20.10.2009

Terveellinen ruoka ehkäisee masennusta

Tämä nyt saattaa kuulostaa itsekehulta, mutta saan usein kuulla lauseen: "Miten sä ootkin noin energinen?". Joukossanne on varmaan monia muitakin, jonka pirteyttä, puhtia, positiivista asennetta ja elämäniloa kehutaan.

Minä tiedän, että ainakin omalla kohdallani ruoka on suora vaikutin siihen, kuinka hyvin jaksan tehdä työni, mikä yleinen vireeni on, kuinka iloinen ja positiivinen olen ja myös - miltä näytän. Terveellinen ruoka tekee gutaa kropassa, mutta näkyy myös ihossa, hiuksissa, kynsissä, lihaksissa - kaikkialla. Ja kaikki tämä on osa habitusta ja yleistä olotilaa. Tiedän, että olen mitä syön, niin olette tekin! Saman todistaa espanjalaistutkimus.

"Espanjalaistutkimuksen mukaan paljon kasviksia, hedelmiä, kalaa, pähkinöitä ja täysjyvätuotteita syövät näyttävät masentuvan muita harvemmin.

Tällaista Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota noudattavien vaara sairastua masennukseen on kolmanneksen pienempi kuin epäterveellisemmin syövien, tutkijat kirjoittavat Archives of General Psychiatry -lehdessä".

Lue lisää: YLE / Terveysuutiset

Suurin osa teistä varmaan tietää tai on huomannut, että se mitä lautaselleen valitsee, vaikuttaa mielialaan selvästi. Etenkin pimeän syksyn ja talven aikana kannattaa pitää huolta, että syö muutakin kuin eineksiä ja karkkia. Alkuun auttavat Kempparin reseptit!

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Haa, täällä toinen jonka energisyyttä ihmetellään! Totta puhut Noora. Ihmeellinen juttu, että tässäkin asiassa pitää ikäänkuin keksiä pyörä uudelleen, hmph. Täällä työpaikalla näkee konkreettisesti eron ihmisten kesken, ne jotka ei syö kuin alakerran kumiperunoita nuokkuu jo parin tunnin jälkeen aamupäivästä. Tarjoan pähkinää - ei, eikä vaan hedelmiä! Harmittaa hurjasti niiden puolesta jotka on masentuneita tai väsyneitä, mutta tuputtamalla ei kyllä saavuta yhtään mitään.

Onko sulla samanlainen seeprapenkki kuin mulla?

Nan

Zepa kirjoitti...

Voi olla, mutta henk.koht olen sitä mieltä että tarpeellinen määrä auringonvaloa ja hyvä seura ehkäisee masennusta sata kertaa paremmin kuin mikään ruoka. Kokemusta on, ja lujasti :-)

Anonyymi kirjoitti...

Ei se ihan yksioikoista kuitenkaan ole. Syön monipuolisesti, paljon tuoreruokaa, ei lisäaineita. Aurinkoa otan aina kun sitä on saatavilla. Silti olen kroonisesti masentunut.

ESC kirjoitti...

Minusta näyttää siltä, että olemassa masennusta ja masennusta. Noin niinkun yleisesti ottaen Nooran blogauksessa on vinha perä. Ruokavaliolla on valtava merkitys jaksamiseen ja yleiseen hyvinvointiin. Mutta tuollainen työpöydällä nuokkuminen ei kyllä tee ihmisestä masentunutta. Väsymys, uupumus ja masennus tuntuvat liian herkästi sekoittuvan.

Kun puhutaan masennuksesta sairautena, taustalla on aina niin monenlaisia osatekijöitä ja syitä, että yhteenvetoa ryhtyy vain rohkein vetämään. Esimerkiksi traumaperäisen masennuksen hoito, krooninen suvussa kulkeva masennus tmv. vaatii kyllä parantuakseen muutakin kuin kotimaisia marjoja.

