8.10.2009

Superfood ABC

Sana superfood on nyt kaikkialla, mutta ihmiset tuntuvat silti olevan hieman hämillään siitä, mitä sana oikeastaan tarkoittaa.

Olen viime viikkoina sukeltanut superruoan syövereihin ja ahkeroinut teille superfoodin tietopaketin Olotilaan ja Kuningaskuluttajaan. Illan Kunkussa nähty juttuni on katsottavissa Areenassa, ja se käsittelee lähinnä superfood-sanaa ja ilmiötä pienenä maistiaisena. Olotilassa teitä odottaa syvemmälle tiettyihin ruoka-aineisiin menevä - ehkä vähän liiankin pitkä - postaus. Lukekoot ken jaksaa :)

Kuvassa superfood-esimerkkeinä raakasuklaarouhetta, goji-marjoja, inca-marjoja ja kaakaopapuja. Mitä ne oikein ovatkaan? Luepa infopakettini täältä. Niille, jotka eivät jaksa lukea: syö esimerkiksi mustikoita tai mustaherukoita pari desiä päivässä. Niillä pääset superfood-elämän alkuun!

Juttujeni lisäksi löydät superruoka-tietoutta ja kiinnostavaa keskustelua esimerkiksi Luomuttajat- nettisivun foorumeista!

28 kommenttia:

kte kirjoitti...

Mulla meni tuo illan ohjelma ihan sivu suun, vaikka kalenteriinkin sen olin merkannut! Niinpä oli kiva katsoa tuo pätkä nyt netistä. Ja tietopaketti oli hyvä, ainakin tällaiselle aloittelevalle.. joskin olisi kiva joskus saada simppeliä tietoa yhdessä paketissa myös siitä, mihin esim tuota macajauhetta voi käyttää.

Itse oon monesti miettinyt, mitä kaikkea mun ylipäänsä pitäisi ostaa, että pääsis alkuun esim. raakasuklaan tekemisessä tai muutenkin ja mitä supereita sitä oikeasti kannattais ostaa kaapissa olevien gojimarjojen lisäksi.

suffer well kirjoitti...

Juuri tätä julkisen palvelun kuluttajamakasiini kaipaa: "mun sydän sanoo niin"-argumentein perusteltua puffia - asiantuntijoina toimittajan frendit, joiden liiketoiminta liittyy katsauksen aiheeseen. Pointsit super-sanaan liittyvän markkinointisäädöksen mainitsemisesta; se oli kutkuttavan ironista.

Mut hei, kai tärkeintä on hyvä fiilis?!

welba kirjoitti...

Joudun kyllä vähän komppaamaan nyt suffer welliä. Olihan tässä uutta tietoakin ilmiöstä, mutta aikamoisten fanilinssien läpi kerrottuna.

Kuningaskuluttajan luonteeseen on kuulunut kriittisyys, joka tästä katsauksesta puuttui kokonaan.

Maininta siitä, että Olli Posti olisi syönyt itsensä terveeksi MS-taudista oli melkoinen rimanalitus.

Tässä eräs MS-tautia sairastava, joka suivaantui Ollin syömisselitykseen Aviisissa: http://alturl.com/g6en

Noora kirjoitti...

Suffer well ja Welba (jotka lienette yksi ja sama henkilö): Suomessa superfoodeista jotakin tietävät henkilöt on laskettavissa kahden käden -ellei jopa yhden käden sormilla ja koska satun olemaan näihin aiheisiin perehtynyt toimittaja, on aika luonnollista, että olen ollut tekemisissä näiden ihmisten kanssa entuudestaan. Kunkku tilasi minulta ilmiö-jutun superfoodeista juuri siksi, että satun tietämään aiheesta jotakin entuudestaan ja olen perehtynyt tämän aihealueen juttuihin. Onko sinulla mielessä haastateltava, joka olisi osannut kertoa sf:sta enemmän kuin esimerkiksi Samuli Perälä? Tiedoksesi, että esim. Evirassa ei oltu kuultu sanaa sf ikinä. Se antaa hieman osviittaa siitä, kuinka pihalla Suomessa vielä ollaan maailman ruokatrendeisä. Miksi muuten oli "rimanalitus" mainita Postin MS-tautiasia? Ilmeisesti tunnet hänet aika hyvin, kun toteat tuollaista :)

Kirsi L kirjoitti...

