8.10.2009

Fiksuilijan lautasmalli

Jos et ole vielä lukenut päivän Hesaria, tee se, sillä Jensenin Hannan ruokaympyräjuttu on hyvä! Etenkin haastateltavien noudattamat lautasmallit ovat kiinnostavia. Jutun aiheena on siis se, kuinka yhä useammat hylkäävät virallisen lautasmallin.


Haastattelussa on mm. Heljä Suuronen-Geib, jonka kirjoittaman Kivikautta kiloille - kirjan luin monta vuotta sitten, oman fiksuiluni alkumetreillä. Heljä itseasiassa innoitti minua ruokaremonttiin, josta tuli pysyvä muutos omaan ruokavaliooni. Heljästä olen kirjoittanut teille aikaisemminkin, Hoikkuuden 7 ydinasiaa - postauksessani, joka muuten on hyvä postaus :)

Oma ruokavalioni ei ole ihan kivikautinen, sillä syön kauraa ja ruista, mutta muuten noudatan pitkälle samaa ruokavaliota kuin Suuronen-Geib suosittaa ja suosittelen ehdottomasti tutustumaan hänen kirjallisuuteensa. Kivikautinen valio lopettaa vatsan turpoamiset kuin sienään - ainakin minulla kävi niin.

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

...lopettaa myös piereskelyn. viimeiset 2 vuotta kun olen ollut viljattomalla, sokerittomalla, en ole pahemmin piereskellyt. Ihan sama syönkö nyt niitä yleisesti kaasua tuottavia, ei pahemmin haittaa :)
-Basilika

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä juttu! Tällaisia tarvitaan, jotta asenteet muuttuvat.

Aino kirjoitti...

Joo, en tajua mistä virallinen suomalainen ruokamalli on keksitty. Hirveät määrät tyhjiä hiilareita ja rasvasta tehty suuri pahis, siitä riippumatta mikä rasva on kyseessä. Kevyttuotteissa on vielä monesti sama energiamäärä, mutta tulee sitten sokerista, ei rasvasta. Mutta kuka tätä miettisi, kun tuote on "light",

Itse en edes pysty syömään suositusten mukaan, vaan syön ilmeisesti pitkälti uuskivikautisesti. Oma tuntuma on, että kaikkien pitäisi sairastua siitä ruoasta, jota meille tuputetaan oikeana (ja usein erinäisten sairausten muodossa kyllä sairastuvatkin). Ei ole poikkeus, että se ei sovi, vaan oikea reaktio, vaikkakin elämän välillä vähän hankalaksi tekevä sellainen.

Omassa perheessäni on aina syöty paljon tuoreita vihanneksia ja muutenkin hyvin puhdasta ja alusta lähtien itse tehtyä ruokaa. Pastaa ei lähes koskaan, kuten ei eineksiäkään. Viljatuotteet tummaa ja täysjyvää. En tiedä onko sitten sattumaa, mutta vanhempani ovatkin ikäisikseen todella hyväkuntoisia, kummallakaan ei ole edes verenpaine koholla ja molempien sairashistoria kattaa lähinnä flunssia. Tämä ainakin itseäni motivoi kiinnittämään huomiota siihen mitä syö - sillä todella on merkitystä. Jos ei välitöntä, pidemmällä tähtäimellä.

Anonyymi kirjoitti...

Minua harmitti jutussa se, että pääosassa oli kuitenkin Valtion Virallinen Kanta, ja hihhulit esiteltyinä lyhyesti siinä alla.

Artikkelissa virallista kantaa edustanut Raija Kara on kunnostautunut mm sanomalla, että peruna on tärkeää suomalaisille, koska siinä on paljon c-vitamiinia ja proteiinia.
(http://www.aviisi.fi/artikkeli/?num=11/2009&id=9f07683)
Noin äkkiseltään ravitsemustietokantaa selaamalla tulee lähes pari sataa muuta ruokaa, joissa on korkeampi c-vitamiinipitoisuus. Perunan proteiinipitoisuus taas...

Joten asiantuntevissa käsissä on suomalaisten ravitsemussuositukset!

KatiA kirjoitti...

Oli pakko katsoa itsekin kun valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri pitää perunaa hyvänä proteiinin lähteenä... Uskomatonta!

Mutta pääsihteeri Kara paljastaa itsensä "Olen ollut aikanaan 12 vuotta margariiniteollisuuden palveluksessa..." Oletteko koskaan kuulleet termiä "revolving door"? Siinä tuo nyt on ihan käytännössä ja Suomessa.

Artikkelin osteoporoosista tuli mieleeni näin maallikkona: jos D-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen rasvaa ja kalkki imeytyäkseen D-vitamiinia, mitä hyötyä on vitaminoidusta rasvattomasta maidosta osteoporoosin ehkäisyssä? Näin maallikon silmin: ei mitään! Maito täytyy nauttia rasvaisena, jotta nuo imeytymiset tapahtuu.

