25.10.2009

Ruokamanifesti

Lupasin palata kirjamessujen kirjasaaliseen lähipäivinä. Hoidetaanpas asia pois päiväjärjestyksestä ihan hetsilleen.

Raahasin messuilta kotiin 20 kirjaa, joista aloin heti lukea kahta. Toinen on nimeltään Oikean ruoan puolesta ja toinen puolestaan Ruokakysymys. Molemmat ovat erittäin kiinnostavia opuksia! Tuija Monosen ja Tiina Silvastin Ruokakysymyksessä tutkitaan vaihtoehtoisen tuotannon ja kulutuksen historiaa ja nykypäivää sekä ruokaan liittyvien käsitteiden merkityksiä. Kirja tutustuttaa elintarviketutkimuksen kansainväliseen keskusteluun ja tarjoaa lukijalle suomalaisia näkökulmia - kiinostavaa!

Olen vasta kirjan alkumetreillä, mutta vaikuttaa hyvältä. Teksti on osittain aavistuksen kuivakkaa (oppikirjamaista), mutta sisältö on kyllä superkiinnostavaa. Mononen on muuten yksi avoimen yliopiston opettajistani, ja on ihan pakko vinkata, että hänen kiinnostava väitöskirjansa Luomun verkostot - tutkimus suomalaisen luomutuotannon toimijaverkostojen muutoksesta, löytyy netistä.

Toinen kirja - jota olen ehtinyt lukea jo vähän pidemmälle - käsittelee niinikään ruokaa. Michael Pollanin Oikean ruoan puolesta on kirja täynnä asiaa. Kuulkaapa näitä viisaita sanoja:

" Syö ruokaa. Sopivasti. Lähinnä kasviksia. Siinä lyhykäisyydessään vastaus uskomattoman hankalaksi ja hämmentäväksi koettuun kysymykseen: mitä meidän pitää syödä, jotta pysymme mahdollisimman terveinä? Tuntuu kurjalta paljastaa korttinsa kokonaisen aiheelle omistetun kirjan ensi riveillä, ja mieli tekisi mutkistaa asiaa, jotta puitavaa riittäisi vielä muutaman sadan sivun verran."

Pollan pääsee kiinni aiheeseen heti kirjan ensimetrillä: Miksi ihmeessä jengi ei enää tunnista terveellistä ruokaa, kun näkee sellaista? Helppo muistisääntö on: terveellisimmät ruoka-aineet eivät sisällä tuoteselosteita tai hifistelyltä kuulostavia monimutkaisia mainoslauseita tai -sanoja. Tämän kun muistaa, niin pääsee aika hyvin oikean ruokan makuun. Pollan on listannut kirjan lopussa kohtia, joiden avulla pääsee askel askeleelta eroon länsimaisesta ruokakulttuurista. En avaa näitä kohtia tässä enempää, mutta tässä joitakin aika ytimekkäitä neuvoja:
 • Älä syö mitään, mitä isoäitisi ei tunnistaisi ruoaksi
 • Vältä elintarvikkeita, joiden ainekset ovat A) outoja tai B) mahdottomia lausua tai C) aineksia on enemmän kuin viisi tai D) mukana on fruktoosimaissisiirappia (itse en ihan näin karkeasti yleistäisi, tässä on ehkä oiottu hieman liikaa mutkia)
 • Vältä terveysväitteitä esittäviä elintarvikkeita
 • Karta marketteja aina kun voit
 • Syö lähinnä kasviksia, etenkin niiden lehtiä
 • Olet mitä syöt, ja sekin syö
 • Jos tilaa riittää, osta pakastin
 • Syö terveessä maaperässä kasvatettua kunnon ruokaa
 • Syö luonnon antimia aina kun voit
 • Syö kuten ranskalaiset. Tai italialaiset. Tai japanilaiset. Tai intialaiset.Tai kreikkalaiset.
 • Suhtaudu epäillen uutuustuotteisiin
 • Älä etsi perinteisestä ruokavaliosta yhtä taikasanaa
 • Ota ruoan kanssa lasi viiniä
 • Maksa enemmän, syö vähemmän
 • Syö aterioita
 • Älä tankkaa autoasi ja itseäsi samassa paikassa
 • Kuuntele vatsaasi
 • Syö hitaasti
Voisin siteerata tähän postaukseen koko kirjan, mutta pitkällisen selaamisen jälkeen päädyin tähän:

" Eräs ulkomailla työskennellyt rohkeiden amerikkalaislääkäreiden ja -sairaanhoitajien ryhmä teki viime vuosisadan alussa havainnon, joka päti kaikkalla maailmassa: jos ihmiset luopuivat perinteisestä ruokakulttuuristaan ja omaksuivat länsimaisen ruokavalion, sitä seurasi vääjäämättä joukko länsimaisia sairauksia, muun muassa liikalihavuutta, diabetestä, sepelvaltiomatauteja ja syöpää. Havainnoijat käyttivät niistä nimitystä länsimaiset taudit, ja vaikka niiden syy–seuraus-suhdetta ei pystytty (eikä pystytä vieläkään) täysin selittämään, he pitivät itsestään selvänä, että näiden kroonisten sairauksien taustalla oli yhteinen nimittäjä: länsimainen ruokavalio."

Jostain syystä me nykyihmiset olemme niin vieraantuneet luonnosta, ettemme enää usko ruoka-aineita terveellisiksi, ellei asiasta ole olemassa tutkimusta. Emme myöskään usko tiettyjen ruoka-aineiden aiheuttavan sairautta, ellei asiasta ole tutkimusta. Ihan kuin se, mitä ei ole tutkittu, ei voisi olisi totta! Moni meistä tartuu usein vitamiinipillereihin, ravintolisiin tai boostattuihin elintarvikkeisiin, koska niiden kyljessä lukee "terveellinen". Omaa päätä tai päättelykykyä ei osata enää käyttää. Jos hevi-osaston jokaisen vihanneksen ja hedelmän kyljessä olisi lueteltu kaikki kyseisen ruoka-aineen terveysvaikutukset, ehkä ihmiset näkisivät asiat toisin ja söisivät fiksummin. Ehkä.

Referoimani kohta on hyvä esimerkki siitä, kuinka vaikeaa on todistaa asioiden syy–yhteys-seurauksia, vaikka ne olisivatkin käytännön kautta pääteltävissä. Nykymaailmassa kokemus ei ole mitään, vasta tutkimus on.

Blogini perustuu pitkälti juuri kokemukseen, sillä enhän ole lääkäri, ravitsemusterapeutti tai kemisti (olisinpa niitä kaikkia). Olen yksinkertaisesti oman kokemuksen kautta huomannut, kuinka iso merkitys oikeiden ruoka-aineiden valinnalla on, ja olen saanut jo lääketieteellistäkin todistetta siitä, että jokin omassa ruokavaliossani on mennyt ihan nappiin (toki terveyteen vaikuttaa olennaisesti myös riittävä liikunta, elintavat, perimä jne.). Myös monet lukijani ovat huomanneet samat asiat. Olen saanut yhteydenottoja, kuinka "kemppariruoan" myötä migreenit ovat vähentyneet, lasten korvatulehduskierteet ovat katkenneet tai kuinka vuosia jatkunut vatsan turvotus on vihdoinkin tiessään. En osaa sanoa mitään yhtä syytä oireiden katoamiseen, mutta kaikilla teillä, joilta olen sähköpostia saanut, on yksi yhteinen nimittäjä: uusi ruokavalio.

Teitä ei tarvitse kiinnostaa se, miksi maidon, vehnän, sokerin, lisäaineiden, prosessoidun lihan ja einesten poisjättäminen vaikuttaa teihin positiivisesti. Pääasia on, että oikea ruoka tuo hyvän olon ja terveyden, eikö? On todella tärkeää, ettei kukaan teistä pureksimatta niele Activia-mainoksia, "maito vahvistaa luita"- propagandaa tai "6-8 leipäviipaletta päivässä on sopiva määrä" - väittämiä, sillä kaiken takana ovat tahot, jotka haluavat kaupallistaa terveyden: ruokateollisuus. Tosiasia nimittäin on, että terveys on ollut olemassa kauan ennen kuin Valiosta, Danonesta, Vaasasta, Fazerista tai Nestlestä oli tietoakaan. Kaikki vaan haluavat päästä osingoille.

Oikeaa terveyttä löytyy sieltä, missä asiasta ei pidetä sen kummempaa meteliä. Muistakaapa se.

Näillä puheilla jatkan nyt Pollanini loppuun, jonka jälkeen vuorossa on taas uusia kiinnostavia kirjoja, niistä pian lisää...

20 kommenttia:

z kirjoitti...