Itsekin naureskelen vielä superfoodeille. Lähinnä siksi, että kansa tarvitsee jonkun brändäyksen sille, että suostuu syömään terveellisesti.

Terveysviranomaiset ovat suositelleet iät ajat ettei tarttis puputtaa pullaa, sipsejä, karkkeja, jätskiä ja höttöleipiä vaan syödä vihanneksia ja "kunnon ruokaa". Sitten joku keksii että se on karppausta ja avot, maailma on täynnä karppaajia joiden elämä on pelastunut. (Huom: varmasti on ihmisiä joille vaikkapa vilja käy huonommin - en siis sano että kaikkien tulisi syödä samalla tavoin. Puhun nyt siitä, että koko väestö voisi paremmin ihan noita em. "ruokia" välttämällä, mutta vasta hieno termi saa ihmiset tekemään niin.)

Sama juttu superfoodeissa. Jo pienenä kuulin että puolukassa on vaikka kuinka paljon enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa (jota siihen aikaan jostain syystä oli coolimpi syödä). Ja marjojen terveellisyydestä on puhuttu, mutta ihmiset silti tuntuvat mieltävän ne enemmän harvinaiseksi herkuksi ja piiraantäytteeksi. Toki vähän paikkakunnasta ja perheen marjastajamääristä riippuen.

En itse innostu näistä ulkomailta roudatuista seteistä - maistuvat pahalle ja tulevat liian kaukaa - mutta olen tyytyväinen, että superfoodien imussa myös marjat ovat kokemassa renessanssin. Kun vielä joku puhuisi vastanostetun porkkanan puolesta - ihana herkku josta voi kaupungin vihannestiskillä vain haaveilla.

Kirsi L kirjoitti...

Pakko vielä kommentoida tuohon MS-tautiasiaan - olen joitain Postin kirjoituksia lukenut ja hän ei kyllä puhu mitään paranemisesta vaan oireettomaksi hoitamisesta. Ja siitä kai MS-taudissa voi parhaimmillaan olla kyse.

Myös psyykellä on jotain merkitystä (tästäkin Posti on puhunut eli tietää merkityksen). Oma sukulaiseni eli 10 vuotta MS-tautidiagnoosin kanssa, kunnes hänet vihdoin testattiin ja todettiin ettei tämä sitä ole. Hän päätti ettei enää sitten oireilekaan, erosi onnettomasta avioliitosta ja pisti muutenkin tuulemaan. Oireet lähtivät loppuiäksi.

Aino kirjoitti...

Ulkomaisiin superfoodeihin liittyen. Olen joskus lukenut jostain, en muista mistä, että elimistömme osaa parhaiten käyttää hyväksi lähiruoka-aineita. Kullakin alueella asuvien ihmisten perimä mahdollistaa parhaiten ko. alueella vuosisatojen/tuhansien aikana syötyjen ruoka-aineiden hyödyntämisen. Tai näin ainakin suunnilleen. Eli suomalainen pystyy paremmin hyödyntämään marjojen C-vitamiinin kuin esim appelsiinin. Ajatus kuulostaa mielestäni ihan järkevältä. Tähän liittyen mietinkin, että onko tuontisuperfoodeista välttämättä suomalaiselle kaikkea hypetettyä hyötyä, jos elimistömme ei osaa käyttää niitä hyväkseen samoin kuin esim. mustikkaa ja tyrniä?

Ja juttuun liittyen. Oli hyvä, mutta olisin ehkä kaivannut vähän enemmän kysymyksenasettelua ja pohdintaa.

Varpu Tavi kirjoitti...

