19.10.2009

Jokainen voi olla vähän reilu

Terveiset Tampereelta! Viikonlopun blogihiljaisuus on poikinut muutaman hauskan postauksen, jotka saatte luettavaksenne loppuviikosta.

Osallistuin aamulla Reilun kaupan infotilaisuuteen, joka käynnisti Reilun kaupan viikon. Voit tsekata videoterveiset ja blogaukseni Olotilasta. Tapasin infossa esimerkiksi ecuadorilaisen Reilun kaupan banaaninviljelijän ja kamerunilaisen puuvillantuottajan. Jos josku teistä on epäröinyt, että voiko Reilun kaupan tuotteilla oikeasti vaikuttaa mihinkään, niin nyt voin todeta, että voi. Kirjoitin aiheesta lisää tänne.

Vaikka Suomi onkin luomun takapajula, osataan täällä olla aika reiluja: Suomessa ostetaan maailman kolmanneksi eniten Reilun kaupan tuotteita! Esimerkiksi joka viides Suomessa myyty banaani on reilu ja Reilun kaupan puuvillatuotteiden myynti on ollut tänä vuonna 118% parempaa kuin viime vuonna samaan aikaan. Reilun teen kasvuprosentti on 192%, viinin 30% ja kukkien 29%.

Olisi tietenkin mahtavaa, että Reilu ja luomu kulkisivat käsikädessä. Näin ei ole, mutta todettakoon, että Reilu kauppa kiinnittää kyllä huomiota ympäristöseikkoihin, ja esimerkiksi kemikaalien käyttöä pyritään kaikilla Reilun kaupan tiloilla vähentämään. Ehkä jonain päivänä reilu ja luomu ovat sama asia... Ainakin täydellisessä maailmassa.

Aamun infossa kerrottiin, että nykyiset 1250 Reilun kaupan tuotetta ovat saamassa täydennystä, eikä ihan miltä tahansa sektorilta, vaan puu- ja kultabisneksen parista. Kuten olen aikaisemminkin blogannut, on globaalin kultakaupan taustalla surullinen todellisuus, eikä metsissä ole sen lohdullisempi tilanne. Luepa juttuni laittomasta puun maahantuonnista täältä. Hienoa siis, että tulevaisuudessa saamme ehkä Reiluja kihlasormuksia ja Reilua parkettia. Odotan!
Psst... Annathan äänesi sivun oikean laidan äänestyksessä!

15 kommenttia:

Miyu kirjoitti...

Hei, kyselyssäsi on mustaa tekstiä mustalla pohjalla, tekee jutusta hieman hankalan. (: Just to inform you.

Noora kirjoitti...

Miyu:Oli ehkä sekunnin ajan, osuit kyselyyn juuri sillä sekunnilla kun julkaisin sen! Nyt homman pitäisi toimia :)

seeds kirjoitti...

Vastasin kyselyyn "harvoin", koska ostan ennemmin luomua kuin pelkkää reilua. Harvoin löytää molempia samassa pakkauksessa, mutta jos on, niin otan kyllä. Sikäli vähän harhaanjohtava vastaus siis, että kannatan kyllä reilua, mutta vielä mielummin luomua.

Anaïs kirjoitti...

Kyselystä sen verran, että vastausvaihtoehdot on hieman puutteelliset. Ostan itse reilun kaupan tuotteita kerran pari viikossa, en siis jokaisella kauppareissulla mutta selvästi useammin kuin kerran kuussa!

ANna kirjoitti...

Mahtavatkohan reilut timantit olla ihan utopistista haaveajattelua?

Tiia kirjoitti...

ANna: Kanadalaisilta kaivoksilta tulevat timantit ovat siellä reilun kärkipäässä. Jokaiseen hiottuun timanttiin laserkaiverretaan alkuperätiedot, jolloin niitä ei voi sekoittaa muihin, kenties hämärämmistä lähteistä tulleisiin kiviin. Luomu tai ympäristöystävällinen kanadalainen kaivoskaan tuskin on, mutta kahdesta pahasta on hyvä valita se vähemmän huono.

ANna kirjoitti...

Tiia, mielenkiintoista! Kiitos tiedosta :)

Maria V. kirjoitti...

Vihkisormusta hankkiessani lueskelin jonkin verran timanteista, ja tulin siihen tulokseen että synteettinen olisi ekologisempi kuin "aito". Valitettavasti kultaseppä oli sitä mieltä ettei niitä suomesta koruihin saa, ja että sehän se vasta olisi kauheaa jos liikkeellä olisi myös synteettisiä kun laitteet joilla ne erotetaan toisistaan ovat ihan hirveän kalliita. Jos niitä ei kerran erota toisistaan, niin mitä väliä sillä on onko se synteettinen vai maasta louhittu? No ainoastaan se, että timanttien hintaa ei saataisi enää pidettyä keinotekoisesti näin korkealla jos synteettiset rynnisivät markkinoille.

