailen vielä enemmän päivänvalolampuista. Niissä idis on käytännössä sama kun kirkasvalossa; eli valon spektri vastaa auringon valon spektriä. Isoin ero on, että päivävalolamppuja voi viritellä pitkin kämppää.

Päivänvalolamppu käy siis ihan normaaliin lamppukantaan (E27 tms), ja näyttää isohkolta energiansäästölampulta. Mutta se valo, aah! Esim on tutkittu, että päivänvalolampulla lukeminen rasittaa silmiä merkittävästi vähemmän, ja lisäks tietysti aktivoi kroppaa samalla tavalla kun kirkasvalolamppukin.

Noita kun virittelee kämpän täyteen, ei tarvi pojottaa sen yhden kirkasvalolaitteen vieressä, vaan koko kämppä saa ihan uuden ilmeen. En oikeen tiedä miten näitä pitäis hehkuttaa enemmän, en käsitä miksei oo mainstreamiin lyöny vielä läpi.

Päivänvalolamppuja on useilta valmistajilta, ja perus marketissa myytävät on melko kehnoja (Osram muistaakseni). Kannattaa panostaa hiukan enemmän ja ostaa laatukamaa.

-Tomi

Anonyymi kirjoitti...

mietin vaan että etkö sä syö ikinä mitään missä on E-aineita? onko se mahdollista? olen 16-vuotias ja vasta "herännyt" tällasiin terveysjuttuihin ja purkkeja lukiessani huomaan että yli puolessa jääkaapin sisällöstä on kyseisiä aineita, mutta pakkohan mun on jotain syödä, enkä mitenkään saa vanhempiani olemaan ostamatta mitään säilöntä/väriaineetonta joten välttelen niitä sen minkä pystyn..

paula vastaa kirjoitti...

Kyllä sellainen on mahdollista mut aika usein kaikki täytyy tehdä ihan itse. Luomujuustolla pärjää paimentolaisetkin eikä kalamiehet tarvitse aina sitäkään:-)

Niin, osta vanhemmille videoita: Trumanshow ja Uskollinen puutarhuri ja Darwinin painajainen. Monia muitakin on, mut noi tulee ekana mieleen. Kyllä ne oppii, mut vähitellen - niinkuin me kaikki.

taapertaja kirjoitti...

Meillä on kirkasvaloja, keittiön pöydällä sojottaa Origo ja työpaikalla joku design-lamppu minulla ja Philipsin lamppu miehellä. Perheen kissakin tykkää kirkasvalosta. Eli kai se sitten on vannoutunutta :)

Tykkään kirkasvalosta ihan yleisvalaisimena (myös nuo jonkun yllä mainitsemat päivänvalolamput kuullostaa hyvältä!). En minä valoa miksikään ihmeeksi kutsuisi, mutta jotenkin se valo rauhoittaa aamun. Olen hirmuisen huono heräämään ja virkistyn nopeammin kun lamppu on päällä.

lucia kirjoitti...

Jos alakuloisuutta haluaa hoitaa kirkasvalolampulla, sen olisi pitänyt aloittaa jos syyskuun alussa, eli hän joka kirjoitti että alkaa säästämään nyt siihen lamppuun... Toki sitä voi muutenkin käyttää, mutta hoitosuositus on että sitä aletaan käyttää jo ennen pimeätä aikaa.

Juu ja noista lisäaineista, pitää muistaa minusta se sääntö ettei suuhunsa tunge mitään mitä on vierasta mun 98 vuotiaalle mummolle, sillä pärjää jo pitkälle.

Fakta ja Farfalle kirjoitti...

Kirkasvalolamppu on ihan ehdoton syyskuusta lähtien! Kannattaa muuten muistaa uusia se lamppu sen valaisimen sisältä, sillä kuten kaikki muutkin lamput myös kirkasvalo lamppu palaa loppuun. Itse sinnittelin viime talven lähes puhkipalaneella lampulla, mutta vihdoin sain vaihdettua uuden lampun. Kannatti! Lamppuja saa ainakin Stokkalta ja maksaa noin 30e eli paha investointi..noi kuitenkin kestää sen pari vuotta :)

Milja kirjoitti...

Kirkasvalolamppua en toistaiseksi ole hankkinut, mutta sarastusvalon kyllä. Se matkii auringonnousua ja helpottaa heräämistä pimeinä talviaamuina. (Kesällä ei toimi ellei pimennä huonetta yöksi!) Pelkkään valoon sinällään ei useimmiten herää (etenkään jos ei ole nukkunut ihan tarpeeksi), joten kannattaa kiinnittää huomiota tarjolla oleviin herätysääniin. Piipitys ei ole ainakaan meidän mieleen, mutta ostamassani mallissa on muistikortilla luonnonääniä ja omaakin musiikkia sinne voi lisätä.

Toinen mihin kannattaa kiinnittää huomiota on käytön helppous. Ostin itsep ostimyynnistä, jolloin se ei oikein onnistunut (ko. merkkiä en ole missään muuten myynnissä nähnytkään). No, kyllä sitä käytettyä saa, mutta kaikki asetusten muutokset, kuten herätysajan vaihtaminen, vaativat ihan koko menulitanian käymisen läpi.

Siis toimii, mutta ihan ideaalia mallia en ainakaan 2v sitten edes ollut. Tuossa oli tuo vika, monessa muussa rajoitetut äänet. Toivottavasti tilanne on muuttunut.

Suositut tekstit