Superruoka (kyllä sen food-osan voi ihan rauhassa suomentaakin) ei ole mikään uudenuutukainen asia - Suomessakaan.
Vuonna 2007 ilmestyneessä kirjassani Nainen parasta vuosikertaa luettelin Aikuisen naisen 50 superruokaa. Superruoka-termi oli tietenkin suora käännös, ajatukseni ei ollut brändätä mitään, vaan tuoda vain esiin se ajatus, että on olemassa ruokia, joiden ravinnetiheys ja ravintosisältö on sitä luokkaa, että ne voi nostaa "super"sarjaan. Ja juurikin sillä periaatteella, että kannattaa syödä karpaloita, mustikoita jne. gojikapseleitten sijaan.

Tuazophia kirjoitti...

Mistäköhän löytäisin täältä Berliinistä raakakaakaota? Olen meidän kolmesta lähimmästä biokaupasta etsinyt, enkä löytänyt - kysyminenkään ei auttanut. Ajattelin, että olet ehkä törmännyt tuotteeseen jossain ja osaisit vinkata...

Anonyymi kirjoitti...

Niin, rupesin myös miettimään tuota MS-tautiasiaa, koska olen aikoinaan itsekin joutunut tutkimuksiin juurikin sen takia, että lääkäri oli varma että sairastan MS-tautia.

Olisikin mielenkiintoista tietää onko Ollilla varmasti diagnosoitu MS-tauti ja mitä testejä on diagnoosin eteen tehty. Itselleni tehtiin selkäydinpunktio, aivojen MRI, SEP, VEP, liuta verikokeita ja tietenkin kaikki asiaan kuuluvat neurologiset testit.

Ja sitten on aina tietenkin se mahdollisuus että kyse on joko aaltomaisesta MS-taudista taikka ns. hyvälaatuisesta MS-taudista.

"Jos MS-potilas toipuu joko osittain tai kokonaan (paranemisvaihe=remissio) pahenemisvaiheen (pahenemisvaihe=relapsi) jälkeen, hänellä on sairauden aaltomaisesti etenevä muoto. Usein potilas voi viettää normaalia, oireetonta elämää pahenemisvaiheiden välillä."

"Luokittelusta riippumaton on niin kutsuttu hyvänlaatuinen MS-tauti, joka ei rajoita potilaan elämää merkittävästi ainakaan 15 vuoteen diagnoosin jälkeen. Potilaalla on alkuvaiheessa yksi tai kaksi kohtausta, joista hän toipuu täysin, eikä tauti sen jälkeen pahene eikä toimintakyky huonone pysyvästi. Kyseessä on hyvänlaatuinen MS-tauti vain, jos 10–15 vuotta taudin alkamisen jälkeen toimintakyky on edelleen hyvin vähän huonontunut ja sairaus oli alunperin luokiteltu aaltomaisesti eteneväksi MS-taudiksi.

Hyvänlaatuinen MS-tauti aiheuttaa yleensä puhkeamisvaiheessa esim. aistien lieviä oireita. Hyvänlaatuista MS-tautia sairastavien määrää on vaikea määrittää. Kuolinsyytutkimuksissa on havaittu, että kliinisesti todetuista MS-tapauksista noin 20 % on hyvänlaatuisia. On myös väitetty, että jopa 20–30 %:lla on suhteellisen hyvänlaatuinen MS-tauti ja sairauden vaikutukset pysyvät vähäisinä 10–15 vuoden ajan tai pitempäänkin."

-Satu

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostaisi tietää onko superfood "sallitua" myös raskauden aikana? Esim. maca-jauhe. Marjojen ja kaakaopapujen en usko menoa haittaavan. Tuntuu, että kaikki on vähän kiellettyjen listoilla...Ai, niin..ja kertoisiko joku ihana, mitä teelaatua uskaltaa hyvillä mielin ja onnellisena lipitellä pimenevissä syysilloissa tämän olotilansa kanssa?:D Kiitos, jos joku vastaa...

-Elli

Anonyymi kirjoitti...

-Sallittua, piti kirjoittamani...
-Elli

Satu81 kirjoitti...

"Anonyymille/Ellille" antaisin vinkiksi kokeilla Rooibos eli punapensasteetä, joka on kofeiinitonta ja sisältää paljon hyvää tekeviä aineita!