Ihan järjetöntä koko timanttimarkkinat, onneksi mun timantit on nyt ostettu eikä enempää tarvi.

Muru kirjoitti...

Reilun ja luomun yhdistymistä puuhaillaan jo! Mutta koska nämä sertifikaatitkin ovat bisnestä, on kyseessä kolmas vaihtoehto, Rain Forest Alliance. Tämä liene monille tuttu Chiquitan yhteydestä, mikä nyt ei ole omiaan luomaan luottamusta, mutta sertifikaatti todella tähtää viljelyalueen holistiseen hyvinvointiin, niin ihmisiin kuin luontoonkin. Luomua se ei ole, joitakin torjunta-aineita saa käyttää, mutta luulen että tässä on tulevaisuudessa isojen brändien vastine reilulle.
http://www.rainforest-alliance.org/

jenni kirjoitti...

Maria V., vai sanoi kultaseppä, ettei Suomesta saa korua synteettisin kivin. Mitähän tuokin sitten tarkoittaa. Ehkä sitä, että täällä ei ole varsinaisesti synteettisillä timanteilla kysyntää, ihmiset arvostavat vielä aitoja. Siihen en ikimaailmasa luottaisi, että _kaikki suomessa myytävät timanttikorut_ sisältävät vain aitoja timantteja. Ei kukaan voi tuollaista väittää. Varsinkin isojen kivien kohdalla olisin tarkkana.

Koska timantti on niin harvinainen mineraali, laadultaan jalona siis, sen hinta on korkea (hintaan toki vaikuttaa muutkin ominaisuudet, esim kovuuden vuoksi timanttia on vaikea työstää, ja jos yhtä kiveä esim hiotaan vuosikausia, niin tietenkin se näkyy hinnassa <-äärimmäinen esimerkki).
Jos synteettistä kiveä yritetään myydä aitona, se on tietysti moraalisesti väärin. Mutta jos se myydään rehellisesti synteettisenä, siinä ei ole mitään pahaa - tosin hinnan täytyy sitten olla suhteessa siihen, ettei kivi ole aito.

En usko, että suomessa valmistetaan synteettisiä timantteja. Valmistus ei ole mitään kovin yksinkertaista tai halpaa. Mutta varsinkin isojen kivien kohdalla syntetisointi on, varinkin isoissa erissä, kannattavaa, jos synteettiset myydään aitoina, eli huijataan ostajaa.

Synteettiset timantit voi kyllä erottaa aidosta, kunhan on sopivat menetelmät käytössä. Ja hyvä niin, koska synteettisiä kivä käytetään yleensä timanttijäljennöksinä, eikä niitä suinkaan myydä rehellisesti synteettisinä kivinä. Muutamia peruslaitteita tunnistukseen saa kyllä ihan parilla sadalla eurolla, mutta tärkeää olisi kultasepänäkin, että tietäisi jalokivistä aika paljon, jotta pystyisi itse tekemään tunnistusta muutenkin, kuin vain jonkun laitteen varassa.

Timanttibisnes on tavallaan kyllä älytöntä. Vaikka toisaalta, ei se sen älyttömämpää ole, kuin muukaan bisnes. Harvinaista ja haluttua tavaraa myydään kalliiseen hintaan. Ongelmaa aiheuttaa lähinnä piraattitoiminta, eli se, että myydään väärennöstä aidon hintaan. Näinhän se menee monen tuotteen kohdalla.

Maria V. kirjoitti...

Sehän siinä onkin, että käsitin että nykyiset parhaat synteettiset timantit ovat niin vaikeita erottaa aidosta, että siihen tarvitaan joku kallis kone. Niin en ymmärrä yhtään, mitä väliä sillä sitten on onko timantti aito vai synteettinen, jos kerran niillä ei ole mitään eroa? Jos "väärennös" on niin autenttinen ettei ammattilainenkaan sitä erota ilman suuria investointeja, eikös se vain tarkoita että olemme löytäneet tehokkaamman, halvemman ja ekologisemman tavan saada timantteja. Vika on vain ja ainoastaan siinä, että jos timantteja voitaisiin tehdä tehokkaammin, halvemmin ja ekologisemmin kuin kaivamalla ne maan sisästä, se söisi niiden luksusarvoa ja hintaa. Ja sehän ei timanttifirmoille sovi.

jenni kirjoitti...

^
Asiaa voi ajatella kahdella tavalla. Juuri noin, ettei vaikean erottamisen takia ole väliä, onko kivi aito, tai sitten aitoudelle annetaan arvoa.