Tämä menee ehkä jo saivartelun puolelle, mutta pirteys ja energisyys ovat mun mielestä persoonallisuuspiirteitä -> terveellinen ruokavalio ei tee kaikista iloisia ja ulospäinsuuntautuneita.

parempi päivä pähkinällä? kirjoitti...

En tiedä oliko tuossa tarkoituksella mukana vähän provoa, tuossa tekstissä. Se on totta, että ruualla on merkitys jaksamisessa ja voinnissa. ESC, hyvä kommentti. Itselläni ruokavaliossa ei ole mitään vikaa, ei ylipainoa yms. ja masennustaipumusta on - johon lääkitys. Uskon, että esimerkiksi masentuneen ruokavalio on sekin tärkeää, ei lähdetä huonossa olotilassa hamppari linjalle, vaikka se helppoa olisin, toisaalta joillakin masennuksessa ruokahalu kärsii. Yksilöllistä. Mutta kyllä myös läheisillä ihmisillä, ihmissuhteilla ja ihmisen henkilökohtaisilla ominaisuuksilla on vaikutusta siihen, miten ihminen jaksaa. Ruoka on tärkeää, en kiellä, mutta jossain määrin vaikuttaa sairaalta ajatella ruuassa olevan kaiken syy - eräänlainen syömishäiriö?

Anonyymi kirjoitti...

En nyt halua juuri sulle valittaa tai mitään, mutta kyllä itteä ottaa päähän kun ei allergioiden takia voi syödä tuoreita hedelmiä, kasviksia, vihanneksia, pähkinöitä, kalaa ym. lista jatkuu pitkänä. :(

Kyllä vaan himottaisi kaikki herkku hedelmät, mutta ei niin ei! :(

Aino-Maija kirjoitti...

Tässä jutussa kaikista mutta -poikkeuksista huolimatta on kyllä kuitenkin niin perää! Ruokavalioon on kyllä vielä lisättävä liikuntaa jossain muodossa niin kyllä vain lisää energiatasoa hurjasti. Ihanaa että Noora mainitsit tämän - aika harvoin tulee pysähdyttyä ja todettua että kyllä itse voi kuitenkin vaikuttaa niin paljon energiatasoonsa ja elämäänsä juuri sillä mitä suuhunsakin laittaa. Tottahan toki muutkin asiat vaikuttavat, mut superhyvin kun syö niin superisti jaksaa taas nähdä vaivaa katsomiensa tärkeiden asioiden eteen ja olla aktiivinen.

Aurinkoa kaikille, sen puutetta ei kannata jäädä odottelemaan vaan sitä voi ihan viljellä itse lisää synkkään syksyyn!

dadax kirjoitti...

Jotenkin musta olisi kivampi, jos enemmän puhuttaisiin siitä miltä laadukas ruoka maistuu, eikä niinkään insinöörimäisesti ruuan terveyttä edistävistä vaikutuksista yms. Enemmän kiksejä normaali yksilö saa kuitenkin ruuan mausta kuin siitä tiedollisesti aspektista: "nyt kun syön tämän banaanin, saan x määrän hivenaineita".

En tiedä. Jotenkin tuntuu, että niissä esim. välimeren alueen maissa, joissa ruokakulttuurilla on pidemmät perinteet ei ruuan terveysvaikutuksista keskustella läheskään yhtä paljon kuin Suomessa.

Tuntuu, että on jotenkin vinoutunuttakin, jos se tiedollinen aspekti korostuu liikaa. Syömisestä tulee silloin helposti pakkomielteistä? Terveiden elintapojen omaksumiseen toki tarvitaan tietoa, mutta toisaalta suomalaisten ylipainoisuus nyt tuskin kuitenkaa johtuu tiedon puutteesta.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Noora! Löysin blogisi pariin noin kuukausi sitten (ystävän suosituksesta) ja olen lukenut arkistoasi suurella tiedonjanolla. Minulla on hämmästyttävän samanlainen "vatsahistoria" kuin sinulla, eli tähystykset on tehty ja mitään ei koskaan löytynyt, lääkärit suosittelivat vain "syömään terveellisesti ja pieniä annoksia" sekä kaikkea muuta yhtä hyödyllistä.