Soveltuu erinomaisesti raskaana olevillekin. Maistuukin aivan mahtavalta sekä kuumana että kylmänä eikä sekaan kannata laittaa sokeria ollenkaan. Tätä löytyy maustamattomana ja eri marjoilla jne maustettuna ihan marketeistakin. Toisena hyvänä vaihtoehtona tulevat erilaiset kotimaiset yrttiteet.

Satu81 kirjoitti...

Ps. Noora, mistä hankit omat superruokasi (mm. gojit, incat ja kaakaopavut/-nibsit)?

Miten tuota maca -jauhetta käytetään? Entä onko kokemuksia steviasta (käyttö)? Kiitos jo etukäteen! :)

rosuliina kirjoitti...

Goji-marjassa on myös melko usein kasvinsuojeluainejäämiä.

Anonyymi kirjoitti...

Törmäsin jokin aika sitten artikkeliin, jossa puhuttiin raakakaakaon myrkyllisyydestä.
http://www.living-foods.com/articles/toxiccacao.html

Näin maallikon silmiin tuo vaikuttaa aika pätevältä jutulta. Onko kenelläkään muulla tuosta lisätietoa? Toisaalta hehkutetaan raakakaakaon terveellisyydestä jatoisaalta varoitellaan sen myrkyllisyydestä. Ehkä sitä sitten kannattaa nauttia vain pieniä määriä...

-Hanna-

Anonyymi kirjoitti...

Minun on vaikeaa ymmärtää sitä, että jaksetaan samaa naurettavan virheellistä tietoa gojimarjojen C-vitamiinipitoisuudesta levittää joka paikassa kun totuudenmukaisempiakin hyviä puolia on todennäköisesti olemassa ("Marjassa on 500 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa (kotimaisessa nokkosessa esimerkiksi on C-vitamiini viisinkertainen määrä appelsiiniin verrattuna)).

500 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Eli 100g:ssa appelsiinia on 51mg (lähde fineli) x 500 kertaa eli 25500mg!. Gojimarjan painosta olisi siis neljäsosa puhdasta C-vitamiinia. Maalaisjärjelläkin sen tajuaa täydelliseksi virheeksi. Noin happamia marjoja ei pystyisi edes syömään.

Wikipedian mukaan: "Vitamin C content in dried wolfberries has a wide range (from different sources[citation needed]) from 29 mg per 100 grams to as high as 148 mg per 100 grams (respectively, 32% and 163% DRI)." Vrt. tyrninmarja 165mg/ 100g tuoreena.

Sami Sundell kirjoitti...

Täytyy myöntää, itselläni pistää vastaan koko sana. Ihanko oikeasti suomalaisista on tullut niin kielellisesti köyhää sakkia, että ravinteikkaasta ruuasta puhumiseenkin pitää hakea termi englannista?

Ritu kirjoitti...

Superruuista tietävät voi laskea yhden käden sormilla?!? Kuulin työpaikan luennolla ekan kerran superruuista ennenkuin Noora mainitsi niistä mitään! Luentoa piti eräs elintarvikealaan perehtynyt tutkija. Kyse on eräästä maan suurimmista elintarvikealan yrityksistä, eli kyllä superuuista tietää aika moni, sillä tutkijan tehtävänä on seurata trendejä. Syy miksi elintarviketeollisuus tulee trendien perässä aina myöhässä, johtuu taas suurten firmojen byrokratiasta ja koekeittiöiden ja tuotantolinjojen koeajoista, ts. kokeillaan miten tuote saadaan meneään linjalla läpi. Materiaalien suunnitteluun ja koneiden säätöön ja lisälaitteiden hankkimiseen muun tuotannon ohella menee yllättävän kauan aikaa. Se miksi suuryritykset ei onnistu saamaan houkuttelevan näköistä ja hyvälaatuista ruokaa linjojen läpi johtuu taas siitä että mahdollisimman halvalla pitää saada aikaan tasalaatuista tavaraa. Jossain aina oikaistaan jotta tuotanto onnistuu, saadaan tehtyä halvalla tuotetta ja huijattua ihmisiltä rahat pois.

maija kirjoitti...