Aina ei suinkaan tarvita kalliita laitteita erottamiseen, joskus pelkkä mikroskooppi riittää (ei nekään halpoja ole, mutta sellainen varmasti löytyy jokaikiseltä kultakauppiaalta). Tuo kuulemasi kultakauppiaan kommentti oli kyllä vähän outo. Kyllä koru-/ kivialan ammattilaisen pitäisi osata erottaa aidot kivet feikeistä. Ja se erottaminen ei ole ollenkaan niin mahdotonta, kun tuo kuulemasi lause antaa ymmärtää.

Varmaan olisi luonnon kannalta parempi, että luotaisiinkiin synteettisten timanttien markkinat ja myytäisi niitä sopivalla (= ei aitojen) hinnalla. Ehkä tulevaisuudessa näin käy? Tiedä häntä. Se vaatisi kuitenkin sen, että ihmiset alkaisivat arvostaa synteettisiä kiviä. Ja aina varmaan löytyy niitä, joille timantit ovat jonkunlainen statussymboli, ja he tietysti haluavat vain aitoja kiviä, juuri niiden kalliin hinnan takia. Ja siksi aitokivibisnes jatkuu.

Maria V. kirjoitti...

Niin, puhuinkin tässä koko ajan parhaista synteettisistä timanteista, niistä jotka ovat vaikeimpia erottaa aidosta ja siis parhaiten soveltuvat korukäyttöön. Wikipedia kertoo että sellaiset ovat kemiallisesti, fyysisesti ja optisesti identtisiä luonnossa muodostuneiden timanttien kanssa, ja voidaan erottaa vain spektroskopialla. Esimerkiksi wikipediassa mainittu De Beersin DiamondView-laite maksaa kymmeniä tuhansia. Minusta se on aika paljon.

Minä antaisin enemmän arvoa sille, että timanttia varten EI ole tarvinnut kenenkään työskennellä kaivoksessa, EI ole tarvinnut kaivaa suuria määriä maata auki, EI vaarantaa pohjavesiä, jne. jne. kuin sille että on. Siitähän se arvo juuri tulee, että on jouduttu tuhlaamaan niin paljon luonnonvaroja ja saastuttamaan yhden pienen kiven vuoksi.

jenni kirjoitti...

^
Sinulla on hyviä pointteja.

Mutta arvaa, kuinka moni niistä synteettisesti tuotetuista timanteista onnistuu olemaan niin hyviä, että aidosta erottaminen on niinkin vaikeaa, että tarvitaan jotain kymppitonnien(!!!) laitteita - ei monikaan. Vaikka synteettisten kivien tekeminen on tietynlaista tehtailua, itse kiteytymisvaiheessa ei syntyvään kiveen paljoa voida vaikuttaa, siitä sitten tulee joko tosi hyvä tai sitten ei. Ja timanttien tekeminen vaatii melkoisia labroja ja menetelmiä, sekä hitosti rahaa ja rutkasti aikaa.

Tokihan menetelmät koko ajan kehittyy, varsinkin Venäjällä... Siellä ilmeisesti hommana panostetaan aika paljonkin, mutta menetelmät ja yleensä koko kivitehtailu on ison luokan salaisuuksia, joista ei muille kerrota.

Mietin, että mikäköhän mullakin oli loppujen lopuksi pointtina näissä kirjoituksissa. Ja se on se, että olen vain yrittänyt vähän valaista timanttiasioita. Mulla ei ole selkeää kantaa siihen, onko kivien louhiminen hyvä vai paha juttu. Olisin toisaalta ehkä vähän surullinen, jos louhinta lopetettaisi kokonaan.

BTW, toi DeBeersin kymmenien tuhansien timantintunnistuslaite kuulostaa lähinnä isolta vitsiltä. Ihan hävyttömän hintainen! Ja selvästi suunnattu sellaisille ihmisille, joilla ei ole juurikaan tietämystä gemmologiasta, eli jotka eivät ilman tuota laitetta osaisi kiviä tunnistaa. Kuitenkin hankkimalla perustiedot gemmologiasta ja lisätietoa timanteista, onnistuu tunnistaminen varmaan 90% tapauksista suht helposti.

Anonyymi kirjoitti...

On valitettava tosiasia, että Reilukauppa on epäekologisin vaihtoehto, jonka voit kaupassa tehdä.
En itse tue Reilu kauppaa. En sen takia, ettenkö välittäisi ihmisten huonoista oloista. Päin vastoin.
Jos yhä suuremmalle määrälle ihmisiä annetaan korkeampi elintaso, joka esimerkiksi meillä Suomessa on, kasvaa ihmisten rasite Maapallolle. Ihmisiä on liikaa, se on ongelma. Maapallolla ei ole varaa useampiin ihmisiin. Kasvihuonekaasupääsöt sen kun kasvavat, jos ihmisten elintaso nousee. Ilmastonmuutoksesta syntyy lisäksi eniten ongelmia juuri kehityismaiden ihmisille.

Suositut tekstit