Mun on tehnyt mieli lukea tuo Pollanin kirja siitä lähtien, kun se mainittiin Aamulehden Sunnuntai-liitteessä joskus kesällä (kai?). Kai pitää nyt vihdoinkin hankkia se käsiinsä!

Mikä muuten olet koulutukseltasi? Tuli mieleen tuosta "en ole lääkäri" jne. lauseesta.

janna kirjoitti...

Tuosta saisi todella hyvän moton itselleen: "Terveellisessä ruuassa ei ole tuoteselostetta." Myös isoäiti-juttu oli ihana!

Katselin kyseistä kirjaa, mutta ikävä kyllä ylimääräiset pennoset menevät lähinnä terveelliseen ruokaan, tiedon koetan saada muuta kautta. Kiitos siis tästäkin postauksesta, Noora. :)

emppu kirjoitti...

Olen lukenut tuosta kirjasta jostain artikkelista ja hyvältä vaikuttaa. Tosin kaikkia viljatuotteita en ole ihan valmis vielä hylkäämään kuten heppu kehoittaa, mutta muuten tavoitteeni on tuo mitä listasit.

Nuo "terveysvaikutteiset" ruoat on alkaneet ällöttää. Margariinimainoksessa lässytetään, että "näitä hyviä rasvahappojahan on siis myös kalassa, pähkinöissä ja avokadossa, mutta miksi söisit niitä kun ne on niin vaivalloisia..." ja lasten jugurttimainoksessakin lapsi väittää toiselle että dinosaurusten on täytynyt syödä tätä lasten sokeripommijugurttia kun niillä on niin vahvat luut... AAARGH!

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Empun mainitsema margariinimainos ottaa minuakin älyttömästi päähän - syö keinotekoista margariinia, josta muka saat helpommin hyviä rasvoja, ja vaihtoehtona muka kottikärryllinen pähkinöitä... Jällen kerran esimekki mainoksesta, jossa kuluttajaa pidetään aivokääpiönä.
- Saija-

pisama kirjoitti...

Luin itse Pollanin kirjan heinäkuussa ja postasin siitä syyskuussa (http://www.detalji.org/herkkuruoka/?cat=1), aikaa samaa juttua mitä tässä Nooran postauksessa on). Olen ajatellut tuon kirjan lukemisen jälkeen eniten sitä, miten paljon yhteiskunnassa puhutaan ravintoaineista ruoka-aineiden sijaan ja yritän toteuttaa omissa ruokaostoksissani keep it simple-ajattelua. Toisaalta jos pitää syödä mahdollisimman yksinkertaisesti ja kuten isoisoäitikin söisi, en varmaa edes vilkaisisi soijajugurttia tai kaurakermaa.

Marjuska kirjoitti...

Se maissifruktoosisiirappi on "yleensä" tehty geenimaissista. En tiedä, yltääkö geeniruuan tuontikielto makeutusaineeseen,mutta epäilen, että kun Amerikan laboratorioissa kehitellään sokeria halvempaa makeuttajaa, niin ei taida olla ihan luonnontuotteesta kyse.

HW kirjoitti...

Pollanin kirja on hyvä ja sen lukemista voin itsekin suositella. Kirjassa on lukuisia hyviä pointteja, joista itse usein mielelläni viittaan etenkin tähän:

"Syöminen on maataloutta", muotoili viljelijä ja yhteiskuntakriitikko Wendell Berry tunnetun näkemyksensä, millä hän tarkoitti, ettemme ole vain passiivisia ruoankuluttajia vaan luomme omalta osaltamme meitä ruokkivat järjestelmät. Me voimme käyttää ruokarahamme joko tukemaan elintarviketeollisuutta, jolle tärkeintä on määrä ja helppous tai lisäarvo, tai vahvistamaan ruokaketjua, jonka ytimessä ovat sellaiset arvot kuin laatu ja terveys. Jälkimmäinen vaatii kuin vaatiikin enemmän rahaa ja vaivaa, mutta kun ruoan hankkimiseen alkaa suhtautua paitsi kuluttamisena myös eräänlaisena äänestämisenä - äänenä terveyden puolesta sen laajimmassa merkityksessä - ei enää halua pihistellä nimenomaan ruoasta".

Marjuska kirjoitti...

Wikipediassa lisää tietoa glukoosifruktoosisiirapista: http://en.wikipedia.org/wiki/High-fructose_corn_syrup

Innostuin googlaamaan artikkelisi pohjalta, en siis ole itsekään perehtynyt aiheeseen edellistä kommenttiani enempää.