Noora ja muut elävästä ravinnosta kiinnostuneet! Syyskuun lopussa näyettiin kakkosella aseistakieltäytymisestä/armeijasta kertova ohjelma, jossa oli mukana haastateltavana Ossi Kakko, joka aikoinaan eli pitkiä aikoja metsässä "käpykaartilaisena" käyttäen ravinnokseen vain luonnon antimia! Siinä vasta suomalaista villiä superruokaa!
Linkit ohjelmaan:
http://ohjelmat.yle.fi/hullu_juttu/ossi_kakko_vastaa
http://areena.yle.fi/video/448258

Karoliina kirjoitti...

Hei ihmiset, onko kukaan käynyt Nizzassa, ja tietääkö siellä luomukauppoja? Olisi kiva löytää sieltä sellaisia, tuotteet kuitenkin varmaan halvempia kuin täällä Suomessa :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Kommenttini ei liity superruokaan, vaan aiempaan kirjoitukseesi mahavaivoista (http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2008/08/ratkaisu-selittmttmiin-vatsavaivoihin.html). Lähes jokainen kohta kirjoituksessasi vastasi omaa tilannettani. Minulle on tehty kaikki mahdolliset tutkimukset, antioksidanttiklinikkaa lukuun ottamatta. Pieni toivonkipinä heräsi luettuani juttusi: ehkä sitten vatsavaivoihini on ratkaisu!

Olen nyt viikon noudattanut ei hiivaa, sokeria, lehmänmaitotuotteita eikä vehnäjauhoja -dieettiä. En ole syönyt myöskään lisäaineita. Haluaisinkin nyt kysyä, kuinka nopeasti sinulla tilanne tasaantui dieetin aloitettuasi? Minun mahani on tällä hetkellä vähintään yhtä huonossa kunnossa kuin ennen dieettiä ja pohdin, kannattaako minun jatkaa sitä, jos se tuntuu vain pahentavan tilannetta. Tiedän, ettet ole ravitsemusterapeutti, mutta olisi ihanaa saada sinun mielipide tähän asiaan :)

Kiitos!

T:Tuuli

Anonyymi kirjoitti...

Tuulille kommenttina: Itse kärsin aikoinaan (ja välillä edelleenkin) juuri samoista oireista kuin sinä ja Noora. Poikkeuksena tosin se, että maitotuotteita pystyn syömään (oikeastaan happamat maitotuotteet ovat todella tärkeitä vatsalleni).

Itselläni meni oikeastaan viikkoja ennen kuin vatsa alkoi paranemaan ja usempi vuosi ennen kuin vatsa alkoi olemaan niin hyvässä kunnossa, että välillä voi herkutellakin. Maitohappobakteereja söin varmaan parisen vuotta lähes jatkuvasti ja takuulla isompia määriä kuin, mitä apteekissa suositellaan... Mutta ne auttoivat. Samoin Nogasin -kasvisentsyymikapselit.

Omalla kohdallani olen huomannut myös, että stressi ja liian nopea syöminen pahentavat oireita.

Nämä jutut lienevät aika yksilöllisiä, joten kannattaa kuulostella sitä omaa kehoa ja vältellä ruoka-aineita, jotka oireita aiheuttavat. Tsemppiä, tiän kuinka kurjaa tuossa tilassa on olla. :(

-Hanna-

Tommi kirjoitti...

Minua myös hieman häiritsee tuo 'super', koska kysehän on perusruuasta, jota ei ole käsitelty mitenkään.

Eniten tämä super-ruoka ilmiö kertoo siitä miten surullisessa jamassa noin ravitsemuksellisesti ollaan. Ihan huvittaa se, että ihmiset ovat yrittäneet parannella kaikkea mitä luonnosta löytyy (jalostaa niitä aina naurettavuuksiin asti) ja nyt kaiken tämän teollisen kehityksen (?) keskellä todetaan, että 'hei, ne metsästä löytyvät marjat on terveellisiä sellaisenaan' - onko pyörä keksitty uudestaan vai mistä on kyse?

Kotimaista luomuviiniä ravintoloissa? kirjoitti...