Olen vuosien varrella onnistunut muokkaamaan ruokavaliotani parempaan suuntaan, mutta vielä en ole niin kaidalla tiellä, ettäkö olisin päässyt houkutuksista vaaleisiin leipiin, pizzaan ja muuhun höttöön, eli asia ei ole sisäistynyt vielä juurineen päivineen. Blogisi lukeminen on laittanut minut taas kasvotusten sen tosiasian kanssa, että olen mitä syön ja jos laiskuuttani syön huonosti, niin saan osakseni vatsakipua ja huonoa fiilistä kaikilla elämänalueilla.

Se mitä halusin sanoa (nyt meni jo lörpöttelyksi!) - olet tarjonnut minulle todella paljon ajattelemisen aihetta ja motivaatiota alkaa jälleen jäljittämään parempaa ja laadukkaampaa ruokavaliota. Kiitos luomutietouteni heräämisestä kuuluu myös sinulle. Olet aiheuttanut talouteemme E-koodifobian, josta olen todella iloinen!

Mainiota, että jaksat kirjoittaa tätä blogia. :)

Terkuin, Jutta

crocap kirjoitti...

mulla on luonnostaan ja erityisesti viime aikoina ollut häiritsevän alhainen verenpaine, ja katselin netistä mitä asialle voisi tehdä. näemmä muuttaa elämäntapoja ja ruoavaliota epäterveellisemmäksi, hankkia tv, juoda viinaa, vetää nuuskaa, kahvia ja virvoitusjuomia, syödä vähemmän vihanneksia ja kalaa...=(

terveellinen ruokavalio ei ole yksiselitteisesti oikotie virkeyteen! alhainen verenpaine on toki osittain perinnöllinen taipumus, mutta varmasti elämäntavatkin vaikuttavat, eikä siinä hirveän energiseltä tunnu kun liikkuessa saattaa niinsanotusti "mennä mustaksi"

ja toisaalta, jossain tyynenmerensaarilla vai missä, tutkittaessa sydän- ja verisuonitauteja, huomattiin että ei se ruoka niitä aiheuttanut, vaan asenne. siellä syötiin iloisina ja yhdessä länsimaisittain pahana pidettyjä ruokia, mutta taudit kyseiset taudit olivat tuntemattomia.

jos siis olet niin onnekas että olet pohjimmiltasi energinen (tai sinulla on siihen potentiaalia ja osaat sitä hyödyntää esim. ruokavaliolla), ole siitä kiitollinen ja muista, että kaikki eivät ole samanlaisia.

Maria V. kirjoitti...

"ja toisaalta, jossain tyynenmerensaarilla vai missä, tutkittaessa sydän- ja verisuonitauteja, huomattiin että ei se ruoka niitä aiheuttanut, vaan asenne. siellä syötiin iloisina ja yhdessä länsimaisittain pahana pidettyjä ruokia, mutta taudit kyseiset taudit olivat tuntemattomia."

Toki asenne voi vaikuttaa terveyteen, esim. joku stressi, mutta ilmeisesti ne pahana pidetyt ruuat eivät sitten olleetkaan pahoja jos eivät kerran mitään aiheuttaneet.

crocap kirjoitti...

"Toki asenne voi vaikuttaa terveyteen, esim. joku stressi, mutta ilmeisesti ne pahana pidetyt ruuat eivät sitten olleetkaan pahoja jos eivät kerran mitään aiheuttaneet."

Siinä tapauksessa koko länsimainen tiedemiehistö on erehtynyt ja länsimaalaiset saavat vain porukalla psykosomaattisia oireita - mikä on sinällään täysin mahdollista ;D

Anonyymi kirjoitti...