Kermaperse kirjoitti...

Hylkäsin virallisterveelliset ravintosuositukset ja minusta tuli tasapainoinen ja onnellinen. Nykyään noudatan vähähiilihydraattista ruokavaliota, eli karppaan. Se on yksi elämäni parhaimmista päätöksistä.

Kunpa muutkin ihmiset avaisivat silmänsä ja kyseenalaistaisivat asioita. En tuputa kenellekkään mitään, mutta erityisen huolissani olen vanhemmistani, joiden kaappi on täynnä kalliita light-tuotteita ja eineksiä ja vyötäröt senkun kasvaa!

Anonyymi kirjoitti...

Herkullinen salaattiannos, mutta niin kesäinen, eihän kukaan talvella tuoretomaattia ja kurkkua syö (meillä täällä pohjoisessa alkaa jo olemaan talven tuntua)? Hyviä talvisia salaattivinkkejä otetaan ilolla vastaan, muitakin kuin raasteita ja hapankaalia/kaalia.

Prefecta kirjoitti...

Talvinen salaattivinkki, sori tässä on kaalia:
raasta kaali, sekoita joukkoon pestoa, sekä ihan mitä tahansa muuta, esim. papuja, pakastevihanneksia, aurinkokuivattua tomaattia, oliiveja, lihaa, kalaa tai kanaa jne.
Ainoastaan keitetty kananmuna ei tähän salaattiin oikein istu.
Toinen: revi salaattia, sekaan porkkanaraastetta ja auringonkukansiemeniä (halutessasi paahdettuna), kastikkeeksi loraus hyvää oliiviöljyä ja balsamicoa sekä muutama tippa appelsiinimehua (tai mieluummin sitruksella maustettua oliiviöljyä).

Foodeilija kirjoitti...

Jee, Noora oli telkkarissa äänensä kanssa :).. Ja Olli kaverina. Olli on hiano tyyppi ja Noora on söpö!

Camilla kirjoitti...

Bongasin Liv:ltä uuden (?) telkkarisarjan - Mitä ruokamme sisältää? Ehkä oottekin jo täällä puhuneet tästä, mutta suosittelen katsomaan. Meille kempparilaisille taitaa kyllä olla iha peruskauraa, mutta monelle asiasta tietämättömälle saattaa tulla ruoasta monia uusia asioita esiin! Hienoa, että telkkarissa on vihdoin jotain tällaista :) Millonkas Ylelle tulee vastaavaa, Noora? :)

Anonyymi kirjoitti...

meni kunkku ohi silmien, huomasin liian myöhään. Näkeekö sitä vielä jostain?
-Basilika

Anonyymi kirjoitti...

Basilika,

Yle Areenasta näet Kunkun.

-Satu

Anonyymi kirjoitti...

Jep, se 7 ydinasiaa -postaus ON hyvä.

jenni kirjoitti...

Kuningaskuluttaja tulee myös maanantaisin, siinä 16 aikoihin. Se on uusinta torstain ohjelmasta.

hukkajukka kirjoitti...

Uskomattomia kommentteja haastateltavalla: "Maidon vaihtaminen esimerkiksi soija- tai riisijuomaan vaatisi monen sukupolven mittaisen totuttelun eikä olisi edes kestävän kehityksen mukaista. Riisi ja soija kun eivät meillä kasva."

Just. Maidon tuottaminenko sitten on kestävän kehityksen mukaista ottaen huomioon esim. lannoitteen tuottamiseen kuluvan energian ja lehmien metaanipäästöt. Ja eiköhän sitä soijaa lehmillekin syötetä.

Täytyy muistaa, että Vrn:ssä on mm. MTK edustettuna. Voi miettiä, kenen näkökulma tulee esille ja kenen ei. Kirjoitin aiemmin samasta aiheesta blogiini.

*et usko kuitenkaan?* kirjoitti...

Soijatonta kananrehua ei kai ole valmissekoituksissa, mut ei luomulehmä ainakaan muuntogeenistä soijaa saa syödä - ja viljelijä on siitä hyvin tarkka, kun on sen suunnan joskus valinnut. Soijaöljystä ne vauvojenkin vatsavaivat johtuu, kun kaikille tyrkytetään niitä d-tippoja, mistä tulee mahakipuja... muista kuin soijaöljystä ei tietääkseni tule, mut valmisteen tuottajan kannalta on tärkeintä, et joku sen putellin ostaa, vaikka roksiin menisikin!

Muuntogeeniset ainekset hiipivät hiljaa sapuskaan, ensin lääkkeiden muodossa, joita ujutetaan ruokaan hiljalleen, kuten jodilisäys kauan sitten....? Ihan turhaa sellainen kaikille - paitsi rahallinen voitto sille lisän tuottajalle!

Suositut tekstit