Noo, jos joku tulee mieleen superista, niin suprsalmiakki, jona käyttö mulla loppui siihen, kun yhden rasiallisen jälkeen pyörryin - oli samana iltana syönyt lakritsijäätelönkin, mut enää en edes maista kumpaakaan, kun on niin hirvittävä reaktio. Mut keksikää uusia sanoja, jos noin tökkii:-D

Onko kukaan maistellut kotimaisia luomuviinejä? Viiniverlahan sellaisia valmistaa, mut kun täytyisi tilata alkoon, ei tiedä,mitä niistä ekana tilaisi... Valikoimaakin alkaa olla mukavasti- Teettekö luomumatkoja Viiniverlaan, mistään?

Maria V. kirjoitti...

Tuuli, vastaanpa minäkin vaikken ole Noora.

Aluksi minulla meni muistaakseni useita viikkoja parantua, koska alussa söin kuitenkin paljon (=enimmäkseen) esim. riisikakkuja, hedelmiä ja muuta hiilihydraattipitoista. Aloitin siis Nooran karsintalistan mukaan, mutta vasta tutustuttuani vähähiilihydraattisen (minulla myös maidottomana) ruokavalion saloihin paranivat vatsavaivani kunnolla. Parin kokeilukerran perusteella sanoisin että "huonosta" ruokavaliosta minulle sopivaan siirtyessä minulla kestää n. 10 päivää että vatsavaivat lakkaavat. Pienemmistä hairahduksista toivun alle viikossa.

Alussa oli välillä usko koetuksella, kun vatsa sekoili vaikka kuinka yritin säätää ruokavaliotani. Mutta vähähiilihydraattisen ruokavalion tuoma tasaisempi verensokeri (ei nälkäkiukutusta) ja muutenkin reippaampi olotila auttoi että jatkoin mahan temppuilusta huolimatta. Ja lopulta, ilman että huomasin milloin se tapahtui, vatsa vain jossain vaiheessa oli kunnossa.

satunnainen seurailija kirjoitti...

Kiitoksia mielenkiintoisesta jutusta. Olen itse suht noviisi superruokien saralla ja tämä herätti mielenkiintoni.

Keskustelussa on tullut esiin hyviä näkökulmia tähän ilmiöön. Miksi pitää käyttää yhtäkkiä sanaa super jostain niinkin tutusta kuin mustikasta? Minusta Nooran jutussa oli kypsä ote tähän: nykyihmisille asiat on vaan markkinoitava niin tehokkaasti. Huomiostamme kilpailee päivän aikana niin moni eri tuote tai palvelu, että mustikat unohtuisivat metsään, ellei niidenkin markkinointia joku hoitaisi - vaikka sitten superfoodina. Monia kommentoijia tämä näyttäisi ärsyttävän, mutta koittakaa ymmärtää asian toinenkin puoli: ihmisten tietämättömyys. Markkinointi on myös tiedon levittämistä, ei aina pahaa aivopesua.

maitotuotteissako vähän GMO-aineksia? kirjoitti...

Mahtavaa, Maria V !!!

Mut oletko kokeillut pelkästään luomumaitopohjaisia tuotteita, eikä niistä niitä makeutettuja ollenkaan? Esim jos turkkilainen ekojogurtti Lindahlsilta sopii, on vikaa muualla, ei sinussa:-)

Niin, kuinka moni tulee katsoneeksi, että esim jogurteissa on usein karrageenia E407, joka aiheuttaa tulehdusta, tai muunnettua maissitärkkelystä, joka voi olla muuntogeenistä kuten myös soijaöljy siinä d-vitaminoidussa valmisteessa?

Ilman niitä ja liikoja sokereita voi hyvinkin löytyä myös sopiva luomumaitotuote - ja jos saa jodia liikaa (lisätään sitäkin ihan turhaan!), kannattaa käyttää vuohenmaitotuotteita, sillä niissä ei ole jodia, jos ei sitten valmistaja ole lisännyt. Naudan maidossa jodia on jonkin verran. Mut esim Luolamaan luomuvuohien maidosta tehdyissä leipä- ja tuorejuustoissa käytetään pelkkää karkeaa merisuolaa ilman syanidirikastettua (paakkuuntumisenestoaine) E536 suolaa tai jodilisää.

Suositut tekstit