Hei Noora! Halusinpa minäkin kiittää kattavasta blogista, jonka "ahmaisin" yhdessä yössä kuin hyvän kirjan jota ei malta laskea alas ennen viimeistä sivua :)

Olen itse ollut hyvin kiinnostunut ravinnosta ja terveellisestä ruokavaliosta toivuttuani masennuksesta. Tämä perusterveellinen/suomalainen ruokailumalli ei yksinkertaisesti sovi minulle. Se ei tee minua energiseksi, päin vastoin väsyneeksi ja nälkä palaa ~2h syömisestä. (Tutustuttuani Antti Heikkilän ohjeisiin, ymmärrän miksi.) Olen myös elänyt täydessä pimennossa luomuruuan ja E-koodien kanssa! KIITOS että jaksat pitää pystyssä tätä blogia, sillä on ainakin suora vaikutus minun kokonaisvaltaiseen terveyteeni :)
Muutettuani ruokavaliotani (joka siis oli jo valmiiksi PERUSterveellinen), olen kuin eri ihminen energiatason noustua. Kuitenkin päivittäinen energiansaantini on laskenut, sillä olen kylläinen ja tyytyväinen pienemmillä annoksilla. Osan tästä energiasta tekee psyykkinen vaikutus; kun hoitaa itseään ja pyrkii hyvinvointiin, on tyytyväisempi itseensä ja se näkyy myös ulos.Ei mikään huono vaikutus! Ja maistuipa linssikeitto 1000 X paremmalta tehtynä luomuliemikuutioon, joka ei sisällä arominvahvinteita! Oikein ihanaa syksyä, Noora! :) -Maisa

Maria V. kirjoitti...

"Siinä tapauksessa koko länsimainen tiedemiehistö on erehtynyt ja länsimaalaiset saavat vain porukalla psykosomaattisia oireita - mikä on sinällään täysin mahdollista ;D"

Eivät taida saada edes psykosomaattisia oireita. Koko homma tuntuu perustuvan vähän liian pitkälle vedettyihin johtopäätöksiin. Korkea kolesteroli näyttää tilastoissa jonkin verran korreloivan sydäntautien kanssa. Tyydyttyneen rasvan syönti nostaa HDL:ää, LDL:ää se näyttäisi ehkä nostavan tai ehkä laskevan tai sitten vaikutusta ei ole. Siitäpä sitten on päätelty, että tyydyttynyt rasva tappaa.

usch kirjoitti...

Se on totta, mutta on myös toinen puoli. Minä syön mielestäni ihan kiitettävän terveellisesti ja aika lisäaineettomasti mutta silti poden tällä hetkellä aika vaikeaa ahdistusta ja käyn psykologin vastaanotolla. Mutta nämä jutut johtuvat enemmänkin varmasti minulle elämässä tapahtuneista asioista jotka on vaan pakko käydä jossain vaiheessa elämäänsä läpi koska ne ovat aiemmin hautautuneet muun schaiban alle.

Mutta siis ehdottomasti etenkin kausiluontoista ja pintapuolista masennukseen vaipumista voi hyvinkin ehkäistä hyvällä ruokavaliolla! Ihmistä masentaa jo pimeyden aiheuttama väsymyskin (vai oliko se toisinpäin) ja ei varmasti ole niin väsynyt jos syö pirteitä ruokia piristyäkseen.

Mun äitilläni on eräs työkaveri joka on tunnettu siitä että "kaikki on perseestä"-asenne kukoistaa hetkessä ku hetkessä, naama on lihava, punakka ja koko ajan "norsunvitulla" noin nätisti ilmaistuna ja hän vaikuttaisi saavan puhtia ja "nautintoa" vain ja ainoastaan negatiivisista asioista. Hän syö pelkkiä lättypizzoja ja etenkin lihapiirakoita suoraan eineshyllystä. Edes Saarioisten kasvislasagne ei varmasti kelpaa, "liian terveellistä!"... Kyllähän siitäkin voi jo vähän päätellä..

Dragofix kirjoitti...

Hassua miten aina kun kirjoitetaan terveydestä on kuvassa porkkana tai porkkanoita. Mistähän lie johtuu? :D

Suositut tekstit