Anonyymi kirjoitti...

Hmm. Jossain vaiheessa tässä tuli tosi hauska mutta karmaiseva dokkari glukoosimaissisiirapista (Ehkä neloselta?). Siinä 2 opiskelijapoikaa pitää välivuoden ja innostuu kasvattamaan maissia kuultuaan ravitsemuslääkäreiltä, että jenkeissä ihmisistä näkee että syövät sitä suuria määriä. Lopputulemana pojat huomaavat, että jenkkien maataloupolitiikka on sellasta, että viljelijöiden on tuotettava valtavasti syömäkelvotonta geenimuunneltuaa maissia (!!) mistä sitten keitetään kemiallisesti tuota siirappia (mitä tungetaan sitten ihan joka paikkaan)...

Oli ihan kempparikamaa, suosittelen...

*tyhmäkö ajatus?* kirjoitti...

Hmmm... olisi hyvä, jos vihanneksissakin merkittäisiin ne aineet, mitä viljelijä on käyttänyt. Niiden selvittäminen myöhemmin on mahdotonta, koska Evira ei tee analyyseja edes pyynnöstä. Luulisi, että tuottaja pystyisi sen tarralappuseen laittamaan. Miksi ei voisi?

Kiitos Noora! Migreeni on varmaan moneltakin hävinnyt, kunhan vaan muistaa jättää Pansuolankin käyttämättä.... Kannattaa siis lukea niitä tuoteselosteita: joskus pelkkä mineraalisuola merkitsee sitä ja migreeni tulee hyvin pienestä määrästä pansuolattua leipää tms. Sen lysiinihydrokloridi on arominvahvennetta ja hiivauutteet kans, vaikka samassa paketissa voi lukea "lisäaineeton" tai ei sisällä glutamaattia - sama vaikutus niillä kuitenkin on migreenipotilaille.

Anonyymi kirjoitti...

Teemalta tuli tuo dokumentti. Oli kyllä todellinen silmien avaaja, suosittelen lämpimästi minäkin :)

~heidi kirjoitti...

Tästä löytyy mun postaus ja lisää siteerauksia kirjasta: http://quinoaa.blogspot.com/2009/04/ravitsemustiede-tietaa-mita-silta.html

snaamakko kirjoitti...

Kahdenkymmenen terveyskirjan kotiin raahaaminen se vasta sitä kaupallistettua terveyttä onkin.

Fazer on suomen arvostetuin brändi. Fiksuiluruokavalio ei taida ihan vielä päästä samalla listalla top kymppiin.

Noora kirjoitti...

Snaamakko:Jaaha. Ja Fiksuiluruokavaliosta: ei se ole mikään mun keksintö, vaan maailman vanhin asia. Sitä ei voi brändätä, joten se ei koskaan tule olemaan jossain saakelin brändilistalla. Turhauttavaa urputusta.

Anonyymi kirjoitti...

Tais mennä herne nenään...yllättävän usein viitsit vastailla näihin urputuksiin, vaikka toisaalla mainostat, kuinka paljon kommentteja sulla on vastaamatta jne.
En aina ihan ymmärrä.

Anonyymi kirjoitti...

Eikähän se riipu vähän siitäkin kuinka paljon kullakin hetkellä on aikaa vastailla.

Anonyymi kirjoitti...

Pikaisesti googlettamalla "fiksuiluruokavalio", löytyi kaksi tulosta ja molemmat päätyivät kempparin sivuille. Eli kyllä se fiksuilu on kyllä ihan sun keksintöä...

Anonyymi kirjoitti...

Aamulehden Sunnuntain juttu jossa muun muassa asiaa Pollanista on verkossakin :


http://www.aamulehti.fi/sunnuntai/teema/asiat_paajutut/8839450.shtml

Anni kirjoitti...

Toisaalta tuo isoäiti kommentti on hämäävä, ei ainakaan minun isoäitini tunnistai viherpirtelöä ravitsevaksi ruuaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Vähän ohi kirjallisuusaiheen... mutta mitä ihmettä tuo Junkfood Science blogi tuolla linkkilistassa tekee? Vai onko tarkoitus nimenomaan antaa esim. GMO- ja anti-luomurintamalle oma osuutensa Kempparissa? Pistää vähän silmään, kun se on ainoa tuon rintaman sivusto pro-luomu linkkien joukossa. :D

Suositut tekstit